Šta je novo?

Residence 7+, Zemun

Ne podržavam bilo kakvo nasilje ni neprimereno ponašanje, i nije u redu da mi se pripisuje takva podrška samo zato što ukazujem na širi kontekst problema. Ovakvo etiketiranje, kakvo ste naveli u poruci, nije ni fer ni tačno. Sastanci su prethodno bili mirni, ali problemi su sistemski i dugotrajni, a nezadovoljstvo se gomilalo. To što ste prisustvovali jednoj eskalaciji ne znači da razumete sve što joj je prethodilo.

Stičem utisak da svesno zanemarujete ozbiljne probleme koje imamo u zgradi i u radu (SNS) upravnice, i da se celokupna vaša poruka svodi na lični doživljaj sa sinoćnjeg sastanka, bez osvrta na višemesečne pokušaje stanara da reše konkretne i nagomilane probleme u održavanju zgrade. Svi imam opravo na mišljenje, ali to ne daje za pravo da se javno vređaju i omalovažavaju komšije koje aktivno pokušavaju da doprinesu zajednici.

Neću dalje ulaziti u raspravu - niti mi je cilj da se bilo kome pravdam. Samo apelujem da se ne zaboravi kontekst i da se u zajednici svi trudimo da doprinesemo, a ne da jedni druge etiketiramo. Svako dobro.

Izglasali smo smo predsednicu skupštine stanara kao privremeno rešenje dok ne rešimo goruće probleme sa obzirom na iskustvo koje smo imali sa prethodne dve upravnice. Za to vreme ćemo polako tražiti nekog normalnog upravnika/upravnicu. Jasna je bila beskorisna, Biljana nas je unazadila, tako da mislim da je bolje da ne žurimo sa ponovnim angažovanjem :(
A sta nije tacno?

Ja se pre neki vikend zalio upravniku sto iznad komsije burgijaju 8 sati tokom vikenda kroz celo vreme mira on mi rekao "ne prica on sa mnom, idi ti pa pricaj sa njim i resavaj problem".
Placam upravnika a ja moram da resavam problem ako mi smeta, jbg...
Možda grešim, ali čini mi se da upravnik sa tim nema ništa. Upravnikove nadležnosti se završavaju na korišćenju i održavanju zajedničkih delova (zajedničke imovine) zgrade. Da li neko burgija u svom stanu ili ne - nije na upravniku da rešava.

Možda grešim, ali čini mi se da upravnik sa tim nema ništa. Upravnikove nadležnosti se završavaju na korišćenju i održavanju zajedničkih delova (zajedničke imovine) zgrade. Da li neko burgija u svom stanu ili ne - nije na upravniku da rešava.

Upravnik je druga osoba koju trebas da kontaktiras ako ti komsija divlja i nece da se urazumi, sad ako on ne reaguje dalje ide komunalna policija i prekrsajni sud:
Screenshot 2025-04-30 at 09.34.34.png

Reci da nije odgovoran je bas suludo, on se bavi stambenom zajednicom a deo nje je kucni red.

Upravnik je druga osoba koju trebas da kontaktiras ako ti komsija divlja i nece da se urazumi, sad ako on ne reaguje dalje ide komunalna policija i prekrsajni sud:
Pogledajte prilog 236810

Reci da nije odgovoran je bas suludo, on se bavi stambenom zajednicom a deo nje je kucni red.
Hvala Vam za ovo "Suludo".
Ali da nastavim sa svojom suludošću. predlažem Vam da se o pravima i obavezama ne informišete u štampi već da pogledate zakon. Nije upravnik zgrade ni pandur a ni mirovno veće.
Dakle:

Prava i obaveze upravnika

Član 50

Upravnik:

1) zastupa i predstavlja stambenu zajednicu;

2) podnosi prijavu za upis stambene zajednice u Registar stambenih zajednica;

3) podnosi prijavu za registraciju pravila vlasnika u skladu sa članom 17. stav 8. ovog zakona;

4) ističe rešenje o registraciji stambene zajednice na vidno mesto u stambenoj zgradi;

5) vrši popis posebnih, zajedničkih i samostalnih delova i vrši njihovo označavanje;

6) uspostavlja i vodi evidenciju o vlasnicima posebnih delova, vlasnicima samostalnih delova i licima kojima su zajednički ili posebni delovi zgrade izdati u zakup, odnosno na korišćenje po drugom osnovu (za fizička lica ime, prezime i JMBG, a za pravna lica poslovno ime, adresa sedišta i matični broj);

7) izvršava odluke stambene zajednice;

8) na osnovu odluke skupštine stambene zajednice o upravljanju sredstvima stambene zajednice raspolaže sredstvima sa tekućeg računa stambene zajednice, u skladu sa propisima kojima se uređuje otvaranje, vođenje i gašenje tekućih računa;

9) predlaže skupštini stambene zajednice program održavanja i stara se o njegovoj realizaciji;

10) organizuje radove hitnih intervencija;

11) organizuje izvođenje radova na zajedničkim delovima zgrade i zemljištu za redovnu upotrebu zgrade u skladu sa usvojenim programom održavanja i kontroliše da li se ovi radovi izvode;

12) vodi evidenciju o prihodima i rashodima stambene zajednice;

13) podnosi skupštini stambene zajednice izveštaj o radu koji posebno sadrži prikaz ukupnih prihoda i rashoda stambene zajednice, realizovanih aktivnosti u odnosu na planirane, kao i iskorišćenja sredstva za realizaciju svake od aktivnosti;

14) vrši i druge poslove određene zakonom.ž

(ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA, ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon))

Nije mozda odgovoran krivicno, ali jeste osoba koja bi trebala da urazumi komsiju pre zvanja komunalne policije.

Ali hvala na informaciji, da ubuduce znam da mogu odmah da zovem komunalnu i da se sa upravnikom ne bakcem :)

A zašto bi upravnik trebalo da urazumljuje bilo koga? Ne razumem te nimalo. Upravnik nije medijator, advokat, psihijatar, ni policijsko lice. Ako imaš problem sa komšijom koji pravi buku, valjda ti treba da ga rešavaš, a ne upravnik?

A zašto bi upravnik trebalo da urazumljuje bilo koga? Ne razumem te nimalo. Upravnik nije medijator, advokat, psihijatar, ni policijsko lice. Ako imaš problem sa komšijom koji pravi buku, valjda ti treba da ga rešavaš, a ne upravnik?
Pa po mom rezonovanju ako komsija burgija da se cela zgrada trese i narusava kucni mir celoj zgradi tu bi trebalo da reaguje upravnik a ne da svi nagrnemo na vrata komsiji.
To i jer do sad gde god da sam stanovao svi stanodavci i prijatelji su mi govorili da ikakve probleme sa komsijom prijavljujem upravniku pa ce on da resava, ali eto, ocigledno smo svi bili u zabludi.

Edit: upravnik po meni bi trebalo da samo saopsti problematicnoj osobi da su se komsije zalile na njega da bi se izbegao direktni konflikt komsija, i da upozori da ce sledeci put komsija ili on pozvati komunalnu, ne smatram da on treba da se svadja sa komsijom ali je po meni smislenije tako delovanje, ali kapiram i da drugi ljudi vide drugacije.

Pa i u tom slučaju, pre mi ima smisla da reaguje komunalac nego upravnik, što je valjda i propisano.

Pa i u tom slučaju, pre mi ima smisla da reaguje komunalac nego upravnik, što je valjda i propisano.
Slazem se, ali eto, znam da mi je neko rekao bio da kao prvo 2 puta trebas da ukazes upravniku na problem pa tek onda komunalnu da zoves ako on ne resi problem, a ispostavlja se da nema potrebe za time.

Vrh