Šta je novo?

Robot usisivači

Super, hvala za informacije, prepostavljam da je to zbog kamenca koji se nakupi vremenom.
 
Uzeh ja ovaj mop x10 xiaomi, dakle bez rotirajućih krpa (to je x10+).

Prvi utisak je da je relativno tih, usisavanje je ok, nije sjajno, ali ajde od tako malog robota možda i ne treba očekivati više (nisam stavio na turbo, već 3 od četiri stupnja jačine usisavanje). Ono što je problem je što vidim da se zaglavi na jednom tepihu koji je mali i lagan i ima resice na kraju (više je staza u pitanju). resice se upetljaju i prelazak je problem, ali ja imam bukvalno tu jednu stazu pa nije strašno.
Ko ima više tepiha sa resicama, možda da izbegava ovaj tip uređaja ili bar ovaj nije rešenje.

Postojanje stanice za čišćenje je odlično, nema petaljnja sa istim, samo ga pustiš da se vrati i usisa prašinu u centralnu jedinicu. Taođe relativno dobro se snalazi sa stolicama, samo je bitno da su dovoljno razmaknute nogare. Kod mene sam se brinuo pošto je veći nego što sam mislio (širi je), ali uspeo je da se uvuče ispod stolice i lepo se kreće između nogica.
 
Meni je zao sto nisam na kraju uzeo taj model, nego uzeh Xiaomi S10 koji je odlican, ali realno fali stanica za praznjenje prasine iz samog usisivaca.

Ima LDS lasersku navigaciju tako da u principu nema problema sa zaglavljivanjem, zavlaci se i ispod nogara stolica i stola i lepo pokriva celu povrsinu.

1699914176262.png



Trenutno je na akciji na ananasu.
 
Zar nije logicnije da ih prave u ovom obliku da moze skroz da resi coskove?

product-image.fill.size_1200x900.v1678399792.png
 
Mislim da je zbog manervisanja u prostoru dominantan kruzni dizajn. Ali vidim da je recimo Samsung odstupio od toga.
download.jpeg
 
Zar nije logicnije da ih prave u ovom obliku da moze skroz da resi coskove?

product-image.fill.size_1200x900.v1678399792.png
nisam siguran da i ovome čiste ovi krajnju uglovi. Što se toga tiče i ovi kružni na jednoj ivici imaju četkucu koja se vrti i koja viri van kruga i time oponaša neki ćošak koji bi trebalo da čiti uglove. Savršeno svakako nije, ali eto bar nešto.
 
Koliko se generalno kvare ovi usisivači i kakva je podrška kod nas za popravku?
 
Zar nije logicnije da ih prave u ovom obliku da moze skroz da resi coskove?
Ne bas. Kruzni oblik omogucava lakse manevrisanje u uzim prostorima. Za coskove i druge uglove su vazne rotirajuce cetkice. Mislim, one i tome sluze, da mrvice i ostalo sto se usisava upravo pokupi i gurne ka sredini usisivaca.

Inace, ako neko razmislja o kupovini, uzimati samo sa laserskom navigacijom ili bilo kojom navigacijom koja "zraci". Ono sudaranje i vrtenje, zaboravite na to, to je katastrofa. Isto tako kombinacija sa pranjem je cista glupost - malo ostro, ali robot mora da bas dobro trlja kako bi obrisao neku prljavstinu. Ta kombinacija sluzi samo za one koji inace odrzavaju pod jako cistim, kojima nista nigde nece da kapne ili ispadne i ostavi mrlju. Za takve stvari preporucujem pre usisivace za pranje, jer rotiraju svoju cetku i istovremeno usisavaju tecnost. Ja imam Tineco S5, pre neki dan mi ispala flasa vina u kuhinji i celih 750ml sam za par minuta pokupio, a plocice ciste, kao da se nista nije desilo.
Ovaj moj robot usisivac mi sada ne sluzi nicemu jer je malo los izbor bio. Umesto njega redovno koristim usisivac (Roborock S5) i ovaj usisivac za pranje. Ne mogu opisati koliko je to olaksanje i zadovoljstvo u ciscenju.
 
Velika je razlika u ceni. Ne znam sada kakve su specifikacije, ali vidim razliku i u širini četke. Moj Tineco S5 ima četku koja ide do desne ivice. Ima i novijih modela kojima četka ide do ivice obe strane, što dosta znači. Koliko vidim, ovaj Xiaomi to nema, a cena je verovatno zbog "stanice", izgleda kao da ima rezervoare za pražnjenje. To je okej, ali rezervoar za prljavu vodu na usisivaču svakako mora da se očisti jer se usisavaju dlake i sitne mrve, što ostaje na filteru + će taj rezervoar imati miris - tako da je svakako bolje ručno prazniti i oprati kao na Tineco. Ovaj može da očisti otprilike 45 kvadrata, tada se mora dosuti nova čista voda i isprazniti prljava.

Ali su ovi usisivači ludilo, ručno pranje korpama i četkama i onim štapovima što prskaju, to sve je mala beba i muka u odnosu na ove usisivače. Ja nisam mogao verovati koliko je pod zaista prljav, bude me sramota da je uopšte to moguće - iako redovno usisavam i relativno često peremo pod.
Ima i drugih modela, isto od Xiaomija, samo jeftiniji. Ali ko voli čist i uredan prostor - ovo je definitivno odlična kupovina.
 
Ovaj Tineco s5 mislim da nema ovde ni da se kupi?

Razmišljao sam i ja da li tako nešto ili ovaj robot i onda sam se odlučio za robota samo zato što mogu svaki dan da kliknem i bar je usisano, a ako moram da punim vodu u štapni, onda ću da se bavim time kao i krpom. Mada ima i činjenica da bih onda imao 4 usisivača :D
 
Uff, nije to uporedivo sa krpom, ni blizu. Kao kada bi upoređivao usisivač sa metlicom. Sa krpom (ili onim štapovima sa prskalicom) moraš baš da se potrudiš oko nekih mrlja, a i da pažljivo doziraš tečnost kako pod ne bi dugo ostao vlažan. Kod Tineco samo staviš roler preko neke tvrdokorne mrlje, on vrti četku i briše mrlju. Nekad mora malo da se prelazi više puta, ali je tu fizički rad daleko manji. I sam dozira tečnost, a onda istovremeno je i usisava, tako da je pod bukvalno posle 20 sekundi suv.

Mislim, isti proces imaš i kod robota sa krpicama za pranje poda, moraš napuniti rezervoar, a i na kraju prati te krpe. Ovi usisivači uglavnom imaju automatsko pranje, tako da na stanici samo izbaciš prljavu vodu kada se sam očisti.
Moj robot ima baš loše doziranje vode, par puta sam samo koristio i onda sam shvatio da jednostavno ne funkcioniše kako treba. Doduše jeste neki jeftiniji model. Ali ako se baš uzima robot sa tom mogućnošću, onda uzimati one koji dodatno rotiraju te krpe (jer prevlačenje krpe preko poda nema nikakav efekat), plus da ili imaju dobru težinu ili da sami prave pritisak na pod kako bi nešto uradili sa čišćenjem.

Ali meni ova dva usisivača rade odličan posao, stvarno mi je zadovoljstvo da čistim sa njima. A robota gledam kome da poklonim, jer ga više ni ne koristim.
 
Pokloni ga meni, hocu da vidim okrsaj robota usisivaca i moje macke. Dobijaces redovno klipove zauzvrat 🤣
 
Lakse mi onda macku da ti posaljem da izvrsimo taj eksperiment 😄
 
Ja sam batalio robote od kad koristim Dyson V8, pre par dana sam ga zamenio sa V15 Detect submarine, i velika je razlika.
 
Nemam poverenja u ove igračkice od usisivača ali bi uzeo novi usisivač koji je običan. Šta mislite o nekim gorenje koji imaju onaj plastični kanister na dršci umesto kese i kanistere u telu usisivača? Napominjem da gledam one sa ozbiljnim motorima, a ne igračkice koje rade na baterije.
 
Да, машина за прање и сушење - крш кршева међу кршевима.
 
Ako ćeš običan usisivač, ne bih ovaj sa kanisterima već ove sa vrećama koje se menjaju. nema čišćenja i zezanja. Bitno samo da bude bolji energetski razred, pošto ovi novi i sa 600-700w vuku kao stari usisivači od 2000w
 
Vrh