@earthmoving, @laki72
mislim da nama prvo treba plan razvoja grada. ali kroz sve to smo već prošli sto puta.
mali off, u vezi parkiranja: ne samo beograđani, već i drugi građani sfrj su ohrabrivani samo tako da koriste el energiju za grejanje. i tako je bilo decenijama. onda odjednom: "a, nemaš gas!? necivilizovani čoveče, greješ se na struju?!" i onda smo slušali godinama kako je to traćenje resursa. onda su time pripremili teren da ljudi ne mogu da koriste argument da se greje na struju. i sve je to skroz ok. ali šta? ništa! otišla kori udovički, otišao projekat u fioku. zašto se stalo sa gasifikacijom beograda nakon 2000?
tako je bilo sa grobljima: prvo tursko, rimsko na tašu, pa kao ajd da ga pomerimo na kraj grada. pa ode u ruzveltovu, pa ajd opet da ga pomerimo pa ode na lešće, pa ajd opet pa bež kosa. pa svaki put završi u sred naselja.
tako je bilo sa standardizacijom širine trotoara. tako je bilo sa svime.
kad ih je tesla pitao što ste uveli jednosmernu struju, oni, stručnjaci vrsni srpske administracije, mu objašnjavali zašto je to bolje.
kad je izdata naredba da se kaldrma ima održavati po prioritetu u centralnim ulicama (od taša do kalemegdana), oni počeli da vade kocku iz bilo koje susedne ulice i popunjavanju rupe u ulici gde rade. na protest stanara kojima je razršena ulica oni odgovaraju, podnesite zahtev, pa ćemo onda i vama da sredimo ulicu. (!?)
pa onda koncesija za osvetljenje. naplaćao se grad sijalica i sijalica. pola ih nije radilo. a kad je dotična firma trebalo da zameni sijalice novom tehnologijom, kao mi nismo više za koncesiju i ćao. (tako je beograd počeo da održava javnu rasvetu, hehe.)
a o tome da li se prvo gradi vodovod ili kanalizacija, rasprava je, ako me nije izdalo sećanje, trajala 30 godina.
bottom line, ruzveltova je samo presek svega ovoga. ja se sećam udžerica koje su tu bile "do skoro". vlažne, memljive, prljavih prozora. mislim da ih ima još par na uglu ruz i dimitrijale. ali nisam nikada mogao da pretpostavim da će nabijanje uz trotoar da bude od životne važnosti. šta fali poziciji zgrada preko puta groblja?
i tako je ruzveltova postala samo obično smeće, umesto da bude mali bulevar kojim ljudi idu peške kućama jer je prijatno i lepo, ona se pretvorila u koridor.