Šta je novo?

Podvožnjak - veza dva bulevara

Za one koji zamišljaju kako te radove praktično izvesti. Evo jedan mali primer iz zapadnoevropske zemlje kako se podvlači mali tunel ispod Četvorokolosečne. Dakle imaju ovu metalnu skalameriju koja drzi da pruga i dalje moze preko nje voz proći (video sam kako voz preko toga prelazi). Uvija se malo skalamerija ali bože moj. Jeste da je manji obim radova al to je taj princip valjda.

IMG_4180.jpeg
IMG_4181.jpeg
IMG_4178.jpeg
IMG_4179.jpeg
IMG_4182.jpeg
IMG_4183.jpeg
IMG_4184.jpeg

Novkol je ovako radio podvožnjak u SM.

Овде је ствар ипак мало компликованија. Проблем је ширина подвожњака. Ради се о скоро 40 метара и колико ја знам не постоји префабрикован систем те ширине који би се могао у кратком временском року овде уметнути. Ово мора да се ради на локацији класичним градњом и то у условима жел саобраћаја преко јер је за једноставну и брзу градњу тунела прошао воз током реконструкције пруге. Обзиром да се ради о главном железничком правцу у држави то је пропуст вредан оставки свих у надлежном министарству и у железницама.

Е сад, и у овим компликованим условима тих 450 дана је безобразно много. Не видим зашто би им за ово требало више од 6 месеци.

Sadasnja pruga je na nekim izradjenim betonskim gredicama ili?

Е сад, и у овим компликованим условима тих 450 дана је безобразно много.
Podvožnjak u SM je gradnjen preko godinuipo dana, a duplo je uži i nešto kraći jer je ispod trokolosečne pruge. Ovde će se praktično graditi dva takva podvožnjaka ispod četvorokolosečne pruge.

IMG_20240517_051625.jpg

I sada, umesto da propagiramo odgovornost i onoga ko je propustio da stvar reši za 4 meseca kada je to moglo i bilo logično, javno "razapnemo" tako da više nikada ne pravi štetu, sada ćemo da tupimo o komplikovanoj tehnologiji jednog pisljivog podvoznjaka ispod pruge, kao da je ova situacija datost?

E, zato nam se ove stvari događaju serijski. I opet će se događati, jer za bolje očigledno i na žalost nismo...

I sada, umesto da propagiramo odgovornost i onoga ko je propustio da stvar reši za 4 meseca kada je to moglo i bilo logično, javno "razapnemo" tako da više nikada ne pravi štetu, sada ćemo da tupimo o komplikovanoj tehnologiji jednog pisljivog podvoznjaka ispod pruge, kao da je ova situacija datost?

E, zato nam se ove stvari događaju serijski. I opet će se događati, jer za bolje očigledno i na žalost nismo...
Pa o čemu drugom da ”tupimo” kad je to trenutna tema?

Najpre da se složim u vezi notorne gluposti što ovaj podvožnjak nije izgrađen kad je rađena pruga.

Sa druge strane da se složim i da je apsolutno potrebno pozivati na odgovornost samo uz jednu malu izmenu:

Gde ste bili svi da pišete na ovoj temi i pozivate na odgovornost svaki dan pre i posle izgradnje pruge!?

Tema ima samo 13 strana. Kad se tema aktivira i dođe čovek da pročita šta se dešava, makar to bile pompezne predizborne najave, ne može da se izlista broj komentara tipa “neće to skoro”. Svi znamo da neće skoro i svi smo besni zbog toga ali takvi komentari apsolutno ne doprinose diskusiji nego je unazađuju.

Ako se na podvožnjaku ne radi ništa sasvim je dovoljno da ovde ni nema poruka da bi neko zaključio navedeno.

Ovaj forum u neku ruku jeste i mesto za negodovanje (nekad prosto nema o čemu drugom da se piše) ali ovde je trolovanje toliko očigledno da je sad zaista nesnosno. Negodujte vi al svaki dan kad vam fali podvožnjak a ne kad se neko drzne da ovde napiše da se nešto MOŽDA radi (to je klasično trolovanje).

Neko napisa na prethodnoj strani da ovaj i projekat Bulevara Patrijarha Pavla zaslužuju sav cinizam. Apsolutno tačno, s tim što se na temi BPP isti izražava redovno jer ljudi svakodnevno pizde što bulevar nije završen.

Kome je toliko stalo do negodovanja i podizanja svesti o idiotluku u vezi ovog podvožnjaka potrudio bi se malo više da isti dođe do izražaja, posebno kad nema drugih dešavanja godinama, kao što je to slučaj ovde.

tema je otvorena 2022, ovo je (mislim) 4 tender za ovaj projekat, najavljen je prilikom izgradnje Bul. Heroja sa Kosara, tada sam radio u GTC square-u (koji vise ne postoji) i gledao te radove i citao o "ovim", dakle oko 8 godina traje ova saga, verujem da cemo je zaokruziti na 10 dok se zapravo zavrsi (mada realno jos nije pocela, samo su se slikali i otisli)

Tema je otvorena 26.12.2022.
Gradonačelnik je danas prilikom rasprave o budžetu za 2023. izmedju ostalog rekao da će biti "raspisana javna nabavka za podvožnjak ispod pruge izmedju bul. Crvene Armije i bul. Umetnosti" na Novom Beogradu. Već je jednom bio raspisan tender na kojem je pobedio Energoprojekat niskogradnja, ali se odustalo od izgradnje, pa da vidimo šta će se ovaj put dogadjati.

Jel poenta možda da problematika podvožnjaka ne traje od pre 26.12.2022?

Ili da se nije o tome pisalo po drugim temama?

Ili da je poslednih godinu i po dana nedovoljno vremena da se poziva na odgovornost na ovoj temi?

Ili da niko nije našao za shodno da ranije otvori temu da bi pozivao na odgovornost?

moje misljenje je da tema nije otvorena ranije jer su se sve radnje vezane za ovaj projekat svodile na propagandu politicara u smilisu "evo sacemo, evo bice i slicno", tj niko nije mogao ni hteo da uradi onako kako su oni zamislili (otud i 3,4 tendera), a tema nije otvarana jer vecina ovde zna kakve su to patke od izjava
cak i kad je otvorena tema, evo 1.5 godinu kasnije, radovi su "nominalno poceli" slikanjem i napustanjem gradilista
pisalo se po drugim temama, mislim da je cak i BB pisao u svojim zvanicnim vestima
a sto se problematike tice, mislim samo da vlastima nije bio toliko bitan ovaj projekat, tj nisu forsirali izvodjace da se bave ovim vec su ih pustili da rasterete operativu pa kad budu mogli (ili kad ih vlast pritegne) da uzmu i da rade ovo

sto se odgovornosti tice, mislim da je bespredmetno pricati na tu temu i nasu vlast i narod

sto se odgovornosti tice, mislim da je bespredmetno pricati na tu temu i nasu vlast i narod

Otvorio sam temu da pratim izgradnju podvožnjaka, jer sam znao da će biti tendera i to je ono što mene interesuje.

Ove 2 poente su upravo ono što sam pokušao da kažem.

Jer dobar broj članova, koji pišu ovde, na bilo kakve informacije o radovima (imaginarnim ili ne) odgovaraju pozivanjem na odgovornost i osudu što nije ranije urađeno. To nam je svima jasno i svi se slažemo sa time ali ipak na ovu temu dolazimo da vidimo ima li novosti oko izgradnje, kakva god da je u pitanju sada (zakasnela, preskupa, sa ogromnim rokom, imaginarna,…).

Zaista ne vidim zašto jedan broj forumaša takve informacije smatra ličnom uvredom, tupljenjem i udaljavanjem od “prave teme” (pozivanja političara na odgovornost).

i izvestavanje o dnevnom neradu je novost, zar ne, bogotovo ako je projekat "zvanicno poceo"?
jos jedan nasih zivota je otisao a da oni koju su izabrani da vode ovu drzavu/grad/narod nisu uradili nista, i tako danima, mesecima, godinama, negde i decenijama
verovatno se to moze i monetizovati
o projektu je dosta receno, sad se prica o nedostatku radova, a kad se bude radilo pricacemo o kvalitetu i brzini radova, verovatno cemo u jednom trenutku nasih zivota pricati i konacnom resenju

Poruka na koju sam inicijalno odgovorio upravo ne izveštava o dnevnom neradu. A takvih ima dosta pa zato i pišem.

Ne može čovek ni da se složi sa vama kako valja.

Ajde što će ovaj podvožnjak da se gradi 450 dana ali ono što je daleko tragičnije je što će PROJEKTOVANJE dodavanja 2 koloseka na deonici Prokop - Batajnica trajati čitavih 36 meseci iliti 3 GODINE!

Poruka na koju sam inicijalno odgovorio upravo ne izveštava o dnevnom neradu. A takvih ima dosta pa zato i pišem.

Kao što ti ne vidiš čemu takva poruka, ja još manje razumem čemu prosipati ovoliko slova kako bi vasioni objavio šta TI ne voliš da pročitaš?

Uzgred, smatram da pompezno objavljivanje nečega što ne postoji, objasnjavanje kako je jako komplikovano nešto što je moglo biti tako jednostavno i zatvaranje očiju pred suštinskom odgovornoscu za proliveno mleko, upravo ne doprinosi kvalitetu rasprave.

Zaista suvu predizbornu propagandu može čovek da pročita bilo gde, ako ga zanima.

To je ono, o svemire (!) , što npr meni smeta :)

Kao što ti ne vidiš čemu takva poruka, ja još manje razumem čemu prosipati ovoliko slova kako bi vasioni objavio šta TI ne voliš da pročitaš?

Uzgred, smatram da pompezno objavljivanje nečega što ne postoji, objasnjavanje kako je jako komplikovano nešto što je moglo biti tako jednostavno i zatvaranje očiju pred suštinskom odgovornoscu za proliveno mleko, upravo ne doprinosi kvalitetu rasprave.

Zaista suvu predizbornu propagandu može čovek da pročita bilo gde, ako ga zanima.

To je ono, o svemire (!) , što npr meni smeta :)
Cela poslovica koju referenciraš glasi:
“Ne vredi plakati nad prolivenim mlekom”

Možda ti je promakla poenta iste.

Ali samo se ti drži te “suštine” i nastavi da se pecaš na tu istu predizbornu propagandu i doprinosiš kvalitetu rasprave ponavljajući jedno te isto (svima je jasno da je ovo trebalo biti probijeno kad je rađena pruga). Dok ti misliš da si ih provalio i sad ćeš da im pokažeš, oni rade dalje (nažalost). Podvožnjak, koliko god da kilave, će se ipak rešiti pre nego ta suština (opet nažalost).

Vrh