Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

Kako bi bilo lepo da se izmedju Muzeja savremene umetnosti i reke izgradi opera, galerija ili muzej, moderna reprezentativna zgrada, lokacija je iz snova, kako sa reka tako i iz svih delova grada. Sidnejska opera na uscu. Izgledalo bi velicanstveno kao novi simbol grada. Put do muzeja vec postoji ovako bi se samo iskoristio deo travnjaka i eventualno nekoliko stabala. A i nova zgrada filharmonije bi trebalo da bude nedaleko odatle ako ispune to obecanje.
 
За то би прво морали да почисте све сплавове низводно од моста.
 
15896295_656047761248519_4492824820907681751_o.jpg
 
Уз помоћ машине за пресађивање продужен дрворед борова у парку „Ушће“

Заменик градоначелника Горан Весић, заједно са генералним директором ЈКП „Зеленило-Београд“ Слободаном Станојевићем присуствовао је пресађивању 20 стабала бора у парку Ушће.

Са почетком јесени и периода погодног за садњу дрвећа, нова машина за пресађивање стабала је ангажована на јавним зеленим површинама Београда. Од краја октобра до сада је, уз помоћ ове машине, пресађено 65 стабала која су се нашла на траси инфраструктурних радова и на тај начин су сачувана и наставила су свој развој на новим локацијама.

Данас разлог пресађивања нису били инфраструктурни радови, већ се у парку „Ушће“, у близини Музеја савремене уметности, формира продужетак дрворедног низа борова уз пешачку стазу. Дрворед је настављен истом врстом дрвећа црног бора која су пресађена из веома густе групације која се налази такође у парку „Ушће“.

– Oвдe сe сaдa фoрмирa нoв дрвoрeд. Tимe пoкaзуjeмo зaштo смo oву мaшину купили, дaклe, дa бисмo сaчувaли стaблa и дa сe oнa нe би сeклa. Грaд мoрa дa сe рaзвиja, aли смo истoврeмeнo нaшли нaчин дa сe дрвeћe сaчувa – рeкao je Вeсић.

Зaмeник грaдoнaчeлникa je упутиo пoзив инвeститoримa дa сe jaвe „Зeлeнилу” jeр им je дaтa мoгућнoст дa изнajмe „сaдишу” и прeсaдe стaблo с jeднe лoкaциje гдe трeбa дa рaзвиjajу свoj прojeкaт, нa другу.

sadisa-2.jpg


sadisa-3.jpg


sadisa-4.jpg


izvor: zelenilo.rs
 
Posadli su nove drvorede i uz asfaltne staze u Parku prijateljstva.

Nadam se da će ovi borići da se lepo prime na novom mestu.

Baš ću da pogledam da li su borići uzeti iz sredine šume ili samo sa oboda. Naime, logično bi bilo da su ih uzimali iz sredine jer su tu baš gusto nabijeni.
 
Jučerašnji prelepi dan je izmamio baš dosta šetača, trkača i mladih i starih.

staza za trcanje.jpg


ps: nisam slikao gužvu, ali baš je bilo dosta ljudi na pojedinim deonicama.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=906782#p906782:953taoy7 je napisao(la):
Dice » 09 Dec 2021 07:17 pm[/url]":953taoy7]Samo da poraste..!

Ako se 30% ovih sadnica razvije u drvece, to vi i dalje bio napredak s obzirom da se tako malo sadi.
 
Evo i od mene slike novih stabala. Slikano otprilike sa F3 (šahovska tabla, pa ko razume, razume ;) )na prethodnoj slici

IMG_0673.JPG

A izgleda da su se i krtice malo aktivirale. Zna li neko tačno koje su živuljke u pitanju? Krtice, voluharice...

IMG_0677.JPG
 

Посађено 35 стабала поводом 35 година Београдског маратона


Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић учествовали су данас у садњи 35 стабала четинара у парку „Ушће“, поводом 35 година постојања Београдског маратона. Догађају је присуствовала секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, као и директор ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић.

Никодијевић је захвалио директору Београдског маратона Дејану Николићу, на свему што је током година радио за ову спортску манифестацију.

– "Маратон" негује традицију да уз спортски део увек постоје и друптвено-одговорне активности. Ове године акценат је на заштити и очувању животне средине и повећању броја и квалитета зелених површина у Београду. Верујем да ће данас посађене саднице и будуће генерације подсећати на Београдски маратон, који је свакако један од најлепших догађаја у нашем граду. Маратон је најмасовније такмичење које се одржава у Београду и надам се да ће ово бити подстицај свима да воде рачуна о заштити животне средине. Свако би требало лично да допринесе бољем и здравијем Београду, а познато је да грађани само једним кликом на телефону, преко апликације "Засади своје дрво", могу да учествују у оваквим акцијама. Надам се да ћемо у будућности обележавати још много јубилеја Београдског маратона и садити још више стабала - рекао је Никодијевић.

Весић је истакао да 35 стабала која су данас посађена имају симболику - 35 година Београдског маратона, као једне од, како је рекао, најлепших спортских манифестација у Београду, са вишедеценијском традицијом.

– Такође, на овај начин показујемо колико водимо рачуна о заштити животне средине. Током прошле године, ако се узме у обзир само садња ЈКП "Зеленило Београд", у парковима и дрворедима посађено је 8.000 стабала. Укупно, Београд има 57.000 дрворедних стабала и више од милион стабала у парковским површинама. Од 2014. године посађено је преко 2,5 милиона стабала, када су у питању шуме, а то је само учинак Града Београда, не рачунајући оно што раде "Србија шуме". То показује колико нам је животна средина важна и колико нам је важно пошумљавање. У Београду је 15 одсто површине под шумом, плус додатних 15 одсто зелених површина, а када би се томе додало пољопривредно земљиште, које ми не рачунамо, док други градови у свету рачунају, проценат би сигурно био преко 60 одсто. То говори да је Београд град који води рачуна о заштити животне средине, да је "зелени" град, али то не значи да не би требало још више да радимо и садимо још више стабала. Због свега наведеног је данашња акција важна и показује какви су приоритети града по овим питањима - закључио је Весић.

Директор маратона Дејан Николић захвалио је Никодијевићу и Весићу, као и секретарки Вилотијевић, на могућности да Београдски маратон и на овај начин остави траг друштвено одговорним деловањем.

– Трудили смо се и раније а сигурно и убудуће, да наставимо да радимо на промовисању спорта и заштите животне средине. Град Београд је наш главни партнер и покровитељ и без Града не бисмо могли да организујемо овакав догађај. Ово је заиста леп начин да обележимо наш велики јубилеј – 35 година постојања Београдског маратона – рекао је Николић.

cf3aec14af5121cb009e9a0f44185064_9408063553.jpg


 
Taj park ne bi trebalo da postane suma ono sto je kod njega impresivno je vizura ka starom beogradu koja se proteze skroz do zemuna ako se tu posadi suma ima umnogome da ublazi interesantan uticaj okruzenja. Drvece treba saditi prema ulicama a unutar parka treba formirati otvorene livade i ocuvati vizure - po meni bar. Naravno neki pravci ce svakako ostati u hladovini sto je ok ali suma svuda je skroz nepotrebmna/.
 
Nekada je deo između Pupinovog i Teslinovog bulevara, kao i deo do Večne vatre, bio baš prava šuma, a onda su dosta tih stabala posekli, da bi sada ponovo počeli sa pošumljavanjem.
 
Kadasnja je ova slika? Nije valjda da su konacno popravili da svi stubovi rasvete rade?
 
Skoro svi stubovi rasvete rade oduvek. Ima na par mesta da ne rade, ali nije strasno (mozda svaka 20-a).

Inace, pre par dana sam prijavio bas dve svetiljke koje ne rade direktno JKP Javnom osvetljenju. Zvali su me sutradan sa terena da provere na koje tacno svetiljke mislim. Na zalost jos ih nisu popravili.

Prijavio sam bas te dve jer su one uz vezbaliste i bez njih je vezbaliste (Janko) u totalnom mraku.
 
Izvestaj sa terena.
Kod Janka, ne rade 3, tj 2 ne rade kompletno, jedna radi sa 10% (na izlazu iz sumice).
Od te 3, kad se krene ka Jugoslaviji stazom za trcanje redom
1 radi
1 radi, ali ne 100%, već bledunjavo
1 radi
2 ne rade
2 rade
1 ne radi
1 radi (na maloj uzbrdici od par metara)
1 ne radi
1 radi
1 ne radi kod česme/poprečne staze.

Znaci na tih 300 metara staze, vise od 50% ne radi kako treba.
Drugde jeste situacija bolja, ali od Janka do večne vatre, ima sigurno 3-4 mesta sa 1-2 koje ne rade, sto na stazi za trcanje, sto na biciklistickoj stazi.
I ubeđen sam da većina cele zime ne rade.

Situacija kod Muzeje jeste mnogo bolja, što se tiče osvetljenja. Tamo je staza u jednom delu kompletno propala.
 
Ta staza kod Muzeja je prva urađena i to najgore. Skoro sigurno je problem u neravnoj podlozi.

I ja sam juče malo zagledao, zaista dosta svetiljki ne radi, ali najviše ubedljivo na tom prvom potezu do Janka
 

Весић подржао акцију „Једна карта – једно дрво” у организацији турнира „Serbia open”


Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас садњи стабала на београдском ушћу у оквиру акције „Једна карта – једно дрво” у организацији тениског турнира „Serbia open”.

Садњи је присуствовао директор турнира Ђорђе Ђоковић и српски тенисер Миомир Кецмановић.

Весић је истакао да је турнир „Serbia open” један од најбитнијих спортских догађаја који се организује у Београду.

– Турнир постаје традиционалан и то је основна разлика када је реч о организацији различитих светских или европских првенстава које наша престоница добија последњих година. Турнир, као и свако друго првенство, захваљујући Новаку Ђоковићу промовише спорт, али и наш главни град – казао је Весић.

„Serbia open” новом акцијом даје допринес и другим вредностима у друштву, попут заштите животне средине, истакао је Весић и захвалио породици Ђоковић на том ангажману.

Позвао је грађане Београда да посете турнир „Serbia open” и тако дају подршку најбољем тенисеру садашњице Новаку Ђоковићу, те да куповином карата за турнир помогну у куповини садница.

Весић је истакао да је Новак Ђоковић добитник „Награде града Београда – Деспот Стефан Лазаревић” за трајан допринос и животно дело, која се традиционално додељује за Дане Београда од 16. до 19. априла.

– У питању је највећа награда коју Скупштина Града Београда може да додели неком Београђанину. Надам се да ће Новак бити у прилици да присуствује уручењу награде и осети захвалност свих Београђана за све што је урадио за спорт, Србију и њен главни град – закључио је Весић.

Ђорђе Ђоковић је захвалио заменику градоначелника на промоцији акције „Једна карта – једно дрво”.

Он је истакао да је у оквиру акције предвиђено више од 35.000 стабала да буде засађено на око 100 хектара широм Србије.

– Поносни смо на ову акцију и спремни да подржимо и друге акције сличног типа. Позивам грађане Београда да се прикључе, купе карту за „Serbia open”, гледају врхунски тенис и уједно помогну у пошумљавању Србије – навео је Ђоковић.

У седмици пред почетак турнира, саднице ће бити посађене у Крагујевцу, Краљеву, Лесковцу, Нишу, Панчеву, Пожаревцу, Зрењанину, Кули, док се садња наставља и од 17. априла у Шапцу, Смедереву, Новом Саду и Бачкој Тополи, када почињу такмичења у оквиру Тениског центра „Новак”, истакли су организатори акције.

f2a506b93c1e3376981435aed089aaf8_1252522628.jpg


b259c62cf1a7a51ad17119d1b0f6e58e_8034132051.jpg


 
Vrh