Šta je novo?

Parkovi

:laugh: :lool:

Ha ha It's Funny Because It's True!
 
U Nikole Doksata se ponovo seče i nastavljaju se radovi. Uprkos prijavama. Uprkos zabrani šumarske inspekcije.
Evo šta javljaju ljudi sa terena:
"Ovog trena dok pisem bager je poceo sa ravnanjem zemljista i pravljenjem prilaza gradilistu, u ulici Nikole Doskata. Ocito u ovoj drzavi svako moze raditi ono sto hoce i sto mu se moze. Na moju zalost ja jedino mogu sve Vas da obavestim sta se desava, sto i cinim.
Zalostan pozdrav svima"
"Evo i danas su poceli da seku shumu, nema nikoga u kraju jer su svi na poslu a ja sam nazalost bolestan da bi ih jurio... evo i slika!!!!"

http://zvezdarskasuma.blogspot.com/2009/11/nastavlja-se-seca-u-nikole-doksata.html

mirijevo9.jpg
 
Treba da vidis ostale, ima jedan koji po geografskom terenu odgovara Terazijskoj terasi i koji je PRELEP, sad me mrzelo da postavljam sutra cu, vidi se da bas dosta ulazu u trgove i parkove...
 
Eh,da smo mi bogati naftom pa da imamo novca i pameti da ovako uredimo parkove :shok:
 
Na žalost, kič je - samo su upotrebili skuplje materijale, kvalitetnije izveli radove, kao i kvalitetne fotografije. A klupe jesu zanimljive, no kako je žaba rekla, kandalaberi - misiiiim daj - užasno ne idu jedni sa drugima i sa fontanom. Imam osećaj kao da je zahtev onoga ko je naručio taj zatvorski park (primetićete ogroman zid oko parka) bio hoću nešto moderno, ali i malko tradicionalno - pa su svi koji su učestvovali u sređivanju parka izvlačili šibice koji će element biti moderan, a koji tradicionalan.
Doduše, park je beskrajno čist i sređen, za to im svaka čast.
 
srbi opet trabunjaju...kao kich i da imamo naftu pravili bi...znas sta?g***o a ako ne to, postalo bi g***o nakon tri dana em od usranih pasa em od ludih tinejdzera koji bi ga usrali svojim ponasanjem...I nije kich! dobar je park, kad bi nas Karadjordjev park bio IOLE SREDJEN KAO OVAJ, pa mi bi bili na konju! Bolje kich, nego ostatak benzina na plocicama kod hrama i kese vise na drvecu, blato bez cveca, razdrndane klupe, mali plato lose uradjen, neka fol fontana u kich bojama itd itd...sve je sprckano!!! Pravi plato park ispred takvog hrama nije ni blizu onome sto treba da bude..ono sto dolici takvoj velicini hrama!
Neee batice, srbi vole uvek kontru pa to ti je! cutite tu aj pametniji ste!
 
Ivana draga ja nisam komentarisao odrzavanje parka vec njegov dizajn koji me nije ispresionirao svojom (ne)kompletnoscu! Da, mislim da sam kompetentan da o ovome govorim, ipak sam zavrsio fakultet koji traje 5 godina i tice se dizajna. Nije tesko biti fin!
 
Pa sta ako si studirao dizajn i 10god? ne mora da znaci da je KICH. A i moze da znaci.
Ima i stvar ukusa.
Preterujete bre..
ps.nisam ti draga :)
 
da treba da biram, radije bih seo u ovaj azerbejdžanski. mada su oba malo dosadnjikavi
 
Zasto je azerbejdzanski kic a ovi (drveni?) paneli od kojih se sastoji ograda nisu? Na prvu loptu impresija je da su se dizajneri parka trudili suvise da budu "moderni", narocito sa onom krivudavom konstrukcijom nasred fontane/bazena (sta li je). A ovo sa plocicama i stolicama mi izgleda, nekako, zastarelo. Nekakav 70s feeling. Mislim park je OK, ali nije nista narocito, niti je nesto superioran u odnosu na onaj iz Bakua (koji takodje nije nesto narocito).
 
Vidis lampioni u Bakuu su imiticaija neceg proslog, starog...
Imitacije po mom skromnom misljenu su same po sebi kich...
Ovaj drugi je bar u duhu vremena.
 
Reci da je nesto bolje samo zato sto je u duhu vremena je besmisleno.
Nekada je imitacija starog miljama ispred novog (ne kazem da je tako u ovom slucaju - sto se ova 2 parka tice indiferentan sam).
Npr., neoklasicizam je (po meni, a siguran sam da mnogi dele moje misljenje) miljama ispred brutalizma i korbuzijevstine.
 
:p :p :p


licno, ja bi voleo da sledeci trend u arhitekturi bude neki neo-art deco
 
art nouvaeu for the win..

elem:
meni se kandelabri u Bakuu sviđaju, ali moram da glasam za park u Barseloni, jer ima palme! :)
 
Veoma me je obradovala postojanje slicnog foruma. Ako nista drugo bar nam je lakse da imamo kome da kazemo sta nas tisti i sta bismo voleli da uradimo da bi grad izgledao lepsi i plemenitiji, po ljudskoj meri. Svakako da je problem Zvezdarske sume ogroman i sa nesagledivim posledicama - potencijalno kliziste, promena mikroklime, zagadjenje, ali cini mi se da cemo tesko stati na put kriminalu i korupciji osim ako... zaista ne pocnemo da delujemo kao Zelenu gerilu.
Ipak, ja bih se vratila na pocetku teme i diskusije da li je moguce u Beogradu promeniti bar malo biotop. Zexland ( :kk: ) je spomenuo da palme, banane i jos sto-sta raste i na Zvezdari.
Mislim da Vocar nije u pravu sa svojim tvrdnjama da u nasoj klimi ne bi mogle da opstanu suptropske vrste jer udjbenici na nasim fakultetima, nazalost, su zastareli pa evo, preostaje nama pukim ali upornim amaterima da menjamo i dokazaujemo.
Sto se tice drvoreda, podrzavam ideju da mora malo da se obogati. Ginko biloba je raskosna vrsta ali, nazalost, raste veoma sporo. Drvo koje raste brzo sa izuzetnim dekorativnim kvalitetima je Paulownia tomentosa. Sa izuzetno lepim cvetovima blagog mirisa, a posle sa ogromnim dekorativnim listovima. Kod mene u vrtu je za 2 godine porasla preko 3 m. Jedno stablo Paulownie se nalazi u parkicu preko puta Starog dvora i par stabala u Botanickoj basti. Verovatno ga ima jos tu i tamo na javnim povrsinama, a svakako u privatnim bastama.
Sto se tice subtropskih vrsta dokaz je moj vrt na Zvezdari gde dvadesetak godina negujem upravo te vrste.
Trachicarpus fortunei raste bez ikakvih problema. Musa basyo (banana) uz zastitu nadzemnog dela opstaje. Diospyros kaki (kaki jabuka) pored svoje dekorativnosti je i veoma rodna ;) Lagerstroemia indica su predivni zbunovi, Rododendroni koji su samo osetljivi na tezinu snega koji moze da slomi grane. Pittosporum tobira opstaje vise od 10 godina. Zimzeleni zbun koji moze da se oblikuje kao drvo sa divnim cvetovima mirisa nalik na pomorandjinog. Poznata zukva (Spartium junceum) takodje raste bez ikakve zastite i obilato cveta od aprila do jula. I ne na poslednjem mestu bambus vise vrsta. Phyllostachis aurea (gold bamboo) visine preko 6 m raste pored moje ograde prema ulici vec 15 godina. Pseudosasa japonika, fargesia sa sarenim liscem, Phylostachis nigra bambus sa crnim stablima, Phyllostachis-i sa zutim stablima... Naravno, Passiflora caeurulea koja je obavila zadnju fasadu kuce... yuke...

Ako za 15 godina te vrste se nisu smrzle onda je zaista moguce sve to odnegovati i obogatiti zelenilo nasih parkova.

P.S. Cim budem "otkrila" kako da postavim slike uradicu i to.




:kk: :) :) :)
 
MaryJo, dobrodošla!

Drago mi je da te vidim ovde, i nadam se da ćemo videti neke od lepota tvoga Zvezdarskog vrta i ovde.

Što se postavljanja slika tiče, preporučujem da koristiš servis www.imgur.com, vrlo je brz i jednostavan.

Kako tvoj pittosporum? On mi je dugo bio san, ali plašim se izmrzavanja, a i ne znam gde bih ga nabavio. Najavljuju opasne minuse.. planiraš li neku pasivnu zaštitu?
 
Hvala sto si me uputio na mogucnost stavljanja slika. Moji pitosporumi - 4 zbuna u vrtu. Ne, ne planiram nikakvu zastiti. Ako su prosle godine izdrzali 3 nedelje ledenih dana kada temperatura se nije popela vise od -15, nece im nista faliti ni ove. A zato mi se nisi javio da ti isporucim :p Imam par malih biljcica.
Sutra cu da slikam P. pod snegom :)
 
Vrh