Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

Zgrade su narušile mir na obali, a posebno je bilo mirno ranije dok nije nastalo gradilište.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627284#p627284:15cdvar6 je napisao(la):
ink » 04 Jun 2019 09:27 am[/url]":15cdvar6]Vest je od prošle godine al nisam mogao da odolim da je ovde šerujem:

Abu Dhabi developer Eagle Hills plans vast scheme for Addis Ababa, Ethiopia

http://www.globalconstructionreview.com ... t-scheme-/

Све ти је јасно о каквом се бизнису ради када та фирма ради у земљама као Србија, Египат, Пакистан, Етиопија...

Та фирма и зграде које граде су параван за извлачење пара од стране политичких елита...

Али ја би им опростио и тај криминал и корупцију да су оставили нешто макар пристојно Београду, уместо овог тумора на његовом телу, од кога ће се град тешко моћи опоравити...

Odvratan je Beograd na vodi i te zgrade, one izgledaju kao neboderi u Severnoj Koreji. Trebali su to malo lepše da izgrade da izgledaju moderno i atraktivno, a ovo izgleda jako jadno. Evo kako je u Londonu
74e69be1ceee89229467e7baf3e38348.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Uz dužno poštovanje, London je možda jedan od najgorih primer iz Evrope. Ne zna se koja zgrada je gora - ona koja topi ljudima automobile zato što je tako zakrivljena da usmerava sunce, ili ona koju su tek predložili koja izgleda, da prostite, kao džinovski s****tozoid, ili pak onaj novi soliter sa kog otpadaju šrafovi levo i desno. Pritom postoje diskusije i oko tih zgrada u Londonu, o vizurama, starim jezgrima, itd. Mislim da je La Defence mnogo bolji primer, ili Hafencity u Hamburgu. London, not so much. Ali slažem se da je i London miljama ispred

Ovde baš i neće biti za šetnju bez buke i gužve, posebno jer je i šetalište dosta usko i sve je nabijeno, ovde je morao javni interes da bude na prvom mestu i da bude barem duplo širi pojas za šetalište i bici stazu.

Kad sam stavio sliku Londona hteo sam samo da pokažem kako to moderno izgleda. Beograd na vodi mi ne odaje takav utisak

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ovo u Londonu bi bilo bezveze i bez ove 'walki-talkie' zgrade, a sa njom je baš katastrofa.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627503#p627503:3jyoxxbu je napisao(la):
vranac » 04 Jun 2019 10:22 pm[/url]":3jyoxxbu]

Све ти је јасно о каквом се бизнису ради када та фирма ради у земљама као Србија, Египат, Пакистан, Етиопија...

Mi u toj priči čak kvarimo prosek :lol: :roll:

Ovo u Londonu je poslovni blok zgrada, kao i pomenuti u Parizu. Ovo kod nas je iskljucivo stambeno naselje bez ijedne poslovne zgrade. Kad bi kod nas bilo izgradjeno par zgrada poput ovih iz Londona dobili bi pravi novi centar grada, umesto toga dobijamo stopostotu spavaonicu. To je urbanizam.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627530#p627530:pzikodqw je napisao(la):
Markoni1 » 05 Јун 2019 07:48[/url]":pzikodqw]Evo kako je u Londonu
Одвратно је у Лондону, ето како је. Да ли сте Ви видели тај призор уживо? Тај "модерни" Лондон је међу најружнијим деловима Лондона, и убедљиво најружнија скупина зграда те врсте, бар кад је реч о светском метрополама које су на гласу.

Основни проблем БнВ је то што је политички маркетинг и пљачка прво, па тек онда све остало. Задовољимо се ако је једина недаћа коју нам тај пројекат носи (потенцијално) лош видик.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=627581#p627581:pzikodqw je napisao(la):
Johnest_Hon » 05 Јун 2019 16:43[/url]":pzikodqw]U Londonu je mnogo bolji Canary Wharf od City-ja...
Свакако боље, али не и добро. Извесно је да нико неће посетити Лондон да би се дивио његовим вишеспратницама и skyline-у. Исто важи и за остале европске градове.

Да се надовежем на причу о Лондону, априла прошле године сам био у њему и сликао много (мобилним телефоном, по облачном и кишовитом времену). Упознао сам човека који је радио у Канарском доку (Кенери ворф) и сада по свом избору живи у Београду, а знам одлично и човека који би могао да ради у одличним фирмама у Лондону (Амазон, Фејсбук), па је исто тако изабрао да живи и ради у Београду.
Следи приказ два пословна дела Лондона - један у какав не бих волео да се Београд икада претвори, и други који је прихватљив (следећа објава).

Сити је некадашње срце Лондона, његов најстарији део, с пословним квартом с највише солитера и у којем има око 300.000 запослених и мање од 10.000 званично настањених људи. За мене је он пример једне крајности савремене комерцијализоване цивилизације:

На наредне две слике (и на првој горе, с леве стране) је зграда Лојдса:

Овако изгледа Сити с Тврђавског моста (Тауер бриџ):

... и с брода на Темзи:

Канарски док је изван Лондона низводно (повезан линијом метроа Џубили којом се брзо стиже у оба смера), урбанистички много прихватљивији од Ситија, упоредио бих га са замишљеним Трећим Београдом на левој обали Дунава, код Пупиновог моста. Тамо је земљиште било много јефтиније, па је подигнут нов пословни кварт с много повољнијим ценама пословног простора. Слика с Тврђавског моста, па с Темзе ...:

Из Гринича се у Канарски док долази приградском железницом (испод Темзе), која кроз само место иде на стубовима па су и слике из воза, све делује футуристички; Темза ту прави велику кривину па је све испресецано каналима који су некада служили као пречица:

Железничка станица приградског воза испод које се налазе подземне улице с тржним центрима и прелази на Јубиларну линију метроа (Џубили):

Мој миљеник је солитер Шард, не зато што је леп (ниједан солитер не може да буде леп), него зато што је толико висок - види се одасвуд - а ипак ненаметљив; налази се на јужној обали Темзе, отприлике наспрам Ситија:

Поглед с Тврђавског моста (у првом плану је Армадило - зграда Управе Лондона):

Лево Шард, десно Сити, у средини Тврђавски мост:

У Лондону ми се највише допадају музеји и књижаре. Време је при свакој скоријој посети било грозно, а није било боље ни док сам тамо живео. Акценат припадника нижих класа је прилично иритантан, а што се тиче архитектуре, од модерне ми се скоро ништа не допада. Од старије се има понешто видети, али Лондон баш и није међу важнијим европским дестинацијама за љубитеље архитектуре.

Лоднон је права метропола, ту нема спора. Али оно што би можда већину изненадило је да је остатак Британије - а има ту и већих градова, попут Бинмингема и Манчестера - изненађујуће.. провинцијалан. То није случај са, рецимо, Француском, Шпанијом и Италијом.

Мислим да излазимо ван оквира тема.

Meni je ovaj deo "Londona na vodi" na fotkama blago receno uzasan

Spram Beograda na vodi neuporedivo bolje. Ono sto zameram Londonu je masovno rusenje starih zgrada po sitiju zarad izgradnje ovij novih poslovnih solitera...ali koliko sam nacuo, spremno je preko 400 i kusur projekata za nove nebodere.

Meni je sve sem ove zadnje kupaste kule u Londonu ruzno, usudjem se reci da ce BW izgledati lepse (prvi red sigurno) od gorepostavljenih slika.

London u ovim slikama je gori od Beograda na vodi u svakom pogledu. Mada opet ce se naci ljudi koji u tome vide neku estetiku. A i trendovi se menjaju, nesto sto je lepo danas, bice ruzno za 20 godina.

Oce li to sava prva da posjeti tc u izgradnji
st*** pokra krov i sve oko i iz lozionice strasno...

Британци и Лондон су ми увек били одбојни из неког непознатог разлога.. једноставно органски их не подносим. Међутим сада кад видим и ове слике "модерне архитектуре" благо сам згрожен..

Обратити пажњу на ширину обале и количину зеленила у односу на Београд на води ...

20180403-165506.jpg

Vrh