Šta je novo?

Robot usisivači

SunnyJ

Higher intermediate
Učlanjen(a)
13.03.2020.
Poruke
802
Pohvaljen
1.492
Pozdrav!
S obzirom da se trenutno bavim izborom robot usisivača, koji bi zadovoljio moje potrebe, otvorio bih ovu temu radi razmene iskustava o ovim, sve zastupljenijim "igračkama". Kako su mi ovi uređaji totalna nepoznanica, i pored gomile informacija na internetu, nisam našao konkretne odgovore na pitanja koja me interesuju, pa se nadam da na ovom forumu postoji ljudi koji imaju iskustva sa ovim uređajima. U nastavku ću navesti koje su moje potrebe i mogućnosti:
1. moje potrebe - nemam kućne ljubimce, čupave tepihe, niti pragove u stanu. Tročlana smo porodica i ne generišemo veliku količinu prljavštine, uglavnom je to samo ona prašina koja padne, mrvice, tipice i sl. Stan je oko 60m², od čega bi oko 35m² zahtevalo redovnije čišćenje (dnevna soba, kuhinja, predsoblje). Bilo bi odlično da model koji izaberem poseduje i opciju brisanja poda, pored usisavanja.
2. Cenovni rang - s obzirom na moje, gore navedene potrebe, mislim da nisam zahtevan korisnik, tako da bih izbacio iz razmatranja "skuplje" modele, već razmatrao ponude u cenovnom rangu 30-50000 din.

U ovom rangu, vidim da ima nekoliko modela Xiaomi, kao i jedan ili dva iRobot modela, ali nikako ne mogu da zaključim čije su performanse ili kvalitet u praksi bolji. Takođe, ako za 30k mogu da nađem ono što mi treba, bolje je da ne dajem još 10-20k. Međutim, ako ću dobiti nešto značajno više za tu razliku u ceni, nije problem platiti.

Ima li ko šta pametno da mi kaže na ovu temu? :)
 
Koristio sam usisivač 4 godine. Kupio sam jer je kul i mislio sam da će svakodnevno prolaziti i prosto uvek će mi biti čisto. Ali to nije baš tako. Pre nego što ga pustiš, treba da prodješ celu kući i da skloniš ste što stoji na podu jer će se zaglaviti ako naidje na neku papuču, kabl i slično. Sve u svemu više posla nego da sam uzmeš usisivač i očistiš...
Usisivač mi je ostao u stanu u Ukrajini i više ga nisam video. Kupiti opet neću sigurno. Jednostavniji je štapni usisivač i sam proći ceo stan.
Imao sam xiaomi xiaowa i super je što se tiče usisovananja imao je i onu kao mop varijantu za vlažno pranje. Kada nema šta da mu smeta, realno lepo čistio
 
Još bi dodao da sam uvek dizao i stolice na sto u kuhinji jer bi se on oko stolica smarao jedno 20 minuta, a ako ih nema tipa za 1 minut
 
Imam Xiaomi Mi Vacuum-Mop, mešani utisci. Hoće ponekad da se zaglupi, ali uglavnom OK završi posao.
Tačno je da je spor, mada tu postoji i momenat da se navikneš da on radi i i da ga ne čekaš.
(ovaj neće bas 20 minuta da se zaglupi oko stolica, ali hoce 10ak, što nije problem kad naučiš da ga ignorišeš)

Najveći problem je što moraš da prođeš i pokupiš stvari sa poda, pogotvo ako je dete malo, pa su igračke svuda okolo, zavisi i koliko uredno držite cipele, papuče itd.
Za 60 kvadrata verovatno ne bih kupovao robota (možda dok sam bio sam i u stanu držao sve pod konac). Ovako čak i u 100 kvadrata često mi je jednako lako da uzmem štapni akumulatorski i pređem sve ručno...
 
Da li je to "zaglupljivanje" vezano za sistem kretanja i prepoznavanja prepreka? Koliko sam skapirao, jeftiniji modeli se kreću nasumično i odbijaju se od prepreke, dok skuplji prepoznaju prepreke i kreću se po unapred zacrtanim putanjama. Takođe, vidim da neki pamte mape, neki ne i slično...
 
Ovaj pamti mapu, mozes da das imena sobama, da ga posaljes da odradi samo jednu (ili vise) soba, ubacis virtuelne zidove i slicno.
Ima neke senzore, ali nekad i odbije od prepreke, zavisi sta je u pitanju.

Zaglupljivanje je uglavnom do prepreka, zamisli nesto, ali ga prepreka zezne i onda se nekad ne snadje, nego se vrti (a nekad se snadje).
 
Ja bih preporučio takodje Xiaomi pro taj sa mopom, meni jako korisna stvar i dosta mi znači. Ako imaš rutinu sklanjanja/ne ostavljanja stvari po podu onda nije problem, ako nemaš onda stvarno smara ta priprema za usisavanje. Nas je malo i usisivač naterao da budemo uredniji.
Bio je nešto ispod 300e za prošli black friday,tako da sačekaj 2 meseca ako hoćeš da prištediš par crvenih.
I da, mopiranje poda je ništa posebno, razvlačenje mokre krpe bez ispiranja, nema tu leba bez džogera i vode tako da ti ta opcija ne bude prioritet prilikom kupovine.
 
Kod nas u kući su robot usisivači redovno u upotrebi od 2019, evo nekih mojih iskustva.

Prvi usisivač koji smo uzeli je bio Roborock S6, ima lidar skener i mali rezervoar sa vodom koja kaplje na nakačenu krpu i time "briše" pod. Naša iskustva su bila više nego odlična, imamo decu i kuću na selu pa se stalno ulazi i izlazi i time unosi razna prljavština, zemlja, pesak itd.

E sada, u stanu skoro ni da nemamo tepihe, imamo jedino u dečjim sobama po jedan tepih i to je to. Naš roborock nije prepoznavao tepihe pa je išao preko njih sa krpom što nije baš najidealnije rešenje. Svuda nam je parket i ima dosta prostora tako da smo ga puštali na svakih dva tri dana da pročešlja stan dok smo žena i ja na poslu. Nije to bez izazova, najveći problem su dečje sobe i razne sitnice koja deca ostavljaju za sobom. Tu dolazimo do velike prednosti xiaomijeve aplikacije - stan se može razdeliti u razne zone pa tako usisavamo uglavnom sve osim dečjih soba. A usisvač proleti kroz dečje sobe možda jednom u mesec kada ih lepo srede.

Ima par meseci otkako smo prešli na Dreame L10s Ultra koji ima stanicu za usisavanje prašine i aktivnu razmenu vode - ima tank za čistu i prljavu vodu. Ogromna prednost tog usisivača su aktivne rotirajuće krpe za brisanje poda, ja a posebno žena je prezadovoljna.

U cenovnik rangu od 250 do 500€ ima mada dobrih usisivača. Recimo brat je uzeo skoro Dreame D9 koji je veoma sličan mom bivšem roborocku sa pasivnom krpom za čišćenje a može se koristiti i sa xiamovijom aplikacijom.

E sada par saveta iz iskustva:
- Najbolje je uzeti pola dana da se podesi usisivač. Odnosno kompletno srediti stan, ostaviti prostor da usisivač snimi sve prostorije kako treba.
- Pozabaviti se ozbiljno sa aplikacijom, podešavanje no go zona, deljenje u sobe/zone itd.
- Usisivač morate da održavate redovno, za ove veće marke ima dosta rezervnih delova koji se lako menjaju a i pristupačni su.
- Bolje uzeti neku oprobanu marku koja je malo skuplja ali zato imaju bolje aplikacije, redovno održavanje, dosta rezervnih delova itd.
- Usisivač može da radi i kada niste tu - iskoristite tu prednost ;)

Kako izgleda u praksi:
1695837146503.jpeg
 
@Steva kako radi to auto-pranje cetaka, jel stvarno kako reklamiraju ili moraju i rucno da se ciste?
Mi mop i ne koristimo, ispiranje krpe je dosadno (a nesto mi odvratno da je ubacim u ves masinu).
 
@Steva kako radi to auto-pranje cetaka, jel stvarno kako reklamiraju ili moraju i rucno da se ciste?
Mi mop i ne koristimo, ispiranje krpe je dosadno (a nesto mi odvratno da je ubacim u ves masinu).
Stanica usisivača ima ima rešetke na koje se krpa izrotira da se izvuče prljavština i vlaga, onda ide sušenje toplim vazduhom iz stanice koje traje možda pola sata. Radi solidno, mi imamo ipak set dodatnih krpa a prljave bacimo u veš mašinu, recimo pantalone za rad napolju su prljavije nego te četke ;)

Nisam kući pa sam našao sliku online, vidi se ta rešetka u obliku propelera i rupe za usisavanje vode / izbacivanje toplog vazduha. Desno je modul sa krpom koji se magnetom kači na usisivač:

1695878445610.jpeg


E zaboravih da dodam, napredniji usisivači prepoznaju tepihe i automatski dižu četke kako bi tepih ostao suv.
 
Imam Roborock S7 MaxV Ultra i vecinom su pozitivni utisci. Baza na kojoj se prazni i menja vodu je odlicna stvar. Samo na odredjeni period treba sipati novu vodi i isprazniti prljavu. Prilicno dobro sam cisti krpu i jos ni jednom nismo morali da je menjamo.

Sto se ciscenja tice, kod nas je vecinom parket i mopovanje radi super. Nece jake mrlje uspeti da ocisti iz prve, ali je jako dobar da odrazava prostora cistim. Ova verzija dobro prepoznaje prepreke, tepihe i aplikacija je isto super. I dalje je bolje skloniti stolice, kablove (hoce da se zaglavi na njih) i decije igracke (nije se zaglavljivao na njih, ali ga dosta uspore).

Sve u svemu, preporuka iako sam svestan da nije ni malo jeftina igracka.
 
Stanica usisivača ima ima rešetke na koje se krpa izrotira da se izvuče prljavština i vlaga, onda ide sušenje toplim vazduhom iz stanice koje traje možda pola sata. Radi solidno, mi imamo ipak set dodatnih krpa a prljave bacimo u veš mašinu, recimo pantalone za rad napolju su prljavije nego te četke ;)

Nisam kući pa sam našao sliku online, vidi se ta rešetka u obliku propelera i rupe za usisavanje vode / izbacivanje toplog vazduha. Desno je modul sa krpom koji se magnetom kači na usisivač:

Pogledajte prilog 174626

E zaboravih da dodam, napredniji usisivači prepoznaju tepihe i automatski dižu četke kako bi tepih ostao suv.
Jel ostaje pod malo mokar od toga? gledao sam neke review-e i nisu nešto oduševljeni ovom funkcijom, pa se razmišljam da uzmem ovaj što samo usisava?
 
Jel ostaje pod malo mokar od toga? gledao sam neke review-e i nisu nešto oduševljeni ovom funkcijom, pa se razmišljam da uzmem ovaj što samo usisava?
Zavisi od modela, roborock s6 je imao pasivno navlaživanje krpe gde gravitacija radi posao i voda kaplje iz kontejnera u krpu. Kod Dreame usisivača sa rotirajućim krpama se voda aktivno “dotura” iz kontejnera u krpu. Preko aplikacije mogu da podesim onda nivo vlažnosti.
 
Hvala obojici. Ovo sa krpom koja se navlažuje mislim da je besmisleno, imam štapni Xiaomi i kada se stavi dodtak sa tom krpom, bukvalno ne vidim šta doprinosi brisanju. Ovaj pak model sa rotirajućom krpom deluje mnogo bolje, ali cena je 700-800 evra zavisno od popusta, baš su ga preterali.

mop x10 samo usisvanje za 45 hiljada deluje daleko realnija opcija (stalno ima negde na akciji), generealno nisam siguran koliko često bi i koristio mop. Ako kupim, javljam utiske...
 
@Steva koliko znaci ova stanica za DreameBot usisivac, gledam da se azuriram, ja imam preko 4god Roborock s5 i mislio sam S8 da uzmem, al gledajuci ovaj L10s Ultra izgleda mi bolje zbog mop-a, e sad fora je sto smo pre 7,8 meseci uselili u novi stan i odradili kuhinju sa sankom gde smo napravili mesto za stanicu usisivaca al ovu osnovnu samo za punjenje i ako bih uzeo ovaj novi sa stanicom gde moze voda da se sipa i za smece nebi mogao da nam stane tu gde ovaj stari stoji, i morao bih nesto da budzim i smisljam mesto, ja na ovom cesto praznim box za smece tako da mi to nije problem, jedino sto ne znam jeste zbog te vode i ciscenja mop-ova, nebi mi bio problem da ih sam cistim, samo ne znam da li je bolje da to stanica odradi ili ja svaki put kad zavrsi ciscenje, da li on u toku jednog ciscenja dolazi do stanice da ocisti mop ili cisti ceo stan pa kad zavrsi onda cisti mop?
 
@srdjanprpa Krpe se čiste posle svakog ciklusa čišćenja, mi obično po ciklusu očistimo po 80ak kvadrata (više zona odjednom) pa posle automatsko čisćenje krpe. A menjamo sami krpe posle 4-5 ciklusa čisćenja kako bi ih oprali u mašini za veš. Tako da ako recimo samo očistiš neku malu zonu onda će i tada da ide na stanicu da čisti krpu i da se suši što ume da potraje par sati.
 
@Steva znaci sa jednim tim rezervoarom koji on ima moze da ocisti 80 kvadrata? Prepostavljam da nije tesko skidanje krpa, mogao bih da kupim 3,4 para tih krpa pa da ih menjam kad odradi jedan ciklus i posle 3,4 ciklusa da ih ubacim u masinu za pranje. Hvala!
 
@Steva znaci sa jednim tim rezervoarom koji on ima moze da ocisti 80 kvadrata? Prepostavljam da nije tesko skidanje krpa, mogao bih da kupim 3,4 para tih krpa pa da ih menjam kad odradi jedan ciklus i posle 3,4 ciklusa da ih ubacim u masinu za pranje. Hvala!
Dosada nismo imali problema sa time da počisti tih 80ak kvadrata kako treba, inače ako mu treba dodatno vode onda se sam vrati na stanicu da pokupi čistu vodu iz cisterne koja je u stanici (i da vrati prljavu vodu).

Krpa se jako lako menja, rotirajući delovi su od plastike i kače se magnetom na robot, a krpa se lepi na te držače nekim velkro sistemom. Mislim da nema potrebe da se menja posle svakog ciklusa pošto se krpa sama čisti na stanici i odmah suši, ali posle par ciklusa svakako obavezno u veš mašinu.

Inače imao sam u jednom trenutku problem što usisivač nije mogao da povuče vodu, to je poznat problem kod dreamea - rešenje je dosta lako treba samo čačkalicom produbiti tu jednu rupu za povlačenje vode - od tad je sve OK.
 
Vrh