Šta je novo?

Parkovi

Moram priznati da nisam pročitao sve prethodne stranice ove teme, ali moraću da ispravim to :)
Bagrem, doduše kao i svako drvo, je sasvim ok, ali ne mogu da se setim nijednog drvoreda sa istim. Postoje po neke grupice po blokovima, ali nigde nije značajnije zastupljen do sada koliko sam ja primetio.

Predlozio sam bagrem, ali ima ivise vrsta slicnih bagremu, kao npr sofora i druge. Bagrem je drvo koje je poreklom iz Afrike u Evropu je dosao iz Amerike, cini mi se, tek od 17 veka.

I kao da je poneo toplinu i svetlost zarke afrike, bagrem je drvo sa svetlo zelenim listovima i zuckasto braon kore stabla, gde god da je unosi vedrinu.

Breze zrace severnom hladnocom i cine siroki bulevarski prostor nekako hladnim, sadjene su u Gagarinovom bulevaru u bloku 70 i 70a, bagrem bi bio bolji, ali moze u nastavku, jer i na deonici bloka 45 su sadjene razlicite vrste.

Inace nisu sve topole alergene, kao sto sve moze biti alergeno za one koji su na nesto alergicni, na obali bloka 70, nie uspela skoro ni jedna od vise desetina sadjenih 2008., a vrbe koje uspevaju najbolje na obalama ima vrlo malo, postoji obicna vrba, bela vrba i zalosna vrba, a na nasim obalama i Adi nista od toga se ne sadi, a i inace mnogo vise truda se ulaze u seckanje i secenje, nego u obogacivanje novim vrstama rastinja.

DusanBG":1lhfeapu je napisao(la):
Bagrem, doduše kao i svako drvo, je sasvim ok, ali ne mogu da se setim nijednog drvoreda sa istim. Postoje po neke grupice po blokovima, ali nigde nije značajnije zastupljen do sada koliko sam ja primetio.

Ako se ne varam, u Vojvođanskoj je postojao drvored bagrema. Neka me neko ispravi ako grešim.

Tačno, bio je drvored, mislim da i sada ima stabala u delu koji nije proširen (sve do Sterije). Mada moram priznati da se to drveće (bar ranije) često oRrezivalo skoro potpuno, pa me i nije impresiralo nešto visinom i izgledom.

Ma koje god da sade ja sam za, samo da ga zalivaju uredno da ne propadaju sadnice i za 5-6 godina bismo imali veliki napredak.

Moja greška :D nisam preterano stručan ni u jednoj od ove dve oblasti.

parkovi nece doziveti svoje duboko zelenilo ako se u zemlji nastavi decenijsko-hronicna suša :(

Evo jednog primera, u jednoj od novobeogradskih ulica pre pet godina su orezane krosnje lipa po drugi put za dve godine, inace pre toga su sjajno izgledale, trebalo im je skoro 3o godina da izgledaju kao drvo, posle tog drugog orezivanja mnoge od tih lipa sa lepim krosnjama ni posle pet godina nisu povratile taj izgled, najblaze receno izgledaju jadno.

Cetri takve lipe su uklonjene letos, krosnje su im bile vrlo proredjene, a pre onih orezivanja su izgledale savrseno.

Niko nije ni pokusao da ih povrati zalivanjem tokom ovog vrelog i susnog leta.

Mnoga stabla na Novom Beogradu koja su sadili stanovnici oko zgrada su uspela, zato sto su ih ti ljudi i zalivali i pazili, a najvaznije sto su ih voleli.

Oni koji bi trebalo da znaju kako se to najstrucnije rade, ne uspevaju cesto da uzgaje drvece. A previse lako se uklanja to sto se tesko stvara, bespotrebno se cesto uklanjaju grane pune zelenih listova, a ostanu poneke od suvih. A i drvece se ponekad uklanja bez prave potrebe. Evo primera , na savskoj obali je uklonjeno pre par godina dvadesetak velikih belih topola samo zato sto su bile na stazi ili uz njenu ivicu, iako je to nastankom parka tako lepo reseno i bilo posebnost koju su mnogi voleli.

Razlog je bio navodno stvaranje prohodnosti vozilima za snabdevanje splavova, verovali ili ne ! Iako postoji vrlo siroka staza na samoj obali.

znamo vrlo dobro kakvi se ljudi i kako zapošljavaju u gradskim i državnim ustanovama i preduzećima. prema tome loše orezivanje je samo posledica loše kadrovske politike zelenila. pri tome zelenilo ima 5.000 zaposlenih i ne mogu da izdvoje jednu cisternu i ekipu od tri čoveka da zalivaju drveće tokom suše.

Losa kadrovska politika stoji za pratece sluzbe u Zelenilu kao i svuda . . .
Siguran sam da ipak postoji odredjen nivo strucnosti pri odredjivanju sta i koliko se orezuje, rekao bih da to i predobro rade :)
ono sto je lose a to je da nisu koristili postojece hidranre u parkovima (neki su travnjacima a neki na trotoarima)
i to nije vezano za strucnost nego za ,,politiku,, trositi ili ne trositi pijacu vodu za zalivanje

Ta kafedjiska politika i nakon izbora ,,gradskih i prigradskih,, ; cesmi nije dozvolila sprovodjenje akcije
tako da su nam parkovi i dalje bez njih .Postavili su par komada na NBGdu i tako zamazali nam oci u cilju ocuvanja kafedjija
Pogledajte samo jedan primer ,godinama guraju ruznu cisternu na Slaviji a u parku nema cesme. . .

Takva zastita kafedjija ne pruza se za lepe oci , :rant:
Kada je toliko matretiranje gradjana i ruzenje grada sa cisternama, sta ocekivati za travnjake i drvorede. . .
Nije strucnost u pitanju nego bezobrazluk :evil:

Par slicica simpaticnog parkica u Diplomatskoj koloniji od letos.
2saiky0.jpg

24odfee.jpg

2nm9p1.jpg

sve je lepo ako covek nije zedan
je*******@#$% sve ove BG fontane i njihove projektante , gde svaki covek ostane zedan ko u sahari
moze da se nabroje na prste jedne ruke pored kojih fontana moze da se pije voda
ovoliki grad i to na vise reka
sta smo to toliko skrivili , da nas BG uprava drzi zedne
je*******#$%% i takvu upravu

Park kod gspa ni jedan cvijet ni jedan zbun bar da su zivu ogradu posadili ili neku puzavicu uz ogradu gspa nema cesme a fontana to je tek misaona imenica
dsc03681.jpg

dsc03682.jpg

dsc03683.jpg

Fina rasvijeta
dsc03685.jpg

Zna li neko sta je u ovm objektu kako to da nije srusen kad su radjene zgrade
dsc03686.jpg

Fine klupice za pohvalu
dsc03694.jpg

dsc03695.jpg

I ove klupe su jako cvrste i dobre
dsc03696.jpg

dsc03697.jpg

Iina ogradica
dsc03699.jpg

Meni se dopada park, cveće i neki ukrasi fale jedino na jednom od dva ostrva u sredini dva kružna toka koja imaju :)

Deluje mi kao neki niskobudžetni Manjež :)

Mnogo mi se svidjaju zeleno-crveno-bele ploce u parkicu. Ali ova prilazna staza je bas ruzna a i iz aviona se vidi da je jako los kvalitet postavljanja.

jlaki":1hsnlo0c je napisao(la):
Meni se dopada park, cveće i neki ukrasi fale jedino na jednom od dva ostrva u sredini dva kružna toka koja imaju :)

Deluje mi kao neki niskobudžetni Manjež :)
U smislu da nema javne cesme kao u manjezu? :mrgreen:

Za razliku od manjeza ovo je suma koliko ima drveca,mada fale spomenici.

Na drugoj slici obratite paznju na idota u flo prsluku poco je da vici kako je zabranjeno slikanje prijetio kako ce zvati muriju itd paoslje pravnog savjetovanja idot se udaljio slobodno slikajte cak ih snimite nove slike uskoro

Park u Pančićevoj sa direktorovih slika je upropašten nakon odlične rekonstrukcije:

- Prvobitan set sprava za decu je počupan i umesto tobogana i penjalica postavljene su ljuljaške i klackalice, i sada deca ne žele da se tu igraju jer je dosadno.
- Dodata je crvena ograda, koja nema nikakvu svrhu (osim što je verovatno bila preskupa).

Mislim da moze da se trazi da vrate tobogan iako neki dip ing to nije predvido da ima u parku imace sve je manje tobogana po beogradu neznam da li ste to primjetili i sprave su mogli ofarbati nekim svjetlijim sarenim bojama zuta palva crvena itd

Prema shvatanju nase birokratije i njenih radnika, park je uredjena zelena povrsina za odmor i rekreaciju, takvo odredjenje postoji i na jednom sajtu komunalne ustanove koja odredjuje izgled nasih gradskih vrtova.

Vrt bez cvetnih leja, bez travnjaka, bez zbunastih vrsta, bez cesmi, vodoskoka, skulptura i poplocanja od prirodne gradje, kamena, opeke, drveta, keramike i sl. - nije vrt i nije park, ali jeste neka uredjena zelenkasta povrsina koja zadovoljava potrebe birokratije, ali ne i naroda koji zivi u gradu.

Vrtovi su pre svega umetnicki oblikovane celine sa prirodnim i graditeljskim sadrzajima, koji mogu biti i zgrade i kompleksi zgrada, paviljoni, senice, tremovi i sl.

Nas najpotpuniji vrt u tom smislu je Topciderski, ali nereseno pitanje saobracaja koji prolazi posred Topciderskog vrta i onog bucnog postrojenja vodovoda, narusava velicanstvenost tog vrta. I Kalimegdanski vrt ima vecinu pravih sadrzaja vrta, ali i jednom i drugom nedostaje vise cvetnih leja i zbunastih vrsta i poplocanje od prirodne gradje.

Ako zelite da vidite primer kako bi trebalo da izgleda pravi vrt sa svim najvaznijim sadrzajima to mozete da vidite na jednom mestu u Beogradu.

Mesto se nalazi malo iznad ulaza u Zooloski vrt, moze se videti kroz ogradu, na malom prostoru postoji sve, ruzicnjak, poplocane staze, prelepe stilizovane kamene klupe, skulpture, cesme i lepa zgrada sa brsljanom.

Verovali ili ne, u toj zgradi se odlucuje kako nam izgledaju parkovi i sve gradske prirodne celine !!!

Zanimljivo da su uspeli da ponovo postave sive klupe, iako je u slucaju Tasmajdana, bilo prebojavanja zelene preko sive.

Na Tasmajdanu ni posle vise od dve godine nije nadoknadjeno rastinje koje je uklonjeno na srednjoj, glavnoj leji setalista, a trebalo bi da se vrste zbunja, tuja i drugog rastinja vrate, bar sa strana glavnog setalista, ako je vec odluceno da sredina bude samo cvetni parter.
Takodje ni zbunje koga je na Tasu bilo u sasvim dovoljnoj meri, nigde vise nije vraceno , sem zasada belog sleza u jednom delu Bulevara.

Park kod Ekonomskog. Još uvek je ograđen žicom, rade još nešto ka Ličkoj ulici, ali najveći deo posla je gotov. Sasvim lepo izgleda. Utisak kvare montažna garaža ka Karađorđevoj i ograda Ekonomskog fakulteta.

eko1.jpg

eko2.jpg

eko3.jpg

eko4.jpg

eko5.jpg

Bice on najlepsi Bgpark kada se spoji sa Teraziskim parkom :)

direktor":a8w6iqmx je napisao(la):
Mislim da moze da se trazi da vrate tobogan iako neki dip ing to nije predvido da ima u parku imace sve je manje tobogana po beogradu neznam da li ste to primjetili i sprave su mogli ofarbati nekim svjetlijim sarenim bojama zuta palva crvena itd

Дип. инг је пројкетовао комбиновани елемент који су највљивали на сва звона, уместо њега су поставили тобоган, превисок и са сувише великим размацима између шипки па је као небезбедан уклоњен...

astrodule":1qsrhujq je napisao(la):
Drakche":1qsrhujq je napisao(la):
parkovi nece doziveti svoje duboko zelenilo ako se u zemlji nastavi decenijsko-hronicna suša :(

Pored dve reke (pune vode) suša nije izgovor.

Tako je!

Sramota je u kakvom su stanju bg drvoredi u gotovo citavom centru grada...svako trece stablo je suvo, neujednacene visine, gomile praznih sadnih mesta, mnoga su i zabetonirana, polomljena :roll:

Od centralnih gradskih avenija, Kneza Milosa prednjaci po kolicini devastacije. Potrebna je kompletna zamena svih stabala, ujednacenje drvoreda (adekvatan izbor sadnica), a progon bahatih vozaca koji parkiraju svuda je zasebna prica...

Nikad gore vreme za bg drvorede :o

Vrh