Ta saradnja je zavrsena, vlasnik te firme me jedno vreme drzzao na sporednim projektima, mnogo para za malo rada, ali onda j eprekrsio obecanje i morao sam da se ukljucim u rad sa ostalima na necem sto je on smatrao vaznim. USao sam u sukobe sa ljudima i otisao sam odatle.Zar ne reče da te je partner isplatio ali te i dalje drži kao zaposlenog kao (tvoje reči) "konja kojeg čeka da crkne". Znači ne radiš ono što drugima savetuješ?
S ovim se ne slažem, ne mislim da je tako jednostavno.Ono što sam primetio da ljudi koji imaju ispunjen život, koji imaju sklad kod kuće, koji imaju neke hobije - e oni nemaju problem sa radom od kuće.
Sa druge strane imamo ljude koji su potpuno neispunjeni, nemaju socijalni život, nemaju hobije, e njima nije problem da izgube sat-dva u prevozu do posla i nazad jer nemaju ništa što ih tera da se vrate kući. To su oni koji hoće da idu stalno posle posla na piće sa kolegama, koji traže neke team buildinge van radnog vremena.
Problem produktivnosti se ne rešava lokacijom rada, već dobro definisanim rezultatima zaposlenih i organizacijom taskova na nedeljnom nivou.
Sedenje u kancelariji ima mnogo negativnih efekata po produktivnost, npr. ljudi ćaskaju mnogo više, idu na pauze za cigare i kafu, troše mnogo više vremena na ručak, dolaze kasnije i odlaze ranije zbog logistike i saobraćaja, i na sve to se konstantno sastanči umesto da se zadaci definišu pisanim putem jer je ljudima tako lakše, ali jede vreme.
ja kao menadzer sam to smatrao u stvari prednostima (ljudi caskaju vise i slicno, rucak, pauze). tebi je cilj da tim ima sto bolju medjusobnu komunikaciju, a za ostalo viziju direkciju si ti odgovoran. napraviti dobar tim je vraski teski posao, ali kada to imas, svaki poso dodje kao laganica.
Slazemo se.S ovim se ne slažem, ne mislim da je tako jednostavno.
Rad od kuće je loš na duge staze jer čovek spaja svoj dom sa svojim poslom. Manje izlazi. Manje se izlaže ljudima uživo. Sad, danas je među otuđenim i socijalno hendikepiranim naraštajima popularno pričati kako su svi ljudi na svetu g..na (osim onog ko izgovara to, jelte, on je svetac...) i kako je najbolje biti sam ili što biti češće sam. Ali na duge staze se oseti i vidi ko se izlaže ljudima i interakcijama, pa i svojoj okolini (gradu, prevozu, spoljašnjosti generalno) a ko čami po ceo dan kod kuće iza ekrana pa posle uveče kao traži povoda da izađe jer mu fali i jer mu je monotono da pilji u isti prizor non stop.
Takođe sa radom od kuće, pogotovu kad nema fiksnih radnih sati, posao od 6 ili 8 sati se otegne na 12.
Znam ljude koji deset godina rade od kuće, za strance na drugom kraju sveta, i baš se to dešava. Kad god ih čovek zove, u koje god doba dana, koji god dan, uvek su u poslu. Jer ne završe sve na vreme nego razvuku posao na ceo dan. I onda dođe jedan dan nedeljno kad im prekipi sve pa pitaju po grupama "eee, ko hoće sutra da se pentra na Staru planinu?" Mi svi u fazonu oćemo evo sve trčimo, nem' pametnija posla nakon 40 sati rada napolju i sa ljudima, i još 10 sati bačenih na putovanja, nego da idem da se verem po planini...Ispravka - da ustanem u zoru, pa da putujem 4 sata, pa da se verem, pa da se vraćam nazad 4 sata.
I onda preksutra opet nazad na posao. Oće to...
Konstantan rad od kuće nije za svakoga. Niti je svako ko voli da radi od kuće u nekoj harmoniji i skladu (naprotiv, ne znam nijednog takvog) niti je svako ko voli da ide na posao u nekom disbalansu i begu od doma. Ljudi su socijalna i praktična bića, i čak i rad u kancelariji kao oblik sa najmanje rada i dinamike, je opet normalnije i prirodnije okruženje za ljudski mozak nego rad iz svoje dnevne ili spavaće sobe.
S druge strane, hibridni model je sasvim ok i mislim da većini prija menjanje i "šaranje". Naravno, zavisi i od prirode posla, jer neki poslovi i ne mogu da se rade od kuće.
Ne znam, moj utisak je da je taj nalet vraćanja u kancelariju splasnuo i dosta zamro. Mnogi koji su "morali" da idu svaki dan su ponovo 2-3 dana kod kuće, gde je bilo 3 dana se svelo na jedan. Uglavnom neformalno i ne gnjave se ljudi ako sve ide kako treba. Tu i tamo ako zagusti se pritegne.Koliko znam, a izgleda da znam jer sam IT, mnoge firme su počele da "teraju" zaposlene da se vrate u kancelariju. Eventualno neki hibrid (2 dana od kuće, 3 dana iz kanca), ali sve te firme moraju da imaju sto, stolicu i monitore (plus neki hub) za svakog zaposlenog.
Кључна реченица. Једино више корпоративно од рада у канцеларији је рад канцеларијског посла у сопственом дому.ne zelim posao u kuci.
Po meni je najbolji odnos 2+3 ili 3+2, neki hibrid, ja sam vec dugi niz godina iskljucivo remote i onda gde god radis kuci posao ti je uvek tu, tu sobu skroz povezujem sa poslom.Кључна реченица. Једино више корпоративно од рада у канцеларији је рад канцеларијског посла у сопственом дому.
Они који га практикују мисле да је обрнуто али није. То тврдим као неко ко је имао увид у документацију којом је дефинисан дизајн и концепт савременог пословног простора корпрације која га је практично измислила.
Укратко, три деценије су покушавали радницима да репликују кућни амбијент а онда су запослени то урадили "својевољно" за корпорације и о свом трошку и још све срећни и у трипу да су слободнији.
Ovo mi baš dosta ljudi kaže, do ja baš nemam taj osećaj, kao ni onaj da je bitno da odvojiš sobu “samo za posao” i kao zatvoriš vrata posle posla.onda gde god radis kuci posao ti je uvek tu, tu sobu skroz povezujem sa poslom.
Ovo brate, evo ja radim IT posao 2 nedelje od kuće, nedelja u kancu, ubija me striktno radno vreme od 9-17h, milion puta mi se za ovih godinu dana koliko radim desilo da izlazimo na stotu pauzu, a da posao ne trpi, ali ne može druže kući, radno vreme je do 17h.Fleksibilnost radnog vremena i uslova (četvorodnevna radna nedelja, klizno radni vreme, hibridni model mesta rada, itd...) je ono što bi čovek očekivao da je sledeći evolutivni korak u 21. veku sa napretkom tehnologije i rastom svesti o ljudskim pravima i potrebama.