Šta je novo?

Podno grejanje

Igor

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
10.01.2007.
Poruke
18.650
Pohvaljen
37.331
Skoro sam pretraživao po internetu i nisam našao sem gotovih rešenja iskustva korisnika podnog grejanja.

Jedan od prvih linkova je bio http://rovex-grejanje.com/podno-grejanj ... 3godAC8A-g

Želeo bih da prilikom temeljnog sređivanja kupatila manjih dimenzija u obzir uzmem i podno grejanje ne kao primarno već kao dodatno zbog udobnosti.
 
nema razloga da podno grejanje ne bude primarno (i udobno istovremeno), odnosno nece imati potrebe da se dodaje dodatni izvor toplote jer je povrsina poda u svakom slucaju dovoljno velika da oslobodi dovoljnu kolicinu energije.
 
Hvala ti na odgovoru. Pitam se ima li uopšte smisla uvoditi takav sistem na malom prostoru poput kupatila ili instalaciju uraditi u celom stanu.

Trenutno dr savim pristojno grejem na TA peć međutim imam mogućnost uvođenja gasa pa me zanima da li je moguće podno uraditi sa upotrebnom gasnog kotla i da li je preporuka ta se ostavi po koji radijator ili ići isključivo na podne instalacije.

Vidim da sam postavio pogrešan link u prvom postu ali se on odnosi iskjlućivo na podno grejanje putem električnih grejnih kablova.
 
Naravno da je bolje imati podnu instalaciju u celom stanu ako je izvodljivo. Bilo koji izvor energije (pa i gas) preko kotla i cevne instalacije u podu je najbolje resenje. (Jednom postavljene cevi ostaju uvek tu, a kotao moze biti elektricni, gasni ili na cvrsto gorivo i uvek se moze vrlo jednostavno zameniti ili preci sa jednog na drugi u zavisnosti od cene energije). Problem sto postaviti cevnu instalaciju zahteva obimne radove i ukupna debljina podloge sa izolacijom ispod cevi i betonkom kosuljicom iznosi minimum 10cm. Nikakvi dodatni radiatori nisu potrebni kaga postoji podno grejanje.
 
Umesto gasnog kotla, najmanje tri puta je ekonomicnije grejati toplotnom pumpom vazduh-voda, jedino je investicija u pocetku veca, ali se nakon par godina u eksploataciji otplati.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694581#p694581:3hwdn8sw je napisao(la):
dragan.fr » Sre Jan 01, 2020 5:50 pm[/url]":3hwdn8sw]zahteva obimne radove
Obimni radovi su mi jedan od razloga zašto razmatram parcijalno tj pre svega kupatilo, pa se možda kasnije može nadograditi sistem ako okolnosti dozvole.

Edit:
Toplotna pumpa nije opcija zato što nije u pitanju kuća već manja stambena zgrada.
 
Spoljna jedinica toplotne pumpe je neznatno veca od prosecne klime, ili identicna kao kod klime od 5-7Kw.
 
Izvini molim te pomešao sam sa sistemima koji koriste podzemne vode ili energiju zemlje.
 
Isplativije je kupiti inverter klime nego toplotne pumpe vazduh voda. Razlika u efikasnosti je zanemarljiva, a u ceni jako velika. Naravno klime nisu isto što i podno grejanje, ali za stan nekoliko puta jeftinije rešenje. Toplotne pumpe su više za velike kuće.
 
Toplotne pumpe se koriste samo kod podnog iili zidnog grejanja gde je temperatura vode u cevima oko 30 stepeni. One nisu isplative da zagrevaju vodu za radijatore gde je temperatura vode oko 60 stepeni. Iz tog razloga je toplotna pumpa dosta isplativa.
 
Sve klasicne toplotne pumpe danas dostizu radnu temperaturu vode do 55°C, a takozvane pumpe visoke temperature 65 -70°C.
tako da se naravno koriste i za grejanje sa radiatorima. Podno grejanje iziskuje veca pocetna ulaganja, ali je komfor grejanja "niskim" temperaturama neuporedivo veci.
 
U zavisnosti od toga koliki je stan mišljenja sam da su klime dosta jeftinije i pristupačnije. A pumpe tj kombinacija klima/grejanje sa podnim ili radijatorima daleko komfornije. Meni ta dilema stoji za kuću u Požarevcu pošto bi moji da pređu sa drveta na struju, hvataju ih godine polako. Pumpa bi mi lagano grejala i kupatilo i predsoblje dok bi dve klime primarno grejale samo dve sobe a za ostalo bi moralo nešto dodatno
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694640#p694640:lwpmmaao je napisao(la):
dragan.fr » 01 Jan 2020, 20:57[/url]":lwpmmaao]Sve klasicne toplotne pumpe danas dostizu radnu temperaturu vode do 55°C, a takozvane pumpe visoke temperature 65 -70°C.
tako da se naravno koriste i za grejanje sa radiatorima. Podno grejanje iziskuje veca pocetna ulaganja, ali je komfor grejanja "niskim" temperaturama neuporedivo veci.
Ne kazem da ne mogu, mogu naravno, samo pitanje je kolika je usteda ako se voda za grejanje kuce/stana zagreva na 60 stepeni. Zbog ustede energije i manje cene kostanja u eksplataciji se upravo uparuje sa podnim grejanjem jer je tu temperatura vode do maksimalno 30 stepeni. Temperatura na samom podu ne bi trebala da predje 21 stepen.

Prijatelj ce da gradi pasivnu kucu u vojvodini, sa toplotnim pumpama voda/voda, upareno sa podnim grejanjem i solarnim panelima. Da pravim sada kucu, investirao bi u takav sistem, jer obezbedjuje sigurnost, nezavisnot i koz nekoliko godina se isplati.
 
Solarni paneli za grejanje su promasena investicija, nema šanse da se to isplati. Zimi kada je potrebno najviše energije za grejanje oni gotovo da nemaju sunca.
 
Zavisi. Moze i zimi relativno dosta elektricne energije da se dobije pomocu njih, a leti se svakako koriste da pokriju vecinu potreba domacinstva, tako da se investicija na karaju isplati. Naravno, zavisi od povrsine, polozaja i sl.
 
To mi već zvuči kao prevelika investicija ali jeste interesantna opcija pogotovo kada se gradi nov objekat.
 
Solarni paneli za grejanje vode su jeftiniji od panela i sigurno su bolja investicija nego paneli za struju. Ali koliko znam od ljudi koji ih imaju i oni ti daju toplu vodu samo leti.
 
Igore, ako je u pitanju kupatilo male površine, razmotri i električno podno grejanje. U pitanju su trake (ne cevi) tako da ne gubiš mnogo ni na uzdignutosti poda. U kombinaciji sa nekim smart termostatom, može biti ugodno rešenje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=694672#p694672:hlxbkscx je napisao(la):
Dart » 02 Jan 2020, 00:39[/url]":hlxbkscx]Solarni paneli za grejanje su promasena investicija, nema šanse da se to isplati. Zimi kada je potrebno najviše energije za grejanje oni gotovo da nemaju sunca.

Da potvrdim ovo, upravo rekonstruišem kuću, skinuli smo te panele i umesto njih stavili za generisanje el. energije.
 
Stevo ja sam na to i mislio, mozda sam se pogresno izrazio. Dakle solarni paneli (fotonaposnke celije) za generisanje elektricne energije. Ne kolektori.
 
Mi u novom stanu imamo elektricno podno grejanje u kupatilima kao jedino resenje i moram da kazem da sam odusevljen komforom i kvalitetom tog nacina grejanja.
Toplo na nogama, nema gubitka prostora na radijatore, estetski mnogo lepse, brze voda ispari ako zaostane....
 
Opa neke nove teme na bb
A utrošak energije podno vs obično grejanje
Plus podno grije i prašinu po cijelom podu i prostor ispod namještaja
 
Игоре, отац мог кума се бави инсталацијом подног грејања и могу ти рећи да је то супер ствар ко воли, тј стан од 48 квадрата загрева са 4 или 5 киловата. Наравно услов је да свуда буду плочице и онда се преко ноћи под загрева по ниској тарифи а плочице и тај бетон око цеви на поду се понаша као ТА пећ, акумулира топлотну енергију па је преко дана топло. Чак ни тај под уопште није топао, али је температура константа током 24 часа и ту је цака.
 
Ja sada radim kombinovano podno sa radijatorimaa po preporuci. U pitanje je redukcija odnosno voda koja se vraca iz radijatora se koristi za pod (ona se ohladila sa 90 na prihvatnjivih 27-28 stepeni greje beton i ide tako u krug). Samo podno grejanje za vece kvadrature od 40-50m2 i nije potpuna zamena za centralno grejanje, i mora da se koristi nesto za dogrevanje, makar onih 10 posto najhladnijim zimskih dana.
 
Dobar dan gospodo,

kupio sam kucu koja u osnovi ima oko 105 m2, i plan je da uradim kombinaciju podnog i zidnog (radijatorskog) grejanja.
Plan za kasnije je kupovina kotla na pelet koji ce to sve da zagreva.
Podno grejanje imam u planu da postavim u hodniku(11m2), kupatilu(5,5 m2) i kuhinji/trpezariji(22m2)
Sve skupa oko 40m2.

Mozda cu biti malo bezobrazan, ali obzirom da sam svu ustedjevinu iskesirao za samu kucu, gledam da sve sto mogu odradim sam, tako da mi je svaki savet dobrodosao.

1. Gde postaviti ormaric?
2. Koje cevi koristiti? Shvatio sam da svi rade sa plastikom, da li postoji neki odredjeni proizvodjac, tip cevi koje preporucujete kao odnos cena-kvalitet?
3. Koliki krug treba praviti? Koja je optimalna duzina plasticne cevi?
4. Vidim da neko stavlja celicnu armaturu za koju vezuje cevi, a neko stiropor sa "cepovima". Sta je bolje resenje?
5. Sve gore navedene prostorije se nadovezuju jedna na drugu, s tim sto je kuhinja/trpezarija uzdignuta dva stepenika u odnosu na ostatak povrsine, da li je to problem?

Poptuno mi je jasno da ja kao laik ne nogu sve sam i nije mi to ni u planu, ali mislim da bih barem mogao sam da postavim cevi, a da platim strucno lice da uradi kontrolu pre nego sto ih zalijem kosuljicom.

Puno hvala unapred na svakom savetu.
https://ibb.co/hfBRSk9

1. kotlarnica
2. kupatilo
3. hodnik
4. Trpezarija/kuhinja
 
Vrh