Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

Primetio sam danas da se na nekoliko mesta prave bare uz klupe jer nisu dobro nivelisali ploče ili predvideli odgovarajuće slivnike. Zanimljivo je da ove godine nisu po prvi put stavili novogodišnju rasvetu na ovaj trg, a ranije si imao one zanimljive velike lampione pa se baš izdvajao od ostalih mesta u gradu.

Ja sam primetio i da sa ovako malim pritiskom iz mlaznica, voda ponovo završava izvan fontane.

Primetio sam danas da se na nekoliko mesta prave bare uz klupe jer nisu dobro nivelisali ploče ili predvideli odgovarajuće slivnike. Zanimljivo je da ove godine nisu po prvi put stavili novogodišnju rasvetu na ovaj trg, a ranije si imao one zanimljive velike lampione pa se baš izdvajao od ostalih mesta u gradu.​
Mesta za pravljenje bara su uspešno patentirali kao standard nakon svake rekonstrukcije ili zamene asfalta.​

Fontana : ovako je projektovano -prema originalnoj iz šezdesetih .... a ovako izvedeno ( nadajmo se da su to samo neke zimske probe sa malim mlaznicama )
unnamed.png
viber_image_2024-12-23_17-37-24-702.jpg

I ovde se lome koplja najviše oko toga koliko zelenila i kog tipa treba da bude na gradskim trgovima.

Recimo u slučaju ovog Trga, mogli su uz ulice da naprave zid od zelenila, a centralni deo treba da bude čist.

Verovatno se i svi slažemo da je nova fontana potpuno bezlična i nedostojna ovog Trga i Grada.

Dobar mi je vajb na trgu, nije mnogo promenjen to je istina, glavni mlazovi fontane zaista izgledaju skromnije nego ranije, ali štagod. Sviđa mi se kako izgleda pločnik kad je mokar, zanimljiv materijal i šara koju još nisam video. Ne znam još kako izgleda kad je suv 🤭

Ali kontrast sa Bezistanom i Čavketovim pasažom je jeziv, posebno u Bezistanu one ograde jos uvek stoje ali su samo pomerene negde random, sva streha prokišnjava i klobuči se, ne samo po ivicama nego celom površinom, uopšte ne deluje kao da postoji i najmanji deo bezbedan za prolazak tuda.

U tehničkom opisu projekta stoji :

" ......На једном крају фонтане предвиђене су и атракционе млазнице које воду бацају у висину и то 8 млазница постављене по кругу које воду бацају 6 m у висину. Атракционе млазнице могу бити у функцији све док спољашња температура не падне испод 5°C, када температура ваздуха падне испод 5°C, атракционе пумпе морају бити угашене како би се електронапајање преусмерило на електрогрејач што уједно представља зимски режим рада фонтане. У зимском режиму рада предвиђено је да фонтана ради са ефектом ''воденог огледала'', где вода циркулише преко филтрационих млазница, а догрева се помоћу два електрогрејача. Фонтана у зимском режиму може радити до минималне спољашње температуре од -5°C, након чега је могуће замрзавање воде, те је фонтану пожељно испразнити. У свим осталим периодима године, млазнице су у радном режиму и контролисане су преко бежичног анемометра који управља атракционом пумпом преко фреквентног регулатора, односно променом фреквенције на пумпи проток на млазницама, самим тим и висина се подешава. Предвиђена је ЛЕД бела расвета у фонтани и то за сваку вертикалну млазницу по два рефлектора, и из сваку четврту ободну млазницу. Рефлектори по ободу фонтане су димабилни. "

Nadajmo se da će mlaznice na kraju fontane biti visoke i u proporciji sa geometrijom fontne . Bočne mlaznice su po projektu trebale da oblikuju vodu kao na originalnoj iz šezdesetih - nikakvog objašnjenja nema za ove tužne tačkice vode po obodu ...
viber_image_2023-06-08_20-02-15-743.png
viber_image_2023-07-28_16-44-31-344.png
x2Vlp3s.jpg

На којој слици?
Занимљиво како је првобитно трг био зелен 50их са патерно урађеним натписом живео 1. мај а онда 60их почиње аутомобилизација.

На којој слици?
Занимљиво како је првобитно трг био зелен 50их са патерно урађеним натписом живео 1. мај а онда 60их почиње аутомобилизација.

A deo kod skupštine, prvo je bio trotoar pa onda pretvoren u parking i ostade parking do dana današnjeg... Ruglo.

Vrh