Šta je novo?

Sava centar

Sava Centar biće kulturno dobro, "Delta" i dalje zainteresovana za kupovinu
M. STANOJKOVIĆ | 18. jun 2020. 14:59 | Komentara: 0

Jedno od najoriginalnijih i čuvenih dela beogradske arhitekture posle Drugog svetskog rata još čeka da bude prodato

Najveći kongresni kompleks u prestonici - Sava centar do kraja godine trebalo bi da bude proglašen za kulturno dobro. Upravo zahvaljujući ovoj odluci, kultno zdanje će biti zaštićeno kada iz okrilja Grada pređe u ruke privatnika.

Posle niza pokušaja da čuveni Sava centar bude predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu, aktuelno je oglašavanje prodaje. Termin za ovaj postupak nije poznat, ali poznavaoci kažu da bi sudbina objekta uskoro trebalo da bude poznata. U poslovnim krugovima je poznato da je Kompanija "Delta", kao pretendent na partnerstvo, zainteresovana i za kupovinu i čeka raspisivanje tendera.

Kako povodom zaštite navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, u toku je postupak izrade Odluke o utvrđivanju Sava centra za kulturno dobro, koji uživa status prethodne zaštite od decembra 2017. godine.

- Još je u toku postupak istraživanja i izrade odluke. To je dugotrajan proces, a nadamo se da će biti završen do kraja godine - kaže za "Novosti" Olivera Vučković, direktora Zavoda. - Mi radimo svoj posao i nam nije bitno da li je vlasništvo državno ili privatno.

Kako obrazlažu u Zavodu, Sava centar predstavlja jedan od najvećih i nasloženijih objekata podignutih u Beogradu, od 1976. do 1977. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića.

- Sava centar je objekat značajnih arhitektonskih vrednosti - navode u Zavodu. - Predstavlja jedno od najoriginalnijih rešenja beogradske arhitekture nakon Drugog svetskog rata i sa hotelom "Beograd Interkontinental" (sada "Kraun plaza") čini najveći kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar Beograda. Građen u kombinaciji betonske konstrukcije i čeličnih ramova, zasnovan je na veoma pročišćenim savremenim, pretežno zakošenim kubičnim formama - sa transparentnim staklenim fasadnim platnima. Akcente u dominantnoj horizontali kompleksa predstavljaju bioskopska sala i hotel.

Kako su za "Novosti" potvrdili u "Delti", uslovi koje su ranije predočili kao zaintersovani kupci i dalje stoje, ali očekuju sastanke po ovom pitanju od jula.

Uložiće 50 miliona evra

Kako nam je ranije rečeno u "Delti", onog trenutka kada Grad objavi tender, namera je da se prijave kao i prethodna dva puta:
- Kongresni turizam je niskoprofitni biznis, a mislim da nema mnogo kompanija u Evropi spremnih da posle prihvaćene ponude Grada ulože dodatnih 50 miliona evra u renoviranje kongresnog centra. Da napravi najlepši kongresni centar u Evropi, a ujedno da nastavi da razvija deo turizma koji trenutno ne postoji, a koji je za Srbiju veoma važan.

https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74 ... a-kupovinu

Izgleda da je grad odustao od prodaje Sava centra?!
Čuo sam da se uveliko renoviraju tri sprata za useljenje Euronews-a i premeštanje Arena sport TV.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=751429#p751429:72q3gbjd je napisao(la):
BrankoParac » 25 Jun 2020 11:13 am[/url]":72q3gbjd]Izgleda da je grad odustao od prodaje Sava centra?!
Čuo sam da se uveliko renoviraju tri sprata za useljenje Euronews-a i premeštanje Arena sport TV.
Па ко нормалан би сад то купио?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=751435#p751435:3gc064ar je napisao(la):
Bungalow Bill » Čet Jun 25, 2020 11:29 am[/url]":3gc064ar]Zar nije Euronews zakupio halu 11 na Beogradskom sajmu?
Hm, to i meni zvuči logičnije. Možda sam pogrešno informisan.

If I were him... Одустао бих од комплетирања те целине, бар у наредних пет година. Ко ће да иде на конгресе, сад кад имамо нову туберкулозу, а народ очекивао да живи вечно.

_20200626_145316.JPG

Ja se baš pitam šta bi sa otvaranjem Euronews-a, pre koliko je najavljeno i ništa nisam čuo nakon toga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=754529#p754529:1dok4aia je napisao(la):
SoA » Uto Jul 07, 2020 8:09 am[/url]":1dok4aia]Ja se baš pitam šta bi sa otvaranjem Euronews-a, pre koliko je najavljeno i ništa nisam čuo nakon toga.
Radi se užurbano na Euronewsu. Glavni i odgovorni urednik je onaj Bojan Brkić sa RTS-a...a redakcija i studio će im ipak biti u Sava Centru. I Arena sport se tamo seli.
Dakle, zauzeo Telekom SC.

Zaista bih voleo da se Beovizija ponovo održava u SC. Nadam se da će RTS u skorije vreme doneti tu odluku.

Pitam se čemu ove najavljene prodaje koje ne privlače zainteresovane kupce.

Vesić najavio prodaju Sava centra po početnoj ceni od 27,4 miliona evra

http://rs.n1info.com/Biznis/a625776/Pro ... entra.html
Posle višegodišnjih neuspešnih pokušaja da pronađe privatnog partnera, Grad Beograd je odlučio da ponudi na prodaju "Sava centar", piše Politika.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je za taj list da će kupac morati da plati najmanje 27,4 miliona evra koliko iznosi početna cena, ali će morati i da se obaveže da će u roku od pet godina, uloži najmanje 50 miliona evra u rekonstrukciju čuvenog kongresnog centra.

Da li je u pitanju kupoprodaja ili JPP?

Uz obavezno ulaganje cena nije mala plus se pominje neki popust za gradske manifestacije. Ukoliko je klasična prodaja onda se tržišno određuje cena zakupa prostora dok se u javno privatnom partnerstvu zahtev za popustom može smatrati legitimnim.

Kupoprodaju je najavio brat Zorana Vesića (ko se seća kad se negde '99. u javnosti pojavio klon svoga brata, seća se).

Ovo su samo načini da skroz spuste cenu i da onda na kraju neki njihov pajtaš pograbi sve to za daleko nižu cenu od realne. Ne znam kako ne mogu da posluju u plusu sa Sava Centrom sa toliko događaja godišnje plus svim ostalim lokalima koje izdaju, plus reklamni paneli i ostalo, ja bih pre rekao da se tu debelo krade, isto kao što su RTB Bor i dr. državna preduzeća uspevala da budu u minusu u veoma profitabilnim granama (dok sada Kinezi odjednom posluju u višemilionskom plusu), što grad ne može sam da uloži i sredi taj Sava Centar i ima lep prihod na godišnjem nivou.

sava centar je u problemu sa sadrzajem od kako je izgradjena Beogradska arena i prostori kao Belekspo centar (ili rekonstruisani Dom Sindikata). Vec dve decenije u areni gostuju mnogi muzicari koji bi pre (pre 2000te) nastupali u Sava centru, a nekada odrzavani rejvovi u Sava centru su sada mahom u Dragstoru ili u prostorima kao sto je Belekspo centar. ono sto je ostalo sava centru su Fest, gostovanja orkestara klasichne muzike, horova i poneki pevac ala Miroslav Ilic. U ovu drzavu, generalno dolazi znatno manji broj stranih zabavljacha nego ranije, ako se izuzmu letnji festivali. Pre par godina su u beograd dolazili Madona, Metalika, Bijonsi, Shakira, Depeche Mode. Ne moram da ih volim i da idem na te koncerte, ali to govori o zdravlju trzista koje motivishe ili ne motivishe dolazak ljudi koji bi napunili neki prostor. Koje je veliko ime, trenutno u vrhuncu karijere, doslo u ovu zemlju,a da nije bio festival ili neki DJ (sto nije trziste sava centra_? ako se ipak izgradi nacionalni stadion, daleko bilo, nece biti posla ni za Arenu, cak ni sa iDJ i Pink zvezdama za jednu sezonu.

Ono sto meni pada na pamet, trenutno, kako bi mogao da se iskoristi veliki kapacitet Sava Centra i popularizuje odlazak tamo - pozorista ne znaju da li ce raditi od jeseni zbog "drugog" talasa korone i ako budu radili, u njihovim malim salama nece biti mesta za bilo kakve epidemioloske mere poput rastojanja gledalaca. To ljudi znaju i mnogi ce, zbog toga, odustati od posete predstavama. Zasto se ne bi neke od tih predstava organizovale u Sava centru - kapacitet sava centra (velika sala) je 3600+ mesta. Kapacitet narodnog je oko 450 mesta (valjda je u parteru 219 sedista), JDP je posle poslednje rekonstrukcije dobio veliku salu sa 655 mesta. Dakle radi se o kapacitetima koji su 8 do 5 manji od Sava centra - sto znachi da bi svi ti gledaoci u Sava centru mogli da se smeste sa, sasvim, pristojnim rastojanjem, bez da iko ikome dise u vrat.

Значи Весић хоће још нижу цену. Ово су форе како снизити цену у више корака. Као, неће нико да купи, па ево за џабе.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=c44VFauqXvQ[/youtube]

Umesto da se raspada treba dati jedinom zainteresovanog pa neka nadju racunicu,srede ga,sta tu ima dalje da se prica...cista ekonomska logika

Delta verovatno ima najbolji racunicu zbog sinergije sa crowne plqzom,privukli bi dosta gostiju kroz nize cene zakupa kongresnih sala I hotela zajedno

Vrh