Polozaj Srbije u svetu je, sto bi moj oortak rekao, kao maciji sex - ni manjeg kurca, ni vece buke
Aj malo da analiziramo ulazak u EU iz ugla gledanja koji doseze dalje od naseg novcanika.
Problem je sto su politicari ulazak u EU postavili teleoloski - kao cilj po sebi. Medjutim, cilj drzave ne bi trebalo da bude ulazak u EU po sebi, vec bolji zivot (i to ne iskljucivo u materijalnom smislu). I kada se stvari sagledaju ulazak u EU je pre savrseno sredstvo za ostvarivcanje boljeg zivota u srbiji....
Da se primetiti da sam ja u svojim stavovima poprilicno zagrejan za misljenja koja daju veliku vaznost civilnom drustvu jedne drzave. Nazalost, kod nas civilno drustvo kao takvo ne postoji. To je glavni razlog zasto politicari mogu da jasu ovaj narod kako im je volja, jer nemaju adekvatnu kontrastranu u drustvu. Sporadican bunt, poneke demonstracije i strajk nisu to, kao sto se neki zavaravaju. Vec treba imati poluge civilnog drustva (to nisu samo kod nas satanizovane NVO), vec i ceo obrazovni sistem sa naglaskom na univerzitetu (koji su ispolitizovani, zapravo vecina uticajnih profesora su clanvi partija, pa to mozemo da okacimo macku o rep), mediji (koji su pod kontrolom sto vlasti, sto tajkuna, a kada se neki medij i udostoji da se trgne van sfera tih uticaja odmah se etiketira kao izdajnicki), kulturna scena (klanovska, pod uticajem politike), itd. Dakle sve je duboko ispolitizovano.
Zasto je nezavisno civilno drustvo veoma bitno za Srbiju i njen put ka EU_ Pa, zato sto civilno drustvo podrazumeva jednu jako vaznu osobinu gradjanstva, a to je ODGOVORNOST! Srbija je celu svoju modernu istoriju provela trazeci tatu, cak je i najliberalniji period njene novije istorije prosao u znaku jedne licnosti-vladara - Karalja Petra, koga je narod zvao cika Pera.... Istorija moderne srpske drzave se slobodno moze vezati uvek za jednu licnost - Kradjordje, Knez Mislos, KInez Mihailo, Kralj Milan, Kralj Aleksandar, Knez Pavle, Tito, Sloba, Djindjic, Kostun.... Te je glavna osobina ovog naroda da je INFANTILAN, NEDOZREO i uvek trazi nekog tatu da brine o njemu.
S tim u vezi je i fascinacija Srba Vladimirom Putinom... Kao glavnu pozitivnu osobinu Putina vecina ljudi istice autoritet. Oni se zapravo dive ekspanizije njegove moci. Svako zaturanje Putinovog nosa tamo gde mu nije mesto u Srbiji nailazi na odusevljenje (cuvena zabrana rada NVO je ovde odjeknula bolje nego svojevremno vest da su Sovjeti lansirali Sputnjik)... Secam se kada sam sa drugovima (sve studenti drustvenih nauka) raspravljao treba li premijer da bude Djelic ili Kostunica - svi redom su bili za Kostuna (doduse dvojica su kasnije i postali clanovi DSS-a), cak je i najapoliticnija osoba koju poznajem rekla "Kostunica, jer on, za razliku od Djelica, ima autoritet".... Medjutim rejting DSS-a (koji ne bi bio toliki da im nije popularnog Kostuna) govori i to da je neobavesteni legalista izgubio titulu patrijarha srbskog plemena, a buduci da imamo hronican nedostatak harizmaticnih vodja, ceo narod se okrece na istok ka nasemu pravovernom bratu Vladimiru Putinu...
Ova drzava jednostavno, dakle, nije spremna za Uniju. Prvo u institucionalnom smislu (sto je vec provuceno kroz sve prethodne poruke na ovoj temi - niz zakona ceka da budfe usvojen, a skupstina raspravlja o tv prenosu, 48 sati svadbi, ko valja drogu Rumi, da li je i Canak fasista...), onda tu su politicki uslovi, ili da budemo precizni saradnja sa Hagom (jednostavno vrednosni sistem Unije ne dozvoljava da u svom clanstvu ima drzave u kojima se ne kaznjavaju ratni zlocinci, znam da se prica moze okrenuti na politiku dvostrukih arsina, ali treba se zapitati i zasto Hrvatska nije u EU, a mnogo joj blize izgleda na oko od Bugarske i Rumunije)... Medjutim uslov nad uslovima je spremnost gradjana da zivi u takvoj zajednici...
Svi od Unije ocekuju neko blagostanje, ali malo je onih koji su spremni da za svoje blagostanje nazuljaju dlanove... Primer iz zivota - moj najbolji ortak se odselio od oditelja i otisao da zivi sam u kuci njegove pokojne bake, zavrsava Visu turisticku i prvo je radio kao recepcionar u jednom hostelu, sada trenutno radi u hotelu Srbija (za manje pare), ali kaze da mu je to manje bitno jer je hotel sa tri zvezdice bolja referenca u CV-u od hostela, i da je ovo samo jedna etapa u njegovoj karijeri... Medjutim, svi oko njega mu kazu da je bu****(!?). Argumentacija okoline je sledeca - ako mozes da zivis sa svojima zasto si se odselio - imas lepo kod kuce sobicu, ne moras da brines o hrani, grejanju, vodi, struj itd. Drugo, smaraju ga zasto sebi dozvoljava da radi za "tako male pare" i trece, zasto radi dok studira, jer studiranje je mentalni rad i napor, i ono prvo uzmi diplomu, pa misli o zaposlenju..... Moje misljenje je da ce taj moj ortak za pet godina i u ovakvoj zemlji biti negde, a da ce ostali imati svoje diplome i kukati kako ne mogu da nadju dobar posao...
I celo ovo pisanije je moglo i da stane u jednu recenicu - put Srbije u E ce biti neizvestan sve dok narod ne promeni mentalitet, tj. dok neprosvecena masa ne evoluira u ODGOVORNO civilno drustvo... Sam ulazak u EU kao cin se mozda i dogodi, ali ce za narod, zivot u Uniji bez promene nacina razmisljanja biti prava apatija......