Šta je novo?

Petrovaradinska Tvrđava + Kontraminski Sistem

flaf

Beginner
Učlanjen(a)
08.05.2024.
Pohvaljen
118
Ne bih znao koja tema je prikladna za ovo,hoću da podelim slike sa nadzemlja ali i podzemlja tvrđave i da pišem na tu temu. Pošto pored same arhitekture,ima dosta toga što me i dalje zbunjuje..

Za sad evo slike iz podzemlja od ove godine.
IMG_4440.jpeg
IMG_4064.jpeg
IMG_3877.jpeg
IMG_3842.jpeg
IMG_3835.jpeg
IMG_3831.jpeg
IMG_3826.jpeg
IMG_3832.jpeg
IMG_3812.jpeg
IMG_3873.jpeg
IMG_4451.jpeg

Što se podzemlja tiče, maltene sam skoro celo obisao, sem par mesta na gornjoj tvrdjavi (moram da uzmem kljuc,nikako da odem),par zablokiranih tunela (uruseni,pregradjeni zbog ateljea i slicno,par sto nemaju ulaz ("zdravkova rupa 2" koja postoji zasigurno,samo mi se ne probijaju vrata i zidovi da udjem u nju zaista)),i jedan deo IV polozaja (zapadni krak) sto je pod vodom jer su to vojnici koristili 90ih pa su sebi zazidali deo za cistu vodu,al se to vremenom izlilo svuda redom... E sad,poenta ove teme jeste da podelim neke stvari vezane za podzemlje ali i za nazemlje (koje isto toliko ima slicnih stvari) posto ima dosta toga sto nema nikakvog smisla, cudni brojevi,dupliranje teksta po tablama,lukovi koji nisu dekorativni nikako ali su cudno iseceni i oblikovani,i mnogo toga. Jako puno toga je radjeno van vojnog projekta (u smislu namerno je tu,al nema svrhu za vojnike i ratovanje,nego za tadasnju vlast...) Takodje,naspram drugih kontraminskih sistema u Češkoj (oko 3 ima)i Luksemburg sistema sto je srusen davno,mi imamo dosta cudnih stvari dole,pocevsi sa Bunarom na IV polozaju,pa dalje.

Evo jedan primer tih nepravilnih lukova sto kako se ide jednim kaponirom ima 4 hodnika,i svaki naredni ima drugacije usecen luk. (Slike su od Peterwardein Kinna,mog prijatelja) Imam primer dva ta hodnika za sada.

Icicu ovih dana dole pa cu uslikam lepo svaki i uporedicu sve sto nije bas normalno,i nabrojati detaljno gde i koliko toga ima....
IMG_7357.jpeg
IMG_7358.jpeg

E takodje,primetili smo da se po vertikali na dva mesta u podzemlju javljaju cudne stvari. Cim se setim kako to ide s obe strane,dopunicu ovaj tekst.

Za sad s leve strane u vertikali na I polozaju se desavaju 4 oznake na nasumicnoj galeriji (crtez ispod je to kako izgleda) a na IV polozaju tacno u toj vertikali se nalazi Kaiser bunar.

S desne strane,u vertikali se nalaze jedine spiralne stepenice u celom
podzemlju sto spajaju I i II polozaj,i uradjene su od posebnog kamena. Ispod je cuveni """"Malteski"""" krst na III polozaju, a skroz ispod na IV polozaju je cudan luk na sred hodnika oko metar u duzinu (kao spusten plafon izgleda) i ovo je u skoro pa perfektnoj vertikali....

(zadnja slika ponovo od Kinne preuzeta)
Untitled311_20241101215915.png
IMG_3842.jpeg
IMG_3835.jpeg
IMG_4450.jpeg
IMG_7361.jpeg

Evo sve sto imam od rendera podzemlja + jedna moja neiskoriscena tekstura II polozaja table - (Radio sam u blenderu ove godine pocetkom,nastavicu uskoro cim me uhvati inspiracija i odem dole da poslikam jos referenci za teksture jer se vidi da ovo sve nije u potpunosti gotovo) + reference + moje skice/mapa celog IV polozaja da se zna sta je ovde sve modelovano ako se snadjete u ovom haosu...

Takodje,nisam clan UGRIPa,znam da su i oni pricali o 3D mapi al ne znam dokle su stigli ni dal to i dalje rade. Ja ovo radio iz dosade jer sam iso svaki dan 3 meseca reko sta drugo mogu... nego da izmodelujem to,al imam ja jos 19km da odradim..... (zaboravio sam duzinu svih hodnika,jedan moj drugar je izmerio svaki hodnik,svaka coveku cast sto je 2 meseca silazio dole i laserom svaki zivi hodnik i nisu....) tako da imam uvid u realne dimenzije dok ovo radim ako nista.

PS. Ako iko hoce da koristi ovaj mali deo mape da se snalazi dole,bolje preskocite,nije da nije tacno,al pogubicete se.
IMG_7420.jpeg
IMG_7419.jpeg
IMG_7418.png
IMG_7417.png
IMG_7425.png
IMG_7426.png
IMG_7423.png
IMG_7424.png
IMG_7422.png
IMG_3812.jpeg

A sad cu da pisem o jos nekim bar meni,intrigantnim stvarima,pre nego se bacim na gradjevinski deo ovih dana (sto se tice rekonstrukcije podzemlja i sl) i o kapijama u gradicu i okolo sto su srusene itd itd

Postoji jedna veoma neobicajna stvar dole,a to jesu crne oznake po zidovima. Ovako,te oznake su u smislu tacaka u podzemlju za orijentaciju,al nije to poenta,nego to kako su ispisivani. Ovo ne da nije slucajno,jer Ceska ponavljam,ima 3 ovakva sistema i ti hodnici nemaju nikakve cudne pojave,al zato nasa Tvrdjava ima,pa su nacin ispisavanja tih brojeva jos jedna takva stvar.

Da ne duzim, da vam bude lakse,ja delim podzemlje na simetriju,koju deli hodnik III/400 na dva simetricna kraka,sa dve granice. Van tih granica su oznake normalne svuda,samo unutar simetrale nije normalno sta se desava. Prvo za crne brojeve:
Od Zapadne granice krecu brojevi napisani slobodnom rukom uzasno ruzni,veliki po sred zida. Posle par koraka dalje,krecu zadebljani brojevi,pogotovo broj 4 je cudan. odatle krece normalan sablon OSIM BROJEVA 4 i ponegde jako retko 3,gde su OGROMNI naspram ostalih. Dalje na simetrali III/400 je sve normalno,kako treba da bude svuda,van granica je isto tako normalno. Onda ka Istocnoj granici krecu dupliranje brojeva i greske,primera radi, napisano je negde 3305 ili nesto cetvorocifreno sto je besmisleno,brojevi ne idu preko 515. Ili mrljanje teksta,napisu neku tablu da pise Minne Ili Miene umesto Mine namerno pa tako i te crne oznake isto omanu nesto. I onda brojevi IV/506 do IV/498 su napisani NAOPAKO kao 505/IV i time se zavrsava Istocna granica i posle toga ide sve normalno znaci napisano je lupam I/29 .

Ovo ne da nije neka radnicka greska,jer da jeste,ne bi zivi izasli odatle da su pogresili bas SVUDA. A u Ceskoj ovoga nema a isti covek projektovao i te tunele.

Slike idu od Zapadne granice ka Istocnoj po redu kako ide ludilo brojeva. Fali mi samo slika 3305 to cu dopunim kad je nadjem. (Pola slika su moje,neke su od Peterwardein Kinna)
IMG_7371.png
IMG_7372.png
IMG_7373.jpeg
IMG_7370.jpeg
IMG_7364.jpeg
IMG_7365.jpeg
IMG_7366.jpeg
IMG_7369.jpeg

Brojevi su ispisivanje sablonom i to za svaki broj sablon i onda slagani izuzev 4 koji nije sablon

Da se nadovezem sa Ž infrastrukture ovamo, bila je prica o zatvaranju podzemlja i rekonstrukciji nekih stvari,sanaciji zavisi, cimali smo muzej Kina i ja da preuzmu nesto da zatvore,unisteno je sve dole skoro,i tek godine nam rekli da su prihvatili to i da ce da krenu,al nista i dalje,ne javlja se niko. Isto i za tvrdjavu,jer se raspadaju bastioni ravelini i ostalo polako,i to je sve trebalo da se sredi ali nista. Podzemlje najvise pati definitivno jer svake nedelje zadnjih 60 godina novi vandalizam osvane dole...

A da za početak stave metalne kapije na ulaze i video nadzor i odlazak samo sa vodicima
Jos samo fali da se neko dole izgubi ili nastrada
Inace bih pod hitno sklonio kola sa tvrđave i uveo neki golf autic da vozi
I prioritete za sanaciju tvrđava je bas zapuštena

A da za početak stave metalne kapije na ulaze i video nadzor i odlazak samo sa vodicima
Jos samo fali da se neko dole izgubi ili nastrada
Inace bih pod hitno sklonio kola sa tvrđave i uveo neki golf autic da vozi
I prioritete za sanaciju tvrđava je bas zapuštena
To smo trazili u principu,kapije svuda,jer evo ti primer,neki klinci mladji od mene oko 8 godina sto ih znam,isli dole sami,jedva su izasli a 50 puta sam im reko da ne idu bez mene... Al ajde to se zavrsilo dobro,al kolko puta neko upadne u rupe,ima jedan krater dole mozes da polomis glavu ako upadnes u njega. Video nadzor bi isto bio pozeljan. Sto se kola tice,slazem se na nekim mestima da treba skloniti mogucnost da se ide tuda. A da je zapusteno,jeste apsolutno,ima dosta siblja na nekim mestima i smeca i to niko ne sklanja vec godinama. Evo nesto sto su valjda Ugripi cistili pa je ostalo u siblju,i to je kolko znam,jos uvek tamo. A okolo toga jesu posisali korov i slicno. Al ovo je ostavljeno naravno....
IMG_7614.pngIMG_7615.png

Evo jos prica,ovog puta cu da se fokusiram na simetrali u kojoj sam pricala,i da malo opisem tunele. Ima 4 polozaja,to vam je vecini vec poznato,ali cu da ih opisem u smislu "konstrukcije".
-Prvi polozaj je hodnik koji ide kontinualno zig-zag iznad ostala 3 polozaja i koriste se oznake narandzastom bojom po tablama u brojevima od 1-99
-Drugi polozaj je zelene boje oznacen,sa raznim imenima tipa Princ Eugen Mine, slican je trecem osim toga sto jedino 2. polozaj ima Winkle gall hodnike (sto su u prevodu kraci hodnici sto spajaju duze i podsecaju na romb kad se gleda odozdo) i 2 polozaj je onaj sto ga istrazivaci zovu lavirintom itd. Mada naravno,nije nikakav lavirint,ima svoja pravila.
-Treci polozaj je oznacen tamno plavom bojom,nema imena. Jedini polozaj bez ijednog imena, slican drugom sem sto nema Winkle Gall i krajevi se vode od po 2 End Galla,dok se kod 2. sve ide u krug,nema End gall. Na njemu se nalazi malteski krst cuveni.
-Cetvrti polozaj je crvene boje (ako se postuje tekst i strelice na tabli) a ne crne boje,kako neki ljudi kazu. Najdublji, sastoji se iz dva dela. Istocni i Zapadni deo,Istocni je poznat kao Kaiser mine, dok Zapadni nema ime (bar nismo oktrili niti igde pise) na njemu je Kaiser bunar.
Znaci kako se drugi treci preklapaju, Cetvrti je samo na krajevima i nije istog oblika (zbog terena,jedna strana je strma kod Kamenickog puta pa je trapezastog oblika od gore i spaja se sa prvim polozajem (ali je taj deo zarusen nazalost,dok je druga strana jedan kontinualno dugacki pravac koji se spaja sa druga 2 polozaja.
Nema drugih dubljih "nivoa" i ostalih filozofija. Ceske tvrdjave imaju po 2-3 jer je tamo ravnica al su zato mnogo veci povrinski ali takodje i prostije konstrukcije. Nas je izuzetno kompleksan,manji je,ali je dublji. Sve zbog terena jer je na stenu Tvrdjava dok Terezin/Josefov su na totalnoj ravnici u "sred nicega".

Meni jedna zanimljiva cinjenica je da,postoji SAMO JEDNA poznata tabla sa oznakom broja 300. Jedna jedina. Sve su brojevi 200-400 bez ijednog broja izmedju,a na mapama postoje. I treba ds postoje na terenu oznake 300,ali drugar sto je popisivao sve table jos kada,nije nasao nijednu tablu. Tu 300 neku je neki drugi covek pronasao ko zna gde,nisam jos bio tamo,i to je sve sto znamo o tome. Ponovo,krece ono mrljanje sa brojevima... Evo dole slika te table sto sam uslikao telefonom... izvinjavam se
IMG_7927.png

Poslednja izmena:
Била је нека група Угрип, шта се дешава са њима?

Била је нека група Угрип, шта се дешава са њима?
ja sam ih sretao dole ove godine bar 3 puta,idu i dalje al slabo su u medijama ja mislim. I dalje imaju stab gde je i bio,i dolaze cesto u njega. E sad,dal su se povukli ovako,ne znam.

Vrh