Šta je novo?

Parkovi

Previše behatona za moj ukus. Pretpostavljam da su ovi kameni blokovi postolja za (drvene) klupice - deluje kao da će biti u nizu, što može da ispadne zanimljivo. Drago mi je da su sredili skver, ali moglo je to malko bolje.

Ovaj grad je bio prepoznatljiv i po zelenilu. Bilo ga je vise nego u nekim drugim gradovima. Nazalost situacija se drasticno menja, sa novogradnjama. Cela Cubura, Vracar su bili ispunjeni drvecem, i to svakojakim. Kada pogledate mapu tog dela grada (bing) videcete koliko tu ima malih oaza. Kada pogledate kvart nakon novogradnje, shvatate da vise nicega nema, osim ponekog cveta u zardinjeri.
Kod mene u ulici od 100-120 m, je sruseno 6 kuca. Ni jedno novo drvo nije zasadjeno, a pre toga je u tim dvoristima bilo mnogo drveca. Ima mesta i sada , da se ispred svake zgrade zasadi samo 1 drvo,i mozda 2 drveta sa unutrasnje strane. Ali nazalost nije zasadjeno nijedno, nego su na divlje uglavljeni parkinzi iako je parkiranje odredjeno u garazama. No, nema ko da brine o ovom gradu, svima je to jasno.

Kao sto neko pametan rece u bulevaru 2010. godine posle sece platana,uskoro cemo gledati zelenilo i drvece samo na razglednicama.

Uz dužno poštovanje mališanima i deci ovog grada... pitam se da li svaki svakcati gradski park mora da sadrži i deo ograđen drečavim bojama sa plastično metalnim i drečavo-upadljivim klackalicama, ljuljaškama i toboganima ???
Misliiiim....

Obožavam decu, i mislim da im treba i više lepih i uređenih mesta za igru napolju, ali parkovi kao što su Manjež, Studentski park, Dvorski (pionirski) park, po mom mišljenju NE TREBA da sadrže klackalice, ljuljaške i ostale drangulije i to još ograđene u sred parka...
Grad bolje da se pozabavi silnim parkovskim površinama i "dvorištima" između zgrada i unutar blokova, koja bi bila idealna za adaptiranje u dečje parkove igru i zabavu umesto što ograđuje i pravi igrališta u to malo lepih parkova koje imamo u centru grada

E Gollume, Gollume, pravi si Golum... :D
Teško je poverovati da igrališta za klince nekom mogu da budu toliki trn u oku...
gollum-smeagol-smeagol-gollum-14076882-960-403.jpg

Zapravo se ni meni ne svidjaju. Ne igralista kao igralista, nego jednostavno izbor drecavih boja. prema mom misljenju ne ide.

Gollum":2k29qnu6 je napisao(la):
Uz dužno poštovanje mališanima i deci ovog grada... pitam se da li svaki svakcati gradski park mora da sadrži i deo ograđen drečavim bojama sa plastično metalnim i drečavo-upadljivim klackalicama, ljuljaškama i toboganima ...

Apsolutno - da.

@ Gollum

to ima npr u Koce Kapetana tj. Baba Visnjinoj. U ulici Koce Kapetana ima mali park (nije uredjen, smrdi zbog pasa koje setaju, ali zato nema igraliste). U Baba Visljinoj izmedju zgrada su ugurali nekoliko klupica, sprave za vezbanje i neku zanimljivu "klupu". Ne znam kako je to ranije izgledalo ali predpostavljam da je bilo potpuno neuredno...Losa strana ovoga je sto se stanari zale konstantno na buku. Skupljaju se klinci, lome lampe, sprave za vezbanje, zvrljaju sprejevima, itd. Naravno sve to deluje lepo danju kada prolaze ljudi ali uvece se okupe klinci da piju i rade sta vec mladi rade :p

Ne znam,... Mislim da treba razdvojiti pojmove park-vrt i park-decije igraliste...
Ne svidja mi se ideja da se u centralnim starim parkovima prave igralista.. a jos manje da se ograde od ostatka parka drecavo zutim i crvenim bojama, i da estetski nemaju dodirnih tacaka sa ostatkom parka..
Zamislite da u starim gradskim parkovima u Becu, Parizu, Pragu.. pored starih fontana i vrtova nabiju drecavu ogradu a unutra klackalice i tobogane..

Ja sam ovo iskreno video samo kod nas... Da se bar estetski uklapa u parkovski ambijent.. ali jok...

Zaboravio si kao je biti dete, kao se to vidi dečijim očima :)

Da imas malo dete primetio bi kako je svaki park postao deponija pseceg izmeta.Makar izmedju te ogradice mozes pustiti dete da se igra,a i zelenilo cisti cesce taj deo parka.

Погрешно је постављена прича.

Уопште није проблем у парковима за децу, већ у дизајну мобилијара и ограда који је у рангу периферије петог по величини града Казахстана.

Meni je klackalica bila dobra i dok je bila u boji metala i dok je bila od drveta. Nisam pravio razliku, bitno mi je bilo da se klackam. Ne vidim opravdanje da u centralnim parkovima stoje deciji rekviziti duginih boja.

Pretekao me je STF, a mozda je on to i lepse srocio.

Na Kalemegdanu postoje 2 'igralista' za decu... onaj u blizini Paviljona Cvijete Zuzoric, i jos jedan na padini ka zoo vrtu (ne mislim na luna park naravno)...
Nisu ogradjeni, a klackalice, penjalice i ljuljaske su od drveta.. i uopste ne smetaju ambijentu...

U Studentski park sa starom ogradom i starim spomenicima nikada se nece uklopiti dodatno ogradjena povrsina sa upadljivim bojama, metalno-plasticnim klackalicama i plasticnim toboganima...

Vrlo dobro se secam kako je to biti dete, ali kao sto neko rece, detetu nije vazno da li se ljulja na drvenoj ljuljasci ili na narandzastoj koja izgleda kao kupljena kod kineza...
Parkovi, tj. decija igralista u svim naseljima po Beogradu su u uzasnom stanju... uz par izuzetaka gde su renovirani..
Uglavnom su obrasli u korov, blato, ljuljaske su iskidane, klupe neispravne, u pesak za igranje kerovi lutalice vrse nuzdu...
Kada bi se grad pobrinuo da se svi ti parkovi (pa i dvorista osnovnih skola i vrtica) lepo obnove i urede, ne bi bilo potrebe ogradjivati stare gradske parkove i praviti od njih igralista...

Čuvanje i održavanje parkova i igrališta je jedna stvar, a "mobilijar" sasvim druga tema, mislim da se slažemo oko toga.

Moj prvi komentar se odnosio na "drečave" boje...ja nemam problem sa time. Možda se ne uklapa u zatečeni ambijent, ali poenta je da se deci dopada, ne odraslima...

A kada se jednog dana u ovom gradu budu izvodila rešenja mladih dizajnera i studenata, imaćemo i jeftine ali i kvalitetne prostore za decu. Do tada budimo srećni što zelenilo pravi mobilijar od isečenih stabala....

meni smeta što nema više raketa....

uvek sam najviše voleo rakete, a bile su najmanje zastupljene.

Raketle. . . . e skoro sam se spolja verao na jednu, klinac (3,5 g) se pope na treci nivo pa nije smeo da sidje, uf...
dobro je proslo niko me nije gadjao bananama a sretno smo se i ,,prizemili,,
mislim da su ovi najnovi mobilijari daleko prilagodjeniji decurliji
samo jos kada bi u blizini bila i po koja cesma
koja postaje najiteresantniji deo parkovskog mobilijara
na sada vec cestih plus 40 kao beskrajan izvor zabave u vidu prskranja ,kvasenja , polivanja . . .
uz nezaobilaznu deciju graju i radost :)

MilisaV":3pp9p3nt je napisao(la):

Takodje.Kod mene na zvezdari nije bilo rakete pa sam odlazio na Tasmajdan da se igram u njoj,kao da sam izgubio drugara iz detinjstava kada su je uklonili pre neku godinu sa Tasmajdana.

Slikao sam prosle godine jednog dosadnog dana 10tak raketica na NBG,tamo ih jos ima medju blokovima.

Evo jednog djecije parka u becu moje slike od januara ove godine postavicu jos kad stignem djecije igraliste je takodje ogradjeno i zasadjena zivica to je mjestimicno uradjeno i u beogradu ali ne odrzavaju
dsc05844.jpg

dsc05845.jpg

dsc05850.jpg

dsc05851.jpg

MilisaV":24fi5uos je napisao(la):

Ima ih po blokovima...

Park Republike Srpske, sredjen.

Pitanje koliko će da bude u ovakvom stanju.
Zelenilo je posadilo cveće i drveće (već noćas je neko zdipio par cvetova iz žardinjera).
Gradska čistoća oprala i odnela smeće

a3.jpg

a2.jpg

a1.jpg

Za one koji ne znaju, park se nalazi tačno na pola puta izmedju starog železničkog mosta i Gazele, sa Nbgd strane

Vrh