Šta je novo?

Park kod Ušća i Park prijateljstva "Oaza Novog Beograda"

421198_10151238305705943_1672101671_n.jpg

Па кад неће да дају земљиште на "ексклузивним локацијама" за јавне установе.

Sam dizajn eksterijera akvarijuma zaista nije loš. Za izgled unutrašnjeg dela će, sudeći po postu sa Instagrama, biti zadužena turska filma "Polin aquariums" čije lista referenci signalizira da imamo čemu da se nadamo.

Pozitivnim bih ocenio i to što je akvarijum pozicioniran na mestu gde je Mitrovićev tim na konkursu zamislio panoramski točak što, nadam se, znači da je taj sadržao zauvek odjezdio iz parka na Ušću.

No, uprkos tome, zaista počinjem da delim sumnje drugih forumaša da je ideja sa novim sadržajima na Ušću, opasnost po sam park. Mitrovićev projekat jeste originalan, smeo i na prvi pogled minimalistički. Ali kako sve više i više gledam rendere njegovog koncepta za ovaj prostor (sa sve Muzejom 21. veka, Prirodnjačkim muzejom i ovim Akvarijumom), bojim se da može progutati ceo park, odnosno da park postane "dvorište" tih objekata, a ne obrnuto.

Čak uhvatim sebe da mislim kako bi bilo bolje da su na konkursu za Prirodnjački muzej izabrali neki objekat koji bi se ugnezdio primera radi na mestu Skejt parka ili još idealnije - tamo gde je bila prvobitna ideja - uz parking YUBC-a, gde je Eko benzinska pumpa. Tu bi zapravo fino legao jedan reprezentativniji objekat, da oiviči taj prostor i ogradi ga od "Crvenkapa".

Budući da AV voli da kopira svog druga Orbana, čini mi se da sa Ušćem pokušava da napravi nešto što su Mađari sa svojim Gradskim parkom u Pešti:

Зашто се једноставно не остави парк да буде парк без садржаја а да се ти културни тренутци премест у делове којима је култура неопходнија, типа Борча? Цео свет гура тренд пошумљавања и уздизања нових слојева зеленила а ми једини то што имамо уништавамо бесмисленим садржајима. Нит је модерно, нит је неопходно. Мирноћа парка нестаје са тим садржајима.

Zato što je to jedino mesto gde ne smeju da se grade stanovi, tj. to bi sigurno pokrenulo proteste.

Ovako tu uvaljuju sadržaje koji im ne donose instant novac, jer neće da troše parcele gde sme da se gradi.

Na sreću, ništa veliko planirano nije ispunjeno (zato što tu ne mogu da se ugrade toliko koliko oni hoće).

Zasto da nema sadrzaja? Meni je ideja super
Зато што је парк постојао без пренамене деценијама. Зато што људима треба мир. Зато што људима треба слободан простор. Зато што људима треба и паркинг кога неће бити. Зато што не треба све да буде садржај за одосађену гузицу која не зна да се сама забави. Зато што није све у туризму.

Realno, ovo treba da prave negde na levoj obali Dunava, da ožive i taj deo. A Novi Beograd da ostave na miru, štetočine neopevane.

i treba da ima sadrzaja, ovakvo drusto gde zeli da guta samo kontent a ne moze da bude u dodiru sa prirodom ide ruku uz ruku
doci ce vreme kada se budemo pitali
cemu park

Tzv. "sadržaji" u Beogradu se svode na trougao "kafić-kladionica-igraonica". Realno, van demografske niše 15-30 godina, Beograd je vrlo dosadan, pa čak i depresivan grad.

Znam da će sad da krene moralna policija koja će da mi ukazuje da je ribicama mesto u rekama i morima, a ne u akvarijumima, kao i oni koji će prezrivo pitati "a šta fali deci da se igraju u parku?"

Pa, ne fali ništa, samo malo dosadi kad se 365 dana u godini svodi na jurcanje po parkiću.

Realno, Beogradu nedostaju sadržaji. Prosto mi je neverovatno da u gradu gde su godinama bili zatvoreni Narodni muzej i MSU, gde Muzej grada nema svoju zgradu, gde Prirodnjački muzej koristi kućerak na Kalemegdan za izložbeni prostor, gde Filharmonija ima jednu skromnu salicu skrivenu na Studentskom trgu, gde Opera nema svoju namensku zgradu, mi pričamo o tome kako smo pretrpani sadržajem!?

Treba razdvojiti dve stvari: Prvu, da li su nam novi sadržaji potrebni? Drugu, da li su oni planirani na adekvatnim lokacijama?

Moj odgovor na prvo pitanje je da, a na drugo - po svemu sudeći, ne baš.

Nisam ja a priori protiv novih sadržaja u parku (onaj park u Budimpešti koji sam prethodno linkovao ima ih daleko više) Ušće je ogroman prostor i npr. konkretno ovaj akvarijum se nalazi na samom kraju parka, gde su sada tereni za fudbal. Njegovo prisustvo se i ne bi toliko osetilo.

Ali zaista strahujem od celog koncepta koji uključuje i akvarijum, i Prirodnjački muzej, i Muzej 21. veka na Ušću. Pogotovo me je strah Prirodnjačkog muzeja iako je, paradoksalno, Mitrovićev rad na konkursu delovao kao najmanje nametljivo rešenje. Bukvalno sam se pitao "ma gde je ovde muzej" kad sam video prve rendere.

Ipak, koliko god ideja Muzeja ukopano u park deluje progresivno, kada se stvari malo bolje pogledaju, Prirodnjački muzej zauzima baš veliki podzemni prostor - otprilike od Beer fest livade pa do početka Bloka 12 (gde je Yubc i gde planiraju one tri kule). Sve na tom prostoru će biti posečeno i razrovano zbog izgradnje muzeja. Trim staza biće prekinuta, biće uklonjene teretana, dečije igralište i muzičko igralište. Pritom je pitanje kako će zeleni krov muzeja da ispadne u realizaciji. Bojim se da u stvarnosti neće delovati toliko nenametljivo koliko se renderima pokušava prikazati.

Потпис на све горе написано а додао бих:

Сам концепт јавних укопаних објеката је суштински двојако бесмислен.

Парк постаје лажни, неодрживи парк на крову објекта а јавни објекат који својом наменом, ценом изградње и важноћу уместо да постане репрезентативан, уочљив објекат који оплемењује градски простор бива сакривен испод поменуте лажне ливаде која ко зна како ће се извести и одржати.

Потпуно погрешно како год да га сагледаш. А посебно је погрешно најлепши градски парк арчити и крчмити док нам остатак града постаје једнобразно, стамбено резиденс ругло.

Ево један бољи предлог, нек направе акваријум у линијском парку на Дорћолу.

Не мора зелена оаза да нуди забаву ни грађанима ни туристима. Ако ти је досадно играј игрице. Тај крај је резиденцијални. Људи који ту живе неће сваки дан ићи у акваријум јер им је испред носа. Можда га обиђу неколико пута у животу. А живе ту. Дакле акваријум се прави ради туриста и нових кула, због "екслузивности". А у 21. веку би тренд требао да буде зеленило, хуманизам и квалитет живљења а не скупи и неефикасан садржај. Када се узме у обзир одржавање, акваријум ће да заврши као претпоследње неславно реновирање савског трга са оним рђавим оградама, где су многи тврдили да са њима улазимо у модерно доба. Дизниленде нека праве ван града, где се наменски иде у обиласке аква паркова, точкова, зоо вртова... Ено га експо, цео Сурчин раван, подесан за саобраћајне прилазе.

Ovo je tužno. Nadam se da će biti odbrane parka, ali prave, ne kao ovo za most.

Da, i kao što je odbranjena Juga... Protesti u Beogradu poslednjih 10 godina, su kao korzo nekada - prilika da vidiš, i posebice, da budeš viđen.
Epidemija kur.obolje vlada, i često se osetim ko balvan jer na sve idem...

Треба почети кампању одмах а не када крене раскопавање парка, тада је касно. Леци, прикупљање потписа, информисање људи који живе ту, са циљем да ту треба да остане парк, и да га треба још згуснути са растињем, садњом дрвећа….

Имају целу Аду Хују и потез од Панчевца до Аде који ће наводно бити озелењен. Ту може да иде и акваријум, и природњачки музеј и зоо врт… Али бојим се да је то лаж , и да су њега наменили некретнинама….

Ali neće oni ni negde drugde to uraditi. Oni samo stanove prave jer je tu povraćaj novac ekspresan.

Vrtić neki naprave i to je to. Ništa ozbiljnije od javnog interesa na mestu gde mogu stanovi da se prave neće uraditi. Ni kampus, ni centar nauke, ništa.

Zato jedino grade (i planiraju) tamo gde ne mogu stanovi - parkovi, Ada i slične lokacije.

Vrh