Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Pozdrav svima.

Zanima me koja vrsta stolarije (PVC ili ALU) ima veću sigurnost od provale?

Ja ću se najverovatnije odlučiti za PVC stolariju. Da li možete da mi preporučite neku pouzdanu firmu iz Niša ili okoline koja radi sa Nemačkim profilima?
 
Šta izabrati za terasu u stanu sa standardnim prozorima - najveći 1.2 x 0.9m:
- GEALAN S8000IQ 74mm, 6 komora / okov GU / staklo troslojno LOWe
- profil TROCAL 76mm/ Winkhaus 2016 ACTIV PILOT /Staklo Visokoenergetsko4-16argon-4flot-4niskoemisiono ,4/16/4/16/4, (ClimaGardPremium)
- ili nešto treće

Ova druga ponuda je jedno 200€ jeftinija, ali mi se čini da je i okov lošiji.

@deka molim pomoć :grand:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845787#p845787:1gkns2mz je napisao(la):
DraganP » Sre Apr 28, 2021 8:45 pm[/url]":1gkns2mz]Meni su radili pvc Sunce Marinkovic ,Kragujevac.mogu da pohvalim njihovu proizvodnju ali montere nikada vise! Jeste da su mi uvalili super 7 prvi put koje je sr*** ,zato vise i ne proizvode ali da obrazlozim montere.
prvo unutrasnja kutija roletni mora biti slicna zidu a ne da tri santima jedna strana viri a druga utopljena,tako uradili 5 otvora
drugo pur pena samo stavljena gde je veci otvor bio a gde je manji kada se isece pena malo ostane,dakle trebali su koristiti neku tanju cevcicu bar za nosece gde su sarke
trece,puse ,ostetio na jedno mesto sa cigarom,plocice na terasi ,u kupatilu,na kuhinju,na zidu kada su nosili pvc
cetvrto,kazu da ce da seku alu okapmice na terasi a sekli u tri sobe i razneli mi opiljke po celoj kuci...
i jos nekih sitnica da ne idem u detalje ali moram da upozorim i ostale koji planiraju kod njih da uzimaju!
Moram jos da dodam da se ne izrade drugi a da znaju. Rec je o namestanju alu okapnica koji su strucnjaci gore navedeno radili a to da su sekli brusilicom onaj vrh okapnice sto ulazi ispod prozora ,bez metra i obelezavanja ,tako da su ostale rupe koje su popunili belim silikonom kao da se ne vide! Okapnice treba da se podvucu ispod vodjica roletni a ne da se seku da prodju.To vizuelno lose izgleda!
 
tragac":16ut27js je napisao(la):
Imam drvene prozore koje bih zamenio, ali su na njima skoro nove alu roletne. Da li se one mogu prebaciti na PVC prozore? Roletne imaju sopstvene kutije, nisu ugrađene u ram prozora.
Verovatno si već dobio odgovor, ali evo i ja da se "zapljunem"
Naravno da možeš da zadržiš postojeće roletne koje će i dalje samostalno stajati, dok ćeš zameniti drvenu stolariju PVC stolarijom.

Tako je na primer moj kum u Rakovici uradio.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
 
Da li postoji period u godini kada se stolarija najmanje trazi i montira, pa su ujedno i nize cene kada se pregovara?
Npr da li je to najhladniji mesec januar, gde pvc prodavci imaju najmanje posla, pa ne nagruvaju cenu kao u jesen gde najvise npr imaju posla?
Nadam se da shvatate moje pitanje, ako uopste sve ovo ima pravila....
 
Postivani ,
Pre od prilike mesec dana sam na kuci ugradio SINIEGO REHAU, troslojni staklo paket, sa roletnama na daljinski , sve u svemu full paket. Radila je firma PROFIPLAST , Zrenjaninski put. Ovom prilikom zelim da se zahvalim Deki na prepiruci, i da pohvalim izvodjace za profesionalnos, tacnost, i kvalitet !
Svaka preporuka !

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=907605#p907605:1yvbibqx je napisao(la):
Mia3 » Pon Dec 13, 2021 12:38 am[/url]":1yvbibqx]Da li postoji period u godini kada se stolarija najmanje trazi i montira, pa su ujedno i nize cene kada se pregovara?
Npr da li je to najhladniji mesec januar, gde pvc prodavci imaju najmanje posla, pa ne nagruvaju cenu kao u jesen gde najvise npr imaju posla?
Nadam se da shvatate moje pitanje, ako uopste sve ovo ima pravila....
Na žalost, pravila nema.
Istina je da je ovaj period od septembra do kraja godine najživlji što se tiče posla, a da januar, februar, pa čak i mart umeju nekad da budu mirniji. Ali, već godinama unazad (skoro 30 koliko ja pratim) ima puno posla i u zimskim mesecima, ako je blaga zima.
Može lako da se desi da ste u ovom najživljem periodu dobili ponudu koja je nešto viša od prosečne, i to je varijanta APP, ako prođe, prođe.
U jednu ruku Vas odbijaju višom cenom jer imaju posla i preko glave, a u drugu ruku, ako pristanete, dobro će zaraditi i nekog drugog pomeriti sa rokom.
Samo imajte na umu da su cene stolarije nenormalno skočile zbog porasta cena svih delova i komponenti koje ulaze u prozor, na svetskom nivou. A o rokovima nabavke da ne pričam. Katastrofa....
 
Zna li neko kako radi stolariju firma Stolarija Ča?!
 
U pitanju je alu prozor, kako se resava ovakav problem?
4de3dfeb02dd2360f3d6d3076144d581.jpg


Sent from my SM-N975F using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=911981#p911981:1cnhybye je napisao(la):
Kata » Pon Dec 27, 2021 12:14 am[/url]":1cnhybye]Zna li neko kako radi stolariju firma Stolarija Ča?!
Kao Stolarija Ča su mi nepoznati. Da se nisu zvali drugačije ranije?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=912093#p912093:1ksjwiwm je napisao(la):
tlazar » Pon Dec 27, 2021 1:38 pm[/url]":1ksjwiwm]U pitanju je alu prozor, kako se resava ovakav problem?
4de3dfeb02dd2360f3d6d3076144d581.jpg


Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Jedino nekim sprejom u istom RAL-u. Ni tada nema garancije da se neće videti razlika.
Takozvano ljuštenje farbe/plastifikacije je nekvalitetno farbanje profila. Proizvođač stolarije je možda znao, a verovatno nije, da je loše i katastrofično urađena usluga farbanja.
Morate da zovete proizvođača stolarije da mu kažete.
 
Ovo sam primetio na primopredaji stana u novogradnji i uneo sam u zapisnik. Vec mi je najavljeno resavanje sprejom, sto je za mene neprihvatljivo. Ocekujem da ce nastaviti da se ljusti i da ce se verovatno videti razlika, pa sam zato pitao.
 
Velika verovatnoća postoji da će se otpadanje/ljuštenje boje pojaviti i na svim drugim delovima tog istog prozora, ali i na drugim prozorima. Za početak, ovde je relativno lako rešiti problem, a to je da investitor prizna grešku, i da o svom trošku ( to će sve da plati firma koja je proizvela i ugradila prozore) zameni krilo. Sa postojećeg na novo krilo se prebaci okov, staklo, gume, lajsne.
Problem je mnogo veći kada budu počeli da se ljušte štokovi, jer je to mnogo komplikovanije i skuplje zameniti. Ne pristajte na sprej, jer će to samo pokriti tu prvu fleku, a pojaviće se mnoge.... Sretno
 
U komunikaciji sam sa vlasnicima jos 10tak stanova i niko nije prijavio slican problem, takodje ni ja nisam video ni na jednom drugom prozoru, tako da se nadam da ce to da se zavrsi na ovom.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
 
Deka je u pravu...ovo ako je krenulo na jednom mestu treba proveriti celu seriju jer verovatno nije dobro urađena hemijska priprema ili se prah nije ravnomerno naneo prilikom pečenja....moguće da su koristili i prah slabijeg kvaliteta.

O opciji sa auto lakom u istom ralu ne bih ni razmišljao...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Kad sam napisao za sprej u RAL - u, mislio sam da je stolarija stara i da je došlo do otpadanja iz nekog drugog razloga, pa da vlasnik želi da to sanira na što bezbolniji način.
Ovo sad je potpuno drugačija situacija.
I dalje stojim iza toga da je zamena celog krila najjeftinije rešenje.
 
Molim deku da mi u privatnoj poruci posalji preporuku za firme koje bi mi radile PVC stolariju Po njegovim smernicama.Hvala
 
 
Pozdrav svima, imam par pitanja vezano za ugradnju pvc stolarije.
Naime, negde oko sredine teme je neko (cini mi se deka) napisao da celicno ojacanje u profilima ne bi trebalo da bude manje od 1.4/1.5 mm.
Ja trenutno imam ponudu za Rehau gde je pocinkovano celicno ojacanje 1.25 mm. To je jedina stvar koja me brine, sve ostalo mi deluje ok (pogotovo sto imam par preporuka za ovu firmu u svakom pogledu, ali je tada radila sa 1.5 mm ojacanjima...to je bilo pre 4-5 godina). Takodje, sto se tice pvc plastike sve firme koje sam kontaktirao za Rehau (ukljucujuci i ovu) su mi potvrdile da su u pitanju reciklati, ali da po specifikacijama nema bitne razlike i da je to politika Rehau-a i da se to vise nece menjati.

Kod mene je situacija malo specificna, ja bih u celom stanu ugradio Euro 70 mm Rehau prozore i balkonska vrata sa dva stakla 4-16-4 (jedno flot i jedno cg premium staklo), osim u dve sobe gde bih isao na Synego 82 mm sa tri stakla 4-16-4-16-4 (dva flot i jedno cg premium).
Naime, u ove dve sobe zelim da poboljsam zvucnu izolaciju, toplotna mi nije toliko bitna (zbog toplote bi mi bilo dovoljno i dvoslojno staklo kao u ostatku stana). Koliko sam skapirao citajuci - za zvucnu izolaciju mi je jedino bitan broj stakala (i eventualno debljina istih), a ne i da budu niskoemisiona i slicno. U sustini i tri flot stakla bi imala istu zvucnu izolaciju kao i tri niskoemisiona/cg stakla? Da li argon utice samo na toplotnu ili i na zvucnu izolaciju?

Ukratko, najbitnije mi je da mi neko kaze da li je 1.25 mm pocinkovano celicno ojacanje ok ili ne?

Hvala unapred.
 
Poslednja izmena:
Poštovani, čelično ojačanje od 1,25 mm može da bude u redu, ako Vam ta firma da garanciju.
Drastično povećanje cene čelika je verovatno uticalo na smanjenje debljine čeličnog ojačanja.
Za zvučnu izolaciju je bitno bolje 3 stakla različitih debljina, recimo 4, 6 i pamplex 6 mm, nego tri četvorke.
Argon je bitan za toplotnu izolaciju, za zvučnu nije. Takođe i stakla sa niskoemisionim filmovima nemaju nikakvu prednost u odnosu na float stakla, kad se radi o zvučnoj izolaciji.
 
Hvala puno na odgovoru. Daju garanciju 10 godina na boju i postojanost profila. A dve godine na okove (Sigenia, Roto) i dobru zalivenost termostakala.
 
Dobar dan svima.
Dilema i kod mene kao kod ostalih alu ili pvc!?
Na osnovu ponuda alu ispada duplo skuplja varijanta.
Za alu sam dobio varijantu ALT 11 profil sa Sigenia okovom i Guardian stakla 4+16+4 niskoemisiono punjeno argonom.
Za pvc trocal 76mm (5 komora) sa Wink Haus 2016 okovom i staklom plus 4+16+ belo4+16+niskoemisiono4.
 
Deko kako stojimo sa aluprofilima? Ima ih, ne čekaju se?
 
Deko kako stojimo sa aluprofilima? Ima ih, ne čekaju se?
Sve zavisi kako se ko organizovao i prilagodio vrlo teškoj situaciji na tržištu. Prošle nedelje ponovo bitno poskupeo aluminijum, oko 20 i nešto posto.
Vrlo slično je i sa drugim profilima i sirovinama.
 
Za oba imam po pitanju plaćanja dobre ponude.
Polovina iznosa odmah, a druga polovina nakon montaže.
 
Vrh