milanche » 10 Nov 2020 09:16 pm[/url]":1tsxp3zs]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=791967#p791967:1tsxp3zs je napisao(la):
пошло на остику » 10 Nov 2020, 19:39[/url]":1tsxp3zs]Ako neko zaista misli da Beograd karakterišu visoki urbanistički i estetski standardi, na polzu predhodnih generacija i naročito stručnjaka iz tih oblasti, a da su onda došli neki zli ljudi i nabudžili Beograd na vodi koji je oskrnavio našu komunističku i postkomunističku gospodštinu i narušio utegnute i promišljene gradske vizure i panoramske siluete, onda se moram kiselo nasmejati. Da ga ovi nisu dovatili, za života više ne bih tuda prošao, nakon što je moj stari, prešao na upravljanje nebeskim lađama, pre mnogo godina. Siguran sam da će drugi obalni zahvati imati na šta da se ugledaju ili ne, odnosno sa čime da se porede.Ovaj grad ima dovoljno neuređenih površina uz reke, da se istaknu i sledeće generacije, jer sa Dunava izgleda kao udružena Zenička, Nikšićke i Smederevska ŽELEZARA NA VODI, sa sve onim čarobnim pančevačkim mostom, koji, koliko god da je sada nevoljen, čeka svoj trenutak da postane ultimativni gradski simbol.
Upravo je ovo ono o cemu sam napisao. Da jeste bilo lose, bilo je uzasno, ponizavajuce za bilo koji grad pogotovo glavni grad. Ali to nemoze bilo opravdanje da otudjivanje javne imovine na nacin na koji je uradjeno, to nije opravdanje da se promeni GUP koji je za to propisao obavezan javni medjunarodni konkurs, to nije opravdanje da se unisti vekovni san o spustanju terazijske terase do reke, to nije opravdanje da se ukine studija visokih objekata, da se oni grade tamo gde im mesto nije, to nije opravdanje da se ulicna matrica ne nadovezuje na postojecu, jer grad treba da se nadoveze i unapredi postojece stanje a ne da ga ignorise. Uredjenje onog krsa i loma nije opravdanje da se ne napravi planirani kolektor od hitne pomoci do pancevackog mosta, da bi se grad konacno komunalno uredio, itd.
Dakle lepo je sto je sredjeno, sklonjen onah haos, udzerice, krs i lom, jeste sada je prijatnije sada tamo boraviti, prosetati, ima sadrzaja uz reku, sve je to ok. Ali ja ne mogu sa profesionalne strane da predjem preko ovde gore navedenih stvari jer to posredno ili neposredno utice na ostatak grada. Dakle uredjenje onog uzasa apsolutno da, nacin na koji je to uradjeno - apsolutno ne. I da, svestan sam da 90% ljudi i sada a ne u buducnosti, ne zanima niti vidi sve ove najborajne stavke gore. Ali ovo je gradjevisnki forum nas malobrojnih zaludjenika za izgradnjom, tako da je prirodno da se takve stvari ovde pisu.