NAJMLAĐI DIREKTOR U BEOGRADU "Istina je da me je SNS zvao, ali ljudi pričaju kao da vodim EPS"
Dušan Ivković | 20. 09. 2016 - 14:02h
| Komentara: 34
Velika prašina digla se pre desetak dana kada je Vladimir Kljajić, sa svojih 25 godina, imenovan za novog direktora Centra za obrazovanje i kulturu “Božidarac 1947” na Vračaru.
Njegovo postavljenje je totalno podelilo javnost: dok su jedni tvrdili da je mlad i neiskusan, i da je posao dobio po “političkoj liniji”, drugi su zastupali tezu da “na mladima svet ostaje” i podržali novi, ambiciozan kadar.
Ljudi pričaju kao da sam dobio EPS da vodim. Ovo je mlada i nova institucija, postoji kao ovakva tek dve godine. Ima svega 12 radnika, velike probleme, ali i velike planove - počinje priču Kljajić i dodaje da “treba dati ravnopravnu šansu i mladima i starijima, mada su mladi u lošijoj poziciji jer ako su ambiciozni, govore im da su bolesno ambiciozni”.
Na pitanje kako je došao do direktorske pozicije, priča bez ustručavanja.
- Krajem januara i početkom februara 2014. godine, libertorijanski klub „Libek“, koji će kasnije podržati kampanju pokreta Saše Radulovića, me je kontaktirao. Tada sam ušao u prostorije pokreta kao jedan od prvih. Vrlo brzo sam postao koordinator za Vračar i na toj funkciji sam bio sve do 25. marta kad sam podneo ostavku, da bih nekoliko dana kasnije, zajedno sa još nekima iz pokreta, bio izbačen. Nakon toga, početkom avgusta, dobio sam poziv iz SNS-a. Pitali su me da li sam zainteresovan za neki angažman oko “Božidarca” - priča Kljajić.
Nakon što je predao svoj CV, posle detaljnih razgovora u kojima je on izneo svoje viđenje “Božidarca”, postignut je dogovor. Mnogima je zasmetalo što nije bilo konkursa za ovu funkciju.
- Po Zakonu o javnim ustanovama nije predviđen konkurs, negon Skupština usvaja predlog Upravnog Odbora.
Kljajić sebe smatra adekvatnom osobom za upravljanje „Božidarcem 1947“, a demantuje i da nema radnog iskustva na sličnim stvarima.
- Jesam ambiciozan, ali sam i spreman da učim. Znam da se od mene očekuje dosta, ali mislim i da sam sposoban da ostvarim rezultat - dodaje Vladimir navodeći kako već više od godinu dana radi u Kancelariji za Evropske integracije, u sektoru za planiranje, programiranje i praćenje međunarodne i razvojne pomoći.
FOKUS NA OBRAZOVANJE I KULTURU
- „Božidarac 1947“ se nalazi na marginama kulture. Programa gotovo i da nema. Infrastruktura zgrade je u očajnom stanju. Plan nam je da se fokusiramo na dve primarne delatnosti - obrazovanje i kulturu. U sklopu obrazovanja, želimo da se okrenemo IT veštinama, web masterima, aplikacijama. Što se kulture tiče, želimo da povežemo „Božidarac“ sa većim kulturnim institucijama čak i van granica naše zemlje. Hoćemo da plasiramo “Božidarac” u kulturnu industriju - poručuje Kljajić.
KROV PROKIŠNJAVA, DEO SE ČAK I SRUŠIO
Kada je došao na mesto direktora, zatekao je 12 zaposlenih i zgradu u katastrofalnom stanju.
- Kada sam došao, nisam mogao da verujem kakvo stanje zatičem. Krov prokišnjava na više mesta, pre nekoliko godina deo se čak i obrušio na polaznike kursa. Zbog toga tri učionice na drugom spratu uopšte nisu u funkciji - otkriva novi direktor.
DUG ZA GREJANJE MILION DINARA
Dug od preko milion dinara za grejanje je rezultirao prekidom isporuke energije, te se Centar sada greje na struju.
- I za struju postoji dug, nekoliko puta su dolazili radnici EDB da je seku, ali to se nekako namiruje. Problem je što grejanje nemaju sve učionice, kao ni toaleti - dodaje Kljajić koji ne krije da očekuje podršku grada, republike, opštine, kao i raznih fondacija.
http://www.blic.rs/vesti/beograd/najmla ... da/nxemhfk