Šta je novo?

Prijepolje

Samo kad pišemo o projektima i napretku, treba biti realan i ne hvaliti preterano ništa.
Ja o problemima u Prijepolju ne znam dovoljno i ovde pišem samo o radovima koji se planiraju ili izvode, nap Šetalište pored Mileševke, put do manastira ili kružni tok u Kolovratu. Nije to nikakva "preterana pohvala", već obična informacija. Evo objavljena je interaktivna mapa i preko "filtera" mogu da se vide detalji raznih projekata.

Poslednja izmena:
Ja pričam o problemima jer se to ne može odvojiti. Neću da dozvolim da priča na forumu i u medijima bude bajka, kad je na terenu katastrofa. I da, neka se radi, ja volim da se radi, samo da se radi kako treba, bez ugrađivanja i uništavanja svega.

Eto za tu pomenutu Mileševku i kej koji se pravi bilo je problema, konkursom je traženo da debljina podloge za decu bude 46mm (čitaj, namešten konkurs za određenog proizvođača), pa se drugi izvođači žalili što ne može 45 ili 47mm. Na kraju su se pogodili da jedni rade obnovu stambenog kompleksa stadion, jedni kej na Mileševci.

I tako još 100 drugih problema koji se saznaju ili ne saznaju. Samo ne želim da pričate da će se popraviti i uveravati druge članove foruma. Kad se popravi, objavite, ali sa informacijama ko je kriv (izvođač, projektant, nadzor), ko je uhapšen, kome su naplaćeni penali, ko je finansirao popravku i slično. To je potpuna informacija, kad ste našli mapu, možete naći i to.

Ja pišem samo o meni interesantnim projektima kao nap o budućoj kružnoj raskrsnici kod mosta i novoj ulici koja će ići pored gimnazije do distribucije i državnog puta. To je bitno za lokaciju gde će se graditi razni projekti i država bi morala da pomogne da se naredne godine izgradi i ta ulica.

IMG_20241020_175335.jpg

0e18e792-f77c-445a-b08e-a87e1deef41c-1_all_4198.jpg

Poslednja izmena:
Covjek prati neke bajke i kaci nam da mi čitamo bajke i on nikako da ode sa dečijeg odelenja biblioteke preraste se to ....

Regulacija reke Mileševke, izgradnja ulice 516m pored Lima do ž.stanice, Šetalište 500m pored reke Mileševke, rekonstrukcija puta 6km do manastira, kružnog toka na Kolovratu gde prolazi državni put "29" za CG, . .
1000003281.jpg

Njega više interesuju neočišćene stepenice a ne kružne raskrsnice, pa to i lajkuje. Meni nisu prioritet komunalni problemi i sl., već kapitalni projekti za Prijepolje, izgradjeni 2024 i planirani u 2025.

Poslednja izmena:
Sve to što vidiš nije uradjeno i sve što je uradjeno uradjeno je traljavo kružnog toka nema
Spoj trotara i stepenica je takav noge da polomis
Jel si prosao tim šetalištem i tom ulicom ...

Ja pišem samo o meni interesantnim projektima kao nap o budućoj kružnoj raskrsnici kod mosta i novoj ulici koja će ići pored gimnazije do distribucije i državnog puta. To je bitno za lokaciju gde će se graditi razni projekti i država bi morala da pomogne da se naredne godine izgradi i ta ulica.

Pogledajte prilog 216385
Pogledajte prilog 216388

Ovaj dole kružni tok što je okačen, 15m od njega je semafor, tu skroz levo gde je nacrtan pešački. Kako planiraju to da reše, ne znam, a verovatno ni oni. Ovo bi valjda trebalo da rešavaju neki saobraćajni inženjeri, a ne političari koji su tek otkrili kružni tok, pa sad hoće da ga postave svuda. Ne kažem da je rešenje loše ili dobro, ali ne glasa se na instagramu da li će biti implementirano ili ne, kao što je ovde bio slučaj.

Inače, taj plan detaljne regulacije je iz tipa 2015-2016-e, pričao sam i sa ljudima koji su ga pravili, još dok nije bio objavljen, iako nisam ni građevinski inženjer, a ni arhitekta. Ima ga i na sajtu opštine. Razni projekti - zanimljivo. Taj plan je već promenjen prošle godine u skupštini opštine da se napravi Lidl, što je možda... nezakonito? Pitam onako informativno...

U ovom delu koji se pominje i u toj ulici, da li ste pogledali koja je namena prostora? Znate li da se tu, planom, predviđa gradska biblioteka, arhiv, opština, odnosno objekti javne namene, kao i školski centar? Ništa se od toga neće (nažalost!) napraviti sledećih 10 godina. Jedino parking možda naprave, ako urade eksproprijaciju. Ali najlakše je okačiti mape sa opštinskih i stranačkih profila.

Put za Kolovrat i taj kružni tok - to više nije državni put, već 2-3 godine. Državni put je izmešten sa druge strane, da zaobiđe taj deo, već se ide na sledeću petlju i vraća ka nadvožnjaku ka Jabuci. To je važna (pri)gradska petlja, koja kasni bar 5 godina.

Za Mileševku i put za Mileševu kad budu gotovi. Trebalo je da budu za proslavu 800 godina manastira. Proverite koja je sad godina. Trenutno nema naloga za dalje radove koliko znam. Ne sumnjam da će biti urađeno, ali je obećano do 2021-e, pa do Vidovdana 2022-e, tako je predsednik države javno obećao Episkopu mileševskom. Kad je slagao za bar 3 godine episkopa, šta mi da očekujemo.

Ne znam samo otkud Vama toliko interesovanje za Prijepolje, pored toliko ljudi iz samog Prijepolja. Svaka čast i da Vas zanima, ali čemu ovoliko nerviranje i nazivanje pijanicama ljudi kojima je jasno da projekti nisu tako dobri kao što propaganda kaže.

Put za Kolovrat i taj kružni tok - to više nije državni put, već 2-3 godine. Državni put je izmešten sa druge strane, da zaobiđe taj deo, već se ide na sledeću petlju i vraća ka nadvožnjaku ka Jabuci. . .
Možda je samo "izmešten" ili privremeno preusmeren saobraćaj dok ne bude završen kružni tok u Kolovratu.
IMG_20241022_084804.png

Omalovažavanje svih projekata koji su izgrađeni ili se grade neću ni da komentarišem.

Poslednja izmena:
Od kad je 1968 napusten makadamski put preko Savinog Lakta I otvoren sadasnji put preko Jabuke taj deo od nadvoznjaka iz pravca Pljevalja, pa do podvoznjaka ispod pruge gde ta ulica izlazi na magistralu je uzasno lose novelisation asfalt I sahtovi na njoj. Redovno se srecu auta koja zalaze u suprotnu traku I voze cik cak da izbegnu sahte. I dan danas je identicna situacija, cak I gora jer su bili nesto poceli da sredjuju, pa su kratko od magistrale pa ispod pruge do raskrsnice kod crkve postavili novi sloj , a ostatak je sloj nizi. Tako da je to stvarno nepodnosljivo. Letos su taj deo zatvorili I nesto caprkaju, na sta ce izaci stvarno ne znam, ali ono sto znam vec 55 godina je tuga I jad.

Možda je samo "izmešten" ili privremeno preusmeren saobraćaj dok ne bude završen kružni tok u Kolovratu
Google nije izvor jedini informacija. Dragane, morate da prihvatite činjenice, to Vam jako teško ide. Navedite bilo šta što nije tačno što sam izrekao, i koji je moj lični motiv da lažem da to nije državni put?

Evo i objašnjenja:
Put za Jabuku (državni), sada izbegava Kolovrat i vožnju kroz gušće naseljeno naselje, već se (iz pravca Prijepolja) ide na petlju u naselju Suhodo/Suvodo, posle Ivanjskog mosta (koju isto zovu Pljevaljska, kao i petlju na samoj Jabuci), pa se vrati nazad kroz Suhodo, pređe preko mostića, pa pored skretanja za Ratajsku, ka petlji na Jabuci i ode preko nadvožnjaka.

Uostalom, rekao sam i da je do pre 2-3 godine to bio državni put. Naravno, i dalje se može proći tuda, ali to je sada opštinski put i opština je nadležna za njeno održavanje, te tranzit nije predviđen da ide tuda. Planira se (nadam se) i rekonstrukcija tog puta, kako je @KrCan rekao, prepunog rupa, šahti, gde se vozi čas levom, čas desnom stranom puta. Nažalost, ništa ni od ove godine.

Evo jedan dokaz za izrečeno, od 11:47:
Drugi dokaz je izjava predsednika opštine, pošto samo njemu verujete, gde kaže:
Sanacija ulice Ljubiša Miodragović

Mogu naći još dokaza ako Vam je potrebno. Za ovo Vas ne krivim, put je zaista išao tuda (ide i sada, ali nije državni) i razumem da niste upućeni, samo mi je dobar pokazatelj da uopšte ne želite da prihvatite činjenice koje sam argumentovano izneo.

A slobodno pričajte i o omalovažavanju, ja živim u Prijepolju i bitnija mi je svaka ulica, svaki metar asfalta nego Vama. Kada se bude završio jedan projekat bez ugrađivanja, uništavanja nečeg dobrog i slično, vrlo rado ću ga pohvaliti, kao što sam pohvalio npr. Park narodnih heroja.

Ovde je poenta da se dosta projekata loše radi, nestručno, da se plaća duplo, popravka na popravku, ukazujem na propuste, da se sve čeka po 5-6 godina, i ne mogu da dopusti da je sve sjajno i bajno, kako govorite, kad nije. Bilo koji čovek u Prijepolju će Vam to reći, pitajte ga za Šarampovski most, pitajte za novu ulicu i slično. Pitajte koliko se čeka kružni tok na Kolovratu, put za Seljašnicu, rupe u pomenutoj ulici Ljubiše Miodragovića. Taj kej na Mileševci koji se radi je u užasnom stanju i super da ga rade, itekako podržavam, to je jedan od najlepših delova grada, ali je on najmanje 10 godina u užasnom stanju, verovatno i više.

U rečenici koju si citirao sam napisao možda je saobraćaj preusmeren, a nisam rekao da ti nešto lažeš u vezi državnog puta.Uostalom taj kružni tok mora da se uradi, jer će se koristiti bez obzira na njegov status.
Inače, nemam nameru da se ovde bavim "Crnom hronikom" u Prijepolju, niti me to ovde interesuje.

Poslednja izmena:
Naravno da mora, užasan je, ali je morao pre 5 godina, svi su znali da je užasan, pa i Krcan koji jednom godišnje prođe za Pljevlja. Pitanje je zašto nije, kad su svi znali da ne valja.

Za mene je to bitno, za nekog to nije bitno. I to je u redu. Zato Vi pišite svoje (argumentovano), ja ću svoje, pa će se dobiti kompletna slika. A što nam grad liči na crnu hroniku, to je već tragedija i nažalost, nemam ništa sa tim.

Pitanje je zašto nije, kad su svi znali da ne valja.
Evo ovde piše zašto se toliko čekalo na radove:

Sad nešto drugo, u kakvom je stanju plato ispred Doma kulture i park sa spomenikom Svetom Savi? Izgleda da će se i to rekonstrujisati.
1000003293.jpg

Poslednja izmena:
Čekalo se jer su nesposobni, nisu uradili eksproprijaciju i jer nisu dobro projektovali, a započeli put.

Za Dom kulture, vidi se sa slike, šta ima da se priča. U dosta lošem je stanju, posebno staze za šetnju, kolicima za decu je na pojedinim delovima nemoguće proći, pa idu travom. Ovaj plato je propao, ali obzirom da mu je 50 godina, savršenog je kvaliteta. Nadam se da će sledeće ploče biti istog kvaliteta kao ove. Podržavam rekonstrukciju, kao i svaku drugu obnovu.

Verovatno bi trebalo preurediti ovaj park na ušću Mileševke u Lim i zasaditi još drveća i žbunja.
Ali da to uradi arhitekta za takvu vrstu posla, pa da park bude posećen i od turista. Možda i očistiti ušće od nanosa kamena i ako je potrebno srediti kej.
1000003295.jpg

Samo ušće je izbetonirano i sređeno pre 2-3 godine, gde su obnovljene čuvene "kockice", kako se nazivaju kamene pregrade na reci, ali i ponovo izbetonirano dno. Mileševka nanosi ogromne količine kamena i šljunka jer je planinska reka, tako da se to mora čistiti svake godine. Koliko znam, i čisti se prilično redovno. Pri velikim poplavama zna da napravi ozbiljne posledice.

Kej Mileševke se sređuje, to je ona staza.

Kej na Limu je totalno zarastao u travu, ne održava se. Pre se vodilo računa, spaljivala se trava, betonirale rupe u keju. Odavno nisam video da to neko radi. Trava prema Limu se kosi retko i zna da izgleda veoma ružno, mada je opet koliko - toliko uredno, jer se svake godine bar jednom ili dva puta pokosi. Najveći problem je radna snaga, jer komunalno nema dovoljno fizikalaca (a te što ima, svi su na privremeno-povremenim poslovima već 15 godina, bez bolovanja, godišnjeg odmora,...). Onda se jednom godišnje angažuju nezaposleni radnici preko konkursa i obično oni čiste obale. Nekad to bude u septembru/oktobru, pa nema previše smisla, jer Lim zna da nadođe odmah i zatrpa smećem obale.

A za park kod Doma kulture se slažem, to je isto ono iz prethodnog posta, samo deo iza platoa, staze su u užasnom stanju kao što rekoh. Što se tiče drveća, naravno, mora neki dobar arhitekta i inženjer hortikulture.

Izgleda da radovi za "Lidl" dobro napreduju i da će otvaranje biti po planu u maju 2025. Dolaziće tu i komšije iz Pljevlja da kupuju.
1000003589.jpg

Treba mi potvrda informacije - od Vodene Poljane pa do Gornjeg Pravoševa je asfalt ?
Uzan put, u kakvom stanju ?

Nisam siguran, ja mislim da je gore većina toga makadam. Taj deo teško da uopšte ima asfalta, ali opet, nisam siguran.

Nisam pisao jer ne znam.

Bio sam gore pre neki dan.
Početak tog puta je lep asfalt. U šumskoj kući nije bilo nikog da pitam za detalje.
Evo kako izgleda kraj puta u G.Pravoševu (snimak iz prošle godine):

2024-10-29_171933.jpg

Dakle sasvim lep asfalt.

Na nekom planinarskom sajtu sam naleteo na članak gde pominju da su se iz Pravoševa vratili tim asfaltnim putem.
Izgleda ostaje jedino da se lično uverim kada budem opet zalazio tamo.

A evo i snimka sa tog sajta iz Marta 2021:

pravosevo.jpg

Asfalt u centru sela.

Poslednja izmena:
Super, hvala za informacije. Stvarno nikad nisam bio i ne znam.

Ovo selo vidim kao početnu tačku za silazak, pešice naravno, do nekog lepog pogleda na dolinu Miloševke i šire.
Evo izmerih na Earthu - to je oko 3km asfalta, uglavnom kroz gustu šumu.

(Gore na Vodenoj poljani ne postoji nikakav putokaz.)

Vrh