[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=807047#p807047:26ry3j83 je napisao(la):
Biciklistkinja » Pet Dec 25, 2020 11:56 am[/url]":26ry3j83]Ali može se smesiti u neki od postojećih objekata ili čak u neku od budućih podzemnih garaža. Dovoljno je da budu dva atega i jedna tojota čisto da stignu pre do šožara nego što stigne kamion sa Bogoslovije. Mislim da je bolje da se vatrogasne stanice grade na vrhu brda jer treba manje vremena da se spuste do dole nego da se penju uzimajući u obzir da se požari dešavaju ravnomerno na celoj teritoriji.
Nije tako jednostavno. Prvo, za vatrogasnu stanicu je poželjno da ima ''protočnu'' garažu odnosno stajanku, tako da kamion može da se uparkira u nju bez korišćenja rikverca (mada nije presudno i obavezno). Nije baš svejedno kad treba u rikverc da uparkiravaš kamion ili kamionče u kutiju svaki put. Pogotovu ako to radiš sa ulice, sa kolovoza gde te čekaju druga vozila. Drugo, bilo bi potrebno još više sistema za ventilaciju, jer kamion jede više kiseonika i pravi više CO nego automobil. Treće, takva garaža bi onda morala da ima svoj odvojeni prilaz i ulaz/izlaz jer niko ne želi situaciju da kamion ne može da izađe zbog bilo kakvog zastoja u garaži. A tu su zatim i potencijalni zastoji ispred garaže. Četvrto, vatrogasna stanica ipak zahteva neka dodatna postrojenja i opremu. Sve i da zanemarimo da traži zalihe goriva i osnovne mehaničarske opreme za kamione, zahteva i rezervoare s vodom, pumpe za punjenje cisterni i ko zna šta još. I prostorije za ljudstvo. Koje ne čini samo jedna kancelarija i to je to, nego ima tu još štošta. I peto, povrh svega trebalo bi sve to pravno i administrativno urediti.
Što se tiče pozicije na uzvišenju, to pomaže ali donekle, nije presudno. Mada si u ovom konkretnom slučaju (za Stari grad) u pravu pošto cela opština leži na jednom brdu, tako da što je vatrogasna stanica bliža vrhu tog brda, to je bliža i centralnoj poziciji.
Inače, na teritoriji Starog grada je bilo dva dobrovoljna vatrogasna udruženja za koje znam. Jedno je bilo u
u ovom prolazu i u ovoj zgradi, i tu su držali parkiranu jednu malu
ovakvu Zastavu (taj model, samo naravno vatrogasne nadogradnje i s rotacijama). A drugo je bilo negde na uglu Kralja Petra i Jevremove, verovatno u zgradi Jevrejske opštine. I imali su
ovakvog malog TAMića. Ali u poslednjih 10ak godina (negde između 2010 i 2013) oba vozila su nestala sa svojih mesta, a ko zna šta je bilo sa njihovim DVD. Mada istina je da su oba vozila bila, iako funkcionalna (viđao sam ih da voze), u baš istrošenom stanju. Tako da je bilo pitanje kada će im doći vreme za penziju.
Evo sad mi Gugl izbacio, Blic je čak 2016. napravio
reportažu o tom TAMiću iz Kralja Petra i DVD koji ga duži. Kaže da još radi i da ga drže u dvorištu ali ja mislim da je to sad već uveliko rashodovano jer ga nisam video poslednjih X godina ni parkiranog ni u pokretu.