Šta je novo?

Savski amfiteatar (Beograd na vodi)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=528921#p528921:3b4aovyy je napisao(la):
Mr.Awesome » Pet Mar 30, 2018 5:40 pm[/url]":3b4aovyy]@BGD - Pa? :)

Pa, nadam se da se nece desiti nesto slicno ovome :

S tim u vezi, načelnica lokalne Inspekcije za građevinski nadzor Tanzilija Komkova uhapšena je zbog zloupotrebe položaja.
Istražni komitet ustanovio je da Komkova nije preduzela nikakve mere kako bi sprečila korišćenje objekta koji je izgrađen bez adekvatne dozvole i u kojem je potom izbio požar.
https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/2 ... u-dozvolu/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=528548#p528548:hkdk9ykr je napisao(la):
Zuma » Thu Mar 29, 2018 3:35 am[/url]":hkdk9ykr]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=528357#p528357:hkdk9ykr je napisao(la):
11030 » 28 Mar 2018 08:13 am[/url]":hkdk9ykr]Ne znam sto se cudite za bezbednost i sprdate, nije da decu ne otimaju iz ruku majki u po bela dana vec sad. Koliko tek ima pedofila silovatelja i ubica, pune novine...

Niko se ne sprda. Čovek je pitao šta su to "bezbedni porodični sadržaji", pa sam rekao šta su. Zar nije zanimljivo sa kakvom se pažnjom i političkom korektnošću smišljaju licemerni izrazi samo da bi se izbeglo otvoreno i jasno reći ono što je sama tužna suština takve ponude: odvojeno odrastanje dece, unutar ograda i privatnih prostora, sa čuvarima i video kamerama? Još malo rasturanja naše tradicije i dosadašnjih navika

Šta bi bili bezbedni porodični sadržaji ? igraonica za decu npr gde se mogu igrati dok su roditelji odsutni neko vreme,bazen gde će neko brinuti o bezbednosti itd. Koliko će ta deca tu provoditi vremena i "odrastati" ? Sta je tu "vidljivo,agresivno,za široke narodne mase" bazen, igraonica dostupni samo stanarima!?

Jer, uzmite u obzir kontekst uvođenja takvih, izrazito vidljivih podela, baš ovde, u Beogradu na vodi i na obali reke. Po svim dosadašnjim planovima Savski amfiteatar je kao posebna vrednost grada trebao biti ispunjen javnim sadržajima, parkovima, sportom i kulturom. I nezavisno od toga, sama obala obala reke je praktično oduvek bila tradicija i Beograda i Zemuna. Čitao sam jedan divan predratni tekst o tome kako su leti svi Beograđani jedva čekali da završe posao i odu na kupanje na Savu, mesto gde su brisale sve razlike u bogatstvu i klasi.

I sada će po prostornom planu BNV-a biti ispunjen i javnim sadržajima,parkovima,sportskim terenima,objektima kulture.Sećam se tih fotofrafija gde su se Beogradjani kupali na obali Save,samo na kojoj ono beše levoj Novobeogradskoj,na desnoj teško od silnih brodova,mazuta uopšte ne bi bilo bezbedno po zdravlje :grand:

Obratite pažnju na razliku u širini dve, nazovimo ih "Promenade", kod Residensa. Kolika je širina ostavljena za javno šetalište ZA CEO BEOGRAD, a koliko je široka terasa Residensa, odnosno privatna promenada iznad toga za svega nekolicinu stanara. Jer ova zelena površina na vrhu aneksa nije deo njihovih privatnih stanova. To je jako važno. To NIJE privatni prostor njihovih stanova. Ne, to je namenjeno KOLEKTIVNOM KORIŠĆENJU BOGATIH, tj samo onih koji imaju dovoljno para da ovde kupe stan i tako dobiju pravo na obalu, dakle neka vrsta njihove privatne Promenade iznad one za sve ostale. Simptomatična je razlika u širini i uređenju. Doduše oni to jesu platili, ali su i ove stotine hiljada ostalih kroz porez takođe platile svoju javnu promenadu, ovu nižu, užu, sa bitno manje zelenila i klupa, ali za BITNO više ljudi. Uporedite veličinu i budući kvalitet prostora za jedne i druge. Kad sve bude gotovo, ljudi to će lako uočiti.

Zašto samo promenada kod Residensa, zar nemamo promenadu od Brankovog mosta do Kule a u perspektivi i do Sajma?Jedan deo "javne promenade " izgleda ovako npr.

Ipak, treba primetiti da je malo bezosećajno i prilično drsko nametati ih ljudima na nos baš ovde, pošto je BNV u kranje štetnom ugovoru prvo promenio očekivanu javnu namenu zemljišta, zatim je bukvalno uzeo svima ostalima i maltene poklonio u privatno vlasništvo, zajedno sa vidikom, Beogradskim vizurama i najvećim delom obale.

Očekivana javna namena zemljišta gde izmeštanje infrastrukture košta preko milijardu evra? Javne površine (90%) na takvom zemljištu,van svake logike.

Zamislite hiljade ljudi u jezivoj gužvi koji se tiskaju na bednih par metara širine javne Promenade, dok ih odmah iznad njihovih glava, sa hladnim sokovima i u ležaljkama na svojoj širokoj "promenadi-terasi" kolektivno posmatraju bogati. Imaćemo situaciju kao da je preslikana iz Alana Forda. Biće veoma dobro ako vremenom ne postane običaj da pijanci iz bezboj kafana kad god završe piće, flašu ne zavrljače na terasu "bogatuna", a da klinci odozgo za uzvrat ne počnu prosipaju vodu i još gore stvari po ovim "prostacima" dole. Možda se varam, ali uzevši u obzir istorijat kotraverzi, metod izbegavanja dijaloga, namerne polarizacije društva i nametanja projekta silom, osećaj uskraćenosti mnogih Beograđana i uvek istu psihologiju mase, ovo prilično liči na buduću nevolju baš na klasnoj osnovi.

Rekao bih da se poprilično varaš sa ovim Alanfordovskim scenarijom :wink:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=528853#p528853:2vyha8rc je napisao(la):
Mr.Awesome » Pet Mar 30, 2018 12:18 pm[/url]":2vyha8rc]Gospođo, moja firma je radila na projektovanju kule Beograd. Ja radim sa njima u sektoru visoke gradnje već devet godina. Znam kolika je vrednost izrade takvog projekta, koliko može od prilike da košta objekat takvog tipa, znam kako se izrađuje celokupna konstrukcija jednog takvog objekta...
@Mr.Awesome, vi sve to znate (?!) samo ne znate (pored ostalog) okvirnu cenu m2 stana na toj lokaciji, sitnica koja u nekim delovima doseže i preko 7.000€/m2. Skoro neverovatno a toliko ste se nahvalili. Pustite da to drugi čine, branite svoj stav a ne svoj status i zvanje.
Većina ljudi koji pogledaju objekat, vide samo jednu šarenu zgradu na prvi pogled. Ja to vidim kao što vi vidite redgenski snimak, na prvi pogled zamišljam njen kostur iznutra. Toliko sam u tom poslu da sam počeo i kroz zidove da zagledam...
Na koju većinu mislite? Ovde polemišu članovi Beobuilda a to svakako nije većina koja posmatra, i daleko su realniji u svojim stavovima od vas šta god da su po vokaciji. Kao neukoj u ovoj oblasti i meni je to jasno.
I kako vi znate da ja nisam rendgenolog a nisam, od večeras sam arhitekta, na forumu mogu biti sve. :mrgreen:
Zaista ne mogu da kažem ništa loše za konstrukcije dosadašnjih urađenih objekata, jer se apsolutno drže u korak sa onim objektima koji se i sada grade po celoj Evropi, razlikuju se samo u spoljnom dizajnu. Na isti način i oni postavljaju šipove (ako ima potrebe za to), izlivaju ploče, noseće stubove, pregrađivanje i adaptacija prostora, od istih tih materijala rade unutrašnjost, na isti način rade spoljnu izolaciju, i iz tog razloga kažem, da je sve ovo u skladu sa propisima građevinarstva. Oko dizajna nema polemike, o ukusima ne treba raspravljati.
Celokupan objekat generalno gledano je kvalitetan objekat, jer je to nova gradnja, odrađen na jednom visokom nivou, i tu ne treba biti zamerki.
No comment!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=528960#p528960:14lso439 je napisao(la):
Mr.Awesome » 30 Mar 2018 06:05 pm[/url]":14lso439]

Pa šta ako je ni blok ponegde oštećen? Neće ga valjda baciti ako je malo čiknut i slično.. Ne vidim problem u tome.
I na drugim građevimana sam viđao da isto tako postavljaju deo instalacije... I ?
Jel vi kupujete stan pa se sekirate? Ostavite to ljudima koji rade da reše ako je to uopšte problem.

I ja sam video vozace da prolaze kroz crveno, to ne znaci da je takvo ponasanje bezbedno i po propisima.

Vrtoglavo sirenje pozara u prvom objektu projekta od nacionalnog znacaja nije problem, tako nesto je bilo neminovno s'obzirom na ocigledno nepostovanje pravila struke. Na svu srecu se desilo pre useljenja objekta pa su sada problemi ocigledni:

Problem je sto nadzor nije primetio poguban propust.

Problem je sto se isti propust pojavljuje na svim fasadama gde ima klima uredjaja.

Problem je sto zgrada nije bezbedna.

Problem je sto se posle izbijanja pozara i sirenja na 7 spratova ne preduzimaju neophodne mere kako se tako nesto ne bi ponovilo.

Problem je sindrom zabadanja glave u pesak.

Miloše,

U mnogim razmišljanjima o budućnosti Beograda silazak grada na reke je viđen kao ključni faktor koji će kompenzovati mnoge urbanističke mane koje Beograd ima, odnosno ponuditi jednu izuzetnu i retku prednost koji drugi gradovi nemaju. Sama činjenica da je praktično čitava obala centra grada okovana šinama koje su tako sačuvale slobodan prostor je nemerljivo bogatstvo za ovako velike gradove. Uzevši to u obzir probaj da zamisliš ogroman nivo potražnje i broj ljudi koji će u budućnosti biti privučeni gradskim obalama, zbog klimatskih promena, lakšeg pristupa, uređivanja zapuštenih prostora, više sadržaja, itd.

A posle toga uporedi odnos površina javnog i privatnog u BNV-u. Misliš li da je onih par metara javnog prolaza zaista DOVOLJNO za sve buduće potrebe i interesovanja 2 miliona ljudi? Pogotovo kad se uporedi sa privatnim na toj istoj obali? Ili sa modernim trendovima na obalama reka u svetu? Sava ne teče ni kroz Bežaniju ni kroz Konjarnik, nego će prličan broj ljudi iz tih krajeva povremeno dolaziti OVDE. Može li grad svoju skoro jedinu PRAVU stratešku prednost zaista realizovati na najbolji način sa onom bednom površinom koja mu je na obali ostala pod kontrolom (a i ona tek za 100 godina)?

Ovde bi sada bila bila potrebna dugačka rasprava o tome zašto je sve ovo poseban slučaj, a pre svega o tome u koliko je ogromnoj meri urbanizam zavistan od odnosa u društvu, a ne samo od ekonomskih nužnosti što nam lažna proganda stalno nameće na nos. Pri čemu im je lajtmotiv uvek "Ne može drugačije! To su ekonomske zakonitosti (a ne vrlo lični interesi vrlo uskih grupa)."

Međutim jednostavno nemam ni volje ni vremena da ulazim u to. Čini mi se da će ovako agresivno i svima vidljivo nametanje neoliberalističkih koncepata bez ikakave kontrole, na krajnje osetljivom i za grad suštinski važnom područiju, biti izbor budućih problema koji nam zaista nisu trebali, pa neka ostane na tome da je to moja procena i da ćemo jednog dana videti ko je bio pravu.

file.php

Zuma, da ti ne citiram post da ne gušimo temu:
Upravo ukidanje pruga oko Kalemegdana omogućava silazak grada na reke "bez preskakanja sina" i time dobija slobodan prostor koji će se iskoristiti tako da VEĆI DEO tog prostora čini zelenilo a manji,ZNAČAJNO MANJI šetališta.

Da li si se zapitao zašto je baš tako? imaju toliko slobodnog prostora na raspolaganju a oni prave sirinu šetališta koja je manje više na svim obalskim lokacijama u gradu slična. Odgovor je jednostavan jer su tamo neki ljudi u Londonu ,Portu radili studije mesecima ,godinama brojali i brojali ljude po satima,danima i konstatovali kolika je ta dovoljna širina šetališta za komforan protok ljudi i to je upravo to što se vidi na renderima Karadjordjeve,Dorćola,šetalištu budućeg BNV-a:
Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1

@milos
Kažete da postoje studije o optimalnoj širini šetališta uz reku, jel biste mogli da ostavite link ka tim studijama?

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk

Link smo ranije postavljali,ne mogu da nadjem ali evo studije - London (deo dokumenta)
Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2
Pogledajte prilog 1
Studija koja je radjena u Portu:
"The pedestrian zone should be at least 1.8 m-3.0 m wide or greater to meet the desired level of
service in areas with higher pedestrian volumes. This allows pedestrians to walk side by side or for
pedestrians going in the opposite direction to pass each other.
The pedestrian zone should never be less than 1.2m, which is the minimum width required for
people using a guide dog, crutches, and walkers.
Wheelchair users need about 1.5 m to turn around and 1.8 m to pass other wheelchairs."

https://repositorio-aberto.up.pt/bitstr ... tegral.pdf

Jesu li te sine ujele nekog mozda kad se navode kao ne znam kakva prepreka sinofobi umjesto da i kroz novi bulevar bnva ide tramvaj od ade do ade da se prevoz poboljsa jok

Umesto citiranje raznih studija, predložio bih da se ode dole kada je neradni dan i lepo vreme, i stvarno je velika gužva, posebno pored restorana Savanova.

Ne treba zaboraviti ni da tu prolazi i biciklistička staza koju pored biciklista koriste i roleri. Posebno je veliki promet kada su neradni dani i leti posle podne. Biciklisti nemaju drugu stazu.

Već sada su gužve, a kada proradi šoping mol i kada se usele stanovi to neće ličiti ninašta za vreme vikenda.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=529090#p529090:1dlwth28 je napisao(la):
direktor » 31 Mar 2018 11:11 am[/url]":1dlwth28]Jesu li te sine ujele nekog mozda kad se navode kao ne znam kakva prepreka sinofobi umjesto da i kroz novi bulevar bnva ide tramvaj od ade do ade da se prevoz poboljsa jok
Da li je bolje ako umesto "šine" upotrebim opširniju verziju, recimo: "Primećeno je da jedan ili više železničkih koloseka na klasičnom povišenom železnikom nasipu od tucanika namenjenih teretnim vozovima, uz par železničkih i ranžirnih stanica, ipak prilično ometaju slobodu u izboru uređenja obale reke"

Miloše, kad god si spomenuo tu Londonsku studiju o trotoaru, a to nije bilo jednom, rekao sam ti da trotoar nije isto što i obala reke, niti je London Beograd. Da li zasta treba PONOVO da se šalju primeri iz sveta kako se danas oslobađaju obale reka u gradovima, i kako to obično danas izgleda?

Zna li neko koliko košta kvadratni metar ovog debelog i očito skupocenog granita s kojim se popločava ovaj privatni projekat, koji nema nikakav javni značaj, s obzirom da neće biti ničega od javnog značaja, već samo gomila stambenjaka?

Ne bi bilo loše da se zna, pošto ovo sve plaćaju poreski obveznici u gradu u kom skoro 50 posto domaćinstava nema kanalizaciju, ogroman broj naselja nema trotoare, veliki broj ulica uopšte nema asfalt, gradu u kom ne postoji prerada otpadnih voda, nedovoljno vrtića za decu koja su ionako izrazito deficitarna......

^ +
Slažem se samo ne znam šta bismo uradili nakon što saznamo koliko smo opljačkani (do sada).

Ne bi bilo loše da se zna, pošto ovo sve plaćaju poreski obveznici u gradu u kom skoro 50 posto domaćinstava nema kanalizaciju, ogroman broj naselja nema trotoare, veliki broj ulica uopšte nema asfalt, gradu u kom ne postoji prerada otpadnih voda, nedovoljno vrtića za decu koja su ionako izrazito deficitarna......
Muke koje sam u par navrata spomenula ali avaj, koga je za to briga.

Čitaju ovaj forum mnogi, pa će značajne informacije dopreti mnogima, a to će možda u budućnosti imati neki značaj. Nikad se ne zna.....

Građani plaćaju granitne ploče, građani hodaju po tim pločama, ploče su vlasništvo građana.
Zapravo deo SA namenjen infrastrukturi i promenadi je jedini deo koji nije poklonjen Arapima, koji je javan, i time najmanje sporan. I da nema BNV građani bi ponovo platili infrastrukturu i ponovo bi je oni koristili.
Što se tiče loše infrastrukture i drugih problema na mnogim lokacijama, transparentnosti - to se slažem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=529112#p529112:1fjh16zh je napisao(la):
Zuma » Sat Mar 31, 2018 1:20 pm[/url]":1fjh16zh]
Navedi mi ijedan primer bilo kog grada iz Evrope,sveta koji je oslobodio svoju obalu pri čemu je "oslobodjanje te obale" i prenamena zemljišta koštala preko milijardu evra i kako je taj grad urbanizovao tu obalu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=529219#p529219:2txwwgza je napisao(la):
Hyung » Sub Mar 31, 2018 9:55 pm[/url]":2txwwgza]Građani plaćaju granitne ploče, građani hodaju po tim pločama, ploče su vlasništvo građana.
Zapravo deo SA namenjen infrastrukturi i promenadi je jedini deo koji nije poklonjen Arapima, koji je javan, i time najmanje sporan. I da nema BNV građani bi ponovo platili infrastrukturu i ponovo bi je oni koristili.
Što se tiče loše infrastrukture i drugih problema na mnogim lokacijama, transparentnosti - to se slažem.

Dakle, logično je da se u neizgrađenom, stambenjačkom delu grada ulaže u izrazito skupe, debele, granitne ploče dok pola grada nema nikakve trotoare, ni najobičniji behaton koji je nekoliko desetina puta jeftiniji, možda čak i stotina puta, a tu već žive ljudi koji godinama ili decenijama plaćaju poreze po raznim osnovama, a ovde tek treba neki da se dosele..... Teško da je tako. :blah:

@propeler

To je pitanje prioriteta.
Samo smatram da su granitne ploče u SA dobrodošle, i da trebaju da budu primer za druge centralne lokacije. Da trotoara nema pola grada to se slažem, već sam napisao.

Fantastican napredak radova :gobb:

Krece da se gradi i BW Magnolia!

Svaka im cast na marketingu. Ovo je malo neuobicajen marketing za nase trziste ali vidi se da rade po najkvalitetnijem sales programu.

ps: Imam jos jednu odlicnu fotku ali je limit mali za upload :(

.... a odgovor na nagradno pitanje gde će biti potrošena većina novca od prodaje aerodroma je....

Zgrada Magnolija, infrastruktura BnV-a i još nekoliko stambenjaka.

Vrh