milanche
Advanced
- Učlanjen(a)
- 28.05.2011.
- Pohvaljen
- 4.860
spatiotecte":1jlrt1bw je napisao(la):..
MEDJUTIM,
Desava se ponekad iz izvesnih razloga da se radi izolacija sa unutrasnje strane.
Meni se desavalo da radim projekte rekonstrukcije starih zgrada ili adaptacije postojecih prostora u centru Pariza ili u njegovoj okolini gde su zgrade bile stare preko 100 godina i gde nije bilo prikladno raditi spoljnu izolaciju.
Ali ovde se radi o novogradnji pa cu navesti jos koji moguci razlog.
Isto tako se ponekad radi unutrasnja izolacija kad sam projekat podrazumeva kompleksniju fasadu gde ima detalja, izbacenih horizontala, vertikala, ramova, maska, uvucenih ili drugih delova koji bi izuzetno lose estetski ispali kad bi ih izolacija pokrila jer bi bilo mnogo ispupcenja na fasadi sto bi dodatno opteretilo ceo estetski utisak.
Sto se tih problema kondenzacije tice, u Francuskoj odavno vise ne koristimo demit fasade kad su u pitanju neki malo bolji projekti bar ja to nisam u svojim projektima i postoje konstruktivni elementi koji omogucavaju da se termicki mostovi rese i kad je u pitanju unutrasnja fasada jer se pri izlivanju ploce stave ti izolatori koji omogucavaju nastavak izolacije i kroz ploce i garantuju izoacionu zavesu celom duzinom fasade.
Dakle spoljasnja izolacija da, kad god je to moguce i ako je fasada "ravnog" tipa bez nekih izvucenih ili uvucenih detalja ali ako projekat zahteva drugaciji tip izolacije onda je unutrasnja sasvim opravdana i postoji tehnolosko resenje da ona bude isto tako dobra kao spoljasnja.
Mokrih zidova nikad nisam imao niti se neka kondenzacija pojavila kad sam projektovao unutrasnju izolaciju.
Ja sam imao prilike da vidim kod druga koji je stavio izolaciju sa unutrasjnje strane, tkz. znojave zidove, u zimskom periodu, kad se unutra greje a nappoju jako hladno da dolazi do kondeza i da se zidovi zargonski receno "znoje". Naravno to ne mora uvek da bude slucaj, rade se projekti energetske efikasnosti pa se u sklopu toga radi i proracun difuzije vodene pare.
Retki su slucajevi da mora da se radi unutrasnja izolacija, i to jeste uglavnom prilikom rekonstrukcije starih objekata, medjutim oni imaju generalno dosta debele zidove pa se i kondez ne javlja na povrsini zida.
Sto se tice dekorativnih elemenata, obicno se rade od stirodura ili mesavine cementra i gipsa pa i nema termickih prekida, ili ako su veci ispusti onda se makar u Austriji to resava "Isokorb"-om, spcijalnim nastavkom koji sprecava pojavu hladnog mosta.
@tragac:
Sto se tice prozora i vrata, moze naravno i visekomorni PVC sistemi Kmax=1,5 W/m2K, a staklo dvostruko termoizolaciono ispunjeno argonom Kmax= 1.1W/m2K
Da li se ta i ugradjuju zaista, nemam pojma