Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624440#p624440:2os17o29 je napisao(la):
relja » 23 May 2019 08:54 am[/url]":2os17o29]U blokovoma 70 i 45 su stanove dobijali radnici, službenici, profesori univerziteta.... znam o čemu pričam.
A знаш ли можда ко је добијао станове у бољим "П" зградама уз савски кеј. баш у тим блоковима? :wink:

Темељи СФРЈ су пре свега у материјалистичким интересима пар генерација и националистичким/територијалним интересима Словенаца и Хрвата, као и свемоћној глупости и наивности Срба. Какви су били темељи тако и толико је опстала та творевина.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624595#p624595:1p40i243 je napisao(la):
Delija » 23 May 2019 07:16 pm[/url]":1p40i243]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624440#p624440:1p40i243 je napisao(la):
relja » 23 May 2019 08:54 am[/url]":1p40i243]U blokovoma 70 i 45 su stanove dobijali radnici, službenici, profesori univerziteta.... znam o čemu pričam.
A знаш ли можда ко је добијао станове у бољим "П" зградама уз савски кеј. баш у тим блоковима? :wink:

Темељи СФРЈ су пре свега у материјалистичким интересима пар генерација и националистичким/територијалним интересима Словенаца и Хрвата, као и свемоћној глупости и наивности Срба. Какви су били темељи тако и толико је опстала та творевина.

Da, Delija, znam. Obe strane moje porodice, inače potpuno drugačijeg položaja u tom poretku, moji drugari iz detinjstva i njihovi roditelji, pa znam o kome i o čemu pričam.

I mani me se tvojih otrovnih komentara o stvarima o kojima pojma nemaš.

Malo mi smeta ta relativizacija i izjednacavanje ovakvog pljackaskog pohoda na centralnu lokaciju u bg, sa malverzacijama oko dodele socijalnih stanova od pre 50 godina. Sta se hoce reci, eto neko je i bez dece dobijao trosobne stanove, pa je ok da 100 hektara u sred grada damo nekom za dz. Isto je. E pa nije isto i nece nikad biti isto. Tacka. Ovde se ne dele socijalni stanovi pa da mozemo da poredimo, ovde se stanovi prodaju za 4000-7500e/m2, na zemljistu koje je dato za dzabe.

Zato ne vidim poentu da se dalje vrtimo oko dodele stanova na nbg. To je makar meni prikladnije d ase radi u temi o nbg.

Релативизација је и то стравична када се каже да је у СФРЈ ту и тамо било злоупотреба. Док је елита или послушна радна снага из центара моћи тог диктаторског режима међу собом делила станове и "ту и тамо" крадуцкала, по остатку Србије и других република, по селима и мањим градовима мучило се и убијало за "вишак" хектара, станова, кафана и то све до средине 70 их - Искуство моје породице и пријатеља из Ужица, Крагујевца, Чачка, Ваљева...

Тако да поштоваоци црвених усташа из круга двојке могу да се ману прича о којима не знају ништа. Него да се суоче са истином и срамотом брањења и служења једном таквом режиму чији изданци су нам направили те 90е.

Тачно се види по коментарима чије су породице добиле "социјалне" станове комунизма. :) Такви ће увек релативизовати злоупотребе са стамбеним фондом. А понашају се као да само они знају праву истину. Па драги моји, и ја познајем довољно људи који су добили станове и сви одреда су у породици имали неког КПЈ функционера, а познајем и много више оних који су извисили за стан. Да су станове добијали и обични радници то стоји. Али не свих фирми и предузећа него само одређених.

Међутим, ова расправа нема апсолутно никакве везе са првобитним разлогом због кога сам и поменуо Нови Београд и упоредио га са Београдом на води. Разлике између два пројекта постоје, нико не каже да не постоје. Не видим сврху указивања на очигледно. Али не може нико од "наследника социјалних станова" да оповргне чињеницу да Нови Београд никада не би могао бити подигнут да није било надзакона који је елеминисао највећу кочницу развоја у Србији - проблем имовинско-правних односа. Исто као и надзакон у случају Београда на води.

Zapravo, tačno se vidi ko je danas ovde na partijskom zadatku da revitalizuje kriminal i zamuti priču koristeći izlizani kliše svojih šefova "šta su tek radili oni pre nas".

A za sveznajćeg patriotu: "kakve su ti misli, takav ti je život" - pa onda i živi tako.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624675#p624675:2mdhvh2m je napisao(la):
stf » 24 May 2019 07:42 am[/url]":2mdhvh2m] Па драги моји, и ја познајем довољно људи који су добили станове и сви одреда су у породици имали неког КПЈ функционера, а познајем и много више оних који су извисили за стан.,,

Међутим, ова расправа нема апсолутно никакве везе са првобитним разлогом због кога сам и поменуо Нови Београд и упоредио га са Београдом на води. Разлике између два пројекта постоје, нико не каже да не постоје. Не видим сврху указивања на очигледно. Али не може нико од "наследника социјалних станова" да оповргне чињеницу да Нови Београд никада не би могао бити подигнут да није било надзакона који је елеминисао највећу кочницу развоја у Србији - проблем имовинско-правних односа. Исто као и надзакон у случају Београда на води.

Сад знаш бар још једног коме ни мајка, ни отац, ни баба, ни деда нису били не "функционери", него ни чланови СКЈ (тако се звала партија), и то својом вољом (изузев бабе, коју не би ни примили због прадеде), а добили су стан. И то не "социјални", него нормалан. Трособан. И не у радничким савским блоковима, него у делу НБ другачије социјалне структуре. Добили су и моји таст и ташта, индустријски радници, стан баш у твојој општини.

Немојте да вам критика једног врло несавршеног поретка - данашњи ми је па савршен, а и онај пре њега - буде тоталитарна, јер је онда и бесмислена.

Е, сад, гледе твоје полазне теме, занимљива ствар: ја мислим сасвим супротно - да би се НБ још боље и одрживије развио упрво да другови нису имали ту моћ да његов простор третирају као празан лист папира (што није био). Већ сам, на пример, писао да смо, поштујући стару трасу пруге и мофификујући је за градски саобраћај, реално могли добити прву линију метроа негде око 1974. Али, нисмо, јер је, баш благодарећи имовинској свемоћи, неко планирао без икаквих улазних параметара, иначе постојећих. Ето, баш такву некакву грешку понављамо и у Савском амфитеатру. Дакл, рекло би се да из старог времена узесмо најмање рационалан део наслеђа.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624696#p624696:2nhqwaje je napisao(la):
Пантограф » Pet Maj 24, 2019 11:39 am[/url]":2nhqwaje]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624675#p624675:2nhqwaje je napisao(la):
stf » 24 May 2019 07:42 am[/url]":2nhqwaje] Па драги моји, и ја познајем довољно људи који су добили станове и сви одреда су у породици имали неког КПЈ функционера, а познајем и много више оних који су извисили за стан.,,

Сад знаш бар још једног коме ни мајка, ни отац, ни баба, ни деда нису били не "функционери", него ни чланови СКЈ (тако се звала партија), и то својом вољом (изузев бабе, коју не би ни примили због прадеде), а добили су стан. И то не "социјални", него нормалан. Трособан. И не у радничким савским блоковима, него у делу НБ другачије социјалне структуре. Добили су и моји таст и ташта, индустријски радници, стан баш у твојој општини.

Nisu tvoji roditelji dobili stan, ni baba ni deda ni tast ni tasta nisu dobili, nego su im kupili moji roditelji I milioni drugim kojima je kao I mojim roditeljima ceo zivot odbijano od plate za stanogradnju, a nisu dobili nista.

Ne padajte u vatru, nema potrebe za loženjem i prepiranjem oko SFRJ, kada to nije tema. Dozvoljavate da vas dva partijska aparatčika dezavujišu od teme kriminala koji se dešava svima nama ispred noseva.
Samo njima nije jasna jedna stvar očigledno, u “ono vreme” bi možda za ovakvu vrstu angažmana i dobili neku garsonjericu u udbinim zgradama, a danas stanove u beogradu na vodi mogu da gledaju samo na renderima koje hvale toliko... :violina:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624696#p624696:m53o8ft2 je napisao(la):
Пантограф » 24 Мај 2019 09:39 am[/url]":m53o8ft2]
Пантографе, ти си барем глас разума. Моја реакција је пре свега била на тај неки божански однос према том времену и ондашњем урбанизму. Као што написах, једна Калуђерица је настала као директна последица лоше стамбене политике СФРЈ што децидирано тврде у књизи која се бави феноменом тог дивљег насеља. Да су станови добијани и поштено, то не спорим, али да је било и превише муљања, било је. Многи су извисили због тог муљања. Многе су породице добијале и по више станова, а многе друге управо зато остале без истог.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624677#p624677:m53o8ft2 je napisao(la):
relja » 24 Мај 2019 08:08 am[/url]":m53o8ft2]Zapravo, tačno se vidi ko je danas ovde na partijskom zadatku da revitalizuje kriminal i zamuti priču koristeći izlizani kliše svojih šefova "šta su tek radili oni pre nas".

Слушај "друже", ти више да ми се не обраћаш по "партисјкој линији". Ти, коме је породица добила не један, него два стана преко ондашње партије немаш никаквог моралног права било коме више да серуњаш о некој партији .... нисте више на власти, Броз је умро.

E, slino naprednjačka, pokazao si pravo lice

- nisu dobili dva stana od "partije", nego od države. Da nisu dobili, moji se ne bi ni upoznali.
- ovaj babi i dedi po ocu je bio tužna zamena za ekproprijaciju po smešnoj nadoknadi (ispod poreza koji je deda uredno platio državi kada je kupovao po tržišnoj ceni) velike parcele na Voždovcu, inače invalidu zarobljeništva koji je bio ograničen u napredovanju baš zato što nije hteo da uđe u partiju. Gde bi mu kraj bio da mu to nisu oduzeli...
- deda po majci je ratovao protiv okupatora od 15. godine, ništa nije tražio, nikome nije išta oteo, bio je srećan i zadovoljan što nije ostavio kosti u Bosni zbog tifusa i što je živu glavu sačuvao

Ti pričaš o moralu, a baš u SNS si ušao? Ti ne bi smeo ni da spominješ te ljude.

Kako ider Restitucija Relja ima li sta od parcela da je preteklo ili ce biti smjesne obaveznice
A sad Igore prebaci ovo o stanovanju u neku temu sfrj pokojna tako nesto
Da ovdje moze da se dise

Alo rodjaci... Ajmo retoriku i hormone za barem dve oktave dole. Nema smisla,stvarno.

bilo je porodica koje su varale, bilo je porodica koje su dobijale i vishe stanova ali bilo je i porodica koje nisu imale chlanove funkcionere pa su dobile stanove, niti veci ni manji od prirodnog...niti jedan sistem nije savrshen, kao sto nije savrseno ni to sto jedna radnicka porodicam, sa prosechnom srpskom platom, moze samo da sanja o stanu ( ne mora ni novogradnja) u Beogradu

spustite malo loptu

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=624986#p624986:cgkaod4g je napisao(la):
direktor » 25 May 2019 05:31 pm[/url]":cgkaod4g]Kako ider Restitucija Relja ima li sta od parcela da je preteklo ili ce biti smjesne obaveznice
...

Nema ništa od nature, Dišo, ostala samo betonska ploča na placu propalog preduzeća a na ostatku neki drugi ljudi podigli kuće...
Biće, biće nešto, saznaćemo za dve, najmanje tri godine... :)

Taman kada Beograd na vodi i gondola počnu da ostvaruju profit i napune nam budžet...

Изградња новог булевара на месту где је био ... нов булевар:

Будућа нова раскрсница на месту ... доскорашње нове раскрснице:

Нема ништа боље и исплативије него када се с новог, поплочаног тротоара дигну плоче да би се опет, још једном поставиле:

Бушење тла за шипове на месту будућих зграда Аркадија и Аурора:

..............................

Снимљено јуче касније поподне.

Zar im je toliki problem da odrade ceo Bulevar ili barem šetalište?

Svake nedelje neka promena na bici stazi kroz gradilište. Ono je užasno.

Првобитни булевар се "спуштао" до нивоа укинуте железничке пруге, сада се прави нови нивелисан према изграђеним зградама. Глупост је што је уопште прављен прво булевар у пуном профилу са све пружним прелазом и рампом, било би добољно да су само направили две траке за потребе радова.

И да пропусте прилику да се другари уграде за набавке..извођење радова... свашта причаш...

Previše je negativnosti oko celog projekta, pa samim tim i nesrećnog bulevara. Bulevar je, naravno, bio maketa, a sada se pristupa izgradnji pravog bulevara. To što je maketa bila u razmeri 1:1, i sa identičnim materijalima, je samo dokaz ozbiljnosti, marljivosti i posvećenosti investitora.

Vrh