Jasno, ali hoću da kažem da nije kolabirala Ruzveltova niti ništa oko nje zato što se na jednom kraju nadovezuje na most a na drugom udara u T raskrsnicu.
A na forumu, na susednim temama baš ovde na podforumu o saobraćaju, imali smo ljude koji su toliko paranoični od automobila da su pisali kako ne treba graditi ne samo šire ulice (gde može da prolazi JGP, to je prioritet) nego ne treba ni tunele ni mostove. Ajd tuneli i šire ulice ali kad sam pročitao da Beogradu ne treba više mostova jer nisu na obe strane pripremljene piste dugačke 20 km od Bežanije do Medakovića reko jbt šta se ovo dešava sa ljudima. Od kad su i mostovi nepoželjni, i to u jednom gradu koji ima dve gigantske reke a svega 5-6 kolskih prelaza preko njih...
E na to sam prvenstveno mislio.
Inače ja se slažem sa Blade-ovim idejama i ja bih prvi počeo da radim na svemu tome da je do mene. Ali ovo je zemlja gde se stalno čeka sa radom na A dok se ne završi B, a B stoji jer nema para za C, a C čeka dozvolu uz D, a D je na čekanju zbog neke politike, a E nije do kraja projektovan... e muka mi je više od toga. Ako ćemo i u narednim decenijama da sledimo taj rezon, na desnoj obali Save se nikad neće izgraditi ništa veće od dvosmerne 1+1 ulice.
Dakle moje nadovezivanje na Blade-ov post je trebalo da bude nadovezivanje u smislu - pa sve je to kul, i ja bih isto voleo, ali mi nemamo ništa od infrastrukture, a kad se povede priča da se izgradi, svi hoće sve odjednom ili ništa. Ne Blade, nego neki drugi. Potrebno je da se narodu, a i vlastima, izbije iz glava taj rezon "neću ništa da krećem da gradim ako nemam para, projekata, parcela i resursa za sve odjednom".
I na temi o metrou sam više puta drvio da su svi u svetu koji nisu mogli odjednom, pravili svoje metroe korak po korak, fazu po fazu, godinu po godinu. Samo ovde je bio debilan rezon "e, nećemo ni da započinjemo jer nemamo svih 100% sredstava, samo 80". I onda prošli svi ti vozovi a Beograd narastao a ostao bez metroa, bez tunela, bez mostova, bez prstenova. A bez svega toga nema izmeštanja saobraćaja iz centra.
Znas šta, Beograd odavno nije projektovan za broj stanovnika koji ima. Taj problem nije od juče, nego se kalemio decenijama.
Ja sam o tome na skoro svim forumima na kojima sam član, pisao, koji i malo imaju veze sa saobraćajnom infrastrukturom. I uvek nadje neki koji će da kaze: ,,A jel znas kakva je guzva u ovom evropskom ili onom gradu...?" A u tom evropskom gradu imas metro, generalno bolje povezan gradski prevoz, vise mostova, drugih vidova prevoza, više drugih elemenata saobraćajne infrastrukture...Sa kojima ćeš u dosta slučajeva stići pre nego autom, imaš prave alternative.
Beograd je počeo masovno da se naseljava, pa otprilike posle Prvog Svetskog rata, kada je i saobraćajna infrastruktura počela da se izgrađuje. Nije u potpunosti pratila tempo rasta stanovništva Beograda, naravno. Onda u Drugom svetskom ratu, veliko razaranje i onako, čak i za to vreme loše saobraćajne infrastrukture. Posle je mnogo trebalo za obnovu svega i izgradju novog, što do tada nije postojalo, a potreba se pojavila. Za sve vreme svoje vladavine, komunistička vlast u smislu saobraćajne infrastrukture Beograda, nije uradila mnogo. U vreme za koje je kod nas bio proglaseno kao najveće blagostanje, evropske prestonice su vec imale metro, bolji gradski prevoz generalno, više mostova, završene obilaznice, razne UMP-ove i SMT-ove - ni tada nije trebalo nesto da se kod nas izmisli, samo da se preuzmu ideje drugih koji su vec slično napravili.
Došle su 90-te, sankcije, novi ratovi, galopirajuća inflacija, medjunarodna izolacija i ne da nista nije građeno, nego je i ono sto ima propadalo.
Kada su došle Dosmanlije, ne baš odmah, ali posle par godina, počelo je nešto da se izgrađuje, mnoge stvari pogrešnim prioritetima, ali se pokrenulo. Posle godina stagnacije, trebalo je bilo kako pokrenuti, ne branim. Onda je došla sadašnja vlast i gradi se brže, nego pre. I izgrađeno je svasta nešto, nešto pogrešnim prioritetom, nešto loše, kao i kod prethodne vlasti. Na nekim projektima su se mnogo zaigrali, pa se tragično završilo. A na nekim je samo pukom srećom bio izbegnuto da se tragično završi.
Sve što želiš, mora da se počne, pa koliko traje. Iz više faza, više godina. Ali ako se ne počne, neće se ni završiti.
Ako si pravio kuću ili ako su ti roditelji pravili kuću...Niste sigurno imali da završite komplet kuću, pa da se uselite, nego ste uradili najosnovnije, da možete da se uselite i za to se jedva skrpili, pa onda kada ste se malo oporavili kroz nekoliko godina, nastavak, pa opet nastavak. Nema sada - odjednom i odmah.