Šta je novo?

Pitanja i odgovori u vezi sa gradom

To je neko terao šegu sa tobom. ;) Koliko se sećam, svojevremeno je jedna estradna zvezda snimala spot na peronima, a poslednji put su je slikali valjda kada je Đilas u okviru kampanje koristio Beovoz.
 
Nisam ja ni probao da fotkam tamo nego mi je nekoliko ljudi to pricalo, a mislim da je pre par godina postojala i tabla koja je upravo govorila o zabrani fotografisanja. Podaci za pokretne stepenice, anybody???
 
shmeksi":27yb7z0g je napisao(la):
Imam par pitanje u vezi podzemne stanice "Vukov spomenik". Zasto je zabranjeno fotografisanje unutar iste? Koliko su dugacke one pokretne stepenice i kolika je visina izmedju njihovog pocetka i kraja?
Vukov spomenik je pored zeleznicke stanice i skloniste od bombardovanja i time objekat od bezbednosng znacaja. Doduse, slikanje je zabranjeno i na drugim stanicama ZSa. Kada sam prosle godine slikao onaj jedini funkcionalni peron na Prokopu, otpravnik stanice me je jurio sve vreme deruci se kako ce da mi zapleni aparat :lol:
 
@shmeksi

Stepenice su dugacke 65 metara, a peron je na dubini od 40 metara ispod zemlje.
 
I sad ima tabla sa znakom ZABRANJENO SLIKANJE, i na Vuku i na Prokopu i na Karadjordjevom parku... ;)
 
Veliki pozdrav svima.Zivim u centru Zemuna,4 godine pokusavam da dodjem do papira za renoviranje veoma trosnog objekta( od retardiranog arhitektonskog znacaja ).BEZUSPESNO jer u opstini traze mito a ni urbanisti nisu mnogo bolji.Ne davno sam na TV Avala saznao da postoji ako sam dopro zapazio udruzenje " Gradjani protiv gradjevinske korupcije " koju mislim da vodi Verica Barac.Posto i pored 6 sati provedenih na internetu nisam uspeo da dodjem do konkretnog telefona ili sedista odnosno adrese ovog udruzenja,Preklinjem bilo koga ako treba i ponizno da me na bilo koji nacin uputi ka istima .HVALA
 
leposav":p1q9on42 je napisao(la):
Veliki pozdrav svima.... .Zivim u centru Zemuna, 4 godine pokusavam da dodjem do papira ...
.... jer u opstini traze mito a ni urbanisti nisu mnogo bolji.
I ja živim u centru Zemuna :) .... pošalji me mejl sa opisom tvog 'problema', pa da vidimo šta se tu može....

Bavim se više godina renoviranjem, rekonstrukcijom i legalizacijom objekata u Zemunu i nikad mi niko
nije tražio mito, jer znam sve procedure oko dobijanja papira. .. a i poznajem neke opštinare. :)
 
Zna li neko podatak koliki je procenat zelenih povrsina u Beogradu (ne racunajuci prigradske opstine)?
 
Prema gradskom websajtu, ima 4.000ha.

A evo i jednog zanimljivog teksta pa mozda tu nadjes par korisnih informacija:

ŠUME I PARKOVI
Na teritoriji Beograda šume zauzimaju
13.513 hektara i o njima se
brine Šumsko gazdinstvo „Beograd“,
koje posluje u sastavu JP „Srbijašume“.
U beogradskim šumama najviše
ima jasena, cera, bukve, javora
i bagrema.
Na užem gradskom području prostire
se 18 park-šuma na 521.27 hektara.
Najveće su Zvezdarska, Topčiderska
i Banjička šuma, 65 javnih parkova
ukupne površine 36,20 hektara. Najpoznatiji
su Kalemegdanski park,
Tašmajdanski park, Park prijateljstva,
Hajd park i Pionirski park.
Javno komunalno preduzeće „Zelenilo-
Beograd“, pored park-šuma i
parkova, na teritoriji gradskih opština
održava još 2.781 hektar javnih
zelenih površina, 67.063 stabla
u drvoredima i 3.006 žardinjera sa
sezonskim cvećem.
Na užem gradskom području ima
1.046 dečjih igrališta, 2.800 rekvizita
za zabavu i rekreaciju, 14.178 klupa i
27 sanitarnih objekata.
Na široj teritoriji grada ima 14 javnih
parkova, a njihovo održavanje
povereno je opštinskim komunalnim
preduzećima, koja istovremeno
brinu i o ostalim javnim zelenim
površinama.
Prvi javni park uređen je 1860. godine
na uglu ulica Kneza Miloša i
Nemanjine, a nazvan je Finansijski
park. Uređivanje zelenih površina
počinje u 19. veku, a prvi drvoredi
zasađeni su između 1840. i 1845.
godine.
Izvor: Kvalitet zivotne sredine u Gradu Beogradu u 2007. godini
 
.Vuk.":20zltojy je napisao(la):
I pre nego sto sam otvorio link znao sam sta ce da bude....

@nenad
komsija vozdovcaninu, hvala ti puno na informacijama. Najveci deo banjicke sume je okupirala vojska sa svojom Vojnom akademijom....imao sam tamo neka predavanja i ono zvrji prazno, a nema sta nemaju....fudbalski teren zvanicnih dimenzija, bazene, kosarkaske terene, ali vojnika nema ni od korova....najsmesnije mi bilo kad je u sred jednog predavanja pocela himna sa zvucnika i profa se zbunio pa ne zna da li da nastavi ili da saceka da prodje himna.
 
A,sta ce biti sa ovim projektom na blokovima 25 i 26 kod arene.

167w0fb.jpg
2u5cmd3.jpg
 
Wuce :)

Za sada se zna da je projekat otkazan, tj. da ce se na toj lokaciji (preko puta Genex kule) graditi nesto drugo. Nije poznato konacno resenje za taj projekat.
 
Da li neko zna nesto o preduzecu Beokamen koje zida na placu u Ljubljanskoj 4,da li su pouzdani izvodjaci?T dreba da kaparisem stan u izgradnji pa sam nesigurna.
 
jedino sto se moglo naci brzim googlanjem...

Neimari pod lupom
M. JANKOVIĆ, 01.11.2007 19:07:42

Inžinjerska komora prikuplja podatke o gradilištu u Ljubljanskoj ulici gde je zbog potkopavanja temelja srušena susedna kuća. Ukoliko su neimari prekršili profesionalne norme, mogu da izgube dozvole za rad. Zbog sličnog incidenta na gradilištu u Čuburskoj oduzete su četiri licence.
Komora izdaje i oduzima dozvole projektantu, tehničkoj kontroli, nadzornom organu i izvođaču radova. Prema rečima predsednika Komore, Dragoslava Šumarca, licenca se zbog različitih prekršaja može oduzeti na period od šest meseci do pet godina.
- Svako ko se ogreši o struku sigurno će biti kažnjen - opominje Šumarac. - Postoji precizan Pravilnik o načinu dobijanja i oduzimanja licence i on se mora poštovati.
Komora je je od Gradske građevinske inspekcije zatražila podatke o "slučaju Ljubljanska". Tužilac Komore Miodrag Isailović objašnjava tok postupka.
- Kada pribavimo informacije, tražićemo izjašnjenja od odgovornih na tom gradilištu i određena dokumenta - priča tužilac. - Zatim će naš Sud časti zasedati i utvrditi da li su u ovom slučaju prekršeni pravilnik o licencama ili Etički kodeks. Sada ne možemo da prognoziramo ishod postupka.
Stanari Ljubljanske 4 su se preksinoć sastali sa investitorom, preduzećem "Alfa plan". Obe strane najavljuju kompromis o naknadi štete bez učešća pravosudnih organa.
Prema rečima Živke Batinić iz broja 4 dogovor će biti postignut sledeće nedelje.
- Nećemo tužiti "Alfa plan". Imaju dovoljno problema jer je Gradska građevinska inspekcija protiv njih podnela prijavu - priča Živka. - Naša kuća bi svejedno bila srušena, pošto smo u avgustu sklopili ugovor sa preduzećem "Beokamen" da zida na ovoj lokaciji. Radovi će početi na proleće.
Direktor "Alfa plana" Jovan Malavašić smatra da je sve već dogovoreno.
- U potpunosti ćemo obeštetiti stanare - kaže Malavašić. - Napravili smo ugovor i rastali se kao prijatelji.
Za redovni sud će ipak biti posla jer je inspekcija protiv investitora podnela krivičnu prijavu za bespravnu gradnju. Kako kažu u inspekciji, "Alfa plan" nije imao dozvolu da zida u Ljubljanskoj. Sa druge strane, Jovan Malavašić tvrdi da ima sve potrebne papire.


ČUBURSKA

SVIM odgovornima na gradilištu u Čuburskoj 13, gde je investitor prošle godine srušio staru zgradu i time ugrozio živote stanara u susednoj kući u Dubljanskoj 68, licence su oduzete na period od šest meseci. U toku je prikupljanje podataka o gradilištu u Ulici 27. marta, gde je nedavno zid pao na radnike.

LICENCE

DA bi se dobila licenca za rad Inženjerske komore, potrebno je imati diplomu odgovarajućeg fakulteta (Arhitektonski, Građevinski, Mašinski...), položen stručni ispit, trogodišnje iskustvo, dva projekta i dve reference. Dozvola se može oduzeti onome ko prekrši Pravilnik o načinu dobijanja i oduzimanja licence ili Etički kodeks.
Izvor: http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=110645&datum=2007-09-24
 
Vrh