[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=776240#p776240:37uaqzor je napisao(la):
Dzigi Bau » Sub Sep 19, 2020 7:40 pm[/url]":37uaqzor]... појављује још један веома јак лоби, а то су бициклисти, који видим овде наводе примере из Копенхагена и како треба да будемо срећни што они не газе све пред собом, ако на све то додамо и луду вожњу на тротинетима, па и бахате возаче аутомобила, бахато паркирање на тротоарима, долазимо до закључка да је у Београду у ствари најугроженији човек који иде пешке, који шета, пешак, то јест онај у најприроднијем кретању.
Da li citas ono sto napises, pre nego sto kliknes na "Posalji"? Kako uspevas da razmisljas uopste na takav nacin.
Lepo si napisao "бахате возаче аутомобила", a nisi napisao svi vozaci automobila. Da li znaci da postoji i Udruzenje bahatih vozaca automobila Srbije, skraceno UBVAS, koji lobiraju za bahatu voznju i parkiranje? Hocu da kazem, samo si za vozace automobila izdvojio gupu bahatih, a za bicikliste i setace pasa se podrazumeva da su svi bahati ili sta?
Bicikli su popularni u svim vecim gradovima razvijenijih zemalja, kao ekoloski prihvatljiv vid kretanja, kretanje koje poboljsava zdravlje i smanjuje trosak drzave za lecenje gojaznosti i bolesti nastale usled neaktivnosti. To je dokazano, a da li ih neko voli ili ne, to je drugo.
Biciklisti nisu samo dr****** koji divljaju i zvone i maltretiraju pesake. Nisu ni svi vlasnici pasa, vlasnici pitbulova, staforda i rotvajlera koje setaju bez povoca. Bahatih pojedinaca ima medju svima, pa i medju pesacima. Medju biciklistima takodje ima "...људи, мале деце..." nisu vanzemaljci.
Danas sam 2 puta prosao izmedju BW i 25. Maja i imao sam 3 incidenta. Najcesce ih dozivim jednom u 15 dana, ali danas sam bio lose srece. 2 puta su neoprezni bili biciklisti, a jednom su pesaci bili bahati (ovo je najblaza rec)
1. Kod Savanove pesaka je bilo previse da prodju uskim setalistem i nekoliko njih je islo stazom. U susret su naisle neke devojke da biciklima i prva je potpuno neoprezno, bez gledanja presla u moju traku da ih obidje. Ja sam nju video i zakocio potpuno, ali nisam stigao da pozvonim, vec sam viknuo "pazi", ali kasno i ona je zakacila mene koji sam stajao u mestu. Ona se kretala ne brze od 10 km/h i zahvaljujuci tome, uz malo kocenja, nismo se povredili. Ali bas nije gledala, video sam po njenom pogledu i to mi je bio znak za kocenje.
2. Na identicnom mestu nesto kasnije vozili su otac, majka i dete od oko 5 god. Nije vise bilo puno setaca. Na metar ispred mene, dete je odjednom skrenulo ka meni. Viknuo sam "pazi" i dete se streslo i zaokrenulo volan i malo je falilo da padne. Ja sam potpuno sisao sa staze da pobegnem od sudara i zakocio sam. Roditelji niti su mi rekli "izvini", niti su detetu rekli da pazi, nista. Prosle godine me je u takvoj situaciji dete udarilo u zadnji tocak i palo je. Njegov otac mi se izvinio i zahvalio sto sam tako dobro zakocio. Kad je video da sam se zabrinuo za dete, mislio je da se plasim krivice i rekao mi je "nista ne brinite, sve sam video, odlicno ste reagovali, hvala Vam." To je razlog zbog koga viknem "pazi", jer dok pronadjem zvonce, moze da bude kasno.
3. Kod Kule Nebojsa, na usponu ka Kolosu, 2 starije gospodje (oko 65 god.) su isle stazom i zauzele je celu. Dok sam im prilazio u susret, pozvonio sam jednom, pa kad sam bio blize, poceo sam da kocim i pozvonio jos 2 puta. Pogledale su u mene i izignorisale su me. Onda sam potpuno zakocio i sisao sa staze. Tocak je malo zasuljao po zemlji. Jedna je istog momenta pocela da vice na mene "gledas li ti nesto, vidis li ti sta ovde pise", a ja zbunjen (nisam bio uplasen, situacija je bila bezazlena), pitam je "sta pise gospodjo, da je biciklisticka staza?". Ona mi je 3 puta ponovila "Vidi sta pise, doji pogledaj". Ja stao i gledam, a ona mi cita "Pise, pazi pesaci!" Ja joj objasnjavam da je to staza za bicikliste i da bi bar trebalo da se pomere u jednu traku itd. Naravno, one su izignorisale i otisle sa svojim tumacenjem da je to staza namenjena "pazenju biciklista na pesake".
Da li znaci da bi ja sad trebalo da pricam kako su pesaci bahati (ja sam pesak koliko i biciklista) i da bi trebalo ukinuti trotoare i setalista u fazonu, evo ti Kaludjerica pa setaj.
Jedan lep primer sam video kod pontonskog pristanista. Otac (oko 30 i nesto god) uci sincica od 4-5 godina da predje stazu na pesackom. "Stani, jesi li pogledao ide li biciklista. Sacekaj, nailazi jedan..." 10 sekundi je trebalo biciklisti da stigne i prodje, ali je decak strpljivo cekao. Nisam mogao da ne pohvalim coveka. Rekao sam mu da je bas super sto uci dete na vreme, a on se nasmejao i kaze "pa mora da se uci." To je vise od ucenja prelaska staze. To je ucenje lepom ponasanju. A ne, sine, zauzmi busiju na stazi i ko ti zazvoni, samo ga drkni pesnicom.
Nismo mi id..ti sto motamo pedale, pa da bi nas trebalo omalovazavati i podcenjivati. Onih koji nisu nauceni lepom ponasanju ima i medju biciklistima, pesacima, vozacima kola, aviona... Voleo bih samo da se prestane sa generalizovanjem, u smislu, vi ste grupa ta i ta, vas bi trebalo ukloniti. Ne zaboravite i da su biciklista kada sidje sa bicikla i vozac auta kad izadje iz auta, ustvari pesaci!