Šta je novo?

Podno grejanje

@ttnt, Efikasnost podnog grejanja sa keramikom je približno ista poredeći sa parketom (predviđenim za podno grejanje, razume se). Međutim ovo je uobičajeno za mediteranske prostore, moj subjektivni osećaj je da je zimi prijatnije, ali leti ne toliko kad gaziš po hladnim pločama. Vizuelno varijanta sa pločicama može biti atraktivnija od parketa pogotovu ako se otvoriš za pločice koje imaju texturu drveta.
Šta god da stavis, parket ili keramiku,sama činjenica da stan ima podno grejanje (obično pogonjeno toplotnom pumpom) definitivno diže vrednost nekretnine

Priče o dizanju prašine ili dobijanju proširenih vena kod podnog grejanja je u rangu srpskog straha od promaje i vatikanske zavere, ne obaziri se na to
 
Ja sam cuo da je prilicno bolja efikasnost sa keramikom. Ali, to nije (glavni) razlog zbog koje bih odabrao keramiku, vec njena izdrzljivost i otpornost na vodu.
Pogon bi bio na gas, najverovatnije.
 
Parket jedino sto ne voli vodu, ali bih rekao da je postojaniji od keramike tj. moze se lako popravit, a keramika jedino da se lupa komplet menja.
Sto se tice grejanja mislim da je najbolji fan coil, podno je više za poslovne prostore.
 
Ako poredis vec gotove instalacije, podno je prijatnije i ekonomicnije zbog nize temperature vode nego kod FC, a plus kod FC je sto sluze i za hladjenje
 
Nema neke razlike u ekonomčnosti kad se voda za grejanje drzi na nizoj temperaturi.
 
Misliš verovatno na dogrevanje u okviru sistema?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=794897#p794897:1bji6gmm je napisao(la):
Dart » Pet Nov 20, 2020 1:12 am[/url]":1bji6gmm]Nema neke razlike u ekonomčnosti kad se voda za grejanje drzi na nizoj temperaturi.
Kako misliš nema razlike, pa jel potrošiš isto struje kad greješ vodu na 30C (podno) ili na 45C (FC) ili na 60C(klasični radijatori)
 
Pa ako trošiš manje energije za grejanje vode dobijaš i manje toplote sto implicira da moraš znatno duže grejati vodu za isti efekat. Na kraju se potroši gotovo ista kolicina energije. Podno grejanje jeste nesto efikasnije, ali to nema veze temperaturom vode vec sa ravnomernijim grejanjem.
Na potrošnju struje/gasa/peleta najviše utiču toplotni gubitci prostora koji se greje.
 
Ceo koncept niskotemperaturnog grejanja kao što je podno je da potrošiš manje energije za zagrevanje vode na nisku temperaturu jer koristiš veću površinu za prenos toplote u kubaturu stana, znači čitav pod ti je jedan veliki radijator. Da ne ulazimo u priču da su najčešći izvori toplote za niskotemperaturne sisteme toplotne pumpe sa COP 3 i više. Da tu istu pumpu za iste top.gubitke stana vežeš na obične radijatore imao bi osetno manji COP i samim tim veću potrošnju struje da bi održao temp.sobe na konstantnoj temperaturi
Ravnomernije grejanje kod podnog nije baš mera efikasnosti već više stvar komoditeta ali u svakom slučaju slažem se da je prijatnije nego da ti duvaju klime ili fenkojleri
 
To je jedino tacno za toplotne pumpe, Inače većina njih i ne može grejati vodu na 60+ stepeni.
 
Ne znam na šta misliš pod "jedino tačno"
Što se pumpi tiče, većina pretpostavljam da ne može, ali zašto bi iko koristio toplotnu pumpu za visokotemperaturni sistem grejanja za 60Cgde će COP biti skoro 1, koja je svrha?
 
Parket se možda na toploti dodatno rasuši, ne bi bilo loše da se proveri negde ta informacija pre ugradnje. I za podno grejanje bih preporučio jako dobre prozore i spoljnu izolaciju kako bi pod bio što približniji temperaturi vazduha.
Što se efikasnosti tiče, logika nalaže da je ista ukoliko je izolacija oko kuće dobra jer pre ili kasnije ta toplota mora negde a može samo unutar kuće da se izlije zar ne? VIđao sam po inostranstvu da ispod prve ploče koja se nalazi na zemlji isto ide izolacija. Ukoliko je nema podno grejanje podruma ili tako nekog prostora bi pravilo gubitke toplote.

blago skretanje sa teme: Moja drugarica ima neko takvo grejanje na struju u vidu prostirke koja ide ispod tepiha i ono čudo prosto greje previše da bi tako nešto prijalo, valjda od takvih slučajeva i potiče to o proširenim venema i šta već. upravo zato prvo dobra izolacija i otvori na kući pa onda podno?
 
Postoje parketi koji su pogodni za podno grejanje i to jasno piše na deklaraciji. Kod mene kad su radili nisu hteli ni da počnu dok estrih sa podnim grejanjem nije bio odgovarajuće suvoće, to je bio uslov za davanje garancije od 20g na rasušivanje. Klasični masivni parketi nisu pogodni za podno grejanje, što zbog debljine što zbog strukture samog materijala lamine
Za ovo podno na struju - zar nema neku regulaciju grejanja to "čudo" :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=743359#p743359:3um7r8eg je napisao(la):
ViktorijaV » Sub Maj 30, 2020 9:02 am[/url]":3um7r8eg]Evo ja cu da podelim nase iskustvo sa podnim grejanjem. Uselili smo se u kucu pre 3 god. Imamo podno grejanje svuda u kuci sem na stepenicama, gde je zidno, ne radijator, nego cevi u zidu. U kupatilima smo stavili i dodatne susace za svaki slucaj. Mi na grejanje u poslednje 3 zime, koliko ga imamo, na 150 kvadrata trosimo oko 220evra. Grejemo se na gas. Kuca je izolovana sa 12cm sivog stiropora. Zavrsna ploca je izolovana vunom i tanjim stiroporom. U prizemlju smo stavili plocice, a na spratu laminat. Plocice malo brze zagreju, ali je laminat prijatniji, sam po sebi nije tako hladan u mesecima kad se ne greje. Moram da naglasim da i u mesecima kad se greje pod nije topao, kao sto je slucaj kod kombinovanog grejanja radijatora i podnog grejanja. Temperatura u cevima je max 28 stepeni i tek ponekad i ponegde osetite da je pod mlak. Kod nas grejenje najcesce radi samo do 10h ujutru, tad postigne temp i najcesce se vise ne pali u toku dana. U prizemlju nam je temp namestene na 22,5, u sobama na 22 stepena, ali se uglavnom u toku dana ugreje na 23,5, od svih uredjaja i od nas. Sto se nas tice mi smo bas zadovoljni.

Poštovana,
pročitao sam vaš post o podnom grejanju pa imam samo jedno pitanje ako nije problem da mi odgovorite: Upravo za koji dan (dok se još osuši košuljica) stavljamo laminat na podno grejanje. Interesuje me koju ste foliju stavljali ispod laminata? Između košuljice i laminata.
Hvala
 
Pozdrav ljudi,

hocu da uzmem tarkett viseslojni za podno u celom stanu ali imam jedan problem. Naime, tarkett dozvoljava maksimalnu temperaturu poda od 25C, sto je po projektnim uslovima na -16C termodinamicki nemoguce postici bez obzira na izolaciju. Tarkett naravno vrda sa odgovorima i nece nista konkretno da odgovori. Da li neko od vas ima njihov parket i podno grejanje i kako se pokazalo kad je velika zima?
Inace standardne maks. temperature poda za podno su 28-29C i 35C po obodnim zonama soba ili mesta gde se ne boravi cesto. Sto bi znacilo da njihov ili bilo koji parket nije za podno grejanje nego za temperiranje prostorije ili eventualno grejanje na jugu Grcke. Hvala unapred.
 
Ne znam o kojoj se tacno seriji tarkett parketa radi kod tebe, ja imam salsa art i kod njega je u specifikaciji navedena max temperatura 27C. E sad kod mene je temperatura vode u sistemu podnog izmedju 29-31C i nisam merio koja je temperatura poda ali ne verujem da prelazi tih 27C. Zasad posle tri sezone grejanja nisam primetio nikakve znake rasusivanja. Meni je malo cudna tvoja postavka projektnih uslova spoljne temperature -16C, ili zivis na planini gde je tokom zime to konstantna T ili samo razmisljas kakvo ce biti grejanje tokom nekoliko dana zime sa tako niskom temperaturom?? Ako je u pitanju prva varijanta mislim da ipak ides na varijantu poda od kamena/keramike ili da razmislis o dodatnim izvorima toplote
 
hvala na odgovoru. -16 stepeni je zakonom propisana spoljna projektna temperatura i kada radis projekat zakonski moras projektovati sistem za tu temperaturu, ranije je bila -18. Slazem se da ti uslovi skoro nikada nece biti postignuti ali moras projektovati za najgori moguci scenario, ne za prosek.
 
Da li neko ima ideju gde nabaviti termo foliju za detekciju cevi u zidu kod zidnog i podnog grejanja? Ili bilo kakvo drugo rešenje za detekciju da ne košta više stotina EUR?
 
Da podelim i ja iskustvo sa podnim grejanjem, u pitanju je stan nekih 82 kvadrata u potpunosti pokriven sa krugovima podnog grejanja. Sobe su pokrivene sa parketom predvidjenim za podno grejanje, kuhinja, kupatilo i hodnici sa plocicama, sve pogonjeno toplotnom pumpom. Inicijalno sam bio skeptičan da li će samo podno biti dovoljno da zagreje s obzirom da je u pitanju stan salonskog tipa sa visokim plafonima 3,5 m i bez izolacije, sa zidnom opekom debljine 35 do 40cm pa smo se odlučili i za fancoilere ako bude bilo potrebe,a i da rešimo hlađenje tokom leta.
Nakon dve sezone mogu da kažem da je moj strah bio neopravdan, temperatura je bila konstantno nekih 22-23 stepena, bez potrebe za uključivanjem FC zbog blage zime. Komfor i sam osećaj toplote je veoma prijatan, nema duvanja kao kod klima, jednostavno pod je onako mlak. T vode je oko 30C tako da je sam parket na temp. ispod proizvođačke specifikacije od 27C. Nikakvo podizanje prašine ne postoji što je još jedna zabluda
Potrošnja struje za celu prethodnu grejnu sezonu je bila oko 230 evra što je divno s obzirom na račune komšija koji imaju etažno sa el.kotlom i radijatorima, a da ne govorim da bi u slučaju daljinskog grejanja za ovu kvadraturu platio godišnje oko 1000 evra
Molim vas, zanima me koje drvene podove imate?
 
Da li neko ima podno grejanje sa termo-tretiranim drvom? Iskustva molim vas
 
Potreban mi je savet. U stanu je uradjena kombinacija grejanje pomocu radijatoria i podno ( samo u kuhinji i kupatilu ). Grejanje je pomocu terme na gas. Ubedjivali su me da nije potrebno da se stavi razvodnik ili kako se vec zove taj regulator zbog male povrsine pod podnim grejanjem. I sada ono dosta slabije radi. Stan je veoma topao i terma radi vrlo malo da postigne zeljenu temperaturu a to nije dovoljno da se ugreje kupatilo i kuhinja. Takodje termo glava od podnog je stavljana pored terme u hodniku a ne u kupatilu ili kuhinji ( ne znam da li je to pogresno samo iznosim situaciju :)) Ima li neko neki savet i sta ugraditi ? Hvala puno
 
Vrh