Ne znam koliko si upoznat, ali tu je put u jako lošem stanju, odroni su ogromni. Kolima može da se ide 1km od manastira prema restoranu Kanjon i putu za tvrđavu Mileševac i selo Hisardžik.
Dalje je nastavak tog puta koji je započet i koji naravno nije asfaltiran, ima 8 tunela koji su probijeni, a prohodno kolima je tipa još par stotina metala ili kilometar. To sad više liči na koju stazu nego na put (link na kraju posta).
U tunelima je sniman film Lepa sela lepo gore, scena sa drekavcem, a preko reke, ispod srednjovekovnog grada Mileševac su isposnice svetog Save (pećine skroz zavučene i do skora skoro nedostupne, urađena je i staza do njih koja je sjajna, nažalost, prvih 300-400m od ispod tvrđave nije). Tu (ovo je sve sa druge strane Mileševke), u podnožju tvrđave Hisardžik nalazi se i mala džamija, sa najstarijim Kur'anom na Balkanu (sveta islamska knjiga), star oko 400-500 godina. U podnožju je jedan simpatičan ribnjak - restoran - mini zoo vrt za decu, neverovatni turistički potencijali na malom prostoru. Savetujem svima da svrate i obiđu
Sam kanjon je takođe fascinantan, a nedaleko odatle je i hranilište Beloglavog supa, mrkog medveda, vukova i ostalih divljih životinja. Nažalost, infrastruktura je jako loša.
Da bi se razumelo, prostor manastira i ta desna obala Mileševke (gledano u njenom toku) su praktično obronci Zlatara, pa se zato pominje put Mileševa - Kosatica - Vodena poljana (Zlatar), čime bi se još brže stizalo do manastira sa Zlatara.
Druga strana reke je praktično planina Jadovnik (savetujem da kucate na fb Udruženje građana Jadovnik - oaza netaknute prirode), tu se nalaze hranilišta beloglavog supa, mrkog medveda itd - mnogo interesantnih video snimaka imate na fb stranici udruženja:
Udruženje građana "Jadovnik", Prijepolje. Gefällt 5.697 Mal · 103 Personen sprechen darüber · 55 waren hier. Saznajte sve o Kanjonu reke Mileševke i planini Jadovnik.
www.facebook.com
U samoj blizini manastira (na obroncima Jadovnika praktično) je selo Hisardžik sa srednjovekovnom tvrđavom, džamijom sa najstarijim Kur'anom i Savinim isposnicama - pećinama u steni na kojoj je tvrđava, ali na jako nepristupačnom terenu. Sada ima staza pa je lako prići. Iako u Srbiji ima mnogo "Savinih" stvari, sasvim je izvesno i realno da je Sveti Sava mogao biti ovde jer je tu manastir Mileševa koji je izgradio kralj Vladislav (koji je kasnije preneo mošti Svetog Save u manastir Mileševa, do spaljivanja na Vračaru). Ne treba pominjati da je freska Belog Anđela u manastiru Mileševa, kao prva slika poslata u svemir - simbol mira.
Iako je teško pojmljivo, čuveni vodopadi Sopotnica pripadaju planini Jadovnik (budući da se za ove vodopade stiže skroz drugim putem, 12km od Prijepolja kanjonom Lima prema Crnoj Gori, pa onda uzbrdo). Sve u svemu, neverovatan potencijal, čak 3 zaštićena područja (Klisura reke Mileševke, Jadovnik-Ozren i Slapovi Sopotnice). Iskreno, samo time što u Srbiji stvari ne funkcionišu kako treba ovaj prostor nije Nacionalni park. Zaista ne znam zašto se toliko čeka sa tim, da li što nema inicijativa, ili zato što nije široko poznato javnosti.
Video trenutnog stanja puta:
Izvinjavam se za off, ali za razliku od mnogih turističkih lokaliteta gde se priče izmišljaju, ovde zaista ima toliko toga vrednog i neverovatno lepog, na sve strane, i žao mi je što u Prijepolju nažalost nema ni hotel (sramota me dok pišem), a ni turizam ne postoji, iako imamo 11 radnika turističke organizacije. To vam sve govori za šta služi turistička organizacija u Prijepolju.