Šta je novo?

Protivpožarna zaštita (Vatrogasci i vatrogasne jedinice)

Pa neka i dale pale seljaci strnjike jer reko im dada da se tako valja

Ne znam da li imam pogrešan utisak, ali čini mi se da naša država mnogo lakše angažuje helikoptere za gašenje požara u inostranstvu nego kod nas. Evo u Ibarskoj klisuri gori već ko zna koliko dana, ne znam zašto ne krenu gašenje iz vazduha.

Мислим да је то због форсирања помоћи другим државама са врха.

Prethodnih dana su skoro svi modeli helikoptera MUPove helikopterske jedinice bili angažovani na gašenju požara na planini Troglav, poviše Bogutovca. Počev od Bell212, Ka-32, Super Pume i H145M (juče je on gasio).
Po mom ličnom mišljenju, problem je što se helikopteri kasnije uključuju. I pored činjenice da se ovakvi požari uglavnom javljaju na nepristupačnim terenima, i da se nema dovoljno ljudstva, helikopteri se uključuju u akcije gašenja požara nakon nekoliko dana od izbijanja istog.
Nakon nekoliko dana, a ne nakon nekoliko sati, kako to npr. radi Grčka ili Hrvatska, a bogami ove godine i Slovenija.
Imam utisak, da još uvek učimo kako da odreagujemo na ovakve situacije. Ali i da polako izvlačimo neke pouke i ispravljamo greške u hodu.

МУП је од релативно скоро главни у тој причи, са набавком нових Ербаса и Камова пре је војска ту више ангажована са Миловима. Штета што су авиони ту занемарени, Привредна авијација има и даље доста Дромадера који могу да бацају воду, а ваљало би набабити и Ваздушне Тракторе по узору на бројне државе по комшилуку. Нека искуства су да су авиони ефикаснији у фазама када је пожар у поодмаклој фази, а хеликоптери у фази разбуктавања. Надам се да ће анализе досадашњих искустава допринети томе да се хеликоптери ангажују још раније.

I meni se čini da ne bi bilo loše nabaviti kanadere, ne znam zašto, ali uvek sam imao utisak da kanaderi dosta bolje obavljaju posao od helikoptera, valjda zbog toga što kad sam viđao kanadere u akciji, izgledalo je da su dosta dinamičniji brži i agilniji od helikoptera.

Мало су канадери гломазни за нас, Ер Трактор ту завршава посао. Само је питање да ли га набавити за МУП, РВ и ПВО или привредну авијацију која има највише искуства са таквим авионима.

У петак имали тест, не знам већ који пут, али сам се ја СПРЕМАО гледајући на нету питања и одговоре!

Стварно треба бити посебна врста мамлаза, да се спремаш за ППЗ! :ROFLMAO:

Zbog specfičnosti i nepristupačnosti lokacija požara otvorenog prostora - šumskih požara, najefektivniji udar se može postići iz vazduha. Ima mnogo pluseva i minusa, kako za upotrebu helikoptera tako i za upotrebu aviona. Ja bih se osvrnuo na ono što imamo na raspolaganju, a to su helikopteri MUP-a i Vojske Srbije, kao i dva transportna aviona C295 Vojske Srbije. Neke analize kažu da trenutno imamo oko 17 helikoptera koji mogu pomoću Bambi Bucketa da gase šumske požare, to su helikopteri MUP-a i Vojske Srbije. Ove godine akcije gašenja su obavljali isključivo helikopteri MUP-a, stacionirani na aerodromu Surčin. I tu dolazimo do jednog bitnog izazova, vreme odziva sa Surčina do recimo Bajine Bašte ili Bosilegrada je veliko, naročito što je sva tehnička podrška, sem sipanja goriva, na Surčinu. Po meni, kada kreće požarna sezona, jedan broj helikoptera sa pratećim ljudstvom i tehničkom podrškom treba dislocirati na aerodrome Lađevce i Niš, ako pričamo o helikopterima MUPa. Ili, da Vojska Srbije na aerodromima Niš i Lađevci organizuje dežurstva helikoptera koji bi se u samim začecima požara aktivirali. Prednost helikoptera kada se korsiti Bambi Bucket je što se mogu puniti u neposrednoj blizini požara iz montažnih bazena, koji se dopunjuju vodom iz cisterni. Takođe sam pomenuo i transportni C295 Vojske Srbije, koji se bez većih prepravki može upotrebiti za izbacivanje kartonskih vodenih bombi. Naime, Rumunsko RV koristi navedenu taktiku, bilo je primera prošle godine na Krasu u Sloveniji i ove godine u Severnoj Makedoniji. Samo tu se gubi na vremenu za dopunu aviona na zemlji.

Deo oko upotrebe privredne avijacije troši elemenat vremena, i samim tim turnusa izbacivanja vode na požarište. Dromader i AirTractor (bez plovaka) moraju se dopunjavati na zemlji, na aerodromima. AirTractor FireBoss (sa plovcima) se može dopunjavati sa otvorenih stajaćih voda, ali i tu postoje ograničenja. Upotreba Kanadera je već tema za opširniju diskusiju.

Po meni lično, uz ozbiljnu organizaciju, helikopteri su najbolje rešenje, jer isti imaju višenamensku upotrebu 24/7/365. A sada u pogledu broja helikoptera ne manjkamo.

Манифестација „Караван безбедности” на Новом Београду

На манифестацији „Караван безбедности”, која је одржана у парку „Ушће”, изложени су ватрогасни камиони и опрема, полицијска возила и велики плави хеликоптер јединице МУП-а, а све са циљем да се најмлађи упознају, а старији подсете на правила понашања у саобраћају или у ванредним околностима, саопштено је из Општине Нови Београд.

Посетиоци су учествовали у бројним садржајима као што су представе за децу, пењање на вештачку стену, „пена парти”, затим у едукативном садржају „Ватрогасци”, симулацији пружања прве помоћи и симулацији правилног коришћења дечјег ауто-седишта. Најмлађи учесници опробали су се у трци беба –„Пузијади”, у којој су их свесрдно бодрили насмејани родитељи.

Председница општине Нови Београд Ивана Николић поделила је поклоне најспретнијим бебама у виду ауто-седишта која су обезбедиле Општина и Агенција за безбедност саобраћаја, а свим бебама учесницима пригодне награде. Десет учесника добило је и ваучере за Центар за обуку и тренинг возача НАВАК, а посетиоцима су даривани и поклони изненађења од Ауто-мото савеза Србије. Ивана Николић је победнику игре знања на саобраћајном полигону уручила и главну награду – бесплатно полагање вожње за „Б” категорију у Ауто-школи „Жељко”, највећој ауто-школи у Србији.

У саопштењу се наводи да је ово један од најпосећенијих каравана безбедности путем којег се деца уче правилима у саобраћају, јер је њихова безбедност на првом месту.

461951935_1071095401243008_6071432364807562877_n.jpg

четвртак, 17. октобар 2024.

Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација и координацију

Јавни конкурс за финансирање и суфинансирање програма и пројеката од јавног интереса у области добровољног ватрогаства

На основу чл. 32. и 33. Закона о добровољном ватрогаству („Службени гласник РС”, број 87/18), чл. 6. Уредбе о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса које реализују удружења („Службени гласник РС”, број 16/18), чл. 3. Одлуке о финансирању и суфинансирању програма и пројеката од јавног интереса у области добровољног ватрогаства на територији Града Београда („Службени лист града Београда”, број 4/2022 и 65/23), Одлуке о буџету Града Београда за 2024. годину (“Службени лист града Београда”, број 112/24), Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација и координацију расписује

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИ ДОБРОВОЉНОГ ВАТРОГАСТВА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА ЗА 2024. ГОДИНУ

Текст јавног конкурса и пропратну документацију можете погледати/преузети овде
Текст јавног конкурса - добровољно ватрогаства
Образац пријаве - ватрогасци
Наративни извештај о реализацији програма - ватрогасци
Финансијски извештај о реализацији - ватрогасци

https://www.beograd.rs/cir/gradski-...-interesa-u-oblasti-dobrovoljnog-vatrogastva/

четвртак, 17. октобар 2024.

Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација и координацију

Јавни конкурс за финансирање и суфинансирање програма и пројеката од јавног интереса у области добровољног ватрогаства

На основу чл. 32. и 33. Закона о добровољном ватрогаству („Службени гласник РС”, број 87/18), чл. 6. Уредбе о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса које реализују удружења („Службени гласник РС”, број 16/18), чл. 3. Одлуке о финансирању и суфинансирању програма и пројеката од јавног интереса у области добровољног ватрогаства на територији Града Београда („Службени лист града Београда”, број 4/2022 и 65/23), Одлуке о буџету Града Београда за 2024. годину (“Службени лист града Београда”, број 112/24), Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација и координацију расписује

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА ОД ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА У ОБЛАСТИ ДОБРОВОЉНОГ ВАТРОГАСТВА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА ЗА 2024. ГОДИНУ

Текст јавног конкурса и пропратну документацију можете погледати/преузети овде
Текст јавног конкурса - добровољно ватрогаства
Образац пријаве - ватрогасци
Наративни извештај о реализацији програма - ватрогасци
Финансијски извештај о реализацији - ватрогасци

https://www.beograd.rs/cir/gradski-...-interesa-u-oblasti-dobrovoljnog-vatrogastva/
Za pohvalu odluka Grada Beograda. Čini mi se da su isto realizovali i prošle godine.

Ali (ono čuveno)... Ovakav konkurs bi se trebao raspisati mnogo ranije u kalendarskoj-budžetskoj godini. Grad Novi Sad je sličan konkurs raspisao 11.1.2024. godine, isto za dodelu 15.000.000,00 dinara za rad i funkcionisanje Dobrovoljnih vatrogasnih društava na svojoj terioriji.

A ujedno bih ponovo napomenuo jednu poražavajuću činjenicu za Grad Beograd, a to je da i dalje nisu kupili - donirali ni jedno vozilo profesionalnim vatrogascima na teritoriji Beograda.

Da ne pravim paralelu sa Novim Sadom! :D

Могли су да донирају све цистерне из чистоће и БВК које су расходовали само због старости. Такође разне комбије из градских предузећа, ено ГСП је расходовао брдо путничких Ривала и сл.

Mogli su da svim dvd na teritoriji grada kupe po jednu zastavu tervo
Nemojmo preterivati. Treba realno pristupiti.

U trenutku kada imamo profesionalne vatrogasne jedinice koje imaju vozila čija starost prelazi 40 godina, kupovati DVD-ima nova vozila je van svake pameti. Treba uvesti kruženje opreme, od profesionalaca ka dobrovoljcima.

Ali po mom ličnom mišljenju, glavni problem sa DVD-ima u Beogradu, a isto tako i u većini Srbije, su ljudi. Treba ih motivisati da se priključe DVD-ima, a uz to i opremiti, kako ličnom tako i zajedničkom opremom. Ovaj konkurs Grada Beograda je usmeren na nabavku opreme.

Nzm meni dvd bez vozila besmisleno znam da sam u cg video više dvd koji su bas dobro opremljeni i sa vozilima i sa prostorom čak sam u ovu temu kacio slike

Vrh