Šta je novo?

Pitanja i odgovori u vezi sa gradom

^^ pa i jeste u/c, problem je što je gradilište francuske ima izuzetno nezgodnu poziciju :( mada mogli bi da pošaljemo ekspediciju u džungle dorćola hehe.

pogledaću da sredim to... očigledno je opšte probijanje rokova pa ne možemo sve to da pratimo, ispadam posle ko iz Orvela koji stalno menjaju datume i cifre :(

У Француској се не дешава ама баш ништа, чини ми се да је и овом случају покренут спор. :(

Влада":zalbnn9g je napisao(la):
У Француској се не дешава ама баш ништа, чини ми се да је и овом случају покренут спор. :(
Hm, čudno, s obzirom da je jedan od investitora renomirani Immonet..

Steva":2cmw2ppm je napisao(la):
Влада":2cmw2ppm je napisao(la):
Hm, čudno, s obzirom da je jedan od investitora renomirani Immonet..
Immoeast :)

@Vlada
A kakav spor? Sa starim vlasnicima ili ...?

Imam jedno novo pitanje: Da li zaista nema blokova 27, 36, 46, 47 i 48 na Novom Beogradu i ako je to tacno - zasto?

Verovatno nekakvo sujeverje... moguce je da su u KPJ skontali da bi 46, 47 i 48 podsecali radni nardod socijalisticke otadzbine na crni period staljinisticke dominacije ovim prostorima, pre nego sto se SFRJ otisnula na nezavisni put nesvrstanosti i miroljubive koegzistencije sa zamljama treceg sveta, koju je ispratio i ekonomski progres ciji je najbolji pokazatelj graditeljski bum na levoj obali Save gde je nikla nova, prosvecena i moderna prestonica Novi Beograd :p

Lupam, naravno (no shit, sherlock)..... dosadno mi, mnogo, pa se za*ebavam...... ali verujem da ima neka ziva enciklopedija na ovim forumima koja ce ti to fino objasniti......

Pod uslovom da je blok 13 duplo veci od bloka 12. ali sto bi bio? podlegaj mapu npr. na b92

Lucifer":l6bzbt4f je napisao(la):
.... ali sto bi bio? podlegaj mapu npr. na b92
Zato što je bl.13 Javna površina , bl.12 nije :

bl13px9.jpg

da li neko zna da mi objasni zasto je nemoguce uknjiziti zgradu iznad Cvetkove pijace bez nekog urbanistickog plana? A kako ona nije uknjizena, znaci nije i tehnicki primljena, kako je onda dobila prikljucke na grejanje i struju itd???

neko":21cg4lsg je napisao(la):
da li neko zna da mi objasni zasto je nemoguce uknjiziti zgradu .....
Pošalji mi mejl sa detaljima da vidim tačno o čemu se radi.
I pola N.Bgd do pre neku god. nije moglo da se uknjiži....
.... iako su objekti imali struju i cen. grejanje.
Možda je problem sa katastrom i parcelom na kojoj je zgrada.

Nisam znao da je na Avali ranije bila tvrdjava. Jel zna neko nesto vise o tome?

Da bila je. Nalazila se na samom vrhu, zvalao se Žrnov, a Turci su je zvali Avala (na arapskom - pregrada/prepreka). Kad je odlučeno da se gradi spomenik Neznanom junaku, minirana je (1934), pored toga što je imala veliku kulturno-istorijsku vrednost (eto jednog primera da nisu samo komunisti "namerno" uništavali kulturno nasleđe i Beograd). Ne postoji ni jedan ostatak tvrđave jer je ceo vrh očišćen i pokriven spomenikom.

Opširnije na: http://sr.wikipedia.org/wiki/Жрнов

Ambassador":bakja3ck je napisao(la):
Da bila je. Nalazila se na samom vrhu, zvalao se Žrnov, a Turci su je zvali Avala (na arapskom - pregrada/prepreka). Kad je odlučeno da se gradi spomenik Neznanom junaku, minirana je (1934), pored toga što je imala veliku kulturno-istorijsku vrednost (eto jednog primera da nisu samo komunisti "namerno" uništavali kulturno nasleđe i Beograd). Ne postoji ni jedan ostatak tvrđave jer je ceo vrh očišćen i pokriven spomenikom.

Opširnije na: http://sr.wikipedia.org/wiki/Жрнов
Za ovako tragicno skrnavljenje istorije jos dugo nisam cuo... Ako je stvarno tako bilo kao sto pises, onda je to jedna velika katastrofa.

E ovo za tvrdjavu na Avali je stvarno jedna od najzanimmljivijih stvari koju sam cuo prethodnih dana...Iako je spomenik neznanom junaku zaista lep, ipak je steta tek tako minirati objekat od istorijskog znacaja, na ovoj slici deluje bas interesantno.... Hvala vam ljudi sto informisete siru zajednicu o takvim stvarima ;)

Interesantno je sta se sve Beogradu kroz istoriju desilo i desavalo.

Meni je isto bilo totalno nepoznato da se na Avali nalazila tvrdjava. Na slici se vidi da je bila zapustena, ali uz obnovu bi bila neprocenjivo istorijsko / turisticko blago Beograda i Srbije. Siguran sam da je spomenik neznanom junaku mogao negde drugde da se smesti... no dobro.. Sta je bilo, bilo je.

Kako mogu doci do podataka o konstrukciji Terazijskog tunela, ko ga je projektovao. ko gradio?

Nenad":g2fry3xc je napisao(la):
Jel se nesto desava na obnovi / prosirenju Vojvodjanske ulice?
Kao neko ko se danas tuda vozio busom,moram na zalost da te obavestim da se trenutno ne deshava nishta..bar ja sa moje strane kroz prozor nishta nisam video.:)

Sarajevska":32a7cv4r je napisao(la):
Imam jedno novo pitanje: Da li zaista nema blokova 27, 36, 46, 47 i 48 na Novom Beogradu i ako je to tacno - zasto?
Verovatno zato shto postoje blokovi npr. 7a,7b..itd.,...i mozda kad se sve to sabere ukupna cifra iznosi 72...valjda...meni deluje logichno...dobro,skoro pa logichno. :p

^^Znaci cela rekonstrukcija se odvija sa druge strane ulice?? :D

Hvala na informaciji ;)

pa čudan je sistem davanja imena blokovima. Verovatno u svom tom haosu postoji red ali niko još nije provalio koji. Npr. blok jedan ti je kod opštine. Ako ih do sada nema, biće ih. Ionako ćemo vremenom da Surčinu uzmemo pola opštine - tj. sve južno od Bežanijske kose pa do granica Beograda, tako da će biti i tih a i drugih. A očekujem od Zemuna i da nam vrati par blokova koje su uzurpirali, možemo kompenzacijom da im ustupimo zemljište pored autoputa ;)

Razgovor dečka i devojke 2030 godine: ćao, ćao, šta radiš, ništa hajde dođi na kafu, kako da te nađem, ma lako sedneš na 95f ;), prođeš blokove 117 i 215b i siđeš na sledećoj stanici, blok 666 :D ,on a highway to hell :cool:

bigvlada":2c1mueg3 je napisao(la):
A očekujem od Zemuna i da nam vrati par blokova koje su uzurpirali, ?!?
možemo kompenzacijom da im ustupimo zemljište pored autoputa ;)
Mi uzurpirali?!? .. pa Vi ste te vaše solitere napravili bespravno u Našem ataru !

Do juče niste bili ni uknjiženi, jer se sve vodilo kao bare i njive od Zemuna.

Nego spremite Vi neku kintu da plaćate kiriju za korišćenje Naše zemlje.

Vrh