Šta je novo?

Parkovi

Tako je, kod mene isto katastrofa kako je beton prljav, prašnjav i generalno ni na šta ne liči.
Svaki drugi dan iznosim kese, metlam i skupljam đubre, praznim kante u delu gde izlazim sa detetom i gde se ekipa skuplja, sad razmišljam i da razvlačim crevo dotle da malo i operem.
Baš im pričam da ranije dok smo bili klinci, cisterna je redovno ulazila u blok i prala kompletnu unutrašnjost, sad se to desilo jednom u poslednjih 10 godina i znam da sam kao ludak išao blokom i gledao šta mi je čudno, a ono nije bilo naslaga i prljavštine na sve strane.

Zdravo ljudi, imam ideju da napravim interaktivnu mapu lokacija sa stolovima za stoni tenis na otvorenom (znači samo javne površine su pitanju). Na interentu nema mnogo informacija. Pošto od ovog foruma očekujem da se skupljaju ljudi iz svih krajeva Beograda, mnogo bi mi značila pomoć lokalaca oko lociranja tih stolova. Za sada sam prikupio sledeće:

1753365604395.png

Navodno ih ima u parkovima na Kanarevom Brdu i Miljakovcu sigurno ali ja ih nisam pronašao, a za ostale još uvek istražujem. Na kraju, ta interaktivna mapa će biti dostupna svima u nadi da će ljudu više igrati stoni tenis tj. da će biti ovakvog mobilijara u parkovima i na zelenim površinama. Super je razonoda, a bogami i ne baš tako lagana rekreacija i ne iziskuje mnogo para. Hvala vam! Ukoliko je tema pogrešna slobodno preusmerite post tamo gde pripada.

Što bi rekao Miroslav Ilić, selo je moje lepše nego cela Amerika. ;)

Jedan park manje u Beogradu. Park do pre neki dan
karadjordjeva park before.PNG

Ovo je ostalo od parka, 3 platana, pitanje da li će stvarno ti platani i preživeti izgradnju podzemne garaže. Iznad garaže neće moći da se sadi drveće, biće samo travnjak i poneki žbun.
karadjordjeva ul park sada.PNG

Mozes da procitas na njihovom sajtu sve o projektu. Nije park manje, bice opet parka na istom mestu, sa vise drvec.
Dosta drveca je bilo staro i moralo da se isece.

Jedva čekam da čujem kako je bilo dosta starog drveća u Kneza Miloša koje je moralo da se ukloni prilikom redovnog održavanja na izgradnji dodatne trake iako je nedavno predsednik opštine Savski venac učestvovao u sadnji novih mladih stabala.

Ljudi su odavno prestali da se isčuđavaju i pitaju zašto se umesto Sadiše koristi testeriša prilikom svake rekonstrukcije i zašto je uvek objašnjenje da je, parafrazirano, Beograd leglo trulog drveća na svakom ćošku i da zato mora da se isto ukloni. To što s vremena na vreme podsećamo da imamo Sadišu, to je naša dobra volja da građanstvo zna na šta je otišao deo budžeta Grada, a čijem punjenju mi sami doprinosimo kroz prlaćanje raznoraznih poreza i usluga.

Prema planu će biti oko 3m - 4m zemlje iznad nivoa graže, a tu hoće da sade kestenove, platane i javore, između ostalog, kao i druge vrste, kojima je jedna od glavnih zajedničkih karakteristika centralni koren (koren koji ide u dubinu), daleko dublje od nivoa krova garaže. Prepuštam drugima da sami završe kakav će biti ishod takve sadnje.​

Mozes da procitas na njihovom sajtu sve o projektu. Nije park manje, bice opet parka na istom mestu, sa vise drvec.
Dosta drveca je bilo staro i moralo da se isece.
Video sam render, i kao i svaki render u poslednjih 20 godina je nerealan. Kako je @solecar lepo objasnio, nemoguće je da iznad garaže može da raste neko veće drvo, tako da će tu na kraju biti travnjak ili će zasaditi neko patuljasto drvo koje ne može da napravi neki veći hlad. I u svakom slučaju, sve će to morati da se zaliva prilikom letnjih meseci, a svi znamo kako Zelenilo održava sisteme za navodnjavanje u postojećim parkovima.

Jedva čekam da čujem kako je bilo dosta starog drveća u Kneza Miloša koje je moralo da se ukloni prilikom redovnog održavanja na izgradnji dodatne trake iako je nedavno predsednik opštine Savski venac učestvovao u sadnji novih mladih stabala.

Ljudi su odavno prestali da se isčuđavaju i pitaju zašto se umesto Sadiše koristi testeriša prilikom svake rekonstrukcije i zašto je uvek objašnjenje da je, parafrazirano, Beograd leglo trulog drveća na svakom ćošku i da zato mora da se isto ukloni. To što s vremena na vreme podsećamo da imamo Sadišu, to je naša dobra volja da građanstvo zna na šta je otišao deo budžeta Grada, a čijem punjenju mi sami doprinosimo kroz prlaćanje raznoraznih poreza i usluga.

Prema planu će biti oko 3m - 4m zemlje iznad nivoa graže, a tu hoće da sade kestenove, platane i javore, između ostalog, kao i druge vrste, kojima je jedna od glavnih zajedničkih karakteristika centralni koren (koren koji ide u dubinu), daleko dublje od nivoa krova garaže. Prepuštam drugima da sami završe kakav će biti ishod takve sadnje.​
Sadiša na može da se koristi za zrela drveća pričao sam o tome sadiša je za mlade sadnice makar onaj koji mi imamo. Presadjivanje zrelog drveća je jako kompleksan posao i ne garantuje uspeh. Uglavnom ako se ne odradi perfektno drvo neće preživeti na novom mestu. Presaditi toliki broj zreleg drveća bi koštao stotine hiljada evra, a briga nakon presadjivanja je takodje ekstenzivna i zahtevna.Ovo se uglavnom radi kod nekih retkih vrsta drveća ili kod drveća od nekog većeg značaja. Kesten (Aesculus hippocastanum) i nema tako dubok koren 60-80 cm u dubinu. Jako malo drveća ima toliko dubok centralni koren (taproot). Odredjene vrste hrasta,bagrema i vrlo mali broj vrsta borova pričam o vrstama koje opstaju ovde. 3-4 metara je dovoljno za veliki broj drveća koji može da ide dobrano u visinu(topole,vrbe,javori,breze). Meni deluje da će park biti okej odvratniji mi je onaj ,,park,, unutar kompleksa.
Jeste teško gledati kako se seče toliki broj zrelog drveća ali taj park je stvarno loše izgledao.

Sadiša na može da se koristi za zrela drveća pričao sam o tome sadiša je za mlade sadnice makar onaj koji mi imamo. Presadjivanje zrelog drveća je jako kompleksan posao i ne garantuje uspeh. Uglavnom ako se ne odradi perfektno drvo neće preživeti na novom mestu. Presaditi toliki broj zreleg drveća bi koštao stotine hiljada evra, a briga nakon presadjivanja je takodje ekstenzivna i zahtevna.Ovo se uglavnom radi kod nekih retkih vrsta drveća ili kod drveća od nekog većeg značaja
Aludirao sam na mlado posađeno drveće.

Kesten (Aesculus hippocastanum) i nema tako dubok koren 60-80 cm u dubinu. Jako malo drveća ima toliko dubok centralni koren (taproot). Odredjene vrste hrasta,bagrema i vrlo mali broj vrsta borova pričam o vrstama koje opstaju ovde. 3-4 metara je dovoljno za veliki broj drveća koji može da ide dobrano u visinu(topole,vrbe,javori,breze). Meni deluje da će park biti okej odvratniji mi je onaj ,,park,, unutar kompleksa.
Jeste teško gledati kako se seče toliki broj zrelog drveća ali taj park je stvarno loše izgledao.
Nije teško ne braniti svaku situaciju. Posebno ne na prezentovani način.

Poslednja izmena:
Vrh