Čovek ima pravo, zašto kod nas mora da bude ovako??
http://www.politika.rs/scc/clanak/44838 ... vs-Strabag
„Strabag” vs „Штрабаг”
петак, 21.02.2020. у 13:57
Градилиште Штрабага у Бечу (Фото: Ђ. Зрнић)
Недељама излазе дописи о радовима у Београду, на Тргу републике, од Рузвелтове улице до Калемегдана, загађењу, итд. Посебну пажњу ми је привукао чланак проф. Стојкова у суботњем културном додатку „Политике” од 15. 2. 2020. године „Прашина свуда око нас”. Радници без маске на лицу, последице ће осетити тек касније. Нажалост, многи радници су страдали на градилиштима зато што нису имали одговарајућу заштитну опрему. Посебно је интересантан текст испод поднаслова „Да ли је морало све одједном? Ко је пројектовао… ко надзире градилиште и радове… ко је све ово наложио?”
Средином септембра прошле године био сам на једном научно-стручном скупу у Бечу. Слободно време тог лепог сунчаног дана решио сам да искористим тако што ћу отићи на кадаиф, у улици Фаворитен. Кафић држи млад Египћанин, факултетски образован, начитан, енглески говори као да је на Би-Би-Сију. После предаха кренем даље и налетим на велики пано Strabag. Кренуо сам да обилазим радове на поплочавању улица, градилишта подељена тако да не ометају саобраћај и кретање људи. Поред тога што Беч има метро, строго се водило рачуна да радови никога не угрожавају, Прашине ни у траговима, сви радници имају адекватну заштитну опрему. Блокови се допремају у одговарајућим димензијама, практично нема дораде. Одатле сам кренуо метроом до Шведенплаца, а одатле пешке до катедрале Св. Стефана. Опет Strabag, поново испарцелисана градилишта, тамо где су улази у зграде невероватна чистоћа. Ваздух чист, нема прашине. Поплочане површине потпуно равне. Има и наших људи који раде. Питао сам да ли имају рекламације, зачуђено су ме погледали. Кажу да добијају детаљна упутства за рад, а и да постоји надзорни орган који стално контролише радове. У чему је разлика између Strabaga и Штрабага!?
Ђорђе Зрнић,
редовни професор УБ у пензији