Šta je novo?

Podzemni prolazi

IMG_20221205_170508.jpg
 
Штета што ове ишаране "ролетне" локала нису заменили за клизне решетке.
 
Штета што ове ишаране "ролетне" локала нису заменили за клизне решетке.
To je zapravo odličan predlog. Samo, upravo sam se setio jedne potencijalne mane tog rešenja - mislim da vlasnici lokala preferiraju ove ''roletne'' jer postoje slučajevi kada asocijalne štetočine lome ili gađaju izloge čisto radi vandalizma, ne i da bi ukrali nešto. Nego eto, prosto, dođe pacijentu tako, ili je pijan pa ima viška energije i onda gleda šta će da slomi. Znam jer sam još pre jedno circa 20 godina sa prozora gledao pijanog lika u društvu kako šutira i lomi deo stakla jednog butika koji je bio zatvoren. Verovatno zato većina vlasnika ide po sistemu ''što je sigurno - sigurno'' i bira opciju gde se celo staklo, ili 90%, prekriva metalnim roletnama.

Možda jednog dana u bliskoj budućnosti budu neke varijante zaštitnih roletni od pleksiglasa, tako da čuva od štete i obijanja, a da opet omogućava gledanje kroz. To bi bilo kul.
 
Истина, постоји ризик од ломљења стакла, мада гледам сад слику подземног пролаза, ови што откупљују злато су без икаквих ролетни а сигурно имају вреднији инвентар од бутика који имају ролетне.
 
Pazi stvarno bogte. Još mi ovo deluje kao obično staklo i aluminijumska stolarija. Ali možda i grešim, ko zna. Ne bi bio prvi put da spolja deluje obično a u stvari je sve ojačano i neprobojno.
 
kako grozno škripi eskalator u Sremskoj, ali sam sada barem siguran da i dalje čujem iznad 16kHz
 
Пешачке зоне, Сремска

Подземни пролаз испод Албаније је данас био прописно мокар; да ли је опран с много воде, или је од кише јер тренутно нема надстрешнице изнад улаза код Албаније (десно на првој слици), или су потребни сливници и одвод:



Покретне степенице раде се окрећу све време; могли су да уграде тип са сензором, тако да се штеди и цео склоп, и струја:

Е










 
Poslednja izmena:
Требали су да промене плоче, овај тамни камен није прикладан због амбијента. Имамо пример како подземни пролаз треба да изгледа - улаз у Сајам и то је толико тешко ископирати.
 
Nisam obratio pažnju.
 
Jel rađena ograda na ulazu pored Terazijskog tunela?
Jeste

Inače, sad kad malo bolje pogledam i razmislim, tu na tom mestu bi mogao da se napravi gotivan urbani zeleni džep. Iako nisam neki ljubitelj istih (jer preferiram parkove, i regulisanje gradnje, a ne ''zelenilo na kašičicu'') i pored toga što bi bio bučan, mislim da bi ovde lepo legao. Zato što je to prostor koji mahom koriste pešaci, a trenutno je baš nehuman. Pa bi mogao malo da se oplemeni. I drugo, zato što oko ulaza u podzemni već ima nešto rastinja i zelenila, samo što je zapušteno. Kada bi se sredilo i ozelenilo, i za par godina porasle krošnje drveća, bilo bi baš gotivno.

Naravno, to se neće desiti jer se gospoda iz Direkcije za robne rezerve, i ostali korisnici zgrada okolo, nikada neće odreći divljeg parkinga tu ispred. I zato što Grad baš briga da pravi takve sadržaje i zelenila na mestima gde bi bili adekvatni. Ali dobro, neka ostane upisano, pa možda za jedno 200 godina neki lutajući AI iskopa sa foruma pa prenese predlog... XD
 
Vrh