Šta je novo?

Parkovi

Blok 1. Novi nivo iluzije velikih radova. Koliko se sećam i Vučević je obilazio ove radove.

Mislim da je samo skinut površinski sloj asfalta i to samo oko mesta gde su tereni.

IMG_1715.JPG
IMG_1716.JPG


Da ne bude zabune - treba ovo raditi, ali zvati najviše državne zvaničnike je presmešno.
 
Замењена је и подлога на терену, али нису заменили ограде, нису заменили голове и кошеве и нису средили стазе око терена. После се чуде што испуше на сваким изборима на НБГ.
 
Traljavost radova je naša vrlina i loše odredjena granica radova sta se radi sta ne
Tipa ovdje treba ofarbati sve te ograde i tako neke detalje da imas osećaj sredjene celine
 
Оно мало што сам видео света, приметио сам да су стазе у тамошњим парковима или земљане (Париз) или покривене ризлом (Вијена). Зашто се код нас паркови бетонирају?
 
Jer beton ne zahteva održavanje. Ovo kažem bez cinizma, pogledaj rizlu u Pionirskom parku koji bi trebalo da je među najodržavanijim u Beogradu.

Jedna svetla tačka jeste zemljani put u Banjičkoj šumi. Ne znam da li je zelenilo pravilo, ali su lepo nabili i koristili su dobar materijal, tako da čak i posle kiše nisu upadale noge u blato.
 
@Antiprevejanovic
Zato što se naše staze pretvore u kaljuge nakon prve malo jače kiše.

Ja lično nemam ništa protiv betonske ili popločane staze, ali imam protiv toga što u 90% slučajeva, bili to parkovi ili neka druga površina, projektanti znaju mnogo bolje koji su tokovi kretanja ljudi od samih korisnika, pa na kraju one zvrje prazne a kaljuge se i dalje koriste.
 
Kod nas je problem što se samo nabaca šljunak / rizla , koji se utabaju toliko da ne bude brdo, i to se smatra najboljim mogućim rešenjem. A gotovo niko da se seti da naprave drvene izdignute ivičnjake koji bi držali taj šljunak da se ne razleti.​
 
Da ne izgleda loše, bilo bi dobro ako bi uklonili sve stepenice, tj. 2 komada, jer nije tu velika kosina pa može da se napravi blagi pad. Taj park jeste bio baš propao, posebno je igralište za decu bilo zastarelo i nebezbedno sa betonskom podlogom.
 
Da ne izgleda loše, bilo bi dobro ako bi uklonili sve stepenice
Biće kva veća kružna stepenika kod skroz desnog kruga.
posebno je igralište za decu bilo zastarelo i nebezbedno sa betonskom podlogom.
Kod mene u naselju dva igrališta asfaltirana a jedno sa gumom, i nikada nije bilo povređene dece zbog podloge, već zato što smo pravili ludorije ponekada, pa se zato povređivali tu i tamo.​
 
Biće kva veća kružna stepenika kod skroz desnog kruga.


Kod mene u naselju dva igrališta asfaltirana a jedno sa gumom, i nikada nije bilo povređene dece zbog podloge, već zato što smo pravili ludorije ponekada, pa se zato povređivali tu i tamo.​

Da vidim sad ove stepenice.

Jeste slažem se za podlogu, ali uvek tu postoji veći rizik od povreda na asfaltu/betonu nego ovim gumiranim, posebno jer ta igrališta koriste pre svega mala deca a ne školarci.
 
To što su danas deca sa 7 godina uveliko na mobilnim telefonima ne znači da ovo što sam napisao više ne pije vodu. Isto tako ne znači da ne treba mećati gumirane podloge. Nešto između bi bilo najbolje kompromisno rešenje.​
 
Та гумена подлога се на многим игралиштима за пар година распадне. Наравно да јесте безбеднија од бетонске, али требало би да користе неку квалитетнију гуму.
 
Иначе, везано за реновиране терене у блоку 1 на НБГ добио сам информацију да ће се стазе око терена реновирати у октобру, када се заврши "Фонтана спортско лето".
 
Природни материјали, земља и камен су пријатни за шетање, а посебно трчање. Трчање по бетону је смрт за зглобове. Тако покривена земља има већу способност упијања воде. Да не причам што је пасти на земљу болно, али неупоредиво са бетоном.

Да ли неко уопште учи на тим шумарским/архитектоснки/грађевинским факултетима нешто? Степенице у сред парка? Па на реднеру овог чику што гледа у телефон корак дели да падне.
 
Zemlja je dobra za trčanje, ali samo ako je dobro utabana. Mogućnost povrede kod novih trkača je veća na zemlji nego na drugim podlogama.

Beton jeste tvrd, ali uz dobre patike to nije problem.

U stvari, mnogo važnije od podloge je misliti o dobrim patikama.

Meni recimo onaj malč uopšte ne prija za trčanje. Mnogo mi je mekan i neravan.

Pričam sve ovo sa aspekta naprednijeg rekreativca (polumaratonca).
 
Да ли неко уопште учи на тим шумарским/архитектоснки/грађевинским факултетима нешто? Степенице у сред парка? Па на реднеру овог чику што гледа у телефон корак дели да падне.
Pre bi trebalo da se uvede obavezna civilna obuka da se ne bulji u telefon non stop kada si napolju, već da gledaš i kuda ideš, da se slušalice ne drže non stop u ušima dok si napolju i sl. stvari, a ne da se sve živo po gradu prilagođava njima...​
 
Prosao sam juce pored arene, sva stabla posadjena u parku ispred, kod ulaza su se osusila. Ovo im je druga godina i na pocetku godine sva su prezivela zimu. Sta je razlog ovome? Ne verujem da je do zalivanja posto je godina bila vrlo vlazna pri tom ovo su stabla koja su tu vec 2 godine.
Ispravka, sva stabla su ponovo ozelenela. Ovo nikad nisam video, u sred leta opadne svo lisce sa svakog drveta i onda pred kraj leta ponovo ozeleni. Da li neko zna koje je ovo drvo?
 
Nemam pojma koje drveće je u pitanju, morao bih da prođem tamo. Ali ništa to nije čudno da drveće odbaci lišće i da onda ponovo krajem leta / početkom jeseni na kratko izbaci novo lišće, ili da narednog proleća ponovo izbaci novo lišće. Lipe znaju da se ponašaju tako. Ove godine je kod mene na terasi kesten u saksiji i pitomi i divlji odbacio lišće u jednom trenutku i sada opet izbacuje novo. Primetio sam da šljive dženarike u mom naselju se ponaju neuobičajeno. Neke rastu super, a neke su u potpunosti ili delimično odbacile lišće. Isto tako, jedan manji bagrem u mom naselju je odbacio sve grane sem jedne, koja je bujna i zelena i raste kao luda.​
 
Vezano za drveće, svako leto me iznervira kada vidim stanje platana na NBG (pošto tu živim). Generalno ne liče ninašta lišće je žuto, pepeljasto i ne razumem se najbolje, ali verujem da su redom bolesni, pošto se svaki novi prirast suši dok raste. Tako da svake godine kada ponovo sade sadnice, koje propadnu i to uglavnom sve veće i sve skuplje pitam se čemu to bacanje para i resursa.
Mogli bi da sade prilagođenije sadnice i nema potrebe da odmah idu sa velikim sadnicama, vidi se da se teže prime u vreme postojećih vrelih leta. I to bilo koje od prvih 2-3 leta dok su u zemlji ako naleti suša osuše se. Tako da nije garancija ni ako preguraju prvu godinu. Mislim da sam negde gledao, ali ovako sađena stabla treba min 4-5 godina pratiti, zalivati (kada treba) kako bi imalo šanse da se primi .
 
Kod mene platani rastu kao ludi i zreli su za orezivanje. Poizbacivali gomilu mladih izdanaka. Ove godine su posadili par manjih sadnica. Nekoliko njih je maltene odmah po sadnji odbacilo lišće, ali je kasnije izbacilo novo i sada fino napreduju.

Prilagođavanje vrste stabala lokaciji je prvo, a drugo je da stanari u zgradama oko kojih je posađeno drveće, isto zaliva, a ne da se kuka unaokolo kako drveće propada. Jedan od problema je i što se dosta prihvata da se neadekvatno drveće sadi na određenim lokacijama zarad promocije pojedinih glavešina, a uglavnom kroz donacije firmi kojima je jedini cilj poreska olakšica.​
 
Vrh