Šta je novo?

Praznična rasveta i novogodišnje manifestacije

Na stranu estetika i ukus, ako je ovo deo novogodišnje rasvete, zaista ne vidim razlog da se sada instalira. A rekoh, priča o kamionima s korpama za ovakve objekte ne važi, jer za njih nisu potrebne korpe. A ni kvalifikovani radnici da ih postave, pošto se sve svodi na transport, istovar i montažu na zemlji.
 
Sto volim ovo forsiranje drzavnih simbola i pravljenje nekog kulta zastave kroz novogodisnju rasvetu a na svim drzavnim institucijama ista ta zastava strokava i iscepana, a o nestandardizovanim tablama na ulazu necu ni da pricam...ali avaj...sija rasveta kao zlato...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Dovezli korpe za ukras netrebaju im ne bih rekao ...
 
Rasveta je uključena već nekoliko dana u jednom malom gradu pored Londona. O Božićnim pesmama u radnjama da ne pričam :roll:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579353#p579353:13r4quw3 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 05 Нов 2018 10:20 pm[/url]":13r4quw3]Na stranu estetika i ukus, ako je ovo deo novogodišnje rasvete, zaista ne vidim razlog da se sada instalira. A rekoh, priča o kamionima s korpama za ovakve objekte ne važi, jer za njih nisu potrebne korpe. A ni kvalifikovani radnici da ih postave, pošto se sve svodi na transport, istovar i montažu na zemlji.
Транспорт, монтажу и инсталацију раде вероватно из Кип Лајта, али качење на напонску мрежу раде радници ЈП "Јавно осветљење". Исте екипе које раде са корпама. Не треба им корпа, али иста екипа ради.
 
45627134_10156296358028780_2026640121742229504_n.jpg


Koji bolestan um moze ovo da smisli...
 
Samo što je postavljen, ukrasni lavirint na Obilićevom vencu već srušen

Nakon neobičnog ukrasnog tunela u bojama srpske zastave koji je danima izazivao znatiželju javnosti koja se pitala čemu zapravo služi, sada je pažnju Beograđana privukao nedavno postavljeni ukrasni novogodišnji lavirint na Obilićevom vencu.



Lavinu komentara na društvenim mrežama ovog puta nije privukla nejasna funkcija novog ukrasa, već činjenica da je, tek par dana nakon postavljanja, lavirint razvaljen. Nekoliko zidova zlatastog svetlećeg lavirinta, u čijem centru je novogodišnja jelka, već je polomljeno i iskrivljeno, verovatno od udara jačeg vetra ili nemarnih posetilaca.

Najviše komentara na društvenim mrežama usmereno je na pitanja koliko su građane koštali ovaj ali i slični ukrasi. Ipak, pod uticajem nedavnog događaja kada se deo rasvete otkačio, pao na trolejbusku kontaktnu mržu i prouzrokovao zastoj saobraćaja, kao i fotografije na kojima se vidi da svetleće lukove ispred Hrama Svetog Save drže samo džakovi, veći je broj sugrađana koji negoduju zbog toga što gradska vlast otaljava ovaj posao, pa i pored ogromnih izdvajanja za rasvetu i ukrase, oni čak nisu propisno pričvršćeni i bezbedni po sugrađane.

Podsetimo i da su ovih dana radnici komunalnih preduzeća na vrhu zgrade Skupštine osvetljenje postavljali bez zaštitne opreme i sigurnosnih kablova, a mnogi čitaoci setiće se i slučaja od prošle godine kada je našoj sugrađanki u parku poginuo pas od udara struje iz neobezbeđenog i neobeleženog kabla od novogodišnje rasvete, koji je, greškom ili nezgodom, bio veoma blizu zemlje. Iz godine u godine, problem je i viseća rasveta koja zaklanja uličnu signalizaciju i zbunjuje vozače.

Osim ogromne količine novca građana koji se svake godine, sve više izdvaja za novogodišnje kićenje grada, ovakvi slučajevi pokazuju da Beograđani sa pravom negoduju i pitaju da li su ogromne ukrasne konstrukcije bezbedne za prolaznike.

https://www.danas.rs/beograd/samo-sto-je-postavljen-ukrasni-lavirint-na-obilicevom-vencu-vec-srusen/
 
Ljudi, ovo već postaje neukusno. Ove ukrase treba da bira, osmišljava i postavlja neko ko ima neke veze sa nekom umetnošću, neki dizajner, arhitekta.

Ovo je buvalno na nivou Granda i Zadruge. Postajemo Vesićev (Vučićev, naprednjački, kako god) Imaginarijum.

To je naravno i logično jer narod to želi i gleda, ali ovoliko odsustvo ukusa i kičerizacija Beograda je nedopustiva za grad na poziciji Beograda.

Pored svega ovoga, fontana na Slaviji još i OK izgleda (a to im je izgleda i cilj, da te nova glupost natera da zaboraviš na prethodne)
 
I posle mi kažu: "nemoj da mešaš politiku u ovu priču".

Ovi su kao pušteni sa lanca, van svake kontrole.
 
Tesko Dule, pogledaj samo sastav vlade, da ne idem dalje:

ministar zdravlja - dr smrt (lako je naci sve tekstove o njemu sa kraja devedesetih pa na ovamo), bliski kontakti sa zemunskim klanom...
ministar odbrane - covek koji nije odsluzio vojni rok, pozivao na rat dok su njegovi vrsnjaci slati na front. tetka iz kanade itd
ministar finansija - afera do afere, od privatizacija, stanovi u bugarskoj, BNV, diploma, neprijavljivanje imovine, 60.000 € godisnje za skolovanje dece od anonimnih donatora...
ministar unutrasnjih poslova - lazni doktorat...
ministar spoljnih poslova - svi znamo proslost, plus covek ne govori ni jedan strani jezik
bezbednost - keramicar pun afera
bivsi predsednik - svi znamo proslost + falsifikovana diploma, nelegalno podignute nekretnine
itd itd

da li bi iko od njih u uredjenoj drzavi mogao da obavlja neku javnu funkciju i ako se na najvaznije funkcije postavljaju ovakvi ljudi sta ocekivati dalje

Skoro nijedan projekat u Bg-u nije uradjen kako treba. Otezu se rokovi, kvalitet nikakav i ove lampice sluze osim za pranje para i kao jedan paravan za prikrivanje nesposobnosti. Kao kada pred bikom mases crvenom maramom. Nema novih mostova, nema novih skola, vrtica...

Zalosno je sto se na najbanalnijim temama, kao sto je postavljanje praznicnog osvetljenja ne rasravlja o estetici vec o politici, posto su politiku uvukli u svaku poru drustva.
 
Ova zlatna skalamerija nije nikakav lavirint, a ni ukras, a samo blokira i pešake i dostavna vozila. Dakle ni u jednom aspektu se ne može smatrati uspešnim i smislenim.
 
Mozda da je negde sa strane, gde ne blokira prolaz ili u nekom parku, deci bi bilo zanimljivo. Ovako samo smeta.
 
Al kažem, ajd da je bar pravi lavirint. Ili da nije toliko dobar kao lavirint ali da je kao ukras dobro zamišljen, da stvarno ulepšava ulicu. Nego nit jedno, nit drugo, nit treće. Samo besmislena prepreka kao neuspeli poludovršeni pokušaj neke atrakcije.

I opet kažem - za ovakve stvari im ne trebaju kamioni s korpama i obučeni radnici da ih postave. Pa ih ipak seju čak dva meseca pre Nove godine. Živo me zanima po kom osnovu...?

Sad bi Vesić rekao ''pa šta, pa lepo izgleda...'' Pa i Uskršnja trpeza i okupljanje lepo izgledaju pa se ne prave u februaru, some da ga some... :roll:
 
Nije potrebno da budeš stručnjak da bi mogao da budeš uspešan u dekoraciji grada za novu godinu. Mnogo bitnije je da imaš smisla za uviđavanje funkcionalnosti onoga što postavljaš. I ovo ne važi samo za novogodišnju rasvetu , već generalno za sve što se radi.
Kako su krenuli , ne bi me čudilo da uskoro u novinama osvane naslov: "Nećete verovati zbog čega je Knez Mihailova ulica blokirana". :)
 
Hteo bih jednu praktičnu stvar da navedem protiv raznih lavirinata. Naime, ti lavirinti imaju par izlaza na različitim stranama. I vi sad pustite malo dete (kojima je ovo prvenstveno namenjeno) unutra. Gde će ono da izađe? Kako roditelj da pokrije sve izlaze (plus što je gužva okolo)? Šta ako se dete unutra pogubi i uspaniči? Kako brzo doći do njega?

Mogli bi roditelji sa decom da mi kažu da li sam u pravu.
 
Na zlatnoj skalameriji grb nema krunu, što je kršenje zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne, a bogami i Ustava. Jel ima neko ideju kome to može da se prijavi?
 
Mozes komunalnoj inspekciji pozovi se na zakon o upotrebi drz simbola
 
Dostavna vozila su ostetila taj lavirint. Provlace se tuda pa ga pokupe.
 
Vrh