Šta je novo?

Saobraćajnica T6

@shadestudio
Dve reči: "Saobraćajna kultura"!
Na primer tu spada i propuštanje nekoga da skrene iako ti imaš prvenstvo prolaza.

Imaš ljudi koji vole da pretiču, a ako ga obiđu sa desne strane to im se ne priznaje u preticanje ;)
Na putu u naselju na kome postoje najmanje dve saobraćajne trake namenjene za saobraćaj vozila u istom smeru, prolaženje sa desne strane vozila koje se ne kreće krajnjom desnom saobraćajnom trakom, ne smatra se preticanjem.

Ako je vozio 50 ne znam gde je problem.
U tome sto usporava saobracaj. Kada te 5 vozila za manje od minut obidje sa desne strane, jasno je da usporavas saobracaj.

Mi kao grad ne mozemo da se pohvalimo adekvatnim saobracajnicama, lepo resenim za danasnji saobracaj i planiranjem gradnje novih u skladu sa potrebama danasnjeg saobracaja. I na to dobar deo uzroka guzvi mozemo da odbijemo. Mozemo i na to sto uglavnom ne postoje prave alternative prevozu sopstvenim automobilom. Ali isto tako i na ljudski faktor, dobar procenat razloga guzve u saobracaju, mozemo da odbijemo.

Vožnja ne zahteva samo striktno poštovanje propisa. Znam da sada mnogi čupaju kosu, ali ako SVI oko tebe voze 55-60, pa čak i 80 tamo gde je ograničenje 50, onda ti predstavljaš veću opasnost od ovih koji voze brže.

Isto tako preticanje na auto-putu. Ako pretičeš po propisu strogo pazeći da ne pređeš ograničenje, opet si ti taj koji negativno utiče na bezbednost.

Nemamo mi šta da razmišljamo "ja vozim po propisu, baš me briga što neko žuri", nego je naše da se prilagodimo saobraćaju.

A ako već hoćete da morališete i pričate o propisima - prvo dobro savladajte ZoBS pa pričajte o propisima.

Vožnja nije samo "gledanje svog posla", već kao i sve na svetu i prilagođavanje.

E sad, slažem se da to može da vodi u neku anarhiju, ali blaga doza haosa je neophodna. Primer za to je Slavija, gde sve više manje teče uz blaga kršenja propisa i vozačku solidarnost. Ne postoji sistem semafora koji bi Slaviju učinio prophodnijom.

Onda moze svako da kroji pravila kako hoce, tako i dobijamo ono sto imamo u beogradu. Nekome smeta onaj sto ide 50 posto ga on usporava da ide 100 iako to nije dozvoljeno. Nekom smeta jedna traka za skretanje ulevo pa ce on da izmisli tj koristi traku za pravo za levo, nekome kratko traje zeleno po ce on da prolazi kroz crveno. Nekome je skup parking pa ce da se parkira na trotoar i tako dalje. Uvek ima neki izgovor kod nas. Ja sam za stroga pravila za sve ceo grad kamere na 51km pa salji kazene pritvaraj oduzimaj kola, ili sa druge strane za anarhiju, svakome podeliti pistolj pa ko prezivi.

Da kaznis mozes, privatnu imovinu, ako je posteno zaradjena, ne mozes da oduzimas, nije ovo 1945. godina. Ne mozes nekome da zaplenis auto zbog saobracajnog prekrsaja, koji je njegova privatna imovina. Mozes da mu oduzmes vozacku dozvolu, na konto tezine ucinjenog prekrsaja, koju si mu kao drzava i izdao.

Niko ovde ne poziva na bahatu voznju, ali prespori vozaci i tek kako ugrozavaju saobracaj.

Kada kada god vidim "jednorukog Krstivoja", redovno propuštam. Mnogo bezbednije je propustiti zavisnike od cigara i mobilnih, nego rizikovati. Isto i sa onima koji odvrnu muziku na max u kolima.​

Vrh