Šta je novo?

Sava centar

Pri tom prvi stub ima izdignut temelj
Inace pola ovih narandžastih ograda ima trule nosace
 
Nosace uradis nove a ne čekaš nekom da padne taj komad metala
 
Bolje kugle nego ona presovana rđa koju ugrađuju po gradu.
I kugle su golo g... Zato što su ankerisane putem armature uvučene u zemlju/asfalt. Kad se razlabavi zemlja ili asfalt oko te armature, ona se lako izvuče a kugla otkotrlja.

Biće toga sve više. Što zbog loše podloge, što zbog krš materijala koji su danas svuda. Znam građevinca koji je na svoju ruku stavio stubić ispred svoje zgrade da mu ne opsedaju ulaz kolima. Čak posuo cement i preko šrafova stuba, da duže traju. Ma kakvi. Nije prošlo ni godinu dana a cement je ispucao a šrafovi zarđali i raspali se.

Nema više dobrih materijala, odnosno danas oni koštaju boga oca. Uzmi bilo šta napravljeno pre 30-50 godina (po mogućstvu konzervirano, očuvano) i bilo šta novo napravljeno danas i vidi šta će duže da traje. Ljudi čuli malo za Planned obsolence (planirani raspad i škart) ali misle da to važi samo za telefone, sijalice i veš mašine. Ne. Danas svi odreda to rade, sve industrije i delatnosti. Samo da se za.be, samo da se ućari, samo da se proda i zaradi.
 
Šta znam ali više mi bode oči ovaj prelaz između starog i novog asfalta pošto grad nije sposoban da dotera deo za koji je zadužen. Kugle će potrajati pošto ih neće na ovim mestima gurkati kolima kao stubće koji su u visini branika.
 
Bile su kugle svojevremeno na Studentskom trgu, 90ih. Posle par godina, čak su i pešaci mogli da ih izvale nogom. Nije se uvek radilo o vandalizmu, bilo je situacija da se pešak samo nasloni ili ih blago gurne nogom (klinci), i ona propala podloga ispod popusti, armatura se odlepi i kugla se pomeri. Posle kad se vidi da je kugla izvaljena, svako ko poželi može da je otkotrlja.

Beogradu su sistemski potrebne neke standardizovane žardinjere koje bi bile dovoljno niske da ne može čovek tako lako da ih prevrne, a da opet budu dovoljno visoke da ne može auto da pređe preko njih. Nešto oblika dugačkog kvadra (1m) sa presekom kao kvadrat 30x30 cm. I dovoljno debelim zidovima da izdrže čukanja ili pojedine vrste vandalizama, da ne može udarac patike da im okrnji zidove. Naravno, i da sam materijal bude nešto pristojno, a ne presovani šut.

I grad bi bio lepši sa takvim žardinjerama i zelenilom u njima. Ovako samo menjamo jedno smeće drugim, a iza svakog talasa smeća (od 90' do danas bilo je oko 30 vrsta stubića i papazjanija) ostaju razni ružni tragovi - žice, rupe, delovi cementa, rđa, kugla... Pun je grad takvog krša, do pre par godina na par lokacija mogli su da se vide i oni izlomljeni plavo-beli stubići iz doba Tita, jer nije imalo ko da ih posklanja.
 
Poslednja izmena:
Da slažem se u potpunosti, možda je prilika da Delta pokaže kako se to radi i svojim primerom podigne standard urbanog mobilijara. Primera radi na žardinjeri bi mogao biti utisnut grb SC a u gradskoj verziji grb grada.
 
Poslednja izmena:
Žardinjere su dobra priča, ali se plašim da to nije za nas, nema ko to da održava, pa bi mesto cveća uskoro u njima bila zemlja i smeće. I ono malo zelenila, jedva drže pristojnim.
 
Žardinjere su dobra priča, ali se plašim da to nije za nas, nema ko to da održava, pa bi mesto cveća uskoro u njima bila zemlja i smeće. I ono malo zelenila, jedva drže pristojnim.
Kod Rudo su postojale dve žardinjere, koje su postale smećarnik i iz kojih je raslo bogte pitaj šta sve ne, doneto putem vetra ili ptica.
 
 
Taj isti članak se objavljuje svaka dva meseca


 
Uskoro otvaranje Forma Ideale

IMG_6024.jpeg
 
Vrh