Šta je novo?

Parkovi

Otvoreno rekonstruisano dečje igralište i teretana na Voždovcu
Beoinfo | 22. 06. 2015. - 15:42h | Foto: Beoinfo | Komentara: 0

Rekonstruisano dečje igralište i teretana na otvorenom u Rimskoj ulici na Voždovcu danas su otvoreni za sve posetioce. Sadržaj je namenjen svima, od dece za koje je postavljen bogat mobilijar za igranje, do omladinaca koji imaju teretanu, dok su za najstarije postavljeni betonski stolovi sa šahovskim tablama i klupe za sedenje.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/569670 ... a-Vozdovcu
 
Venizelosova. Zasadjene breze. Postavljena rasveta. Mrdnuli su malo.
Dnevna i nocna slika:
8f364445f43429c8c7f98ef1ef567353.jpg

753b6b102dded8d4ad475d7261689f12.jpg
 
Зашто бреза не разумем сађење алергених врста, очигледно незнање оних који би требало о томе да знају нешто

Breze se u Požarevcu ne sade bar 10 godina

U Evropi se već više godina vodi računa o tome koje se drveće sadi na javnim površinama, imajući u vidu da li izazivaju alergiju, sve ćešću bolest modernog doba. Stručnjaci iz republičke Agencije za zaštitu životne sredine kažu da je do sada jedino Vršac od njih tražio savet o sadnji drveća.



Breza, često najomiljenije drvo u parkovima i na javnim porvšinama, najopasniji je alergen koji raste na našim prostorima, kažu u republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine, gde se već 20 godina mere koncentracije polena drveća, trava i korova u vazduhu.

Što se drveća tiče, moram da kažem da je breza jedan od najvećih alergena, i ako nekome ispred zgrade ili ispred prozora posadite to drvo, direktno ćete uticati na kvalitet njegovog života”, ističe Mirjana Mitrović Josipović iz republičke Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema merenjima koja svakodnevno obavlja Zavod za javno zdravlje Požarevac, koncentracija polena breze u vazduhu je već nekoliko dana visoka i izaziva alergije i kod zdravih osoba.

“Lep je osećaj kada vas neko konsultuje i raspita se koje su to alergene vrste drveća, koje su po našim evidencijama prisutne, i ako zasnivaju nove ulice ili pošumljavaju parkove, da svojim sugradjanima ne naprave kontra situaciju, da im ugroze njihovo zdravstveno stanje”, rekla je Mitrović.

U Direkciji za izgradnju Grada Požarevca kažu da se u Požarevcu sadi drveće koje može da opstane u gradskim uslovima, sa malo zemlje i pod užarenim asfaltom u letnjim mesecima, i koje nije moćno u odnosu na nadzemne i podzemne instalacije. Mnogo je kriterijuma koji odredjuju koje će biljne vrste biti odabrane, ali one čiji polen izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi se svakako ne sadi. napominju u Direkciji za izgradnju.

U poslednjih 10 godina najčešće se sade sorbus, javor, brest i ukrasne jabuke. Breza i lipa, čiji je polen takodje jak alergen, sigurno nisu spisku za sadnju.

Alergene je skoro nemoguće izbeći u urbanim sredinama. Ali u republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine poručuju da bi bilo dobro da se svi koji se bave sadnjom drveća raspitaju i o tome koji su najčešći i najopasniji alergeni, jer podaci pokazuju da je svaki četvrti stanovnik naše planete alergičan na neku biljku, a od toga više od trećine upravo na breze.
http://boom93.com/info/lokalne-vesti/20 ... odina.html
 
Нама их прошле године засадише у паркићу између зграда, пет-шест комада на 300 квадрата.
 
Саде их зато што брзо расту. Ово је један леп пример како не постоји никаква координација институција, постоји агенција која мери количину поелна и уредно се могу наћи подаци, али они које би требало да занијау резултати раде по свом.

Алергије су један огроман проблем, умањује се радна способност грађана, огроман новац се троши на лекове нпр око 1000 дин је спреј који умањује тегобе а траје два месеца.

Кад се све стави на папир и подвуче то што брезе брзо расту ниј еникаква предност.
 
Slazem se. Ne razmisljamo dok nas licno ne strefi problem. Recimo licno obozavam lipu i njen miris, ali je jak alergen i mnogima smeta.
 
orion":jszlzvjn je napisao(la):
Саде их зато што брзо расту.

Исти је случај и са канадском тополом, чини ми се да расте чак и брже од брезе. Још кад на пролеће почну да лете ткз. "маце" које су пуне алергена, ето алергијског кијања, сузења очију, црвенила по кожи и пуних ординација код алерголога.
 
NAKON PISANJA "BLICA" Odgovor opštine: Sredićemo park u Sremskoj za deset dana


Reporteri “Blica” ponovo su obišli park u Sremskoj ulici I uverili se da park ispred nekadašnje “Agrobanke” još uvek nije sređen. Ponovo smo se obratili nadležnoj službi opštine Stari grad i ovoga puta, izgleda, uspeli - iz opštine su najavili uređenje parka ovog vikenda.
628898_park-sremska-ulica-01rasfoto-milan-ilic_f.jpg

Zapušteni park u samom centru grada


Podsećamo, ekipa našeg lista je 17. juna, nakon nekoliko žalbi čitalaca, obišla park koji se nalazi na samo nekoliko koraka od Knez Mihailove ulice I tom prilikom zatekla ruglo: trava u parku bila je nepokošena već mesecima, a smeće svuda razbacano.



Iz Komunalne inspekcije Stari grad tada nam je obećano uređenje parka u roku od nekoliko dana, ali to se nije desilo. Naši novinari bili su uporni, pa su nam iz informativne službe danas odgovorili da je akcija sređivanja parka planirana za ovaj vikend.


- Gradska opština Stari grad finansiraće redove na čišćenju I uređenju zelenih površina, kao I obnovu mobilijara na platou ispred zgrade bivše “Agrobanke” u Sremskoj ulici. Iz Odseka za komunalne poslove I komunalnu inspekciju naše opštine, najavljeno je da će se radovi obaviti tokom narednog vikenda, 11. I 12. jula – piše u najnovijem odgovoru informativne službe opštine.


Park koji se nalazi u samom centru grada, nekada je bio prava zelena oaza. Nakon zatvaranja “Agrobanke”, ova oaza postala je sramota I ruglo našeg grada, ali zahvaljujući žalbama čitalaca i inicijativi novinara “Blica”, za vikend bi parkić u Sremskoj ulici trebalo ponovo da zablista.

ИЗВОР БЛИЦ
 
Азијски лептир тамани београдски шимшир

Фитосанитарни инспектори обучени да препознају штеточину приликом увоза, али немају физичких ни техничких могућности да детаљно контролишу сваку садницу, упозорава проф. Милка Главендекић, са Шумарског факултета

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... ir.sr.html
 
Obnovljen dečji park na Novom Beogradu »
12. Jul. 2015 | (15:28 -> 16:40), Izvor : Studio B, Komentari: 0 komentari :: video prilog

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević i odbornica u Skupštini grada Milica Bahunek prisustvovali su otvaranju obnovljenog dečjeg igrališta na Novom Beogradu u Ulici dr Ivana Ribara.

http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=122849
 
Напад цврчака из Северне Америке!
К. М. | 18. јул 2015. 19:01 | Коментара: 1

Најезда инсеката у Бањичкој шуми, Топчидеру... Стручњаци кажу да ремете развој биљака

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... ne-Amerike


Ово је проблем доста година уназад, није ваљда да су тек сада приметили..
 
Vrh