Šta je novo?

Relax diskusije

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518028#p518028:ajhjk4en je napisao(la):
Ksenija » Pon Feb 19, 2018 7:21 pm[/url]":ajhjk4en]Igore,
Mislim, mogu napisati da je bu****, da je neznalica koga je boca-ica pokopao ali neću. :kafa:
tako je. nije hriscanski tako pricati o drugima.
bas dobro od tebe sto to nisi napisala.
zamisli da jesi napisala.
samo bi se spustila na njegov nivo da si to napisala.
ali, srecom, nisi.
napisala.
i potpuno se slazem za braon kese. mislim cisto logickim rasudjivanjem se moze ustanoviti da je braon boja, boja cega? ka...ka...kake drugrice i drugovi, kake. pa kako onda moz biti cisto i ne-radioaktivno ja vas da pitam.
samo bele kese. i mozda zelene, to je boja drveca i prirode. zelena je ok.
ps.
dobrodosla nazad.
nema tebe nema earthmovinga.
kroz ovaj forum promaja duva.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518083#p518083:1o3otczs je napisao(la):
Dordevic » Pon Feb 19, 2018 10:37 pm[/url]":1o3otczs]
ps.
dobrodosla nazad.
nema tebe nema earthmovinga.
kroz ovaj forum promaja duva.
2255911292.png

P.S. :lool:

Trebalo mi je prilično vremena dok nisam razumeo u čemu je prava vrednost ovakve muzike ...

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gI-JBpmfCrw[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=518013#p518013:a5ku4yjg je napisao(la):
Ksenija » 19 Feb 2018 06:40 pm[/url]":a5ku4yjg]@marrecare
Nemaš ti pojma i nemoj da se ljutiš što ti ovo pišem jer da imaš i da si studirao četiri godine ovu tematiku ti bi nas poklopio svojim znanjem, svojim rečima, i dokazima ali nisi. I ništa od toga što me je potpuno razočaralo u ludom uverenju da si neki stručnjak kad ono ni "s" od stručnjaka.
Nakon svega mogu jedno zaključiti da si: 1. kratkotalasan; 2. ženomrzac; 3. Ksenijomrzac; 4. dupeuvlakač.
Sve me navodi na četvorku, skoro poražavajuće osim kada je stavka 3. u pitanju.

Evo ti tema za ramišljanje: gde se deponuje nuklearni otpad u EU?
Isto to dođe kao što ti ovde širiš dezinformacije o tim braon kesama i "poklapaš" nas svojim znanjem i dokazima o takvim tvrdnjama. Umesto toga bežiš da nađeš ijednu rečenicu gde jasno stoji da su braon kese braon zato što sadrže zagađujuće supstance, a da su bele kese bele jer su one "čiste". I ne, nisam studirao ovu materiju 4 godine, niti sam napisao igde da sam to radio. Rekao sam da sam dobio diplomu na temu reciklaže i da studiram tri godine tehnogiju. Žao mi je što si to pogrešno protumačila, i još više mi je žao što si sebi dopustila da me prozivaš, ali dobro, to još jednom više govori o tebi nego o meni. Lepo sam rekao da je moguće da sam pogrešio, ali je čudno da se to ne radi kao što boca tvrdi, jer to nema nikakve logike za takav proces, pogotovo što se zagrevanjem poboljšava raspad/rastvaranje i samim tim ubrzava proces. Ti izvoli pa misli to što misliš o meni, to je tvoj stav i tvoja ličnost, a mene ne dotiče nimalo, kao što sam ti ranije rekao. I nema nikakve veze sa time što si Ksenija i žensko, ja se prema svim članovima ovde ophodim na isti način kada branim svoje mišljenje i svoje znanje, a ti si se iz nekog razloga osetila posebno pa misliš da sam samo takav prema tebi. Ali dobro, opet ista priča, više si rekla time o sebi...

Zao mi je kad igde dodje do ruzne prepirke (ume da bude lepa sa pravim argumetima )

Na zalost niste oboje dobro procitali a napisao sam i sad stoji isto
,, nigde nije navedena temperatura u pulperima .... ,,
Sto neznaci da je nema
mozda je + 5 ili + 125 jednostavno nije navedeni a interesovalo me je obrazlozih vec zasto....
a umesto da procitam ikakavo saznananje o tome... citah ne potrebnu prepirku
Kako bese... . mir mir mir... niko nije kriv..... :)

Ima li neko ideju za poklon studentu arhitekture? Nešto simbolično za 1000, 2000, 3000 dinara. Možda neka knjiga, ali da bude nešto originalno, da bude u fazonu, vau, kako si ovo našao, ne neka klasika koju ti prvo preporuče u knjižari i što svaka baba kupi svom unuku studentu.

Mislim da se teze nalazi,

Ljiljana Blagojevic: Novi Beograd osporeni modernizam
Zavod za udzbenike.

Interesantan naslov, moze li koja reč više p pisanom delu :)

Da ne gusim ostale teme, a ne znam ima li neka predvidjena za diskusija na tu temu:

Koliko kosta prokleta dozvola za izgradnju stambene kuce?
- U Beogradu
- 100m2
- Prizemna ili prizemna sa potkrovljem
- Periferija neka, nemam pojma zone, ne znam ni gde da vidim

Znam da je vremenski procedura do mesec dana, to sam uspeo da nadjem. Ali koliko kosta, samo oprecene informacije. Od clanka iz Novosti iz 2007. gde pise oko 15000 e, do nekog bloga gde pise do 3000e.

Pa sa svim prikljucima i papirima racunaj da je 50 € po kvadratu trebalo bi da precizne troskove trebalo bi da imas na sajtu zlatokose

Obrisao sam celu diskusiju koja je otisla predaleko.

Исправно, Игоре.
Могао би, међутим, осим правила форума да уведеш и некакав кодекс понашања, којим би сугерисао људима да се не пале као хепо-коцкице, јер то убија сваку нормалну расправу, а интелектуалну спаљује у корену. Требало би да је пубертет давно прошао.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=524017#p524017:1bph6sf7 je napisao(la):
Igor » Pon Mar 12, 2018 12:41 am[/url]":1bph6sf7]Obrisao sam celu diskusiju koja je otisla predaleko.
Šteta, baš me zanima šta se pisalo.
Moj predlog Igoru: otvoriš temu Off topic i tu premeštaš sve postove koji se ne tiču teme a sve u cilju da se što bolje upoznamo. :D

@Пантограф
Stvarno ne razumem šta si hteo reći ali dobro, ne moraš ni objašnjavati. Ko je pristojan pristojan je, ko nije upristojiće se. Dovoljno je da se poštuje Pravilnik a malo vedrine je čak poželjno. Nismo na naučnom skupu pa ne vidim razloga ne pružiti šansu pubertetlijama a naročito na Relaxu. Neka se kale ljudi, bolje nego da puše vutru.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=523921#p523921:10z9a6n4 je napisao(la):
direktor » Ned Mar 11, 2018 8:41 pm[/url]":10z9a6n4]Pa sa svim prikljucima i papirima racunaj da je 50 € po kvadratu trebalo bi da precizne troskove trebalo bi da imas na sajtu zlatokose

Dire, oprosti sto jos jedared oko ovoga, ali bas nigde nikakve pouzdane podatke da nadjem. Ovo tvoje mi je najbolje sto imam, ali kako i gde da proverim, imas li ikakvu ideju?

Za edb bvk mozes njih kontaktirati ali da bi ti dali precizan odgovor moras znati lokaciju
Takodje pravis kucu ispod 800 kvadrata tako da u vezi urbanistickih uslova odgovore mozes dobiti u opstini na kojoj je parcela da li je uopste predvidjena za gradnju itd
Savjetujem ti da radis samo dovoljnu energetski efikasnu kucu da uzmes u obzir sve vrste materijala

Da znate, poslednji trenuci svakog od nas će izgledati tačno ovako ...

Scientists Record the Final Activity of Brain Cells Before Death

Like other organs, brains are made up of flesh, which means they are made up of cells — neurons, mostly. And neurons rely on delicate chemical balances to function. The new paper, the first to study in detail in humans the chemical processes Leão discovered in rabbits, reveals a very similar process preceding final, irreversible death.

Neurons work by filling themselves with charged ions, creating electrical imbalances between themselves and their surroundings that let them generate the little shocks that constitute their signals. And maintaining that imbalance, the authors wrote, is a constant effort — electromagnetic forces tug on the ions, trying to wipe out the charge imbalance even as the neurons labor to maintain it.

To fuel that effort, those hardworking cells drink greedily from the bloodstream, gulping oxygen and chemical energy. When the body dies, and blood flow to the brain stops, oxygen-deprived neurons try to hoard their remaining resources, the researchers wrote.

Sending signals back and forth is wasteful of those precious last sips of life. So, as much as possible, the neurons go silent, instead using their remaining energy stores to maintain their internal charges, waiting for the return of a blood flow that will never come.

To researchers observing with electrodes, this first wave of darkness doesn't seem to spread. Instead, they wrote, it happens everywhere at once, as neurons all over the brain react to the sudden drought. The final, spreading wave comes minutes later, as cells run out of their limited chemical stores, and their stored ions leach into the surrounding tissue — and millions of batteries suddenly lose their charge.

This marks, for dying patients, the final moments of brain function, the authors wrote. But they cautioned that it's an imperfect marker of true death. Previous research in animals has shown that if blood and oxygen return quickly enough to the brain after the spreading wave, the neurons can return to life and recover their chemical charge. Only after sitting in their depolarized chemical soup for a few minutes after the spreading wave, it seems, do neurons reach a somewhat vague "commitment point" beyond which there is no return.

https://www.realclearscience.com/articl ... irculation

Interesantan tekst , koj zapravo taži da im se veruje i ako jasno su upotrebili rec ,, it seems,, - pričini se -
ili ti po naški ,, - moz da bude al ne mora -,, :lol:

Bez želje za ulazak u ikakvu polemiku oko ičijeg verovanja tj. ne verovanja
kolika je slučajnost
da to objavljuju desetak dana pre 31 marta - pred samu - Vrbicu - Lazareve Subote :roll:

Ovde je "it seems" (da je to konačna smrt neurona posle koje nema vraćanja), upotrebljeno više za svaki slučaj, da se ograde pošto je tema za mnoge krajnje osetljiva. O mozgu se zaista premalo toga zna. Međutim postoji bogato empirijsko iskustvo da što više vremena prođe posle prestanka rada srca, to ima manje oživljavanja. A posle nekog vremena koje se meri minutima, to jednostavno nikada nije zabeleženo u pouzdanoj i ne-religoiznoj literaturi.

Ali nevezano za to, tekst je zaista mračno živopisan, precizan, jasan i surovo upečatljiv.

Pustinjski pesak kao ekološka alternativa betonu
https://www.gradnja.rs/pustinjski-pesak ... va-betonu/

Finite je materijal koji ima mehaničke karakteristike kao i beton, a pritom ima upola manji ugljenični otisak pa bi njegova upotreba značajno uticala na naš ekosistem.

Tim naučnika iz Velike Britanije razvio je biorazgradivi građevinski materijal od pustinjskog peska – resursa koji se do sada bio praktično beskoristan u građevini.

Materijal nazvan Finite, koji je razvijen na Imperial koledžu u Londonu, ima mehaničke karakteristike kao i beton a pritom ima upola manji ugljenični otisak.

Testiranja su pokazala da Finite ima mehaničke karakteristike iste kao i beton
U svetu vlada nestašica peska jer se on, osim u građevini, koristi i u industriji stakla i u pravljenju čipova.
Studenti na postdiplomskim studijama Carolyn Tam, Matteo Maccario, Hamza Oza i Saki Maruyami radili su zajedno na materijalu koji bi se pravio od materijala kojeg ima u izobilju u prirodi. Pustinjski pesak se do sada nije koristio u betonskim konstrukcijama zato što je isuviše sitan, to jest, ima veoma malu granulaciju. Zato se u betonskim mešavinama koristi klasičan pesak.

Oskudica peska

Međutim, tu se dolazi do problema jer u svetu vlada oskudica peska jer se on, osim u građevini, koristi i u industriji stakla i u pravljenju čipova. Masovna iskopavanja sa obala reka i sa dna mora, prave veliku štetu životnoj okolini, a negativan uticaj na ljude je logično posledičan. Procena je da se godišnje iskopa 25 milijardi tona peska, dok 50 milijardi tona ostaje zarobljeno iza brana što ostavlja dubok trag na prirodu.

Da stvar bude još gora, dolazi i do ilegalnog iskopavanja peska u zemljama poput Indije gde kriminalne organizacije eksploatišu korita reka i plaže bez ikakvog plana i reda.

Finite je netoksičan i biorazgradiv materijal
Resurs kojeg ima u izobilju

Finite je tu da ponudi rešenje za ovaj problem! Ime nije slučajno izabrano… Pošto u svetu vlada nestašica peska jer ga nema u beskonačnim količinama, ovaj materijal je dobio ime Finite, što znači „konačan„.

Finite se pravi od pustinjskog peska, kojeg u prirodi ima u izobilju, kao i od veziva čija receptura je tajna pronalazača. Tu u svakom slučaju nije cement čija proizvodnja čini 5% od globalne emisije CO2 u atmosferu.

„U najgorem scenariju, naš materijal ima upola manji ugljenični otisak nego beton, kaže Maccario za Dezeen.

Sem toga što je nisko ugljenični materijal, Finite se može koristiti više puta za razliku od betona koji uglavnom završi na deponiji.

„Element od Finitea se može reciklirati. Betonski element mora skroz da se smrvi kako bi se koristio kao filer u nekoj sledećoj betonskoj mešavini“, objašnjava Maccario.

Kako navode pronalazači, Finite je netoksičan materijal koji se može ostaviti da se prirodno razgradi u prirodi ili se može ponovo iskoristiti na sledećem objektu.

Za sada se koristi samo za privremene objekte i vaze
Idealan za privremene objekte

„Od njega se, na primer, mogu praviti paviljoni, koji bi se mogli posle par meseci, kada se događaj završi, bezbedno dekonstruisati,“ kaže Tam.

Iz tima poručuju da bi se materijal mogao koristiti na Bliskom istoku kao alternativa betonu jer bi se pesak vadio lokalno, umesto da se uvozi što jako puno košta.

Teoretski, Finite bi se mogao koristiti i za stalne strukture kao što su stambeni objekti, ali to se neće desiti pre nego što ovaj građevinski materijal prođe sve testove i regulative.

Džon Vindhem je bio u pravu, Dan Trifida nije samo fantazija :lol:

Biljka se okomila na selo: "Pomozite, ne možemo da se spasemo"

Lijana Glori, stanovnica sela Lejsbi u australijskoj državi Viktorija, strahuje da je već izgubila bitku protiv trave koja joj "guta" kuću. Reč je o egzotičnoj biljci zvanoj "Hilmanova panika", koja polako ali sigurno prezuima ovo malo mesto. Trava je tako opkolila domaćinstvo da Glori kaže da izgleda kao da ima svoj sopstveni um. Bezbrojni pokušaji uništavanja ovog rastinja pali su u vodu, tako da trava trenutno dopire do Lijaninog lica. S obzirom na to da je vrlo suva, vetar je lako prenosi. Klobuci trave se prepliću i vremenom postaju sve teži.

"Moja ćerka i ja smo doslovno morale da se probijamo kroz travu kako bismo došle do kante za đubre. Samo raste i raste. Ponekad ne mogu da koristim glavna vrata kuće. Toliko se nagomila da je nemoguće izaći", kaže Glori.

Širenje "Hilmanove panike" je toliko uznapredovalo da je zatvoren glavni seoski put, a stanovnici su potražili pomoć na društvenim mrežama.

"Trava tokom sušne sezone puca, i rasipa semenje koje se raznosi svuda. Gde god dune vetar, ona ponovo nikne. A jednom kada vam dospe u kuću, maltene je nemoguće usisati je", kaže Glori.

Nakon metenja, grabuljanja, čupanja, upotrebe kosilice koja se pokvarila jer je trava blokirala sečiva, duvača lišća i brojnih drugih metoda, Glori kaže da je jednostavno ostala bez ideja. Slična epidemija dogodila se 2016. godine, kada je rastinje ugrozilo 20 domaćinstava, ali "nikada do sada nije bilo ovako loše".

5040939295abcacf9527f2600370958_v4_big.jpg

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IxbNxwfXYto[/youtube]

U Srbiju stize kuneski otpad pa cak i sa neba :)

PRETNJA IZ SVEMIRA Kineski satelit upravo juri ka zemlji, a procene kažu da bi mogao da POGODI I SRBIJU.
Kineska svemirska stanica "Tiangong-1" verovatno će pasti na Zemlju u nedelju, 1. aprila, kažu stručnjaci. Procene su da će "Tiangong-1" udariti negde između 31. marta i 1. aprila, sa fokusom na 14.00 sati GMT, a kao mesto mogućeg pada navode se evropske zemlje i Balkan.

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vest ... ao/6qg63vg

Malo o našem đubretu u svemiru.

1026372_1_0202spacejunk_standard.jpg

Number of debris objects estimated by statistical models to be in orbit:

29 000 objects >10 cm
750 000 objects from 1 cm to 10 cm
166 million objects from 1 mm to 1 cm

Vrh