deka u akciji » Ned Maj 31, 2020 6:37 pm[/url]":27x4rlts]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=743604#p743604:27x4rlts je napisao(la):
MikiMiki4 » Ned Maj 31, 2020 6:55 am[/url]":27x4rlts]Pozdrav, treba mi savet, imam spoljne alu roletne na prozorima koje se povlače na kanap, prilikom ugradnje na svim prozorima je automat stavljen na zid pored prozora a kako je labav svaki put kada ga kanap zategne on se okrene 180 stepeni ka prozoru. Tako je od ugradnje pa sam se pitao da li je to normalno i da li bi trebalo nesto menjati, inace video sam kod prijatelja istu situaciju da se automat pomera skroz ka prozoru samo sto su kod njega automati postavljeni na krilo odmah pored stakla.
automat/tabakera za gurtnu (to je naziv za ''kanap'' kojim vučeš ili spuštaš roletnu) bi trebalo montirati tačno ispod rupe u kutiji od roletne gde ulazi gurtna. Ako iz određenog razloga to ne može tako (uglavnom previše uzak štok), onda su iznuđena rešenja ili na zid, ili na krilo (najgora varijanta). Kod montaže na zid beži se od ivice špaletne, da se ne bi odvalilo parče zida kod bušenja. Onda je ukoso gurtna, pa se tabakera okreće ka prozoru kad je gurtna u napetom položaju. Nema ovde pametnijeg rešenja. Ako su roletne pravljene zajedno sa prozorima, onda je na tu vertikalu trebalo staviti dodatak i proširiti štok na toj vertikali. Ovako može i da se desi da ti se gurtna guli i resa sa jedne strane, i može lako da pukne.