Šta je novo?

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića

Još su lepo spustili cevi na armaturu. Ali dobro, neće morati da lupaju beton kad krene da curi, sam će da se raspadne od rđave armature.
 
trg-nikole-pasica-260524-01.jpg

trg-nikole-pasica-260524-02.jpg

trg-nikole-pasica-260524-03.jpg

trg-nikole-pasica-260524-04.jpg

trg-nikole-pasica-260524-05.jpg

trg-nikole-pasica-260524-06.jpg
 
Ako na ovo sad budu stavljali pesak, pa ploče, znaćemo da su apsolutni id***. Greška koju ponavljaju kao da im fali nešto u glavi, od Kneza do Trga, ne može da vodonepropusnu podlogu da se stavlja pesak, pa na njega ploče. Nakon jedne sezone kiša u jesen ili proleće, pesak će krenuti da beži iz napravljenog mu bazenčeta i ploče će se rasklimati. Ne znam čemu ovo betoniranje, kad može lepo da se poravna, pa geotekstil i onda pesak/šljunak i ploče.
 
Biće ovo lepo i uredno kad bude bilo završeno, ali mi nije jasno zašto se odmah, kad je već sve raskopano, ne uradi i Bezistan i sve bude kao jedna celina. Šteta..
Било је лепо и уредно и пре реконструкције, биле су потребне само ситне интервенције
 
Počeli su izgleda da poplocavaju, boja nije nikako kao sa rendera ili su samo ploce prljave. Mislim da je @Вожд na prve dve fotografije uhvatio zapakovane ploce.

 
Ima tu nešto relativno bitno što nam ne govore. Još uvek niko nije odgovorio na davno postavljeno pitanje. Čemu služi onolika rupa ispod fontane? Jer sve ostalo je maltene isto kao što je i bilo, pa nisu ni morali da se trude i daju tolike pare za radikalnu rekonstrukciju svega. Ali čemu služi rupa? Da bi videli koliko je to duboko, evo jedne moje stare fotografije gde sam u zum uhvatio mernu letvu. Kao što vidite, dubina iskopa je oko četri metra. Pošto su sve periferne razvodne cevi u betonu, a ne ispod njega (što bi bilo bolje zbog njihovog održavanja i provere spojeva), i ako još oduzmeno nekih 80 cm za dve tanje betonska ploče i sloj šljunka u podnožiju, ispada da ispod bazena postoji potpuno prazna, betonirana prostorija dubine oko 3 metra i ogromnne površine. Verovatno više od 500 m2. Čemu to služi i zašto smo to platili?

IMG_0358.JPG


Prvo sam pomislio da je u pitanju ratno sklonište, ali gornja betonska ploča je isuviše tanka za to, a i nalazi se nezaštićena na samoj površini zemlje. To probija svaka iole veća bomba. Pa sigurno nije to. A pumpe i razvodni ormari bez problema staju u velike bočne prostorije, izvan površine koju zauzima sama fontana.

1000026501-jpg.201269


Jedino što mi pada na pamet je da je taj prostor možda predviđen za velike podzemne bazene sa vodom. Pa je moguće da je ideja da voda ovde ide u krug, da se ne bi trošila skupa pijaća voda iz vodovoda. To bi onda bila ušteda na računu za vodu. Možda je tako. Iako je bar 1500 kubnih metara betoniranog podzemnog prostora zaista puno.
 
Тако велико подпоље и да опет залију у бетон цеви? Баш чудно решење. Логично је да читав развод буде доступан за одражвање. Једино да кроз посматране цеви и не иде вода већ да је то кабловска канализација
 
Тако велико подпоље и да опет залију у бетон цеви? Баш чудно решење. Логично је да читав развод буде доступан за одражвање. Једино да кроз посматране цеви и не иде вода већ да је то кабловска канализација

Tuda ne idu kablovi nego baš voda. Ranije sam postavio slike. Ustvari, čak su i sabirni segmenti vodovodnih cevi u betonu, uključujući u to i glavni sabirni segment cevi za sve prskalice. Sabiranje vodotoka ide redom, jedna prskalica na jednu cev, pa dva takva segmenta na jedan sabirni segment, pa onda četri prskalice na jedan sabirni, pa osam, šesnaest, itd. I na kraju jedna cev za sve njih ide u bočnu prostoriju gde je pumpa. Pa ne samo da nema kasnijeg održavanja cevi i provere dihtovanja spojeva, nego je i nemoguća posebna kontrola svake prskalice. Ili rade SVE odjednom, ili ne radi ni jedna, pošto se sve napajaju samo jednom dolaznom cevi. I pritisak u cevima, tj visinu mlaza vode, je moguće menjati samo za sve prskalice odjednom. Što je još gore, to nije moguće ispraviti ni kasnije jer je SVE uliveno u beton. Samo da su odmah izveli svaku cev koja vodi do pojedine prskalice prvo ispod betona, pa ih TU za sada spojili zajedno, kasnije bi, kad bude više para i volje, lako mogla da se u podzemnoj sobi preveže razvodna cevovodna instalacija ispod betona, pa da ubuduće dobijemo programabilnu fontanu, sa nezavisnom kontrolom svake pojedine prskalice. I to bi onda imali po praktično istoj ceni, pošto je cena još malo više plastičnih cevi beznačajna. Trebalo bi dodati još samo električno kontrolisane ventile i upravljački računar, što je beznačajna dodatna cena za ovako skupu investiciju. Prostora za to ima sasvim dovoljno jer su i bočna podzemna proširenja pored fontane sasvim dovoljno velika za dodatnu opremu. Kakvo besmisleno traćenje para i mogućnosti ! Zar nisu mogli bar da pitaju i nekog drugog, pa možda taj drugi uspe da vidi ono što je očigledno? Ili da prosto odmah po završetku objave projekat, kao što bi i inače morali da rade, pa bi im mi to rekli sasvim besplatno i na vreme?

img_5253-jpg.199448


img_5254-jpg.199449
 
Poslednja izmena:
Ако и иде вода, онда само отпадна тј без притиска. Она која се враћа у цистерни тј иде ка пумпама
 
Ако и иде вода, онда само отпадна тј без притиска. Она која се враћа у цистерни тј иде ка пумпама

Možda, ne znam, za sada je teško reći. Ja sam pretpostavljao da je ona kapica na vertikalnim cevima samo privremena zaštita da tokom radova u cevi ne ulazi prljavština. Tu se valjda posle ušrafljuju mlaznice vodoskoka. Takođe, deo već gotovog bočnog zida je prlično nizak, a onda bi cevi kojima voda dolazi morale da se dodatno polažu kasnije i da budu vidljive, tj da idu iznad dna fontane. A tada bi sloj vode iznad vrha dovodnih cevi bio prilično tanak, tj cevi položene po dnu fontane bi bile veoma vidljive, što kvari utisak. A zatim, čemu onda toliko mnogo otvora za odvođenje vode? Čak tri reda po širini i ko zna koliko po dubini? Pa mogućnost koju spominješ izgleda manje verovatna. Mada je tačno da još jeste uvek moguć i takav dizajn. Nije verovatan, ali je moguć. Videćemo.

1000026498, cr.jpg
 
Poslednja izmena:
Да, што је већи млаз, већи је и пиртисак. Године рада једу млазнице, а ова пластика јавно није за такав задатак. Но добро, чекамо завршетак
 
Mogu, samo što ih jednostavno zabole. Radije će 50 puta da preoru 10 istih lokacija u centru, nego da na 200 lokacija širom grada odrade sitne popravke. Na primer, na NBG bi građanima više značilo da se umesto već širokih bulevara prave još širi bulevari, zađe u unutarblokovske saobraćajnice i tamo odrade saobraćajnice, trotoari i popločani delovi koji su oštećeni. Ili recimo, umesto popločavanja granitom trotoara u centru, više bi značilo kada bi se ulice II i III reda, za početak u širem centru, asfaltirale, sredili trotoari , popravili slivnici, uklone patrljci od sklonjenih saobraćajnih znakova... , jer mnoge izgledaju kao brdovite oranice usled raznoraznih radova na novim zgradama, provlačenja raznoraznih instalacija i sl.​
 
Vrh