Poštovani, za otvor 274 x 218 možete staviti i jedno i drugo. Ali, to su različite stvari. Obe mogu da se izvedu u pvc-u i aluminijumu.Dobar dan i pozdrav svima. U procesu smo kompletnog renoviranja stana, pa je na red došla i zamena stolarije. Nakon što smo isčitali prethodne strane i pokupili puno saveta, zamolio bih @deka u akciji za pomoć. Imamo 4 otvora (1 prozor, 2 dvokrilna balkonska vrata i velika klizna vrata) i odlučili smo se za PVC stolariju i troslojno staklo 4+16+4+16+4. Što se tiče okova i on je u rangu top 5 brendova.
Ono što me zanima je okov za klizna vrata (postojeća trokrilna vrata koja bismo zamenili kliznim su dimenzija 274 x 218cm). Nismo sigurni koja vrsta okova koja nam se nudi je najbolja. Pominju se podizno-klizni, uskočno-klizni, izvlačno-klizni, kombi..., pa smo malo zbunjeni. Takođe, da li je prihvatljivo da takva vrata budu od PVC profila ili zbog težine stakla i same eksploatacije treba da budu od alu profila? Inače, polovina je fiksna, a polovina kliza sa mogućnošću otvaranja na kip.
I još jedan savet. Hteli bismo plise komarnik, ali za klizna vrata (otvor je >130cm) kada je komarnik spakovan, štrči bilo da je na srednjem fiksnom stubu, bilo da je uz ivicu vrata. Da li imate ideju za rešenje ovog "problema"?
Hvala unapred,
Nikola
Hvala na odgovoru, upravo to me je interesovalo. Puno ste mi pomogli, dobro dihtovanje nam je od presudne važnosti.Poštovani, za otvor 274 x 218 možete staviti i jedno i drugo. Ali, to su različite stvari. Obe mogu da se izvedu u pvc-u i aluminijumu.
Podizno-klizni, kao što mu ime kaže, ima baš veliku ručicu kojom se prvo podigne krilo oko 15 mm, i zatim to krilo kliza levo ili desno, ispred spoljnog krila, koje takođe može da kliza.
Kod ovog sistema je dihtovanje nešto lošije od klasičnih prozora, veličina krila može da bude baš velika jer je nosivost tog skupog okova 300 kg.
Uskočno-klizni, kombi, psk ili nagibno-klizno otvaranje se aplicira na prozorske sisteme koji mnogo bolje dihtuju, a i bitno su jeftiniji. Tu se jedno otvarajuće krilo povuče ka unutra i onda paralelno kliza preko fiksnog dela. Može i da kipuje. I ovde je okov skup, ali je nešto komplikovaniji i zahtevniji za upotrebu. Okov ima nosivost od 160 kg, ali je vaše troslojno staklo u oba slučaja oko 110/120 kg sa sve krilom.
Plise komarnik mora da štrči, ali može za ovu veličinu otvora na dve strane sa tim da se na sredini spaja preko magnetne trake.
Poštovani,Pozdrav svima. Treba da menjam prozore u dve sobe, dimenzija 2550x1550mm. Stan je okrenut ka prometnoj ulici i sunce je od 3 popodne do uveče. Iščitavanjem foruma shvatio sam se da mi je za dobru izolaciju najbitnije staklo tako da sam tražio ponude za 4cgp x 16 x 6float x 16 x 442 sa termix lajsnama. Od 12 poslatih ponuda firmama u Beogradu dobio sam 8 odgovora, od čega 2 uopšte nisu navele koji staklopaket je u pitanju. Ostali su ponudili:
Obzirom da nijedna ponuda nije tačno ono što sam tražio, da li neko zna neku firmu koja može da isporuči takav staklopaket? Ako ne, koja od ovih ponuda bi bila odgovarajuća zamena?
- Termix 331 CGSolar +16+4Flot+16+331 CGPremium / rehau synego / 3360 eur
- (clima guard-flot-niskoemisiono) 4-16-4-16-4 /rehau synego/ 2750 eur
- 3.3.1Pampl - AL12*Arg - 4Float - AL16*Arg - 4LowE /rehau synego/ 3300 eur
- AGC-442CGPx12Tx6FLx14Tx4S+AN.F /veka softline 82 / 3350 eur
- 4+12+6+14+441 lowe /rehau synego/ 2900 eur
- 331Flot +16+4Flot+14+ 4CG.Premijum /rehau synego/2700 eur
Tražio sam komplet roletne i komarnike, okapnicu, podprozorsku dasku, montažu i demontažu. Negde nisu uključili montažu ili komarnike na svim prozorima, otuda možda i razlika u cenama.