i treba da ima sadrzaja, ovakvo drusto gde zeli da guta samo kontent a ne moze da bude u dodiru sa prirodom ide ruku uz ruku
doci ce vreme kada se budemo pitali
cemu park
Tzv. "sadržaji" u Beogradu se svode na trougao "kafić-kladionica-igraonica". Realno, van demografske niše 15-30 godina, Beograd je vrlo dosadan, pa čak i depresivan grad.
Znam da će sad da krene moralna policija koja će da mi ukazuje da je ribicama mesto u rekama i morima, a ne u akvarijumima, kao i oni koji će prezrivo pitati "a šta fali deci da se igraju u parku?"
Pa, ne fali ništa, samo malo dosadi kad se 365 dana u godini svodi na jurcanje po parkiću.
Realno, Beogradu nedostaju sadržaji. Prosto mi je neverovatno da u gradu gde su godinama bili zatvoreni Narodni muzej i MSU, gde Muzej grada nema svoju zgradu, gde Prirodnjački muzej koristi kućerak na Kalemegdan za izložbeni prostor, gde Filharmonija ima jednu skromnu salicu skrivenu na Studentskom trgu, gde Opera nema svoju namensku zgradu, mi pričamo o tome kako smo pretrpani sadržajem!?
Treba razdvojiti dve stvari: Prvu, da li su nam novi sadržaji potrebni? Drugu, da li su oni planirani na adekvatnim lokacijama?
Moj odgovor na prvo pitanje je da, a na drugo - po svemu sudeći, ne baš.
Nisam ja a priori protiv novih sadržaja u parku (onaj park u Budimpešti koji sam prethodno linkovao ima ih daleko više) Ušće je ogroman prostor i npr. konkretno ovaj akvarijum se nalazi na samom kraju parka, gde su sada tereni za fudbal. Njegovo prisustvo se i ne bi toliko osetilo.
Ali zaista strahujem od celog koncepta koji uključuje i akvarijum, i Prirodnjački muzej, i Muzej 21. veka na Ušću. Pogotovo me je strah Prirodnjačkog muzeja iako je, paradoksalno, Mitrovićev rad na konkursu delovao kao najmanje nametljivo rešenje. Bukvalno sam se pitao "ma gde je ovde muzej" kad sam video prve rendere.
Ipak, koliko god ideja Muzeja ukopano u park deluje progresivno, kada se stvari malo bolje pogledaju, Prirodnjački muzej zauzima baš veliki podzemni prostor - otprilike od Beer fest livade pa do početka Bloka 12 (gde je Yubc i gde planiraju one tri kule). Sve na tom prostoru će biti posečeno i razrovano zbog izgradnje muzeja. Trim staza biće prekinuta, biće uklonjene teretana, dečije igralište i muzičko igralište. Pritom je pitanje kako će zeleni krov muzeja da ispadne u realizaciji. Bojim se da u stvarnosti neće delovati toliko nenametljivo koliko se renderima pokušava prikazati.