Šta je novo?

Parkovi

Палме ушушкане, жбунови орезани
E7919ED6-8658-4770-BBC7-56E8CB6A75F2.jpeg
 
Није ниједног радника било,па нисам могао да их питам.Вероватно ограђују да не би свако могао да уђе у парк(животиње и друго).Надам се да ће око терена поставити високе ограде да никоме лопта не би случајно завршила 100 метара удаљена од терена.
 
@astrodule
Ako sam te dobro razumeo, to je ustvari neka vrsta zaštitne ograde, koja će biti postavljena samo na tom delu?

@Anonymo96
Bilo bi lepo da postave visoku ogradu, kao što je to slučaj sa 6 kaplara i u nekom od blokova između SIV - a i Yu biznis centra (ako sam dobro zapamtio).
 
@solecar и даље немам појма зашто се зове Запаљени паркић (неко га је уписао тако на Гуглу, а због чега, ж н се па :))

ал је фина оаза, особито увече
IMG_20221216_214646.jpg
IMG_20221216_215118.jpg
 
@astrodule
Ako sam te dobro razumeo, to je ustvari neka vrsta zaštitne ograde, koja će biti postavljena samo na tom delu?

@Anonymo96
Bilo bi lepo da postave visoku ogradu, kao što je to slučaj sa 6 kaplara i u nekom od blokova između SIV - a i Yu biznis centra (ako sam dobro zapamtio).
Ograda je niska i postavljena samo prema kolovozu.
viber_image_2022-12-20_12-52-31-637.jpg


Park je gotov. Videh da su zasadili neke grančice pre neki dan na nekim delovima (verovatno žbunje)
 
парк у Османа Ђикића - оаза слична оној на Копитаревој, а и попут тог зеленог сквера, на само 50 метара изнад заглушујуће какофоније Булевара деспота Стефана Pogledajte prilog 148990
Pogledajte prilog 148989


fun fact: ту је промућурни Драган Сакан, пазарио једну од својих бројних некретнина, диљем ех СФРЈ;)
Takozvani "Ilirski park"
 
Posle duže vremena sam se zatekao na Topčiderskoj zvezdi. Očekivao sam da radovi na parku budu završeni, ali isti gotovo da i nisu mrdnuli od prošlog puta kada sam bio. Imaju svega tri novine. Raskopano je ono malo staza što nije dirano, donet je šljunak i prlepeljen postojeći datum sa rokom za završetak, sa novim. Radovi produženi za 5 meseci.

20230121_171727.jpg
 

Градоначелник Шапић: У плану на десетине паркова са пет-зонама


Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је новоизграђени пет-парк у Блоку 24, где је ЈКП „Зеленило – Београд” завршило и радове на теретани на отвореном и приступним стазама, те најавио да ће Град на овакав начин уредити на десетине паркова како постојећих, у којима ће један део бити ограђен за кућне љубимце, тако и зелених површина, које ће се приводити тој намени.

– Овде је искоришћена зелена површина која није ни била парк пре тога. Урађене су пет-зона и теретана на отвореном, а идеја нам је да у већ постојећим парковима, наравно где за то постоји простор, уређујемо овакве делове са више или мање реквизита. Ту ћемо омогућити власницима кућних љубимаца, пре свега паса, посебан простор, а са друге стране биће безбедан и за псе и за посетиоце. Притом, хигијена ће бити на једном другачијем нивоу и то не само у делу одвојеном за кућне љубимце, већ у целокупном парку – рекао је градоначелник и додао да ће се на тај начин побољшати квалитет свакодневног живота грађана.

Он је напоменуо да је овакав начин уређења паркова примењиван и у општини Нови Београд док је био председник ове општине. Град је, како је рекао, урадио више оваквих паркова, од којих је први онај на Ташмајдану.

Простор сада уређене јавне зелене површине у Новом Београду износи око 2,7 хиљада квадратних метара. Вредност радова на изградњи парка за псе је око три милиона динара, а теретане на отвореном нешто више од 1,8 милиона динара.

У периоду од 2014. до данас, ЈКП „Зеленило – Београд” изградило је 13 паркова за псе и 72 теретане на отвореном. За сада су планирани радови на изградњи пет-зона за кућне љубимце у Улици Матице српске, Парку Ушће, парку на Бановом брду, парку у Улици Индире Ганди на Вождовцу, као и у Парку Беле воде.

Догађају је присуствовао директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић.

6091dc8c45f40bfa08cf0b0e597715a8_9427529729.jpg


 

U Mirijevu će biti jedna od najvećih pet-zona u Beogradu


Na inicijativu građana Gradske opštine Zvedara, naselje Mirijevo postaće bogatije za jednu od najvećih pet-zona u našoj prestonici, na adresi Matice srpske, a radovi će biti završeni 1. marta. Predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić izjavio je za Tanjug da je na osnovu peticije građana Mirijeva, Gradska opština Zvezdara u saradnji sa JKP “Zelenilo Beograd”, početkom decembra započela radove na izgradnji pet zone – ograđenog uređenog prostora za kućne ljumice. „Očekuje se da za nekih 15 dana, tačnije do 1. marta sve bude završeno, nakon čega će brojni vlasnici kućnih ljubimaca, koji su i pokrenuli peticiju imati prostor gde će svoje kućne ljubimce da izvedu na igru”, rekao je Jeremić. Naveo je da je ukupna vrednost investicije 5,5 miliona dinara, a da je radovima obuhvaćeno oko 900 kvadratnih metara, od čega će dve trećine biti pod travnatom podlogom, a ostatak obuhvata pristupne staze. Prema rečima Jeremića, biće postavljeno pet rekvizita za kućne ljumice za igru, kao i novih pet klupa, koje će moći da koriste vlasnici pasa i tri đubrijere. On je naveo da je prostor ograđen ogradom koja je ukupne dužine 120 metara. “Pored kućnih ljubimaca koji imaju tu sreću da vlasnici brini o njima, a kada je reč o životinjama koje su prepuštene sebi, odnosno prirodi i opstanku, drago mi je da smo obavili preliminarne razgovore sa predstavnicima organizacije Animal Rescue Srbija, koja se bavi humanim poslom, brigom o napuštenim životinjama i u naprednom periodu kroz nekoliko konkretnih rešenja i projekata i na taj način ćemo pokazati brigu”, rekao je Jeremić.

 

Почела пријава за акцију „Уредимо заједно”


ЈКП „Зеленило – Београд” и ове године, девети пут заредом, организује „Уредимо заједно”, акциjу урeђeњa и oзeлeњaвaњa мeђублoкoвских зeлeних пoвршинa, саопштавају из овог градског предузећа.

Стамбене заједнице могу пријавити предлоге за озелењавање и уређење зелене површине у оквиру свог стамбеног насеља „Зеленилу”, кoje ће oбeзбeдити сaв пoтрeбaн биљни и дeндрo мaтeриjaл, пaркoвски мoбилиjaр, лoпaтe, фaрбу, чeткe и oстaлa срeдствa пoтрeбнa дa сe пoсao oбaви квалитетно, на задовољство учесника у акцији.

Пријава за акцију врши се писаним путем, а образац за пријаву може се преузети на сајту предузећа (www.zelenilo.rs).

Попуњену пријаву потребно је послати на мејл адресу: info@zelenilo.rs или на адресу ЈКП „Зеленило – Београд”, Центар за информисање, Мали Калемегдан број 8, 11000 Београд, са назнаком – за акцију „Уредимо заједно”. Пријављивање почиње данас, 20. фебруара, и трајaће до 28. фебруара.

О томе колико је интересовање грађана да се активно укључе у уређење свог окружења говори податак да је у претходним годинама на овај начин уређено више од 1.800 локација на територији десет градских општина. Број локација које стамбене заједнице пријављују за ову акцију је из године у годину све већи.

Реализација акције обухвата неколико фаза: прво, стамбене заједнице пријављују врсту и садржину радова у погледу уређења и озелењавања, као и површину на којој ће ти радови бити изведени. У оквиру акције могуће је изводити земљане и биолошке радове, као што су садња украсних биљака, травњака, и постављање парковског мобилијара (клупа и ђубријера). Грађевински радови као што су изградња стаза, платоа, дечјих игралишта, уградња фитнес реквизита и слично, не могу бити предмет пријаве за акцију „Уредимо заједно”.

По истеку рока за пријављивање, стручњаци из „Зеленила” обићи ће све пријављене локације и проценити оправданост и техничку могућност реализације захтева, након чега ће уследити уређење предметне површине. Стамбена заједница и ЈКП „Зеленило – Београд” потписују протокол о сарадњи на реализацији акције „Уредимо заједно”.

Циљ акције је укључивање грађана у уређење њихове непосредне животне околине. Из „Зеленила” позивају стамбене заједнице да се пријаве за учешће и тиме своје окружење учине још квалитетнијим, здравијим и лепшим за живот.

 
Ova akcija od Zelenila je takav lažnjak, bar bila prošle godine. Mi smo se prijavili, bio neko iz Zelenila, rekli šta bi otprilike radili i posle toga nikom ništa. Pri tom radovi su minimalni pa nije da su nas zbog toga stavili u fioku. Ja im pisala, nit odgovora nit ičega.
 
Nisi bila dovoljno uporna. Ja sam čak išao i do njihovih kancelarija na Kalemegdanu i lično razgovarao sa njima, za problem koji smo imali u naselju. TAkođe sam i zeleno svetlo dobio od njih da mogu slobodno da sadim po naselju ako su sadnice dovoljne veličine da mi nije potrebna pomoć. Čak sam i dobio broj telefona kontakt osobe za moju opštinu, ukoliko mi bude potrebno. Nakon toga sam im se obraćao putem mail-a nekoliko puta, i svaki put su odradili posao.

Dakle, bio sam maksimalno fin sa njima, a opet im stavio do znanja da samnom nema zaje*******avanja.​
 
Vrh