[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=547965#p547965:vrpltyh9 je napisao(la):
unedfined » 28 Jun 2018 10:59 pm[/url]":vrpltyh9]
Zaprepašćen sam da ovaj projekat od nacionalnog značaja sa milijardama stranih investicija i najboljed svetskog "nou hau" iz dana u dan postaje sve ogavniji i sve ružniji.
"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi"
Meni jedino nije jasno kako je iko uopste mislio da je moglo biti drugacije s obzirom na nacin kako se odvija do sada izgradnja celokupnog kompleksa. Isklucena je struka, iskljucena je celokupna javnost, a nazalost dobar deo gradjana i misli i daje komentare "samo nek se gradi". I na ovom forumu se malogradjanski slinilo kako nemamo dovoljno solitera i eto vam sada soliteri.
Ako nesto cini da Beograd ne bude potpuna rupcaga od grada na evropskom nivou, to je njegov geografski polozaj i pogled na reke i sa reka. Sada ce sa terazijskog grebena taj pogled biti odsecen, takodje sa NBG na grad, a za koju godinu izgradnjom Podrekinog projekta (isto bi bilo i da je Zahin ) biti zatvoren pogled na Dunav sa Kalemegdana, a na Savu trajno narusen zicarom (tu je bio cak i gori predlog Fudzimota).
Takodje zamerke na estetiku i narusavanje izgleda samog Beograda su potpuno naivne. Zar je iko mogao pomisliti da ce nekog investitora iz Abu Dabija i najmanje interesovati estetika i kvalitet zivota u Beogradu. Ono cime ce se on iskljucivo voditi je zarada. A kada se na periferijskim blokovima na NBG okruzenim hangarima i UMP-om prodaju stanovi po 2400 evra kvadrat i kada su trzni centri puniji sto su blizi centru grada, jasno je da ce se iskljucivo ici na sto vecu kvadraturu stambenog prostora i dzinovski soping mol.
Mislim da nas iznenadjenja tek cekaju, i da ce ovaj projekat ici sve na gore, jer su definitivno finansijski ukljuceni i ljudi iz politike bilo provizijama bilo direktno u izgradnju ovog projekta, jer se ne moze drugacije objasniti da se zrtvuje zeleznica, autobuski prevoz, pa ce se cak graditi i suluda i besmislena metro linija za potreba ovog projekta.
Treba biti iskren i reci da jako mali broj gradjana Beograda su gradjani u pravom smislu. Mi u Srbiji i imamo veoma kratku kulturu gradskog zivota... malo vise od jednog veka..a ratovi i razne demografske promene su dotukle i ono malo gradkse kulture koja je postojala. Beograd vecim delom i lici na selo. Na Terazijama i centru grada se sada nadjacava muzika u sred dana kao u Sutomoru umesto da je to u gradu zabranjeno. Otpor javnosti ne treba ocekivati. Ovaj projekat ce ostati kao svedocanstvo jednog vremena, i jednog ekonomsko-politicko-ideoloskog sistema koji nazalost zastupaju sve stranke u Srbiji. A da li ce i doci neko bolje vreme s obzirom da sve vise ljudi mladih koji nesto vrede odlazi jer ne zeli da se bori sa vetrenjacama, to cemo videti ili necemo videti za nasih zivota...