Šta je novo?

Pešačke zone

Uobicajena pojava, svuda gde i kada nema radnika. Ceo Kosancicev venac tako opet sluzi za parkiranje.

Kad smo kod toga vec, da li se pominje zatvaranje parkinga u Djure Jaksica? Besmisleno je imati parking u sred pesacke zone.
 
Ne bih da ispadnem spammer, ali reko aj da probam da pitam i na ovoj temi pošto na prethodnoj temi niko nije umeo da mi odgovori - jel ima neko ikakvu, makar i grubu predstavu, koliko može da košta postavljanje jednog drveta na trotoaru? Ili drvoreda od 10 stabala, kako god vam je lakše... Hvala.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445578#p445578:3iw65vi6 je napisao(la):
varos kapija » 11 Apr 2017 09:57 am[/url]":3iw65vi6]Uobicajena pojava, svuda gde i kada nema radnika. Ceo Kosancicev venac tako opet sluzi za parkiranje.

Kad smo kod toga vec, da li se pominje zatvaranje parkinga u Djure Jaksica? Besmisleno je imati parking u sred pesacke zone.

Parking u Djure Jaksica je bio formiran za potreba SANU jos pre 30-ak godina, a odavno retko ko od akademika tamo parkira. Jedino ako nisu presli na dzipove, SUV-ove i ostala oklopna vozila... Parking sluzi najvise za lokalne vlasnike kafica i kafana koji jure ulicom i trube svakom ko tuda prolazi kao da je u pitanju autoput... Zbog tog parkinga se kola parkiraju i u samoj ulici sve do K. Mihajlove i cesto ne moze da se prodje od njih u kombinaciji sa bastenskim stolovima i stolicama koji prelaze odobreni gabarit. A najgore sto ostavljaju tragove ulja, a kakao se ta ulica nikada ne pere, granitne ploce cesto izgledaju kao da su bile u automehanicarskom servisu... Iskreno se nadam da ce biti zatvoren, ali sumnjam.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445588#p445588:14hjog7r je napisao(la):
Bender Rodriguez » 36 minutes ago[/url]":14hjog7r]Ne bih da ispadnem spammer, ali reko aj da probam da pitam i na ovoj temi pošto na prethodnoj temi niko nije umeo da mi odgovori - jel ima neko ikakvu, makar i grubu predstavu, koliko može da košta postavljanje jednog drveta na trotoaru? Ili drvoreda od 10 stabala, kako god vam je lakše... Hvala.

Svojevremeno sam zvao Zelenilo i tražio da ili ja zasadim drvo ili da oni to urade ispred mog ulaza.

Odgovor je bio da je ne smem da zasadim drvo na javnoj površini i da to oni moraju da urade. Došli su i uradili su :)

Zelenilo je vrlo ažurno u odgovaranju na mejlove, pa možeš njima da uputiš pitanje.
 
Fala Dule. :kk: Mene trenutno najviše zanima procena koliko to može da košta po drvetu, pošto imam ideju da pitam nadležne da se u mojoj ulici posadi par komada. Ali bih želeo da pre nego što izađem sa takvim zahtevom, da znam koliko je taj moj zahtev realan jelte. Pa me zato zanima, da znam da li da uopšte pokušavam. Jer kapiram da to nije bog zna kakav posao za radnike i službe, ali ipak sve to košta.
Poslaću email Zelenilu pa ću da vidim s njima. Ako eventualno još neko ima neku grubu procenu, neka napiše. Hvala.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445578#p445578:2zjly4ug je napisao(la):
varos kapija » 11 Apr 2017 09:57 am[/url]":2zjly4ug]Uobicajena pojava, svuda gde i kada nema radnika. Ceo Kosancicev venac tako opet sluzi za parkiranje.

Kad smo kod toga vec, da li se pominje zatvaranje parkinga u Djure Jaksica? Besmisleno je imati parking u sred pesacke zone.

Pre nekoliko godina je bio arhitektonski konkurs za taj prostor i planirano je bilo da se tu proširi SANU sa koncertnom dvoranom, nekim galerijskim prostorom i sl. Ne uspevam sada da nađem rendere :/

Naravno, kao i sa 99% osalih konkursa, ni od tog nije bilo ništa.

Isto tako, dok je bila aktuelna priča o trasi metroa preko Brankovog mosta, tu je navodno bila planirana stanica Akademija.
 
Ako ih budu pravili i postavljali kao ove, onda bolje da ih ni ne postavljaju. Barem će biti manje nagomilanog otpada i rupetina kad se izvale iz ležišta.

C6KWRieXEAADE_J.jpg


Postaje stvarno jadno i tragikomično da u 21. veku jedan grad ne može da smisli i implementira nešto što se neće raspasti nakon 2 godine eksploatacije... :bash:
 
Ugao Dositejeve i Braće Jugovića i ugao Simine i Dositejeve

Nisam ja slikao. Sliku sam iskopao iz starog Blicovog članka koji govori o tome. A sam Blic je preuzeo sliku od stanara koji je to slikao i okačio na Twitteru.
http://www.blic.rs/vesti/beograd/betons ... du/kq7skg8

Inače nije to ništa čudno, ja kao stanar ''ekstra hiper giga zone'' odnosno Starog Grada takođe redovno nalećem na to. Već sam usput, gledajući u prolazu sve ove godine, naučio i kako koji stubić puca. :D Oni crnim metalni sa kuglama na vrhu se lome tako što im pukne šipka koja spaja površinski i podzemni deo. A ovi betonski najčešće stradaju tako što ih neko izvali iz ležišta, odnosno isčupa ih sa sve podzemnim delom.

Takođe sam primetio da je sve više znakova koji su napravljeni, što bi rekli ljudi ''ko od paukovih muda'', jer su toliko slabi i loše postavljeni da ih čak i pijani klinci lako izlome i/ili izbiju iz ležišta.
 
Hvala za info...

Ovih stubica ima izvaljenih koliko hoces...najvise u delu izmedju Francuske i Kalemegdana...po Vracaru manje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=445385#p445385:e87p7xzx je napisao(la):
Homer Jay » 09 Apr 2017 09:58 pm[/url]":e87p7xzx]Za Studentski trg postoji izdata građevinska dozvola, ali projekat trenutno stoji zbog kašnjenja sa izmeštanjem okretnice u Dunavsku ulicu. U konkursnom materijalu za spomenik Zoranu Đinđiću, možeš videti preseke kako bi ta garaža trebalo da izgleda.

Garažu na Studentskom trgu gradiće Parking servis, dok je za ostalih nekoliko garaža planirano javno-privatno partnerstvo. Pored Pariske, pominju se i garaže kod Brankovog mosta (kod obeliska), u Kosovskoj (ispod dela ulice iza parlamenta), u Skerlićevoj (pored Narodne biblioteke), na Trgu republike (ispod parkića kod Staklenca) i ispod pijace Đeram na Bulevaru.

Nekoliko puta su najavljivali da će do kraja godine biti raspisani tenderi, za koje je već EBRD izabran kao konsultant.
Hvala za link. Izvestiću ukoliko se dogodi nešto pozitivno......
 
Čisto kao kuriozitet, svojim očima sam prisustvovao situaciji kada je pre par godina trolejbus koji je skretao iz Vase Čarapića u Dobračinu izvalio jedan od tek postavljenih stubića na JI strani kod pešačkog prelaza. To je jedan primer šire slike o manjku urbane kulture na ovim prostorima kroz vekove.........
 
Mogu biti i osnova za kandelabre ali u ovom slucaju nisu

Bender Rodriguez

Ako su stabla nekad bila tu i ako povrsinu odrzava zelenilo moze da se prijavi pa ce da posade a ko nije takv slucaj zavisi cije ze mljiste u cijoj nadleznosti itd
 
Toni
+1 i nadam se da se ne ljutiš sto sam upotrebi tvoju sličicu za postavljanje pitanja

Jer ima neko logičko ili regulativno objašnjenje za ovoliku udaljenost drvoreda od ivičnjaka ?

Kao sto niko iz kola nece da otvori vrata na stubić tako nece ni na drvo
a ovako samo utiče na smanjenje širine (protoka) za pešake
jer na taj metar izmedu drveca i ivicnjaka, niko nece ga koristiti za šetanje , a još kad postave bašte
pešaci moraju da se provlače kad je prostor tako rasporedjen
 
Meni kao biciklisti (koji ponekad krši propise) to odgovara.

Sličan razmak postoji i na Terazijama / Kralja Milana.

Pešačku logiku i praktičnost - ne vidim.
 
Ja mislim da će bašte restorana prebaciti na taj deo šetališta do ulice, kao što je i ranije bila bašta restorana „Proleće”. Drvored će se tako naći između stolova. Samo u tom slučaju vidim opravdanje za ovolike ivičnjake oko drveća, jer će to biti dobra zaštita od bahatih kafedžija koji bi stolicama kad tad oštetili drvo.
 
Već par godina se bašte kafića i ostale granice u Knezu rešavaju oni žutim uglovima na pločama i koliko sam primetio to se poštuje.

Mislim da nema šanse da Proleće izbaci stolove sve to drvoreda. Jedan red stolova i to je to.
 
Ne do drvoreda vec samo kod drvoreda ili uz kafanu kao sad mislim da ima neki propis oko bastica drvoreda i udaljenosti od ivice kolovoza
 
Kako će najverovatnije da bude : jedan red stolova uz samu zgradu, jedan red unutar drvoreda, odnosno u prostoru između dva stabla.

U suštini, meni je to odvratno i idiotski, jer ne samo što izgleda kao vašar nego i automatski pravi zastoje, a i potencijalno rizične situacije kad kelner izleće iz restorana noseći poslužavnik. Ali dobro, i to je bolje nego onako kako je do sada bilo.
 
Kod Proleca je vec bojom obelezeno dokle mogu ici stolovi i cini mi se da se postuje.
 
Vrh