Nece niko raskidati ugovor zbog par dana kasnjenja, nije kao da su rasprodali sve stanove a i nije kao da im takva reputacija treba. Ja se ne bih toliko brinuo, odnosno ne brinem se jer smo u istom sosuCao ljudi,
Zanima me da li je svima predugovor u finansijskom delu toliko rigorozan za kupca.
Naima, moze da se desi da ako dan zakasnim sa uplatom, da mi propada kapara koja je vec ogromna i da ostajem bez svega sto sam i do sad uplatio. A prete i sa nekom dodatnom kaznom...
Naime, cudno mi je da je penal toliko mali za investitora ako probije rok, a za kupca da skidaju kozu sa ledja...
Malo sam se sada uplasio kad sam razmislio o svemu, a predugovor sam potpisao samo zbog price da je investitor "covek od poverenje" i da sa njim nece biti nikakvih problema...
Covek nikad ne zna sta nosi dan, a sta noc...
Zamolio bih vas da podelite sa mnom vase iskustvo dosadasnje.. i kakvi su vam predugovori...
Ne znam da li se razlikuju predugovori za kes kupce i kreditne...
Iako sam potpisao sve, sad sam se malo i uplasio, ali nadam se da ce sve biti ok...
Ovoliki strah nisam imao u momentu potpisivanja...
Hvala puno
Slazem se skroz sa ovim. Bas malo informacija imamo.Pozdrav svima,
Svesno sam potpisao predugovor i ako u njemu stoji stavka:
„Продавац се обавезује да предметни стан и паркинг место изгради у свему према пројектно-техничкој документацији са којом је Купац у потпуности упознат и са квалитетом изведених радова и уграђене опреме сагласно важећим грађевинским стандардима и нормативима, а према Спецификацији о техничком опису и унутрашњем опремању непокретности. “
Projektnu dokumentaciju nije nikad niko hteo da pošalje uz obrazloženje da se nikad nikom to ne daje, na moje pitanje "pa zašto onda stoji u predugovoru?" bilo je odgovora ali telefonom ne mailom "da to nije praksa". Da napomenem samo da skica stana koju smo dobili svi nije projektno tehnička dokumentacija!
Obzirom da sam dobar deo vremena proveo na gradilištu i da sam upoznat sa problemima koji mogu da se dese mislim da je ok da imamo 100% informacija kada za nešto dajemo veliki novac.
1. Raspored i visina utičnica,prekidača, izvoda za svetlo? Spomenut je malopre set za TV i ako se retko kači na zid već bude na komodi. Najproblematičnija je kuhinja zbog rasporeda elemenata i često nedovoljnog broja utičnica, zatim set utičnica za radni sto u drugim/spavaćim sobama i ostalo... U svim novim i boljim zgradama praksa je da se spusta nula u prekidače ukoliko neko u budućnosti želi smart galanteriju - ovo nije mnogo bitno ali trošak za investitora praktično ne postoji.
2. Da li iznad/iza parking mesta postoje neki kanali ili cevi koji ograničavaju prostor? Na primer dešava se da je kanalom uskraćena visina parking mesta i nemoguće je parkirati se sa vozilom koji ima krovni kofer. Imao sam prilike lično da vidim ovaj problem. Kada sam pitao investitora " U slučaju da se to meni desi i ako uzmemo u obzir da sam ja svesno potpisao predugovor da sam upoznat sa projektno tehničkom dokumentacijom - a nisam, da li ste Vi ta osoba kojoj mogu da se obratim za moj problem", dobijam odgovor " Ne znam". Ne znam ja, ne znate vi i šta ćemo sada da radimo.
OK mi je da projekat ne dobija svako ko poželi ali ne vidim logičan razlog da ga nemaju kupci koji su već kupili stan i planiraju da unajme arhitektu kako bi mu poslali crteže, spremali se za opremanje stana, kupovinu nameštaja i ostalo. Postoji rizik da bi kupci "širili" dalje te projekte, ali jednostavno ako smo se oboje saglasili u predugovoru, nema dalje diskusije.
No da ne budem hejter . Generalni utisak vezano za zgradu i za investiora je dobar, prethodni projekti su dobri i govore nešto o njima, mana je to što su na oba kasnili sa upotrebnom dozvolom ali o tome je već bilo reči...
Oni su sebe maksimalno zaštitili. Imaju sva prava i nikakve obaveze, dok mi skroz obrnuto. Mom advokatu se nije svideo deo sa +-2% odstupanja u kvadraturi. Gde mi je rekao da se nikad ne desi +, uvek bude -, što na 50 kvadrata bude ceo jedan kvadrat, što praktično znači da mi njima poklanjamo oko 2500€, vrlo simpatično…Verujem da nece biti problem, nego sto nisam mnogo analizirao predugovor kad sam ga potpisao... Kao kg paradajza na pijaci da sam kupovao
A sad, sto vise ga citam, to mi vise mrak na oci pada...
Mi kao kupci nemamo nikakvu zastitu... Ti njihovi penali koji oni nama kao trebaju da plate su smesni za ono koliko oni mogu nama da uzmu za nasu gresku i nase kasnjenje...
Sta kazu, kad se useljavamo?
Zbog promene materijalizacije, mislim da cemo ovaj put mi biti u prednosti, jer je svima povrsina u novoj raspodeli veca od one u predugovoru.Oni su sebe maksimalno zaštitili. Imaju sva prava i nikakve obaveze, dok mi skroz obrnuto. Mom advokatu se nije svideo deo sa +-2% odstupanja u kvadraturi. Gde mi je rekao da se nikad ne desi +, uvek bude -, što na 50 kvadrata bude ceo jedan kvadrat, što praktično znači da mi njima poklanjamo oko 2500€, vrlo simpatično…
Nadam se da si u pravu!Zbog promene materijalizacije, mislim da cemo ovaj put mi biti u prednosti, jer je svima povrsina u novoj raspodeli veca od one u predugovoru.
Imas srece sto u predugovor nisu stavili da im dodjes jos 100e po kvadratu ako je kvadratura tacnaNadam se da si u pravu!
Mada, moj procenitelj je premerio baš onoliko koliko je predviđeno. Nema gratisa
U kojim stanovima je to slucaj? Ja sam slikao od starta gradnje i nema nikakvih stubova koji tu nisu bili od pocetka u projektu.Ima stanova kroz koje su prosli noseci stubovi, a nema ih u crtezu kad su kupovali stan... Skroz narusena funkcionalnost stana...
Svi crtezi koji su trenutno na sajtu su oni koje su delili pre nego sto se krenulo sa radovima. Jako sumnjam da se negde samo pojavio stub kog nije bilo.Covek koji je kupio stan ne znam tacno koji, u crtezu uopste nije bio ucrtan nijedan stub u stanu... Izvedeno stanje je nesto drugacije iako je kvadratura ostala ista... Kupljen stan pre nego sto je krenulo sa radovim...
Koliko je odstupanje? Jel ti ukupna kvadratura manja ili veca od one u predugovoru. Mere u praksi nikada nisu u cm tacne kao na crtezu, ali ne bi trebalo bas drasticno da odskace. Ja nisam jos premerio svoj stan, trebalo bi sledece nedelje sa arhitektom da odem.Ja sam trazio menjanje predugovora po savetu advokata, a dobio sam odgovor da to ne moze da se radi, jer sta bi bilo da svi hoce nesto da menjaju.
Meni odstupaju mere koje sam uzimao u stanu od crteza.
Nisam jos racunao celu kvadraturu, nisam hodnik merio. Jedna soba koja je po crtezu 270x412 meni je 265x410, sirina druge sobe je 288, a trebalo je 293 itd.Koliko je odstupanje? Jel ti ukupna kvadratura manja ili veca od one u predugovoru. Mere u praksi nikada nisu u cm tacne kao na crtezu, ali ne bi trebalo bas drasticno da odskace. Ja nisam jos premerio svoj stan, trebalo bi sledece nedelje sa arhitektom da odem.
Hmm, za tu prvu sobu to dodje 2,4% odstupanje, preko dozvoljenog u ugovoru. Jesu li mere iz novog crteza ili onog prvog, sto i dalje stoji na sajtu?Nisam jos racunao celu kvadraturu, nisam hodnik merio. Jedna soba koja je po crtezu 270x412 meni je 265x410, sirina druge sobe je 288, a trebalo je 293 itd.
Oni su rekli da je nepromenjena kvadratura, ali ja sam rucno racunao po novom crtezu, i ispala mi je veca za nekih 3kvm. Jos jedan forumas je za isti stan racunao i dobio tu racunicu, tako da kapiram da nismo obojica promasili.Poslali su nam u avgustu mejl da je doslo do minimalnih odstupanja od prvobitno prezentovane osnove stana (nepromenjena je kvadratura). Cini mi se da je taj crtez u poredjenju sa prethodnim samo malo povecao duzinu sobe a smanjio sirinu, kvadratura ostala ista.
Kad budem sa majstorima isao tad cu proveriti ove mere da li sam dobro uzeo, ali mi se cini da svuda ima malo odstupanja.
Sve sto znam ovde sam i pisao. Uporedi mere na crtezu koji si dobio i onom koji stoji na sajtu i videces da se mere razlikuju po koji santimetar.Koji je novi, a koji stari crtez? Ja sam dobio samo jedan, kao na sajtu sto je...
Kako god okrenes ispadne da ce tih 2% ici na nasu stetu... A oni ce koristi oba crteza, pa uklapati kako im odgovara...
Defke, izgleda da si ti vise upucen u projektnu dokumentaciju, nego mi"obicni" kupci...
Kako mislis poklanjate im? Pa posle kada se radi merenje idete kod notara da se to dokumentuje, pa u katastar i oni vam vracaju razliku. U katastar pise MERENA dimenzija a ne po GD..Oni su sebe maksimalno zaštitili. Imaju sva prava i nikakve obaveze, dok mi skroz obrnuto. Mom advokatu se nije svideo deo sa +-2% odstupanja u kvadraturi. Gde mi je rekao da se nikad ne desi +, uvek bude -, što na 50 kvadrata bude ceo jedan kvadrat, što praktično znači da mi njima poklanjamo oko 2500€, vrlo simpatično…