Zuma » Uto Sep 12, 2017 2:54 pm[/url]":1ahri2gz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477155#p477155:1ahri2gz je napisao(la):
nikolas27 » 12 Sep 2017 12:55 pm[/url]":1ahri2gz]@Zuma Da, eksplicitno po imenu nisi nikoga prozivao, samo si ih prebrojavao pa si time implicitno neke ljude nazivao botovima. Tako da si radio baš ono što kritikuješ. Šta je prozivanje nekoga da je bot ako ne napad na ličnost a ne na argument? Od kada se argumenti vrednuju po broju pohvala? To je vanity metrika ili ti vrednovanje sujete.
Da se razumemo, ja apsolutno podržavam stav da napad na ljude i napad na argumente treba jasno razlikovati. Samo sam želeo da ukažem da se ovde mnogi lako pecaju i da krenu da napadaju ljude u nedostatku argumenata.
I da se ogradim, ne znam nikoga sa foruma po imenu i prezimenu
.
Izvini, ali po toj logici uopšte ne bi bilo moguće osuditi destruktivnu aktivnost pošto je ona uvek vezana za ličnosti, pa je to tobože uvek napad na ličnost? Bilo kakva personalna delatnost u društvu već po definiciji mora biti vezana za ljudsko biće. Nije je moguće sasvim odvojiti. Ali je bitna razlika gde je akcenat.
Ako se kaže, ti si loš čovek zato što radiš to i to, time se primarno opisuju karakteristike ličnosti, a tek sekundarno akcija (to je "zaključak" rečenice).
Ako se kaže, to što radiš nije dobro, time se primarno opisuje neka akcija, a još uvek nije izveden zaključak kakav je čovek koji to radi (možda je samo pogrešio).
Napad na bota zato što što "botuje" je opravdan, jer se primarno kritikuje akcija, destruktivna delatnost, a ne direktno ličnost. Kritika ličnosti je tek sekundarna i indirektna posledica onoga što osoba radi. Razlika je suptilna, ali veoma važna.
U poruci na koju se pozvaš komentarisao sam ogroman broj pohvala poruci koja ih očigledno nije mogla zaslužiti na osnovu kvaliteta iznetih argumenata. Što znači da osobe koje su je pohvalile nisu promovisale argumentovanu raspravu, pa su DELOVALE kao botovi. Dakle to je bila njihova akcija, pa sam to i osudio, efektivno rekavši da su se time deklarisali kao botovi. Međutim naziv je tu pre svega opisivao akciju na forumu, delovanje, a ne etičku osudu karaktera ili tvrdnju da su zato njihovi argumenti bezvredni (ako su zaista ispravni argumenti, a ne manipulacija).
Međutim, kad sam rekao da argumenti moraju biti nezvisni od ličnosti koje ih iznose, milio sam na praksu da se posle kritike nekog arhitekte kaže kako on kritikuje zato što nije uspeo da dobije posao na BNV-u (umesto da se kaže zašto su mu argumenti pogrešni), ili da je Ne davimo Beograd skup neostvarenih arhitekata i političkih aspiranata kojima je pravi motiv ko zna šta, umesto da se objasni šta su pogrešno rekli.