Šta je novo?

Put Srbije ka EU ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ creme-nadlle

Čoveče, ti stvarno ne poznaješ politiku i istoriju. Jedino u čemu se slažemo je da preterano instistiranje na ulasku u EU samo škodi Srbiji. Lično bih voleo da budemo u istoj situaciji kao i Norveška ili Švajcarska, umesto punopravnog članstva, ali mislim da će do toga malo teže doći.

Ne želim da mnogo otimam thread, ali samo ću ti reći nešto što će te možda navesti na razmišljanje. Politika i diplomatija nisu tzv. "zero sum game", tj. danas se politika vodi sa razmišljanjem da u konfliktu se dođe do rešenja u kome su obe strane dobitnici. Ukoliko te više zanima koji su neki osnovni strukturalni problemi u tvojoj analizi, slobodno mi pošalji privatnu poruku.

@Nenad
To za Srbiju i Belorusiju je tako surealno. Mislim, ok, principijelno se zalažem za slobodnu trgovinu, to posebno nama ne može škoditi, ali... plašim se stvarno. Iskreno, u ovih zadnjih 6-7 meseci se iskreno nosim mišlju da promenim odluku povratka u Srbiju iz dijaspore, upravo zbog ovakvih morona.

Dodji slobodno, ali zadrzi otvorenu povratnu kartu, a USA (ili koji vec) pasos cuvaj kao oci u glavi :)

Mislim da se Kostunica istripovao da je Tito, pa je u fazonu, sad cu ja ovima da pricam jedno, a onima drugo, a na cijoj sam stvarno strani, znam samo ja... Samo je zaboravio da Srbija ima nula preostale moci i da joj Rusija prosperitet dati nece...

No dobro...

Polozaj Srbije u svetu je, sto bi moj oortak rekao, kao maciji sex - ni manjeg kurca, ni vece buke :D

Aj malo da analiziramo ulazak u EU iz ugla gledanja koji doseze dalje od naseg novcanika.

Problem je sto su politicari ulazak u EU postavili teleoloski - kao cilj po sebi. Medjutim, cilj drzave ne bi trebalo da bude ulazak u EU po sebi, vec bolji zivot (i to ne iskljucivo u materijalnom smislu). I kada se stvari sagledaju ulazak u EU je pre savrseno sredstvo za ostvarivcanje boljeg zivota u srbiji....

Da se primetiti da sam ja u svojim stavovima poprilicno zagrejan za misljenja koja daju veliku vaznost civilnom drustvu jedne drzave. Nazalost, kod nas civilno drustvo kao takvo ne postoji. To je glavni razlog zasto politicari mogu da jasu ovaj narod kako im je volja, jer nemaju adekvatnu kontrastranu u drustvu. Sporadican bunt, poneke demonstracije i strajk nisu to, kao sto se neki zavaravaju. Vec treba imati poluge civilnog drustva (to nisu samo kod nas satanizovane NVO), vec i ceo obrazovni sistem sa naglaskom na univerzitetu (koji su ispolitizovani, zapravo vecina uticajnih profesora su clanvi partija, pa to mozemo da okacimo macku o rep), mediji (koji su pod kontrolom sto vlasti, sto tajkuna, a kada se neki medij i udostoji da se trgne van sfera tih uticaja odmah se etiketira kao izdajnicki), kulturna scena (klanovska, pod uticajem politike), itd. Dakle sve je duboko ispolitizovano.

Zasto je nezavisno civilno drustvo veoma bitno za Srbiju i njen put ka EU_ Pa, zato sto civilno drustvo podrazumeva jednu jako vaznu osobinu gradjanstva, a to je ODGOVORNOST! Srbija je celu svoju modernu istoriju provela trazeci tatu, cak je i najliberalniji period njene novije istorije prosao u znaku jedne licnosti-vladara - Karalja Petra, koga je narod zvao cika Pera.... Istorija moderne srpske drzave se slobodno moze vezati uvek za jednu licnost - Kradjordje, Knez Mislos, KInez Mihailo, Kralj Milan, Kralj Aleksandar, Knez Pavle, Tito, Sloba, Djindjic, Kostun.... Te je glavna osobina ovog naroda da je INFANTILAN, NEDOZREO i uvek trazi nekog tatu da brine o njemu.

S tim u vezi je i fascinacija Srba Vladimirom Putinom... Kao glavnu pozitivnu osobinu Putina vecina ljudi istice autoritet. Oni se zapravo dive ekspanizije njegove moci. Svako zaturanje Putinovog nosa tamo gde mu nije mesto u Srbiji nailazi na odusevljenje (cuvena zabrana rada NVO je ovde odjeknula bolje nego svojevremno vest da su Sovjeti lansirali Sputnjik)... Secam se kada sam sa drugovima (sve studenti drustvenih nauka) raspravljao treba li premijer da bude Djelic ili Kostunica - svi redom su bili za Kostuna (doduse dvojica su kasnije i postali clanovi DSS-a), cak je i najapoliticnija osoba koju poznajem rekla "Kostunica, jer on, za razliku od Djelica, ima autoritet".... Medjutim rejting DSS-a (koji ne bi bio toliki da im nije popularnog Kostuna) govori i to da je neobavesteni legalista izgubio titulu patrijarha srbskog plemena, a buduci da imamo hronican nedostatak harizmaticnih vodja, ceo narod se okrece na istok ka nasemu pravovernom bratu Vladimiru Putinu...

Ova drzava jednostavno, dakle, nije spremna za Uniju. Prvo u institucionalnom smislu (sto je vec provuceno kroz sve prethodne poruke na ovoj temi - niz zakona ceka da budfe usvojen, a skupstina raspravlja o tv prenosu, 48 sati svadbi, ko valja drogu Rumi, da li je i Canak fasista...), onda tu su politicki uslovi, ili da budemo precizni saradnja sa Hagom (jednostavno vrednosni sistem Unije ne dozvoljava da u svom clanstvu ima drzave u kojima se ne kaznjavaju ratni zlocinci, znam da se prica moze okrenuti na politiku dvostrukih arsina, ali treba se zapitati i zasto Hrvatska nije u EU, a mnogo joj blize izgleda na oko od Bugarske i Rumunije)... Medjutim uslov nad uslovima je spremnost gradjana da zivi u takvoj zajednici...

Svi od Unije ocekuju neko blagostanje, ali malo je onih koji su spremni da za svoje blagostanje nazuljaju dlanove... Primer iz zivota - moj najbolji ortak se odselio od oditelja i otisao da zivi sam u kuci njegove pokojne bake, zavrsava Visu turisticku i prvo je radio kao recepcionar u jednom hostelu, sada trenutno radi u hotelu Srbija (za manje pare), ali kaze da mu je to manje bitno jer je hotel sa tri zvezdice bolja referenca u CV-u od hostela, i da je ovo samo jedna etapa u njegovoj karijeri... Medjutim, svi oko njega mu kazu da je bu****(!?). Argumentacija okoline je sledeca - ako mozes da zivis sa svojima zasto si se odselio - imas lepo kod kuce sobicu, ne moras da brines o hrani, grejanju, vodi, struj itd. Drugo, smaraju ga zasto sebi dozvoljava da radi za "tako male pare" i trece, zasto radi dok studira, jer studiranje je mentalni rad i napor, i ono prvo uzmi diplomu, pa misli o zaposlenju..... Moje misljenje je da ce taj moj ortak za pet godina i u ovakvoj zemlji biti negde, a da ce ostali imati svoje diplome i kukati kako ne mogu da nadju dobar posao...

I celo ovo pisanije je moglo i da stane u jednu recenicu - put Srbije u E ce biti neizvestan sve dok narod ne promeni mentalitet, tj. dok neprosvecena masa ne evoluira u ODGOVORNO civilno drustvo... Sam ulazak u EU kao cin se mozda i dogodi, ali ce za narod, zivot u Uniji bez promene nacina razmisljanja biti prava apatija......

Na žalost slažem se..
Homer Jay":1hrarjnr je napisao(la):
Pa, zato sto civilno drustvo podrazumeva jednu jako vaznu osobinu gradjanstva, a to je ODGOVORNOST! (...) Te je glavna osobina ovog naroda da je INFANTILAN, NEDOZREO i uvek trazi nekog tatu da brine o njemu.
Tragično, ali tačno. Ja sam u par navrata u gimnaziji pokušavao da osnujem nek organizacije/časopis itsl, i sve je bilo ok, do momenta u kojem ja pokušavam da primenim neku organizaciju i raspodelu odgovornosti, u tom momentu me svi napadaju, odlaze, itsl. Logika - ajmo svi đuture na gomilu, lovimo u mutnom, uzimamo za sebe, pa ak pukne, jbga, nismo mi krivi, svetska zavera, oni su protiv nas, itsl, a ako uspe, svako prisvaja zasluge.

A što se tiče vođe i autoriteta, neko je rekao zašto Srbi nisu voleli Đinđića, zato što on nije imao auoritet iznad sebe, ni patrijarha, ni Dobricu, ni boga, već samo razum... :/

Priznajem da nisam procitao sve sto ste ovde napisali posle mog posta.
Samo jedan dodatak diskusiji:

U Srbiji je do jaja.
Nema bolje zemlje .
U stvari , lazem. Makar ja nisam u boljoj bio.
Hmmm. Mozda Nemacka, super je sredjena i narod je super gotivan...

Danas je 'Neobavešteni' obavestio javnost da njegova stranka
podržava ulazak u EU, ali neće da ide i u NATO.

Sad neko treba da ga obavesti da su sve zemlje iz EU članice NATO.
Da ćemo uskoro biti sasvim okruženi tim vojnim savezom i da će
možda i 'Republika Srpska' biti deo tog saveza ... pa, da razmisli još malo ...

Nisu sve clanice EU clanice NATO. Prvi primer je nas ondasnji komsija - Austrija. Ostale, Irska, Svedska, FInska...

Tako da, mi, kao i ostale zemlje koje su se od 2004 pridruzile EU moramo da prilagodimo nase zakonodavstvo EU, a u sklopu toga su mnoge zemlje morale prvo da udju u NATO.

Ako uspemo da dokazemo da smo odradili sve sto smo morali da udjemo u EU, onda ne moramo da udjemo i u NATO, tj. jedno od drugog ne bi trebalo da zavisi.

U nasem slucaju ce verovatno biti zahtevano da se priblizimo NATO-u maximalno iz prostog razloga sto nam svet ne veruje jer ih tute mute sa nasih vodecih pozicija stalno lazu...

A da, i da ne zaboravimo, DSS ne zeli u NATO zato sto Rusija zeli da mi ne zelimo u NATO.. toliko o tome.

Austrija,Irska, Svedska, FInska nisu u NATO, ali nisu ni protiv njega.
Samo formalno nisu, možda iz ekonomskih, a ne političkih razloga.
Sutra, ako zatreba, pristupiće za dva minuta,jer imaju sve uslove da budu u savezu.

Kod nas je sasvim drugi slučaj : nisu nas ni zvali da zvanično pristupimo,a
Mi ( DSS) iz isključivo političkih razloga odbijamo da budemo punopravan član.
To znači i kad budemo imali materijalnih mogućnosti ne ćemo da budemo čl. NATO.

Kao oćemo da budemo samo malo pridruženi,kao ona devojka što hoće
da bude samo malo trudna, da ne bi primetila Rusija da nešto muvamo iza leđa.

Pa to je ono.. kazem, i dalje se igramo Tite, samo smo zaboravili da su nas malo skratili u medjuvremenu.. Tuzno.
Inace, nista mi nismo zvanicno odbili vec je to pojedinacni stav DSS-a koji se u javnosti etablira kao pro-ruska partija (verovatno da sebi osiguraju egzil jednoga dana kada se srpski narod malo opameti)...

Sve države-članice EU, koje su ušle posle proširenja 1995. su članice i NATO (Osim Kipra, koji je posebna priča zbog, jeli Turske.), i lčlanstvo u NATO je prećutni preduslov za članstvno u EU.

Finska, Švedska, Austrija i Irska iako nisu članice, učestvuju u NATO projektu "Partnerstvo za mir", takođe Francuska ima začudnu poziciju u NATO (Šarl de Gol je povukao trupe iz NATO, pa je sedište premešteno iz Pariza, itd. irelevantno :D ).

ps A i neko treba da ga obavesti da smo u "Partnerstvu za mir", koji je projekat NATO, te preduslov ulaska, da NATO ima stalnu kancelariju pri našem Generalštabu, itd.

Ambassador":1bs0x7qe je napisao(la):
Sve države-članice EU, koje su ušle posle proširenja 1995. su članice i NATO (Osim Kipra, koji je posebna priča zbog, jeli Turske.), i lčlanstvo u NATO je prećutni preduslov za članstvno u EU..
To su ranije bile mahom komunisticke zemlje pa su morale ulaskom u NATO da se dokazu kao prozapadne. Ista situacija ceka i nas... Malta i Kipar (ex Britanske zemlje) nisu morale da se "doakuzuju" - verovali su im na rec pri pristupu EU.

Za to sto neke clanice EU nisu u NATO sigurno postoji razlog.Nisu ni sve clanice NATO u EU tako da to ne treba brkati.
U samoj USA se u zadnje vreme cuju glasovi protiv clanstva u NATO zbog previse suprotstavljanja interesa mnogih clanica

creme-nadlle":1716qxtb je napisao(la):
Citam svasta na ovim stranicama. Generalno, ljudi shvataju ulazak u Uniju kao cilj sam za sebe.
Trebalo bi da shavtite da ulazk u Uniju za nas dolazi suvise kasno da bi osetili beneficije kakve su imale zemlje iz prvog talasa, ciji je ulazak bio potreban Uniji ( prvobitnoj, 12 clanica) iz geostrateskih razloga. Slovenci, Madjari, Cesi, Poljaci, Baltik.
Fakat jeste da ulaskom u Uniju dobijamo bolji kreditni rejting i nesto vise para iz zajednickih fondova., ali , ljudi se prze kako ce im ulaskom u Uniju poteci med i mleko.

Oce, al u kulcu.

Za neradnike i nesposobnjakovice ovde nikad nece biti dobro, niti ce im bilo koja vlast odgovarati, jer je to naviklo da palamudi i kuka. A nista ne zna da radi.U stvari, misli da zna, ali gresi.

Sta ce ova vlast uraditi? ( I predhodna , pa i ova koja ce doci posle?) . Jedino sto moze je da privatizacijom preduzeca i sistema dovede radne ljude u situaciju da svojim radom i sposobnoscu napreduju i da ne budu zrtve negativne selekcije. To je otprilike to...

Drugo pitanje je politike an' generalle i stvaranja povoljne geostrateske ili regionalno strateske pozicije. Ovo je povezano i sa prvim, jer zdrava ekonomija omogucava i manju politicku zavisnost. To znamo...

Dakle, imali smo pokojnog Djindjica , koji je mnogo hteo, mnogo zapoceo , zeleo da brzo izvede sve sto bi mu pomoglo da sredi drzavu i odnose u njoj, ali je bio, Bog da mu dusu prosti, politicki glupav. Nacin na koji je svrsio svoj tragicni zivot, onemogucuje bilo kakav demanti ove tvrdnje.

Sa druge strane , probio se u prvi plan covek za koga pre nekoliko godina nikad nebi rekao da je u stanju za to. Kostunica. Da se razumeno, ja nisam clan DSS, niti bilo koje stranke, ali mislim da je on najbolji premijer Srbije jos od kneza Milosa ( koji doduse nije bio bas premijer) iz nekoliko razloga:

Jasna drzavotvorna ideja.
To je nesto sto je falilo svima osim Milosevicu, ali pokojni Milosevic je napravio toliko faulova u svojoj karijeri da nas je totalno ojadio a i sam je neslavno zavrsio.
Primecujemo da je Srbija u shrinking fazi, gde je nesto veca nego po osmostaljenju u 18 veku i otprilike ista kao posle kosovske bitke u 14 veku. Situacija je takva kakva je.
Kosovo koje smo vise manje svi otpisali posle 1999. opet postaje pitanje na stolu. Zasto u tom pravcu, ne pustanja Kosova niz vodu, se slazu svi relevantne politicke struje?
Pa ne da bi mi opet de jure vladali dole, vec je podizanje uloga i igra sa Rusima vazna zbog trgovine. Kosovo je moglo da ode za dzaba, ali ako i ode, nece ici za dzaba. Veliki je ulog i procenjena vrednost elemenata u kosovskom bazenu, samo uglja oko 500 Bl $, a Pb, Zn, Au Sb itd jos toliko. Ko ce imati koristi od koncesionarenja toga?
Sta moze jos da se izvuce? Uvlacenjem Eu, ne dobijamo nista. Igranjem sa Rusima, mada je i to posao sa rizikom, dobicemo nesto.
Kostunica i real politika.
On ne igra sa zvezdama dana i banditima kao siroti Djindjic. Ovoga je to kostalo glave na vrlo neslavan nacin. Pokojni Zoran je ideju Makijavelizma shvatio pogresno. Kostunica nije. Zato on sa 10-12% glasova biraca vlada i vladace jos uvek. On je spreman da zrtvuje dobrog ministra da bi ostankom na vlasti dovrsio svoju politiku ( Rasim Ljajic) i da prepusti ministrastvo nepopularnom ministru ( Velja Ilic) , ali mu to omogucuje da u Vladi ima angazovane , realno, najbolje ljude koje sada imamo , ako nista, zbog iskustva koje su skupili na svojim pozicijama od 2000-2007., Djelic, Dinkic, Jelasic, Bubalo itd... Mislite da ce se neko bolje baviti makroekonomijom od njih? Think again.
Secam se 2000. godine i raznih experta koji su iz Nemacke, Holandije itd.. dosli da pomazu u ministrstvima u Vladi. Pa onda Bode Hombaha i Pakta za stabilnost. Mnoge sam od njih upoznao i razgovarao sa njima. Lele, majko... Dunsteri , banditi, korumpirani... cast izuzetcima , ali katastrofa.
Ekonomija je , uprkos manjim investicijama no sto bi mogle biti, ipak znacajno napredovala u zadnje 3 godine, ali zahvaljujuci gore navedenim ljudima.

Iz pozicije privlacenja investicija. U Djindjicevoj vladi to je radio covek koji je Deloit Tush, Ekonomski institut i Ministrastvo privatizacije stavio u istu kancelariju. Aca faca. Jel bio uspesan? Ahaaa...Prodao je tri cementare za ukupno 150 M dolara.
Ovakve poklone u Kostunicinoj vladi ne mozemo zamisliti.

Dali ce centrifugalne politicke sile proci u Vojvodini ili Sandzaku dok je ova vlada na vlasti? Nece.
dali ce dinar biti stabilan i omoguciti investitorima da radom na nasem trzistu imaju relevantne projekcije prihoda, sirenja investiranja itd? Hoce.
Dali ce obim investicija i greenfield investicija rasti sa povecanjem tezine politicke geostrateske i regionalne pozicije Srbije. Hoce.
dali ce Mladic i jos po neko biti uhapseni ? Hoce, ali i oni su sada predmet trgovine. Mogu se dati za dzabe ( za obecanje brzeg prikljucenja Uniji) ili za nesto. Sta je to nesto, ostaje vam da vidite.
Dali ce se specijalne veze Srbije i Srpske produbiti u ekonomskom i politickom smislu do mere de facto zajednicke drzave? Ako Bog da, hoce.
Hoce li se na Crnu Goru uticati da ponovo bude deo srpske politickog i ekonomskog jednodejstva?
Hoce. ( pre 15 godina 95% crnogoraca je bilo za Srbiju, pre dve godine samo 45%. Eto sta znaci agitacija i propaganda .)
samo da vas podsetim zasto je to vazno. Drzavna desolucije -lose
Drzavna sinteza-dobro. To je aksiom do sada potvrdjen vise puta u nasoj i svetskoj istoriji. Svaka disolucija u sledecoj generaciji vodi u jako lose dogadjaje. Svaka sinteza ojacava i vodi u bolje. Tacka.
Dali ce na polju infrastrukture Srbija doziveti preporod ( uprkos Velji, sto bi mnogi prokomentarisali) i dali ce se izgraditi i autoputevi tamo gde je vrlo tanka investitorska racunica za to ( Bgd-Bijelo polje) Mislim da da.
Dali ce u Beogradu obim investicija i radova i pretvaranja Beograda u megalopolis ici brzo kao sto bi mi zeleli? Nece. Ali to je rezultat losih zakona o gradskom zemljistu i nefleksibilnosti i verovatnoj korumpranosti u nekim gradskim telima.
Sprecavanje i odugovlacenje dizanja kompleksa kao sto je Engel Marina , Hotel Ex-Yu, zgrada na Nbgd, zbog vece kvadrature od one po osnovnom ugovoru je debelo kontraproduktivno. Naplati dodatak za GGZ od investitora i pusti ga da okrece tocak ekonomije. Ne brkajmo prioritete.

Itd... Dosta sam pisao.
Mogao bi da potpisem ovaj post. You got it mate.

Nikad u NATO.
Nek se raspise referendum.
Ja te sad je*bem, tebi oci ispadaju, a istovremeno ti guram da potpises pristupnicu kluba ljubitelja mene.
Masu nam ulaskom u NATO kao monetom kojom ce da kupe nasu politicku subordinaciju. Daj mi nesto, budi dobar, a ja cu da ti dam da udjes u drustvo, na kraj stola, da vidis kako ja jedem cevape.
valjda smo bolji trgovci od toga.

A cime mi to imamo da trgujemo? Kada se resi pitanje Kosova onda nam od trgovine ostaje jedno veliko nista jer nemamo sta da ponudimo.

Izgleda da u EU ne ćemo ući nikad, a u NATO malo kasnije .. 'malo morgen' :)

Kojim tempom naša Skupština donosi/usvaja zakone fizički je ne moguće da
usvoje sve one zakone koje treba ( nekoliko desetina hiljada) da bi postali član.

I kad bi uskladili prih 10.000 za xxxgod. oni bi se u EU promenili ili dopunili.
To je za nas 'Sizifov posao', jedino ako ne budu usvajali po par stotina na dan.

Mislim da je neko ovde bio postavio informaciju da je slovenacki parlament imao takvu strukturu da su poslednjih meseci pred ulazak u EU usvajali preko 100-200 zakona dnevno...

Nase strukture su tako jadne i bedne i poslanici se svi nacrtaju u skupstini jedino kada treba da se raspravlja o dnevnicama, povisenju plata, o oduzimanju mandata kolegama itd..

Zakon o saobracaju, zakon o glavnom gradu i mnogi drugi, kao sto je i zakon o licnim dokumentima, stoje i cekaju procedure, a poslanike, u najboljem slucaju boli uvo.

Pa, koje im vreme treba da ih samo prevedu?! .... na sve jezike koji se koriste u Skupštini.
Nap. albanski, egipatski,... sve su to priznate nacionalnosti.

Ja bih to rešio na jednoj sednici sa glasanjem: Ko je ZA ceo paket zakona?
A, posle neka kući čitaju šta su usvojili. :)

Dragane, sram te bilo! Pa ti bi nasim poslanicima da oduzmes pravo na rasprave, amandmane, kore od banana i case vode!! :D

:lol:
U šta treba da se zakunu ministri
15. oktobar 2007. | 08:17 | Izvor: Beta
Novi Sad -- Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se ministri, kada polažu zakletvu, zakunu u svoju imovinu.

Poslanik LSV-a Aleksandar Marton izjavio je da je ta stranka podnela amandman kojim se traži da se ministri, kada budu polagali zakletvu, zakunu u svoju imovinu. On je za novosadski Dnevnik rekao da Poslanička grupa Vojvodjanski poslanici smatra da ministri ne treba da se kunu samo svojom čašću, već i svojom imovinom.

"Pokazalo se da je ovde čast relativna kategorija, zbog čega i tražimo da se državni funkcioneri obavežu i svojom imovinom da će raditi u interesu gradjana", rekao je Marton.

Zvanični tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije."

Marton kaže da je LSV podneo i amandman kojim se traži da iz teksta zakletve bude brisano "Kosovo i Metohija" jer, kako je ocenio, isticanje samo jednog dela države stavlja u neravnopravan položaj građane koji žive u drugim delovima Srbije.

"Smatramo da svi delovi države moraju da imaju jednak tertman. Zašto se u toj zakletvi ne pominje Vojvodina, ili Beograd, ili niški region, ili neki drugi deo Srbije", pita Marton.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=10&dd=15&nav_category=11&nav_id=267804

Nemam pojma u koju bi diskusiju ovo moglo da ide.. Ali je dobro za Velju... :lol:

U je, pa dok Velja nabroji svoju imovinu, uci ce Turska u EU! :) Nije to tako jednostavan proces - mora covek da se zamisli i priseti sta sve ima!

EU I CRNA GORA POTPISALI SPORAZUM O PRIDRUŽIVANJU
SVET - POLITIKA - Ponedeljak, Oktobar 15, 2007 14:36

Evropska unija i Crna Gora potpisali su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što su čelnici EU, portugalski ministar Luis Amado i komesar Oli Ren, ocenili kao ključni korak za snaženje odnosa i integraciju Crne Gore u evropske strukture.

Sporazum je potpisan na margini zasedanja šefova diplomatija EU, a predsedavajući portugalski ministar Amado rekao je da to jača bliske
odnose i odgovornost za sprovođenje odredbi sporazuma.

Komesar Ren je izrazio veliko zadovoljstvo i rekao da očekuje da vlasti Crne Gore sprovedu sve nužne reforme koje proističu iz sporazuma istakavši da je to podstrek i za ostale zemlje zapadnog Balkana na putu stabilizaciji i pridružuvanja EU.

Crnogorski premijer Željko Šturanović je izjavio da je to veliki dan za državu i građane Crne Gore.
Izvor: RTS
Link: http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=201968

Evo mozemo bar za nasu bivsu bracu da se radujemo!:)

Braća ili jesu ili nisu .. ne mogu biti bivša.
Zagrebi malo svakog srbijanca i naći ćeš crnogorsko poreklo.
Da ne spominjem šta je o tome mislio Vladika Njegoš.

Ako se sutra proglase na nekom referendumu 'srpskom državom'
eto i nas u EU, na mala vrata, kroz dimnjak ili ključaonicu. :)

Cekaj zar po nasim planovima CG nije trebalo da umre od gladi na svom kamenjaru, da je proguttaju krimainal i korupcija, nasele albanski separatisti i moli srbiju na kolenima da je primi nazad... Nesto se ne uklapa u pricu....

Pa daj, nije fer, prvo Slovenci nisu umrli od gladi, a sad Crnogorci... Necemo vise da se igramo...

A da, umalo da zaboravim, ali oni nemaju dusu samo rade ceo dan, ne druze se ni sa kim, a i sunce im je zaklonjeno od silnog industrijskog zagadjenja, pa su svi bolesljivi i izbledeli, a i debeli jer jedu nezdravu genetski-modifikovanu hranu....

Da, da Srbija do Tokija :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh