Šta je novo?

Prijave gradskim službama

lento":2ef9tu8s je napisao(la):
Nekoliko metara ispred tih radnji-garaza je obelezeno parking mesto za invalide, ali bez registarskog broja kola za koje je mesto namenjeno. Ja dosad nisam video ni da je neko tu bio parkiran, a jos manje da je imao invalidsku nalepnicu.
I ne treba da je bude. po urbanističkim pravilima, blizu javnih institucija, kao i na javnim parkiralištima, određeni procenat parking mesta je se rezerviše za invalide. Jer, invalidi se ne parkiraju samo tamo gde žive, zar ne. I oni se kreću kolima po gradu.
 
Nekada je pored mesta rezervisanog za osobe sa invaliditetom bio i registarski broj automobila koji tu moze da se parkira, mislim da su to promenili, te da su sva mesta slobodna za sve osobe sa invaliditetom, a ne samo odredjene, sto je po meni bolje.
Bez ozbiljne kontrole tih mesta i paprenih kazni za prekrsioce, nema nista od cele te ideje, osim uzaludnog trosenja para.
Sramota je da godinu dana niko u gradu ne uocava problem, koji bi mogao biti resen za 10 min.
Ceo problem je u tome sto kontrolori parking mesta SAMO kontrolisu mesta koja naplacuju, ostalo ih ne interesuje. Iz toga se da zakljuciti da uvodjenje naplate za parkiranje (mesecne, dnevne) i nije imalo za cilj sredjivanje situacije oko parkiranja, nego prvenstveno naplatu zbog prikupljanja novca od gradjana.
 
Trebalo je da u okviru Beobuild radionice bude održana prezentacija 500 prijava gradskim službama, ali je to nekako izgubljeno u celom haosu :(
 
jlaki":1edruawc je napisao(la):
Trebalo je da u okviru Beobuild radionice bude održana prezentacija 500 prijava gradskim službama, ali je to nekako izgubljeno u celom haosu :(

Nisam shvatio sta si mislio, mozes li objasniti ?
 
Ako otvoriš program ovogodišnjeg Miksera i pogledaš šta je planirano za drugi dan u 17:30, videćeš da piše "500 prijava gradskim službama- metoda i alat - Filip Vukša"

Jedino što sam ja video vezano za to je registar sa tim prijavama, ali nisam imao vremena da ga ih pogledam. Očekivao sam da će biti neka govorancija na tu temu.
 
Evo da pokusamo da ispratimo tok jedne prijave, te sposobnost odgovornih sluzbi da rese problem.

Prijavio sam nelegalnu prodaju tekstila na pijaci Djeram Trzisnoj inspekciji u petak, pa opet danas u ponedeljak.
Svaki put sam se predstavio i ostavio pune podatke.

Prijave su zavedene pod brojevima:
1061 - 27.5.2011- Ljubazno primili prijavu, nakon sto sam ostavio pune podatke, i dali mi broj prijave
1087 - 30.5.2011 - Neljubazno primili prijavu, prepoznali su me, interesovali se zato opet prijavljujem, Na pitanje kada ce reagovati na moju prijavu, odgovorili vrlo brzo do kraja nedelje- dali su mi broj prijave
- 31.05.2011 Odbili da mi daju broj prijave, tvrde da nemam pravo da znam broj prijave, iako su mi opet uzeli podateke, Odbili i nakon insistiranja da mi daju broj pod kojim je zavedena prijava, pozivaju se na neki zakon iz januara, po kome nisu duzni da mi daju broj prijave. Kada sam im saopstio da su mi prva 2 puta regularno uzimali podateke i davali brojeve prijava, rekli su da im nije jasno ko mi je to davao, iako se sve desavalo pre samo 2 dana
-31.5.2011 Pozvao sam opet trzisnu, nepunih 40 min nakon prethodnog razgovora, da bi saznao mail, na koji mogu pismeno da im se obratim. Sada mi se javio trzisni inspektor i dao mi broj prijave, iako su pre 40 min tvrdili da ne smeju-ne moraju da mi daju prijavu. Nije znao da mi objasni zasto su mi to rekli pre samo 40 min, a sada mi daju prijavu. Takodje su mi rekli da nemaju e-mail, odnosno da on nema racunar na koji mogu da im se obratim, ali sam uspeo da dobijem postansku adresu.
Omladinskih brigada broj 1
Trzisna inspekcija
zgrada siva 3
1070 novbi beograd


1095 - 31.5.2011 Nakon cele ujdurme, dobio sam broj prijave, nastavljam sutra...

Sta sada raditi, kome verovati, kako da znam da li imam ili nemam pravo da dobijem broj prijave.
Problem nije od pre 3 dana, on se ponavlja vise od godinu dana. Ja sam samo poceo da reagujem pre 3 dana, i odmah sam kao sto sam i predpostavljao sprecen u tome.

p.s. samo cu editovati post sa novim prijavam i izvestajem o novonastalim promenama ukoliko ih bude.
bilo bi interesantno ukoliko problem postoji (mislim da je na svim pijaca isto) i na ostalim pijacama, da neko isto tako prijavi problem i vodi evidenciju o prijavama. Mozda ima neke razlike da li je prijava na odredjenoj opstini, a mozda i nema, videcemo.
 
Pozvao sam Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka о ličnost, Stanojla Mandić
Zamenik poverenika
Svetozara Markovića 42
stanojla.mandic@poverenik.rs
+381 11 3408 900

Objasnili su mi da imam pravo da zahtevam te informacije, obzirom da se ne radi o poverljivim informacijama, ili nekoj drzavnoj tajni, vojnoj akciji, itd.
saopstili su mi da se obratim putem e-maila, te da se u mailu pozovem na zakon o slobodi pristupa informacijam, zatrazim informaciju sta su preduzili ne osnovu moje prijave, te da i mogu da im trazim pod kojim brojem je prijava zavedena. Duzni su da mi odgovore na mail u roku od 15 dana. Takodje su mi rekli da ukoliko dobije odgovor (i pre 15 dana), sa kojim nisam zadovoljan da mogu da ulozim zalbu. Nazalost za sada nisam uspeo da pronadjem mail. Ukoliko neko ima neki pametan savet, iskustvo bilo bi korisno da to i podelimo, hvala.
 
Sada me interesuje sledece, da li je moguce da trzisna inspekcija nema mail na koji mozete da im se obratite, i da ne poseduju racunare gde bi taj mail mogli da provere ?
 
Bulevarac":2fal4nl5 je napisao(la):
da li je moguce da trzisna inspekcija nema mail na koji mozete da im se obratite, i da ne poseduju racunare gde bi taj mail mogli da provere?

Evo uspeo sam da iskopam ponešto korisno:

Odeljenje tržišne inspekcije Beograd
011/311-7418
E-mail: rtibeograd@mtu.gov.rs
Načelnik odeljenja je Radenko Četković
a Mladen Oljačić vodi Odsek za kontrolu prometa robe (011/311-7272)

Za eventualne žalbe na rad beogradske inspekcije može poslužiti ovaj kontakt:
Lidija Stojanović
pomoćnik ministra - Glavni republički tržišni inspektor

E-mail: lidija.stojanovic@mtu.gov.rs


Sve ostale kontakt podatke, telefone i mailove možete naći u ovom PDF-u Ministarstva trgovine i usluga (izdatom u decembru 2010).
www.mtu.gov.rs/download/naslovna/informatororadumtu2010.pdf
 
@Felix55 poslacu jedan mail i na tu adresu, samo da ga lepo srocim, nadam se u toku sutrasnjeg dana. Bicete obavesteni o sadrzaju, i odgovoru, ukoliko ga bude-ne bude.
evo i tebi jedan + za zainteresovanost :kk:
 
Upravna inspekcija se konačno probudila i počela je da po prijavama ganja gradske inspekcije.
Evo jednog mog interesantnog slučaja razbijanja birokratije:

oswrqc.jpg

Veća rezolucija: http://oi56.tinypic.com/xlil3p.jpg

:gobb:
 
Ја сам имао проблема (имам их и сада на жалост) са комшијом који је од свог дворишта направио депонију (слике ћу поставити ако их нађем) на само 5 км од центра града у насељу Ропси Ћуприја, поред тога човек је држао и голубове који су били у лошем хигијенском стању. У мом дворишту су се појављивали пацови и велики смрад, нисам могао више да издржим, звао сам комуналну полицију пар пута и сваки пут су ме одбили, као на одмору су , није им ту газдарица... Срећом, отишо сам на сајт општине Палилула и видео http://www.palilula.org.rs/kontakt/posetioci/gradjanin-inspektor.html да могу да пријавим преко сајта комуналној инспекцији. После неколико недеља стиже ми писмо на мејл http://www.dodaj.rs/f/1C/hN/4JLENVdM/kontakt-centar-0003.jpg. Голубарник је срушен али депонија је и даље у дворишту, а чуо сам гласине од осталих комшија да голубове држи у кући,тј у купатилу. Шта мислите да ли треба још нешто да урадим, коме да се обратим...
 
Најежим се кад видим да постоји потреба за пријављивањем оних који држе домаће животиње. Довољно је проћи улицом па да се зна ко их држи а повремени пролазак улицом би требало да буде саставни део посла комуналних служби. Овако када комшија пријави комшију увек се ствара неки сукоб, а када то одради инспекција онда нема разлога за то.
Сада ће неко да каже да су граћани сиромашни али за БГ та прича не пије воду.
Прича се о некаквом регионалном развоју, ја сматрам да би огроман допринос томе био када би се стриктно поштовао правилник о држању домаћих животиња па да они којима одговара такав начин живота и живе тамо где је то дозвољено, тако би уместо проблема у граду постали корисни део заједнице и било би лепше и њима и комшијама и самим животињама.
 
Ma komunalna policija je smejurija.Videh ih juce na tasu da jure vlasnike koji vode pse bez povodca tasom a za to vreme na onoj zelenoj terasici izmedju teretane i decijeg pozorista copor od 10 pasa se sunca :bash:

Pitah ih da sklone lutalice,kazu nisu nadlezni!bag**
 
Коме могу да пријавио проблем у (не)раду уличног осветљења?
Код мене у Заклопачи се деси да светла ради сваки други дан или не раде неколико дана или сијалице сијају дању, а ноћу "одмарају" :bash: :bash: Ево сад је МРКЛИ МРАК!! Али ништа се не види!
 
Какви пацови! Упалили су једну бандеру односно једну сијалицу :laugh: :laugh: :laugh:
 
da li gradskoj komunalnoj inspekciji mogu da prijavim nemar preduzeca beogradput i njihovu nezainteresovanost da po prijavi koja je stara nekoliko meseci zakrpe rupu u frekventnoj ulici kroz koju prolaze 3 linije gradskog prevoza, ili se taj bezobrazluk prijavljuje na nekom drugom mestu?
 
Хвала. Још мало ћу да "шпијунирам" и ухватим им ритам, и тад зовем да се жалим ;)
 
c.s.i.":2lbtm3d9 je napisao(la):
Preko istog broja telefona se mogu prijaviti rupe na putu, to je u nadležnosti Saobraćajne inspekcije. ;)
prijavio sam ja rupu na putu, ali sada hocu da prijavim preduzece koje se ponasa neodgovorno i bahato :)
 
zvao sam beogradput, pripretio inspekcijom, bio drchan prema jadnim neduznim operaterkama, i posle par dana vidim da je rupa isechena i priprema se za intervenciju.

poenta - "st*** drugi jezik ne razume"
 
Ćao društvo,
Zahvaljujući saradnji sa dobrim i profesionalnim ljudima iz komunalne inspekcije mogu vas obavestiti da je Vučko u pravu „Ljudi,cimajte ih dok im ne dosadite i akcentirajte da znate za sta su zapravo nadlezni“.
Kao prvo Vaše prijave koje upućujete nadležnima uvek šaljite u pisanoj ili elektronskoj formi, po mogućnosti potpisane i insistirajte na odgovoru jer su dužni da Vam pismeno odgovore o preduzetime merama. Telefonske prijave u većini slučajeva mogu da izgube trag.
Uvek treba problem uputiti na nadležnu inspekciju a ne na preduzeće ili sekretarijate jer mnoge gradske službe ostaju gluve na Vaše prijave jer nisu u obavezi da postupaju po vašim prijavama.
Sledeće, da raščistimo: Nadležnosti inspekcija su podeljene tako da su za određene komunalne oblasti nadležni Gradski inspektori (27. marta 43-45, centrala: 3227-241, e-mail: inspekcij a@beograd.gov.rs) ili opštinski komunalni i građevinski inspektori jer samo su te dve inspekcije na nivou opština.
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1982
Što se tiče komunalne policije tu se još ne zna za šta su formirani jer prema iskustvu komunalne inspekcije oni samo šetkaju i opet sve prosleđuju nadležnim inspekcijama.
A evo i nekoliko odgovora

Sallex 06 April 2011 18:50:54

U odgovoru komunalne policije na prijavu napisano je i ovo
„Nadzor nad izvršavanjem odredaba ove odluke vrši organ komunalne inspekcije opštine.“
Ovo nije tačno jer nadzor nad odredbama O UREĐENJU I ODRŽAVANJU PARKOVA, ZELENIH I REKREACIONIH POVRŠINA vrši organ Gradske uprave (gradski komunalni inspektori). Znači za sve što je vezano za zelene površine (uključujući i parkiranje) nadležna je gradska inspekcija.

Гага 02 June 2011 22:56:33

Ukoliko se radi o betoniranju već postojećeg parkinga nadležna je opštinska građevinska i gradska saobraćajna inspekcija a zapreke na površinama kontroliše opštinska komunalna inspekcija. Opštinska uprava ne može da daje dozvole i naplaćuje rezervaciju i zauzeće parking mesta već samo Sekretarijat za saobraćaj.
operic 21 July 2011 07:06:29
napuštena, havarisana i neregistrovana vozila kontroliše opštinska komunalna inspekcija

stf 18 September 2011 13:38:41

nepropisno parkiranje na kolovozima, stazama, prilazima objektima, trotoarima i sl. pored saobraćajne policije kontroliše po Odluci o komunalnom redu (Sl. Grada Beograda br. 10/11) od 12. aprila 2011.godine i komunalna inspekcija.

Bulevarac 29 May 2011 09:08:33

Kontrolu parking mesta rezervisanih za osobe sa invaliditetom vrši opštinska komunalna inspekcija. Inače pauk ne može da diže vozila bez naloga saobraćajne i komunalne policije odnosno gradske ili opštinske komunalne inspekcije.

Bulevarac 29 May 2011 13:09:36

Ovde je pitanje ko je obeležio parking mesta žutom linijom. Da li grad (sekretarijat za saobraćaj) ili je neko to uradio samoinicijativno

Bulevarac 30 May 2011 00:59:37

Sva javna parkirališta kontrolišu opštinski komunalni inspektori na osnovu Odluke o javnim parkiralištima

Ashatoraman 11 October 2011 01:58:16

Nažalost Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teirtoriji grada Beograda je na klimavim nogama . A sličan je problem sa smećem u nečijem dvorištu jer se to ne tretira kao javna površina. Ali će da iskopamo nešto.

Gradske odluke: http://www.sllistbeograd.rs/

E za sada toliko od mene.
 
Vrh